Nattkikkertsikter med restlysforsterking har vært på markedet en stund. Nå kommer termiske kikkerter for fullt.
Fordi de registrerer varme og ikke lys, viser termiske sikter samme bilde enten det er dag eller natt, skodde eller tett røyk for den saks skyld. Derfor åpner det seg nye bruksområder: Her kan du få hjelp til å se etter dyr i terrenget om dagen, like godt som å telle dyr på bøen om kvelden. Men er avstanden stor, må du opp i dyre modeller som Pulsars toppmodell, Helion XP50.
Vår første reaksjon var: Oj, fyttigrisen for et verktøy! Her får man mye informasjon som øyet ellers vanskelig – for ikke å si umulig – kan oppfatte. Hjort beitende på mørk bø er lett å se på mange hundre meters hold. Dyr som beveger seg i relativt tett skog, blir brått synlig. Og hjort som hviler i fjellsiden er mulig å oppdage, selv om det her oppstår noen begrensninger.
At Pulsar Helion XP50 er «top of the line», merkes både på prisen og selve kikkerten. Kostbar, solid og vanntett med høy kvalitetsfølelse. Til å være en slik kikkert, er den behagelig å se gjennom, med en søker uten tunneleffekt og en skjerm som gir høy oppløsning. Vi har brukt den til observasjon av hjort, samt forsøkt hvordan den fungerer på blodspor.
Mer om dette og hva myndighetene sier om slikt utstyr, kan du lese på forrige side.
«Vår erfaring på inntil 4–500 meter er så god at vi ikke tviler på at den kan oppdage dyr på svært lange avstander. Men da blir objektene veldig små.»
Langholdskikkert
Kikkerten gjengir alt som er varmere enn omgivelsene med en annen fargevalør. Rett fra esken er den innstilt på sorthvitt, der varme objekter vises som lyse. Du kan selv velge om disse skal markeres med ulike signalfarger i stedet.
Det finnes også to ulike kontrastmoduser for best mulig gjengivelse, dersom du søker i fjell/ ur eller skog. Videre har kikkerten en egen modus for identifikasjon, som skal gjøre det lettere å oppdage vilt. Vi fant likevel best nytte i å finstille kontrast og lysstyrke manuelt.
XP50 har oppgitt rekkevidde på inntil 1800 meter. Vår erfaring på inntil 4-500 meter er så god at vi ikke tviler på at den kan oppdage dyr på svært lange avstander. Men da blir objektene veldig små. Med en zoom som hovedsakelig fungerer digitalt, blir bildet mer uskarpt jo mer du zoomer. Her hadde kraftigere optisk brennvidde vært å foretrekke.
Les også: Test av Pulsar Accolade XP50 LRF.

Kvalitetsfølelse: God å holde i, vanntett og mer til – Pulsar Helion gir et tillitvekkende inntrykk.
Mange funksjoner
I et menysystem som ikke er altfor intuitivt, kan man velge mange tilleggsfunksjoner – en del av dem til nytte også, faktisk. Du kan for eksempel ta bilder og video av det du ser.
Mer spektakulært er det at kikkerten kan overføre sanntidsbilde til smarttelefon eller nettbrett via wifi. Det betyr at du kan sitte et stykke unna i skjul og følge med på hva som skjer. Kikkerten kan også varsle mobilen eller nettbrettet når det skjer noe i bildet. Begrensningen ligger i wifi-rekkevidden som ikke er veldig mange meter.
Om du er av den bedagelige typen som helst foretrekker godstolen i stuen, kan XP50 via mobilens 4G-dekning overføre bildet til Youtube-kanalen din. Da er det bare å lene seg tilbake.
Viktig verktøy
Alt i alt er Pulsar Helion XP50 et strålende verktøy, faktisk en aldri så liten drømmekikkert dersom du trenger et råskinn til bøjakta. Bare synd at den er så dyr!
Men det finnes en viss trøst: Leverandøren tar også inn rimeligere modeller. Vi har tittet i Helion XQ28F og Quantum Lite XQ23V til henholdsvis 21 500 og 14 500 kroner. De gjør den samme jobben et stykke på vei. Ikke billig, de heller, men likevel mye for pengene.