Jegerjenta Fanny Marie Barth Backe setter reinsjakta høyest hvis hun må velge, sjøl om hun er lidenskapelig hundemenneske og har tilgang på fire bikkjer i familien.

SE BILDENE FRA FORRIGE RUNDE: Her kan du stemme eller delta i JEGERs fotokonkurranse.

For den 20. august MÅ hun befinne seg i Norefjell Reinsjøfjell, der hun har vært med på reinsjakt i mange år – de to siste åra med egen børse:

– Jeg jakter hele høsten, men jeg synes nok at reinsjakta er koseligst. Man kan rusle rundt i sitt eget tempo, og så er det gjerne mer dyrekontakt og oftere action enn på elgjakta. I tillegg er det ei veldig flott tid i fjellet, med fine farger og grei temperatur. Det er liksom ikke samme kosen på rådyrpost en mørk desemberettermiddag i sludd, ler 25-åringen.

Så har hun da også brukt de to siste sesongene med reinsjakt effektivt: I fjor ble det ei simle med bastkledt gevir som allerede har fått fast plass på veggen. Og under jakta i høst ble det en bukk som snart skal få holde simla med selskap.

Tullebukk på kloss hold

– Hvordan gikk det for seg?

– Ingen av årets fellinger var spesielt utfordrende jaktmessig. Simla som jeg bærer hodet til på bildet, var det pappa som felte, og da fikk vi felt både simle og kalv. Og bukkene veit vi stort sett hvor pleier å vanke i dette terrenget, forteller Fanny.

De fant en flokk med 10-12 bukker, og kikka på dem lenge på 50-60 meters hold. De fleste var ganske små 3-taggere, men det var et par storbukker der. Da den ene reiste seg, var Fanny rask til å felle den. Den var heller ikke så stor i kroppen, men i dette tilfellet var geviret viktigst.

Reinsjakta på Norefjell er av det bedagelige slaget, med vei godt opp i høyfjellet. Det gjør det også enklere at reinen her ikke er så sky:

– Vi opplevde i så måte en spesiell situasjon på tampen av jakta, da vi gikk ut av terrenget med geviret til det ene dyret utapå sekken. Plutselig kom det en stor reinsbukk løpende ned fra en fjelltopp. Den kom inn på 15 meter før den skjønte at det var folk og ikke reinsdyr!

En elghund – og en ikke-elghund

Fanny ble ikke avbilda med noen av familiens elghunder Elli (10) eller Paxo (4,5) i dette tilfellet, men derimot har Vibeke Knutsen sørga for et knakende godt portrett av en annen elghund:

Grå elghund hviler på elgfall
Vibeke Knutsens bilde av gråhunden Zita (8) ga premie og finaleplass.

Bildet av Zita (8 år) styrker påstanden til mange elghundeiere om at norsk elghund grå har et helt eget sjelfullt blikk. Dermed vanker det 2. premie i denne runden på Vibeke – med en kompakt Fenix LD15R mini-lykt fra Teno Astro som premie.

Fuglehundvalp ser utover sjøen mens elgokse følger med i bakgrunnen
Som sin navnebror Kygo er det neppe elgjakt som står i høysetet her, iallfall hvis vi skal dømme ut fra bildet til Lisbeth Rønning Urvold.

Og så tyder vel det meste på at setteren Kygo neppe kommer til å gjøre det så skarpt i elgskogen, iallfall hvis vi skal dømme ut fra prestasjonene på bildet til Lisbeth Rønning Urvold. Snowline-brodder fra Hansi AS kommer i posten!

Alle tre premievinnere er med i årsfinalen, der en Zeiss Conquest HD 10 x 42 håndkikkert fra Carl Zeiss AS topper premiebordet.

Slik blir du med i neste runde

Vil du delta i siste kvalifiseringsrunde av JEGERs fotokonkurranse med ditt jaktbilde? Da må du henge i, for fristen for å sende inn bilde er tirsdag 15. november.

I ti utgaver kårer vi tre månedsvinnere:

Alle tre går videre til årsfinalen, der JEGERs fotojury kårer vinneren av en Zeiss Conquest HD 10 x 42 fra Carl Zeiss AS (verdi kr 12.300). I årsfinalen deler folkejuryen også ut flere premier i form av abonnement og bøker fra JEGER/ Fri Flyt.

TIPS FRA JEGERs FOTOGRAFSlik tar du bedre bilder med mobiltelefonen!

Konkurranseregler

Bildene skal være relatert til jaktutøvelse i henhold til norsk viltlovgivning. Alle som skal delta, må like og følge JEGERs Facebook-side.

Send ditt bidrag som Facebook-melding til JEGER eller til JEGER på epost (gir best bildekvalitet). Kun ett bilde pr. innsender kan delta i hver runde.

Frist for innsending til 10. og siste utgavekonkurranse er altså tirsdag 15. november. Innsendte bilder kommer på trykk i JEGER 11-2022 og legges ut til avstemming på JEGER.no ca. 5. desember.