Jaktlykke kan være så mangt. Men gleden til Vetle Tandberg Flåto (t.v) og Frode Tandberg er ubetalelig foreviga av Hans Arne Flåto, sjøl om Maja ble meia ned da Vetle traff Maja.

– Hmm, nei, det var ikke helt etter planen, men det er vanskelig å se øremerker på små beverører, humrer Hans Arne Flåto.

Annonse

Sammen med sin ivrige jegersønn Vetle (16) og onkel Frode var han ute på beverjakt i et av småtjerna ved Heddøla nordvest for Notodden. En bever kom ut av hytta og satte seg på hyttetaket 30 meter tvers over vannet. Vetle fikk reint skuddfelt og var ikke vond å be.

Les også: Test av fire våpenkamera

– Han er såpass rutinert at beveren gikk rett i bakken med et skudd. Men vi ble litt betenkte da vi kom fram og sjekka fangsten. Det viste seg at den var merka, og at den til og med hadde et navn, forteller Hans Arne.

Crocs-lokking

Maja var nemlig merka av professor Frank Rosell i forskningsprosjektene som drives ved Campus Bø (Universitetet i Sørøst-Norge). Den tre år gamle hunnbeveren hadde svømt fra merkestedet drøyt 20 kilometer lengre sør i Bråfjorden.

– Jeg synes beverjakta er helt fantastisk, og vi er slik sett heldige med mye bever her i Heddalsområdet. Det er så flott å sitte ute og høre på fuglekvitteret etter mange måneder med vinterstillhet. Men det blir helst ettermiddagsjakt når Vetle skal være med, for du får ikke en 16-åring opp av senga så tidlig om morgenen.

JEGER mener: NOAH og frekkhetens nådegave

Visste du forresten at det går an å drive lokkjakt på bever?

– Hehe, vi hadde en artig episode i fjor, der vi hadde litt «bevertørke». Men vi var ganske sikre på at det var en bever inne i hytta vi satt ved. Jeg hadde tilfeldigvis et par crocs (gummitøfler) i sekken, så jeg smaug meg ned til vannkanten. Der klaska jeg crocsen i vannet – og et minutt seinere kom det fykende ut en bever for å sjekke hvem inntrengeren var, flirer Hans Arne som vant folkejuryens pris og ett års gratis JEGER-abonnement.

Slik deltar du i JEGERs fotokonkurranse

I ti utgaver i 2021 kårer vi tre månedsvinnere. 1.premie går til det bildet som «folkejuryen» gir flest stemmer, og er ett års JEGER-abonnement inkl. caps eller kniv. 2. premie kåres av JEGERs fotojury, og er et miragebånd fra A-tec. 3. premie er et Neverlost førstehjelpsett fra Norma.

Alle premievinnere går videre til årsfinalen, der 1.premie er ei Bergara B14 Sporter-rifle fra Norma (verdi kr 11.500) i valgfritt kal. 6,5/ .308/ 30-06. 2. og 3. premie er abonnement og bøker fra JEGER/ Fri Flyt.

Glad i gode jakt- og naturbilder? Sjekk JEGERs blinkskudd!

Vil du delta i vår fotokonkurranse? Bildene skal være relatert til jaktutøvelse i henhold til norsk viltlovgivning. Alle som skal delta, må like og følge JEGERs Facebook-side. Send ditt bidrag som Facebook-melding til JEGER eller til JEGER på epost (gir best bildekvalitet). Kun ett bilde pr. innsender kan delta i hver runde.

Frist for innsending til 7. utgavekonkurranse er tirsdag 13. juli. Bildene legges ut til avstemming ca. 3. august.

Jaga av en taksidermist

Fagjuryen fikk virkelig bryne seg denne gangen, blant anna med svarthvit-bildet til Stig Arnold Granaune av en særdeles langnesa og ditto kortbeint rådyrhund. Runa Lyngvi fanger også godt våre firbeintes iver i nærbildet av røy og fuglehund. 

Knut Hålands majestetiske solnedgang var en hårsbredd unna pallplass, og Stig Børre Elvegårds rypejeger mot mørknende fjell hang på lenge i finalekampen.

Vi likte også godt det spontane bildet til Camilla B. Rakbjørg, den konsentrerte jegeren til Lars Håkon Gravråk, og Oddmund Kvames bilde av ei svært skeptisk jente som holder en felt rev etter halen.

Fagjuryen lander likevel enstemmig på gåsebildet til Jon Anders Hovdal til 2. plassen. Dette får det virkelig til å klø både i nebb og avtrekksfinger:

gås gåsejakt foto jon anders hovdal
gås gåsejakt foto jon anders hovdal

Vi kunne heller ikke la oss annet enn å sjarmere av «Skipper’n» til Atle Lunde: Vidar Djupvik, taksidermist, jeger og jølstring i noe lettkledd positur, og ditto vaktsomt blikk. Som de sier: Blir du noen gang jaga av en taksidermist, ikke spill død...

jeger pipe røyk hagle svart hvitt foto atle lunde
jeger pipe røyk hagle svart hvitt foto atle lunde