Her tar vi utgangspunkt i jakt på matnyttig vilt. Hvordan kan du unngå å bli sett?
Fargesyn eller svart-hvitt?
De fleste pattedyrene er mest aktive om natten eller tidlig om morgenen og mangler fargesyn. Men de ser skarpt i ulike gråtoner.
Generelt har pattedyrøyet problemer med å justere formen på linsen for å se skarpt på nært hold. Men for pattedyrene er det ofte mindre viktig å se skarpt: Det avgjørende er at de kan oppfatte bevegelser.
Dette er viktig kunnskap når du står der foran garderobeskapet. Blåser vinden i gunstig retning, vil et hjortedyr sjelden se deg så lenge du står i ro.
Du smelter inn i omgivelsene selv om jaktklærne så skulle være knall rosa! Men straks du beveger seg, vil dyret se bevegelsen.
Rådyret har ikke sett deg skarpt og tydelig, men mer som en diffus skygge. Det er likevel nok til at det er blitt advart.
Sylskarpe rovfugler
Ingen andre skapninger på jorda har bedre syn enn rovfuglene. Ei ørn kan skanne landskapet for byttedyr fra flere hundre meters hold mens en vandrefalk kan se en smågnager fra over én kilometers avstand. Snakk om fantastisk syn!
Ingen andre skapninger på jorda har bedre syn enn rovfuglene.
Vi mennesker, resten av pattedyrene og de fleste fuglene har et stereoskopisk syn. Det vil si at de to øynene ser på det samme objektet fra to litt ulike vinkler. Hjernen samordner de to synsinntrykkene og vi får et dybdesyn. For rovfuglen er det helt avgjørende for å kunne beregne nedslaget – bommer ugla noen centimeter på musa eller ørna på rypa, så får den neppe flere sjanser!
Et rovfugløye er uforholdsmessig stort og har i tillegg en tetthet av synsceller som er flere ganger større enn et menneskeøye.
Men dette er rovviltet, de er ikke jaktbare for oss. Hva med byttedyrene, viltet? Hva kan de hamle opp med?
Rovdyrene har øynene nær hverandre foran på hodet. Dette gjør at rovdyret får et bedre dybdesyn og kan lettere se et byttedyr som beveger seg, selv på lange avstander.
Byttedyrenes mottrekk
Ingen byttedyr kan matche rovfuglenes fantastiske syn, men de har likevel et mottrekk, nemlig øynenes plassering: Mens rovviltets fremoverrettede øyne åpner for et tredimensjonalt dybdesyn, så har planteeterne øynene plassert høyt på oppe i skallen på hver side av hodet. De mister noe av dybdesynet, men får til gjengjeld et langt større synsfelt som gjør det lettere å oppdage eventuelle farer som nærmer seg. Og nettopp øynenes plassering er en utfordring, ikke bare for rovfuglen, men også for den tobeinte jegeren.
Sett eller usett? På grunn av øynenes plassering, blir blindsonen minimal. Det er ingen tvil om at denne haren ser deg!
Haren kan oppdage ørna nesten uansett hvilken retning angrepet kommer fra. Noe å tenke på når du sniker deg innpå en hare i dagleiet? Harens konsentrasjon er rettet mot sitt eget innspor, men du er likevel helt avhengig av å nærme deg i skjul, selv om du kommer bakfra. Nettopp fordi den mest sannsynlig ellers vil se deg.
Og selv om elgen står med hodet nede i gresset når den beiter, skal du være meeeget oppmerksom på sidesynet. En anelse, og dyret kaster opp hodet og ser rett på deg. Den ser ikke en skarp jeger, men gitt at du står dønn i ro, ser den en diffus statue som stikker seg ut i landskapet og som ikke var der forrige gang. Dyret er advart.
Hos planteetere sitter øynene langt fra hverandre og på hver side av hodet. Dette gir et stort synsfelt.
Rugda har tatt det enda lengre: Den har nesten 360 graders syn og muligheten til å oppdage angrep fra en rovfugl, uansett hvilken retning angrepet kommer fra. Så selv om du tilnærmet lydløst nærmer deg fuglehunden i en perfekt rugdestand; vit at du blir observert uansett hvilken retning du kommer fra.
Det aller viktigste er at du forholder deg i ro. For om hjorteviltet ikke ser fargene, ser de bevegelser.
Så tilbake til garderoben: Det er klærnes gråtoner som er avgjørende. Om jakka er kamofarget, grønn eller sjokk rosa er av mindre betydning. Langt viktigere er hvor lydløs den er mot vegetasjonen og din egen evne til å smyge deg innpå viltet eller å sitte i ro. Men det er en annen sak…
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.