Sommeren 2019 etablerte SVA et forsøk der allmennheten kunne sende inn flått for analyse. 950 flått er innsendt, og veterinærmyndighetene har nå artsbestemt 560 av disse. Man er særlig oppmerksom på taigaflåtten fordi den sprer to farligere varianter av TBE-viruset.
Nå er det funnet taigaflått helt ned til Åre, 7 mil over svenskegrensa fra Trøndelag, samt i Krokom rett nord for Østersund. Kaldt klima gjør at den sprer seg raskt, sier parasitolog Giulio Grandi:
– At så mange taigaflått blir funnet i Norrbotten, beror på det kalde klimaet. De finnes blant anna i Sibir og Mongolia og invaderer østfra, forklarer Grandi til Sveriges Television.
Ofte i flåtterreng? Les test av Tick Key og Swiza TT05 lommekniv med flåttfjerner.
Sprer seg sørover
Av de 325 flåttene som SVA har fått tilsendt fra norrbottninger, er hele 82 prosent taigaflått. Dette er en annen art enn den norske skogflåtten. Sjøl om flåtten ikke kan sies å være et kjært barn, har den mange lokale navn, så som skaubjønn, skaumann, skogbjørn, tege, hantikk, blodmidd, kinnflått, påte og sugar.
I de to nabofylkene sør for Norrbotten, ble det funnet henholdsvis 6 prosent taigaflått i Västerbotten (141 analyser) og 3 prosent i Jämtland (80 analyser).
Les også: Test av Lanullva ullundertøy med Anti-tex flåttmiddel
Det er bare tre år siden taigaflått for første gang ble påvist i Jämtland.
– Vi fikk inn taigaflått både fra Åre og Krokom kommuner, men ikke så veldig mange, sier SVA-forsker Anna Omazic til SVT.se.
Dødelig sykdom
Taigaflåtten kan være bærer av den sibirske varianten av TBE og en variant som kalles "Far Eastern" eller orientalsk encefalitt. Viruset er foreløpig ikke påvist i Sverige, men Omazic er tydelig på at viruset likevel allerede kan ha etablert seg.

kart flått tbe
Den sibirske typen smitte kan ifølge Folkehelseinstituttet blant anna føre til permanente lammelser og hjernehinnebetennelse. Orientalsk encefalitt gir vanligvis de samme symptomer som skogflåttencefalitt, men har et mer alvorlig sykdomsbilde og dødelighet på nærmere 30 prosent.
De to første tilfellene av skogflåttencefalitt som beviselig hadde opprinnelse fra smitte i Norge, ble rapportert i 1998 og 1999 hos personer som hadde oppholdt seg på Tromøy i Arendal. Sørlandet sykehus har retrospektivt påvist skogflåttencefalitt hos en pasient som var bosatt på Tromøy og hadde vært syk i 1997. Du kan lese mer om skogflåttencefalitt (TBE-virusinfeksjoner) hos Flåttsenteret ved Sørlandet sykehus.
Les også: JEGER-reporter i knestående etter flåttbitt