Å orientere seg i jungelen er vanskeligere enn noensinne, også fordi kvaliteten innen de ulike prismesegmentene er så jevn. Hva skal man egentlig velge? Se resultatene av vår test på de neste sidene og kan hende har du økt forståelse når du gjør ditt innkjøp.
Hva er en god allround-kikkert? Det kommer selvsagt an på jaktformen din, men også på hva du selv føler deg komfortabel med.
Håndkikkerter kommer i et utall av størrelser og forstørrelser, alt fra små lommekikkerter som 8x20 til svære dråg som gjerne heter 12x56 eller noe slikt.
Stor eller liten
Forskjellene i egenskaper er store, først og fremst som følge av ulike størrelse, men ikke minst også som følge av ulik kvalitet på optikken. Det voldsomme prisspennet man ser på kikkerter skyldes optisk kvalitet og hvor godt kikkerten er bygget. Og det sier seg selv at det er forskjell på en kikkert til 1000 kroner og en til 20 000.
Vi vil likevel si at det som påvirker egenskapene og brukeropplevelsen aller mest er kikkertens størrelse.
En stor kikkert er nemlig bedre å se gjennom enn en liten. Nesten uansett pris. Skal du ha en virkelig god synsopplevelse må du selvsagt betale en god del for glasset også – og gjerne velge et av de kjente merkene.

VANNTETT: Alle kikkerter besto vanntesten med en time i vannbøtte etter torturen foran peisen.
Bør være komfortabel i bruk
Det viktigste for synsopplevelsen er kikkertens objetivdiameter. Mange vet at denne har nær sammenheng med hvor mye lys som når fram til øyet. Men nesten like viktig, er at den også påvirker kikkertens utgangspupill (se faktaramme) som igjen er avgjørende for hvor lett det er å finne riktig øyeposisjon i forhold til den optiske aksen. Kort sagt hvor komfortabelt det er å bruke kikkerten.
I denne testen tar vi for oss 10x42-kikkerter. Disse har typisk "medium" størrelse. Og skal man ha 10 gangers forstørrelse anbefaler vi knapt å velge mindre objektivdiameter. Såpass kraftig forstørrelse påvirker nemlig utgangspupillen negativt, og dermed trenger kikkerten litt størrelse på objektivet for å bli behagelig å bruke.
En 10x30-kikkert, for eksempel, vil dessuten yte vesentlig dårligere under svake lysforhold som tungt gråvær og skumring.
KIKKERTTEORI
FORSTØRRELSESGRAD: 10 GANGER. Dette angir hvor "nærme" du kommer
OBJEKTIVDIAMETER: 42 MILLIMETER Påvirker hvor mye lys som slipper gjennom, men også hvor behagelig kikkerten er å se gjennom. Viktig for egenskaper i svakt lys, samt hvor enkel den er å bruke.
UTGANGSPUPILL: 4,2 MILLIMETER Dette er" lysåpningen" du ser i "øyeenden" av kikkerten når du holder den på en armlengdes avstand. Er et direkte resultat av objektivdiameter og forstørrelsesgrad på denne måten: 42:10=4,2. Utgangspupillen sier noe om hvor lys kikkerten oppleves i skumring, samt hvor lett det er å finne riktig posisjon for øynene i forhold til den optiske aksen.
OPPLØSNING: Evnen til så skille detaljer fra hverandre. Vesentlig for hvor skarpt bildet oppleves.
KONTRAST: Evnen til å skille mellom lyse og mørke partier. Vesentlig for hvor skarpt bildet oppleves, men også viktig for hvordan kikkerten oppleves under dårlige lysforhold.
RANDSONESKARPHET: Hvor langt ut fra bildets sentrum det fremdeles har høy oppløsning.
FAKTISK LYSSTYRKE: Kikkertens evne til å slippe gjennom lys, varierer med antall linseelementer, glasskvalitet og coatinger. En 10x42 med god lysgjennomgang kan ha et lysere bilde(større faktisk lysstyrke) enn en 10x50-kikkert med dårligere lysgjennomgang, selv om sistnevnte har betydelig større utgangspupill. Dette er svært vesentlig for prestasjon i skumring.

Krever støtte
Vi mener at 10x42 er et godt valg for en allround jaktkikkert. Noen vil hevde at 8x42 er en bedre løsning fordi den er lettere å holde stødig på grunn av den svakere forstørrelsen.
Sant nok, og for bruk i skog vil også vi anbefale 8x42 eller kanskje 7x42. Snakker man derimot om høyfjellsjakt og observasjon over lange avstander gir en 10x42 utvilsomt mer informasjon, forutsatt at man klarer å holde den rolig nok og gjerne bruker støtte fra en stein, jaktsekken eller hva som måtte være i nærheten.
Til reins- og rypejakt er 10x42 et ypperlig valg. Likeså hjortejakt i åpne områder, som f.eks i Skottland. Med kvalitetsglass er den faktiske lysstyrken såpass bra at den også gjør god nytte under skumringsjakt, selv om det finnes bedre alternativer til dette. Ulempen med en kikkert som er god å se i, er at den vanligvis veier en del.
Både fordi den nødvendigvisk ikke kan være ultrakompakt, men også fordi godt glass veier mer enn plastlinser og billig-løsninger.
Forskjellene
Denne gangen har vi tatt for oss kikkerter i den øvre mellomklassen; prisspennet 6 000 til 12 000 kroner. Det inkluderer merker som Steiner, Nikon, Opticron og Meopta. Premiummerket Leicas billigste jaktkikkert sniker seg såvidt under øvre prisgrense. Zeiss hadde ikke anledning til å stille demokikkert til rådighet til denne testen.Hvordan yter kikkertene? Er forskjellene mellom merkene påtakelige? Hvilken bør du velge? Vi har testet denne klyngen av kvalitetsglass mot de samme observasjonsobjektene.
Tittet etter oppløsning, kontrast, lysgjennomgang og kantskarphet. Gått tilbake og gjort testen om igjen når vi har vært i tvil. Hva har vi avdekket? Jo, at forskjellene er der. Men de er ikke veldig store. Og de følger stort sett prisskalaen. Men om det er verdt å betale 11 000 for en Leica sammenlighet med 6 000 for en Nikon som er god til prisen, kan bare du vurdere.

TORTUR: Kikkertene ble tatt rett fra minus 25 grader og lagt i strålingsvarmen foran vedovnen. Et par av dem fikk forbigående problemer med fokushjulet men ingen tok varig skade av mishandlingen.
De to beste
To kikkerter stikker seg ut som klart bedre enn de øvrige: Leica Trinovid og Meopta Meostar. Disse har høyere oppløsning, bedre kontrast og bedre lysgjennomgang i skumring.
Til deg som skal kjøpe kikkert vil vi si: Har du mulighet for å prøve å holde dem, kan du finne ut hvilken som passer deg best ergonomisk. Har du behov for topp prestasjon må du bla opp. Men de fleste – selv dem som stiller en del krav – kan nok klare seg med en kikkert til 6-8 000 kroner.
Japaner med Lexus-feeling
Det ble litt wow-faktor når vi åpnet esken med Nikons Monarch 7 10x42. Er det mulig at en kikkert til 6 000 kroner kjennes ut som om den koster 20 000? Men det gjør den faktisk. Kikkerten er svært god å holde i og en fryd å holde til øyet. Med lettest vekt av alle i testen borger det for en favoritt til fjellrypejakt.
Optisk presterer den greit nok og vel så det, men ligger naturlig nok litt bak kikkertene i testen som koster dobbelt så mye. Men likevel: Dette er utrolig mye kikkert for pengene. Etter turen i fryseboksen var fokushjulet et øyeblikk tregt før det etter et par omdreininger myknet opp og ble presist og passe mykt.
NIKON MONARCH 7 10X42
Vekt: 660 gr
Nærgrense: 2,5 m
Synsfelt: 117m/1000m
Vanntetthet: Ned til 1m
Forstørrelse: 10
Objektdiameter: 42mm
Øyeavstand: 16,5mm
Type prisme: Takkant
Pris: 6090.-
Garanti: 10 år
Importør: Nikon Norge
Pluss: Veldig god å holde i. Mest presise fokushjul
Minus: Mangler litt på oppløsning i forhold til de beste
Terningkast: 5
Tysk bulldoser
Steiner Ranger Xtreme gir soliditetsfølelse så det holder. Det kjennes som om denne kan tåle mange turer i bakken uten å ta skade av det. Likevel skjemmes den fysiske konstruksjonen av tungt fokushjul som blir vanskelig å betjene når det er vått og ikke minst med hansker. I tillegg ligger den ikke spesielt godt i hånden med sine mange ”utskjæringer” og profiler i gummigrepet.
Optisk er den helt grei, men imponerer ikke spesielt. Kikkerten er absolutt ikke dårlig, men overgås av andre eksemplarer i denne testen.
Fokushjulet frøs nærmest fast etter turen i fryseboksen og kikkerten vil i praksis være ubrukelig på virkelig kalde turer etter vinterrype.
STEINER RANGER XTREME 10X42
Vekt: 790 gr
Nærgrense: 1,9 m
Synsfelt: 108m/1000m
Vanntetthet: Nitrogenfylt
Forstørrelse: 10
Objektdiameter: 42mm
Øyeavstand: 16mm
Type prisme: Takkant
Pris: 6950.-
Garanti: 10 år
Importør: Schou AS
Pluss: Robust utførelse, Okular som hindrer sidelys
Minus: Svakere lysgjennomgang og kontrast enn de beste, Tregt og tungt fokushjul
Terningkast: 4
Superkikkert fra Leica
Utviklingen av optikk går videre, det viser denne kikkerten. Hvert tiår skjer det – om ikke et kvantesprang – så i hvert fall steg som virkelig kan merkes. De aller dyreste kikkertene sprenger grenser og blir enda bedre, og mellomklassekikkertene rykker nærmere – om ikke helt opp i klasse med – de utgående toppmodellene.
Leica Trinovid 10x42 er ganske enkelt et imponerende stykke optisk instrument. Den er skarp, har kontrast like god som Meopta Meostar, og det hele i en lettere, mer kompakt og ergonomisk utforming. Det eneste vi finner å trekke for når det gjelder optisk prestasjon, er noe svak kantskarphet. Men slik pleier det å være når maksimal oppløsning i sentrum, samt korrekt gjengivelse prioriteres høyest. Og der har Leica ofte vunnet tester.
Fysisk er kikkerten meget tillitvekkende med god ergonomi og passe motstand i fokushjulet. Leica Trinovid mangler sine dyrere slektsbrødres smussavvisende coating av linsene.
LEICA TRINOVID 10X42 HD
Vekt: 720 gr
Nærgrense: 1,6 m
Synsfelt: 113m/1000m
Vanntetthet: Nitrogenfylt, ne til 4 meter
Forstørrelse: 10
Objektdiameter: 42mm
Øyeavstand: 16mm
Type prisme: Takkant
Pris: 11500.-
Garanti: 10 år
Importør: Bresson AS
Pluss: God kvalitetsfølelse, Optiske prestasjoner helt i toppen
Minus: Noe svak kantskarphet
Terningkast: 6
God på det meste
Meopta Meopro 10x42 HD er bortimot et røverkjøp. Den tjekkiske produsenten kan betegnes som stebroren til trekløveret Zeiss, Leica og Swarovski. Med Meopro leverer de her et produkt som kan konkurrere med de rimelige utgavene til Zeiss. Kikkerten er god å holde i og har et fokushjul med passe motstand. Et ørlite minus for at det blir litt glatt når det blir vått. Kikkerten er relativt lett og vil egne seg godt som fjellkikkert på rypejakt. Optisk leverer den svært bra på oppløsning – det vi opplever som skarpheten i bildet. Her snakker vi egentlig bortimot toppnivå. Med andre ord et godt instrument for å spotte vinterryper på lang avstand. Lysgjennomgangen er også god, men kontrasten mangler litt i forhold til de beste i testen. Kikkerten tålte turen i fryseboksen godt, uten at fokushjulet ble tregt som på noen et par av de øvrige kikkertene.
MEOPTA MEOPRO 10X42 HD
Vekt: 715 gr
Nærgrense: 1,5 m
Synsfelt: 107m/1000m
Vanntetthet: Nitrogenfylt
Forstørrelse: 10
Objektdiameter: 42mm
Øyeavstand: 16mm
Type prisme: Takkant
Pris: 6490.-
Garanti: 10 år
Importør: Vaabenhuset Nygaard AS
Pluss: God oppløsning og lys-gjennomgang, God ergonomi
Minus: Mangler litt kontrast i forhold til de beste
Terningkast: 5
Super, men tung
Meopta Meostar R1 10x42 leverer det beste optiske resultatet i testen. Vi ble rett og slett litt overrasket over det klare og skarpe bildet da vi satte den til øynene første gang. Den er på nivå med Leica Trinovid, og på noen områder, som kantskarphet, faktisk bedre. Også lysgjennomgangen oppleves et ørlite strå hvassere. Fysisk er den bunnsolid og kraftig som en tanks, men det betyr dessverre også at den er tung. En testvinner på optiske prestasjoner. Men sammenlignet med de andre faller den litt gjennom fordi den er tung og klumpete. Når det er sagt, så ligger den godt i hånden. Men som fjellkikkert – som 10x42 ofte brukes som – vil nakken tynges betydelig mer på slutten av dagen enn med de lettere kikkertene i testen. Tenker man mer stasjonær bruk, er denne kikkerten derimot vårt førstevalg. Kikkerten passerte forøvrig de fysiske testene med glans. Fokushjulet var helt uanfektet etter turen til det arktiske klimaet i 25 minus i fryseboksen.
MEOPTA MEOSTAR R1 10X42
Vekt: 930 gr
Nærgrense: 2,3 m
Synsfelt: 105m/1000m
Vanntetthet: Nitrogenfylt
Forstørrelse: 10
Objektdiameter: 42mm
Øyeavstand: 16mm
Type prisme: Takkant
Pris: 11990.-
Garanti: 10 år
Importør: Vaabenhuset Nygaard AS
Pluss: Knallsterk oppløsning og kontrast, Lyssterk
Minus: Tyngst i testen, Klumpete form
Terningkast: 6
Nydelig ergonomi
Dette er den beste kikkerten å holde i. Opticron DBA VHD 10x42 minner ganske mye om Swarovskis EL-serie når det kommer til ergonomi.
Med 10 gangers forstørrelse betyr dette mye. Det er generelt vanskelig å holde slike kikkerter rolig, men et godt grep om gummien hjelper på. Som et lett og kompakt til fjelljakt etter rype fremstår denne som en av favorittene. Optisk forsvarer den plassen sin, og er i det hele tatt et godt valg. Kikkerten er produsert i Japan, og Opticron har et godt rykte for å gi mye for pengene i mellomklassen. Fokushjulet gikk lett og greit mens den tinte foran peisen etter turen i fryseboksen.
OPTICRON DBA VHD 10X42
Vekt: 714 gr
Nærgrense: 2,5 m
Synsfelt: 105m/1000m
Vanntetthet: Nitrogenfylt
Forstørrelse: 10
Objektdiameter: 42mm
Øyeavstand: 16mm
Type prisme: Takkant
Pris: 8495.-
Importør: Optiline AS
Pluss: Lett og kompakt, Best ergonomi
Minus: Smalest synsfelt
Terningkast: 5
Nykommer fra Japan
Opticron Imagic 10x42 BGA VHD er ny av året og en forbedring av tidligere Imagic-serier fra Opticron. I motsetning til andre produsenter som flytter produksjon av kikkerter i denne prisklassen til Kina, kommer begge Opticrons representanter i denne testen fra Japan. Dette borger for god byggekvalitet og real kvalitet.
Optisk presterer kikkerten bra for prisklassen. Både kontrast, oppløsning og lysgjennomgang er jevnt bra, men med synlig forskjell til de beste i testen. Kikkerten er god å holde i og kinner ergonomisk mye om Meopta Meopro. Fokushjulet på Opticron Imagic frøs nærmest fast etter turen i minus 25 i fryseboksen.
OPTICRON IMAGIC 10X42 BGA VHD
Vekt: 705 gr
Nærgrense: 2 m
Synsfelt: 113m/1000m
Vanntetthet: Nitrogenfylt, ne til 4 meter
Forstørrelse: 10
Objektdiameter: 42mm
Øyeavstand: 16mm
Type prisme: Takkant
Pris: 6895.-
Garanti: 10 år
Importør: Optiline AS
Pluss: Lett og god ergonomiGod kontrast
Minus: Lite motstand på fokushjulet,kommer lett ut av stilling
Terningkast: 5