Hans Kristian Wear er å anse som en legende i norske skytterkretser. Han er skytterkonge, har premieskapet fullt og oppsøkes av kollegaer og konkurrenter på landsskytterstevnene. Der er han som regel i full sving med å rengjøre og justere våpen i Norma-teltet.
Når han ikke er på skytterstevne eller jakt, finner du den sindige karen hjemme på gården i Lardal utenfor Larvik. Der driver han sitt eget børsemakerverksted og utsalg av våpen, ammmunisjon og jaktrelaterte produkter.
Vi oppsøkte mannen for å gi oss en profesjonell gjennomgang av vedlikehold av våpen, da særlig om vinteren. På de neste sidene får du en gjennomgang av alt du bør gjøre før du setter bort våpenet i påvente av ny trenings- og jaktsesong. På de to siste sidene finner du en kortfattet prosedyre av hvordan proffene pusser sine våpen. Der finner du også noen få punkter for våpenpuss under jakta.
Vi har også satt opp en liten huskeliste over produkter du vil trenge for å gjennomføre en skikkelig puss av våpenet. Det er et utall produkter på markedet; vi har i denne artikkelen brukt produkter og utstyr levert av Norma og som er til salgs i de aller fleste sports- og jaktbutikker.
Nå finnes det en rekke metoder å pusse våpen på. Vi kan likevel garantere at dersom du følger framgangsmåten i dette nummer av Jeger vil du få et våpen som gir bedre presisjon og funksjon samtidig som du blir bedre kjent med våpenet ditt.
Og du slipper alle situasjoner grunnet dårlig vedlikehold og puss: klikk, patroner som ikke vil ut av kammeret , patroner som ikke lar seg frembringing ved lading og funksjonssvikt av sluttstykke for å nevne noen problemer.
Hyppig sjekk av våpenet og god rengjøring gir større trygghet og bedre resultater, være seg det er på banen eller ute på jakt! Mye greier du selv, men det vil også være lønnsomt å levere våpenet til børsemaker med jevne mellomrom for å få rengjort enda grundigere.
Ikke minst få en faglig sjekk at alt er i orden med våpenet med kontroll av slitedeler.
Det er ikke nødvendig, men fjerning av kikkerstikte og lyddemper gjør pussen lettere. Har du ikke skrustikke på hobbyrommet, kan en pussebenk anbefales. Her har man eventuelt samlet alt pusseutstyr på ett sted. Det er en billig investering.. Hvis ikke bør du ha et bord med plass til å søle litt.
En annen rimelig investering er en bore-guid, en pussestokk-infører eller kammerrør. Den gjør at du lett kommer til våpenets bakende uten å tilgrise stokk og annen mekanisme med uønskede kjemikalier.
Begynn med å tørke av våpenet med en tørr fille eller tørkepapir.
Spray løsningsmiddelet - Action Blaster - på bronsebørsten eller forsiktig rett inn i løpet. Det er viktig å ha en bronsebørste i riktig kaliber for å få mest effekt. Dra børsten helt ut av munning før du drar tilbake igjen, ellers knekker «busta». Dra børsten frem og tilbake 10-12 ganger for å få løsnet kruttslam og skitt.
Dra gjennom tørre pussefiller og puss fra kammer mot munning. Ta av skitne filler og sett på ny ren fille og gjenta. Gjør dette to-tre ganger.
Påfør kobber-solvent på tørre filler og dra et-par runder gjennom pipa. La deretter kobber-solventen få virke i pipa 15-30 minutter. Kobbersolventen vil bearbeide mantelen i pipa. Under mantelen ligger forurensning av kruttgass; hvis den får stå over tid vil det angripe stålet og lage små krater i løpet.
Ta på tørre pusselapper igjen og få ut slagget og mantelen som nå løsner. Husk å ta av de skitne lappene når du har dratt gjennom hele løpet. Påfør nye og fortsett med dette til du ser at det ikke lenger er mer skitt i løpet. Dette er den såkalte kjemiske rengjøring av løp.
Ta ny kobberbørste og spray denne med olje. Dra gjennom løpet. Ved å gjøre dette får du ut siste rest av slaggstoffer og det som ligger igjen i bom/rifling. samtidig som du stanser den kjemiske prosessen. Gjenta dette 5-10 ganger før du sprayer børsten pånytt med olje og gjentar med 5 nye drag. Grunnen til at du skal bruke to børster er for ikke å dra olje i løpet tidlig i den kjemiske prosessen; det vil redusere effekten.
Fram med pussestokken og sett på nye pusselapper. Påfør smøremiddelet (lubricant) og dra gjennom løpet to-tre ganger. Dette smører og beskytter løpet. Dra tilslutt gjennom pipa med etpar tørre pusselapper. Husk: Ikke la det ligge igjen for mye olje i løpet! Det skal være en fin og jevn overflate i hele løpet.
Tørk/puss kammeret, gjerne med en kammerbørste med pusselapp rundt. Øvrig rengjøring: En gammel tannbørste gjør susen. Bruk litt Action Blaster på børsten og få vekk all smuss. Bruk gjerne q-tip eller lignende i llåsklakker og i alle kriker og kroker. Bruk oljefiller/pusselapper innsmurt med olje for å tørke overalle flater. Fjern overflødig olje med tørre pusselapper.
Gå over munning; har du gjenget for demper, bruk litt Action Blaster for å få bort all smuss/ uønsket belegg. Bruk tannbørste i gjengene. Bruk gjerne fin stålull/poleringspapir for å fjerne belegg på munning/kroning som ikke er blånert.
Ta på tykk olje - fett/grease - før du setter demper på plass igjen.
For de som har rifle der en lett kan ta ut mekanismen fra stokken, kan denne tas av og enkelt vedlikehold kan gjennomføres med tannbørste og q-tip. Få vekk all smuss og spray deretter olje over avtrekksmekanismen. Tørk av overflødig olje. Det skal ligge igjen en fin, jevn oljefilm over metallet.
Tørk av løpet utvendig og legg en fin oljefilm på den. Der hvor løpet ligger skjult mot stokken/skjeftet, anbefales det på påføre et tykt lag med grease/fett. Bruk fett eller vaselin og dra jevnt ut med fingeren.
Sluttstykket gås over med Action Blaster og tannbørste/q-tip. Få vekk all smuss og uønsket belegg. Påfør deretter fett på skråoverflaten for oppspenning. Her er det stor belastning under skyting. Ellers tynn oljefilm over resterende flater.
Proffenes ekstra lure knep
Våpenpuss-metoden som vi har redegjort for på de foregående sidene, er den de aller fleste bør benytte seg av i vinter.
For de med bakgrunn i konkurranseskyting vil den nedenforstående kortversjon av pussemetode og produkter være velkjente. Denne kan også adopteres av ”vanlige” jegere som vil ta pussen ett skritt videre:
Super 1 våpenolje påføres bronsebørste for å rense og løsne skitt. 10-12 drag frem og tilbake.
Deretter skifte av lapper.
Mens man ovenfor brukte normal stav med børste/lapper, bruker konkurranseskyttere ofte striholder som gir en lengre flate for polering.
Løpet poleres med Gold Medallion (mekanisk fjerning av mantel). Inneholder en fin slipepasta.
I tillegg til å slipe vekk mantel, legger middelet en fin struktur i pipa. Hemmeligheten ligger i å polere den første tredelen av pipa 10-20 ganger, deretter første og neste tredel med nye filler og pussemidler før en avslutter med hele løpet 10 ganger.
Avslutt deretter med tørre filler for å få ut slipemiddelet.
SKYTTERKONGE: Ved siden av å være en fantastisk skytter, er Hans Kristian Wear en dyktig børsemaker. Når han attpåtil er en hyggelig kar, er det ikke rart at mange søker hans assistanse.
LAGRING
Nå du lagrer geværet i våpenskap er det viktig å tenke på at sluttstykket skal være tatt av eller stå i bakre stilling. Dette gjøres fordi at kruttgass i lyddemperen vil kunne danne ørsmå pulvermengder av en amoniakkaktig konsistens som igjen vil legge seg og angripe stålet.
Regelen er å skape mest mulig gjennomtrekk/uttørking!
BØRSEMAKER-VERKSTEDET: Du trenger ikke ha garasjen eller uthuset fullt av verktøy for å pusse våpen, men det hjelper med litt utstyr. Nedenfor får du tips om hva du trenger.
JAKTPUSS
Når du kommer inn på hytta etter en dag med jakt i all slags vær, er det viktig å få satt inn våpenet med olje. Dette sørger for å begynne prosessen med å løsne skitt og smøre stålet. Deretter er det fram med tørkepapir(hels lofritt) eller tørr klut for å få vekk all smuss og fukt som har satt seg på våpenet.
Fram med pussestaven eller bore-snaken (snor som brukes til puss av løp). Husk alltid å la bore-snaken gå inn fra kammeret og i retning pipa. Hovedregel: Puss alltid i skyteretning; altså den veien kula går. Pass på at du ikke lar bore-snaken subbe i bakken. (oppbevar den f.eks i en zip-pose for å unngå sand og smuss). Dra bore-snaken frem og tilbake for å få dratt ut smuss i løpet.
Sørg deretter for å få pipa tørr før du bruker noen lapper med olje på å føre gjennom løpet noen ganger.
Gå så over sluttstykket på samme måte. Først tørr fille/tørkepapir og deretter oljeklut.
UTSTYRSLISTA
Pussestav, helst to
Pusselapper
Tynnflytende våpenolje
Tyktflytende våpenolje/grease
Mantelfjerner
Flere bronsebørster for løpet
Tannbørste/Q-tips
Tørkepapir (helst lofritt
EKSTRA UTSTYR:
Pussestasjon m/våpenholder, som holder våpenet stødig under pussen
Boreguide (kammerør)
Kammerbørste
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.