For mens «moder’n» Ronja (6) fortsatt er en leken røver, er dattera Frøya (3) den lugneste ledhund. Det synes Liv Grethe Bekkelund fra Elverum bare er spennende: Med både mor og datter i stallen, sanker hun nyttig lærdom om samhandlinga mellom hund og fører, og hvordan de påvirker hverandre.

– Ronja var min første hund. Jeg skulle egentlig ha gråhund, men ble tipsa om svart elghund. Etter å ha hilst på en, ble jeg helt «fortjust», smiler Liv Grethe.

I likhet med mange andre gjorde hun som fersk hundeeier en del ting «feil»: I overkant med trening på blodspor ga duoen riktignok godkjenning for offentlig ettersøk, men gjorde at Ronja ikke ble like effektiv på overvær og jaktprøver.

Tålmodighetstrening for to

– Med Frøya jobba jeg annerledes. Hun har alltid vært veldig rolig, og var tidlig jaktmoden. Den første sommeren ble flittig tilbragt ved et jorde der elgen beita fast, så vi satt der støtt i 2-3 timer og kikka. Det var tålmodighetstrening både for hund og fører, humrer Liv Grethe.

Men det ga ekstra god uttelling for første hund fra eget oppdrett: Første elg ble felt for Svartstjernas Frøya da hun var årsgammel, og i fjor ramla det ytterligere tre elger. Hun ble jaktchampion som 2-åring, og er nå norsk, svensk, dansk og nordisk utstillingschampion – i tillegg til at hun ble norsk vinner 2022 på NKKs trippelutstilling i juni.

– Det er artig å se hvor forskjellige mor og datter er. Ronja er mye mer leken enn dattera. Frøya har enorm jaktiver, men er likevel en flott familiehund. Jeg kan ha henne med på alt, fastslår Liv Grethe.

Jegerens beste venn

At jakthunden er jegerens beste venn, var det lite tvil om i denne runden: Signe Kristin Sollid Lien, Jannicke Søreng og Tom Berger hadde blinkskudd som høster hederlig omtale. Men Ståle Utsi Pettersens lunsj-hvil med jeger og to fuglehunder, framkaller synkron hvilepuls hos fotojuryen. Snowline-brodder fra Hansi AS kommer i posten!

Jeger hviler i lyngen med to fuglehunder.
Lunsj-hvilen med jegeren og to fuglehunder, sikrer Ståle Utsi Pettersen et par Snowline-brodder fra Hansi AS og plass i årsfinalens kamp om en Zeiss-kikkert!

Likevel er det Lars Ove Frette som får fotojuryens favorittstempel, sjøl om nettleseren neppe yter bildet full rettferdighet: Den observante leser kan se elgen komme opp i solstripa til høyre idet skuddet går. Den kompakte lykta Fenix LD15R fra Teno Astro sendes som premie!

Ung elgjeger skyter elg over hodet til svarthund.
BLINKSKUDD AV ELGFALL: Elgen kommer akkurat opp fra bekkedalen og inn i solstripa til høyre idet skuddet faller.

Alle tre premievinnere er med i årsfinalen, der en Zeiss Conquest HD 10 x 42 håndkikkert fra Carl Zeiss AS frister på premiebordet.

Slik blir du med i neste runde

Vil du delta i neste runde av JEGERs fotokonkurranse? Da må du henge i, for fristen for å sende inn ditt jaktbilde er tirsdag 2. august.

I ti utgaver kårer vi tre månedsvinnere:

Alle tre går videre til årsfinalen, der JEGERs fotojury kårer vinneren av en Zeiss Conquest HD 10 x 42 fra Carl Zeiss AS (verdi kr 12.300). I årsfinalen deler folkejuryen også ut flere premier i form av abonnement og bøker fra JEGER/ Fri Flyt.

TIPS FRA JEGERs FOTOGRAFSlik tar du bedre bilder med mobiltelefonen!

Konkurranseregler

Bildene skal være relatert til jaktutøvelse i henhold til norsk viltlovgivning. Alle som skal delta, må like og følge JEGERs Facebook-side.

Send ditt bidrag som Facebook-melding til JEGER eller til JEGER på epost (gir best bildekvalitet). Kun ett bilde pr. innsender kan delta i hver runde. Frist for innsending til 7. utgavekonkurranse er tirsdag 2. august. Innsendte bilder kommer på trykk i JEGER 9-2022 og legges ut til avstemming på JEGER.no ca. 25. august.