Rundens vinner av JEGERs fotokonkurranse er ikke så opptatt av å snakke om situasjonen som ga spissbukk og fotopremie. Hjorteforvaltning derimot – da kan han fort prate seg varm.

VIL DU DELTA I JEGERS FOTOKONKURRANSE? Send et jaktbilde eller bli med og stem!

Tor Erik Liset er nemlig lidenskapelig opptatt av den viktige rollen som jegerne har med børsa: Bare vi kan sørge for at vi får beholde hjorteeventyret både når det gjelder dyretetthet og bestandskvalitet.

Heder til viltforvalteren

– I Bremanger har vi kommet et godt stykke med å få lik oppfatning blant jegere og grunneiere. Vi har fått bedre kjønnssammensetning i hjortebestanden, og skyter kun de minste dyra. Nå får vi fram mange fine bukker, sier Liset.

Han gir mye av æren til kommunens viltforvalter Bjørn Henry Martinussen, som har gått i bresjen for det langsiktige arbeidet.

– For det er et langt lerret når det går 12 år før en kalv er blitt returbukk. Underveis er det mange som er blitt frista, sia vi nå begynner å se flere storbukker. Da er det viktig at vi står sammen om å holde igjen, understreker Tor Erik.

Ei konsis jaktfortelling

– I så måte vil jeg sparke litt mot jaktbladene som belønner de største gevirene. Vi bør heller premiere minste gevir, slik Kristian Myrmel har tatt til orde for, synes Tor Erik.

Sjøl om han jakter både rein og elg, tar hjortejakta mest tid. Med Hornellen rett utafor terrenggrensa sier det seg sjøl at det ikke er lettjakta. I heimeterrenget er det heller ikke vei, så det har vært mange tunge kjøttbører.

– Før var det mest drivjakt, men nå er kvotene så store at vi må ta unna en del dyr med bøjakt. Men denne spissbukken ble skutt på smyg.

– Ja, fortell litt om jaktepisoden?

– Det er ikke så mye å fortelle. Jeg oppdaga den oppe i fjellsida, smøg meg innpå, og skjøt den, forteller Tor Erik i Olav Duuns Juvikfolke-stil. Sånn var det med den jakthistorien.

Ung jaktglede

Mens forrige runde ga et finaleheat til jakthundens pris, havna denne gang varierte motiv på fotojuryens bord. Mens Espen Søreng nok en gang serverte en fornøyelig episode fra en jegers ensomme «hverdassliv», fanget Heidi Ryum Marsh et nært jegermøte, trolig en gratulasjon over et fall. På hundefronten hadde Preben Anker Henriksen og Hege Kveum spennende og ulike innfallsvinkler.

Men rundens 2. premie går til Christian Fr. Kolvik for et godt portrett av en glad jegerspire:

Ung jeger med felt rype.
Christian Fr. Kolvik får 2. premie om ei kompakt LED-lykt for et godt portrett av en glad jegerspire.

Den kompakte lykta Fenix LD15R fra Teno Astro sendes som premie – og det ryktes at den vil komme jegeraspiranten til gode!

Og så koser vi oss over Stian Laulutens joviale bilde av jeger og jämt som fornøyd deler gledene over fallet. Snowline-brodder fra Hansi AS kommer i posten!

Jeger og jämthund med felt kronhjort.
Stian Lauluten får 3. plass i denne runden av JEGERs fotokonkurranse for sitt joviale bilde av jeger og jämt.

Alle tre premievinnere er med i årsfinalen, der en Zeiss Conquest HD 10 x 42 håndkikkert fra Carl Zeiss AS topper premiebordet.

Slik blir du med i neste runde

Vil du delta i neste runde av JEGERs fotokonkurranse med ditt jaktbilde? Da må du henge i, for fristen for å sende inn ditt jaktbilde er tirsdag 30. august.

I ti utgaver kårer vi tre månedsvinnere:

Alle tre går videre til årsfinalen, der JEGERs fotojury kårer vinneren av en Zeiss Conquest HD 10 x 42 fra Carl Zeiss AS (verdi kr 12.300). I årsfinalen deler folkejuryen også ut flere premier i form av abonnement og bøker fra JEGER/ Fri Flyt.

TIPS FRA JEGERs FOTOGRAFSlik tar du bedre bilder med mobiltelefonen!

Konkurranseregler

Bildene skal være relatert til jaktutøvelse i henhold til norsk viltlovgivning. Alle som skal delta, må like og følge JEGERs Facebook-side.

Send ditt bidrag som Facebook-melding til JEGER eller til JEGER på epost (gir best bildekvalitet). Kun ett bilde pr. innsender kan delta i hver runde.

Frist for innsending til 8. utgavekonkurranse er tirsdag 30. august. Innsendte bilder kommer på trykk i JEGER 10-2022 og legges ut til avstemming på JEGER.no ca. 22. september.