BUDSJETTBEVISST: Hva trenger du egentlig på jakt? Mindre enn du kanskje tror. Ill.foto: SolidMaks/iStock
Lesetid: 4 minutter
Når sant skal sies er ikke jakta den billigste interessen å ha, men det finnes muligheter for de fleste. Jakt kan koste skjorta, men behøver ikke å gjøre det.
Hvis man gjør noen smarte valg med tanke på jaktform, jaktutstyr og klær, er det overraskende hvor langt man kan komme med stramt budsjett. Det finnes råd for å gjøre jakta mer økonomisk, og her får du syv konkrete tips:
Kjøp brukt våpen
Det viktigste en jeger har med seg på jakt, er våpenet. Det betyr ikke at man må kjøpe splitter nytt. Det finnes et stort bruktmarked på alt fra rifle til hagle, og her kan det være mye å spare.
Husk at ei rimelig hagle ofte gjør samme nytten som ei dyr hagle. Det er graden av utsmykninger som ofte drar prislappen oppover.
For rifle er det større ulikheter på prisklassene, spesielt med tanke på presisjon, men også her er det mulig å gjøre gode bruktkjøp. Les våre store tester av både hagler og rifler for å få en pekepinn på hvilken modell du ønsker, og søk opp eksempelvis på finn.no.
På jakt etter rifle? JEGER har testet 160 rifler og laget en guide til deg som skal kjøpe jaktrifle. Her finner du all info du behøver om merke, rifletype, kaliber, presisjon og valg av riflestokk.
2. Velg jaktterreng med omhu
Det kan lønne seg å gjøre research før du kjøper jaktkort. Avhengig av hvilken jaktform du utøver, kan jaktkort fort bli dyrt, men prisene kan variere en god del. Du kan kjøpe jaktkort både på privat grunn og på statsgrunn. Statskog sikrer tilgang til allmennheten, og har overkommelige priser på jaktkortene, spesielt for småvilt.
Sjekk også ut lokale fjellstyrer og allmenninger, og kanskje har også ditt lokallag i NJFF terreng for deg som er medlem. Bruk tid på å sammenligne priser, områder og tilgjengelighet, så er du godt forberedt til høsten kommer.
3. Jakt sammen med venner
Det er både sosialt og økonomisk smart å jakte sammen med andre. Dere kan spleise på det meste, som; transport, hytteovernatting, utstyr, etc. Kanskje har den ene egen bil, mens den andre har tilgang på hytte? Mulighetene er mange, og ikke minst kan jakta bli mer effektiv ved at man kan dekke større områder under jakta.
Hva skal du se etter for å finne de riktige terrengene? Dette er guiden til deg som ikke helt vet hvor du skal starte.
4. Kjøp brukt utstyr
Det er fort gjort å tro at man trenger masse utstyr for å jakte. Sannheten er at du kommer langt med det mest grunnleggende: et godt sett med klær som tåler vind og regn, et par gode jaktsko, en sekk og eventuelt en kniv. Det kommer også godt med å ha med seg en kikkert i sekken. Alt dette kan du finne på bruktmarkedet.
5. Sett opp et budsjett
Det er lett å bli revet med. Sett opp en enkel oversikt over det du trenger og fordel pengene du har til rådighet, så har du mer kontroll og kan unngå å brenne av alt kruttet på utstyr du kanskje ikke hadde trengt å kjøpe.
Økonomien og en tom lommebok kan fort sette en stopper for jaktdrømmen. Men hva med å gjøre jaktturen litt billigere? Jeg tok studentvarianten, og byttet jaktområde med en kompis!
6. Tenk langsiktig
Det kan være fristende å kjøpe billigprodukter. Det kan i noen tilfeller være smart, men det lønner seg ikke alltid i lengden. Et par billige jaktstøvler holder kanskje en sesong, mens et godt par kan holde i flere sesonger. Vurder hva som gir deg mest igjen i løpet av et 3-5 års perspektiv. Bra for miljøet, og bra for lommeboka.
7. Meld deg på introjakt
Hvis du ikke vet hvor du skal starte, men kunne tenkt deg en innføring til ulike jaktformer, er det gode muligheter for å bli med på introduksjonsjakt på for eksempel rype, elg eller rådyr. NJFF-lokallag arrangerer dette rundt om i hele landet, som et lavterskeltilbud for deg som er nysgjerrig på å komme i gang med jakt.
8. Billigjakt til ungdom
For unge jegere er det muligheter for å få ekstra gode priser på jaktkort. Dette er ikke noe som tilbys på alle terreng, men likevel er det flere som tilbyr ekstra gode priser for ungdom. Let etter terreng som tilbyr dette hvis du er ung jeger.
Markus D. Holmer er journalist i JEGER. Han har hatt lidenskap for jakt hele livet, spesielt rype- og skogsfugljakt. Han tester utstyr, lager reportasjer og dekker nyhetssaker. Har du en sak Markus kan være interessert i? Send gjerne en e-post:
Hvert år kommer det rundt 10 000 nye jegerspirer som avlegger eksamen. Likevel peker ikke pila oppover. En ny studie fra NINA peker på viktige momenter.
For at jakta fortsatt skal være den viktige kulturbæreren den er i Norge, må nye generasjoner jegere komme til. Er du ny som jeger, eller vurderer å starte med jakt? Vi ser her på reglene som er viktige for nye jegere, herunder opplæringsjakta og reglene om tilgang på våpen.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
*Forutsetter 3 eller 12 md bindingstid, si opp når du vil med tilgang ut bindingstiden. Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden, dersom du ikke sier opp.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.