Den finske rifla er som regel en fryd å skyte med, både når det gjelder funksjonalitet, presisjon og skytekomfort.

Tikka i Finland har produsert rifler helt siden 1920. T3-modellen som kom i 2003, ble en stor suksess. Det er ei både meget god og populær rifle i den lavere prisklassen, der konkurransen gjerne er hard.

Annonse

I 2016 kom den oppgraderte modellen Tikka T3X, og suksessen bare fortsatte: T3X tilbyr et godt gummiert grep, lydsvakt stokkmateriale og en snillere rekylkappe.

Syntetstokkene på den nye modellen har blant annet utskiftbart pistolgrep, slik at du kan velge mellom standard og et mer vertikalt grep. Du kan også raskt og enkelt få et bredere framskjefte. Vil du «style» rifla litt ekstra, kan begge disse grepene fås i orange eller brunt. 

Rifletest-Tikka-TX3-2
Valg 1: Med eller uten justerbar kinnstøtte?

Men det er ikke bare på skjeftet at Tikka har foretatt endringer fra T3 til T3X: Utkasteråpningen er gjort litt større for lettere etterfylling av patroner ovenfra.

Videre er det skruehull dersom du ønsker å montere Picatinnyskinne. T3X har i tillegg en ekstra sterk rekylbolt av stål og boltmuffe i metall. 

Rifletest-Tikka-TX3-3
Valg 2: Rustfritt, coating eller fluta løp?

Riflene blir i dag produsert av Sako, som igjen eies av Beretta Group. Tikka T3X kommer i mange forskjellige modeller med ulike stokker og løpslengder, samt i mange forskjellige kaliber.

Med andre ord er det et godt utvalg. Her bør de fleste finne ei rifle som passer både med tanke på jaktform, smak og behag – og ikke minst lommebok.

DEDIKERT FUGLERIFLE? Se vår test av lette småviltrifler.

Rifletest-Tikka-TX3-4
Valg 3: Normalt eller bredere framskjefte?

Valgets kval

Jeg har hatt flere Tikka T3X’er til tester. De er som oftest en fryd å skyte med, både når det gjelder funksjonalitet, presisjon og skytekomfort.

Tikka T3X har kaldhamret løp som er kjent for god presisjon. Den forholdsvis lave prisen gir god valuta for pengene. Så hvilken modell skal man gå for?

Jeg har hatt flere Tikka T3X’er til tester. De er som oftest en fryd å skyte med, både når det gjelder funksjonalitet, presisjon og skytekomfort.

Rifletest-Tikka-TX3-5
Solide saker: Boltmuffe av metall.

Er du en aktiv jeger som går langt, er det ofte lurt å velge en så lett modell som mulig. Jakter du mest som posteringsjeger sittende på en stubbe eller i et tårn, har ikke vekt så mye å si. Da ville jeg valgt en tyngre rifle med bred framstokk for godt og stødigere anlegg.

Kanskje du helst vil ha trestokk, tykkere løp, fluta og/ eller rustfritt? Og på syntetstokkene kan du altså i tillegg velge mellom et vanlig og et brattere pistolgrep.

HELLER EN SAUER? Les vår test av 3 x Sauer

Rifletest-Tikka-TX3-6
Velg grep: Det utbyttbare pistolskjeftet gjør at du kan velge hvor bratt stigning du vil ha i grepet.

Fellesnevnere

Jeg kontaktet Tikka-importøren Schou AS (www.schouvapen.no) og fikk dem til å sende meg tre forskjellige T3X for testing. Jeg fikk en Tikka T3x Superlite med flutet løp, en Tikka T3x Super Varmint SS med justerbar kolbe og Tikka T3x Tactical med ekstra tungt løp.

Rifletest-Tikka-TX3-7
Grepa mønster: Til tross for at det er en syntetstokk, gir mønsteret et godt grep.

Felles for T3X-riflene er push feed-mating, kort utdrager og automatisk utkaster. De har mer lydløse skumfylte syntetstokker med rett klassisk kolbe. Boksmagasinet har plass til 3 eller 5 patroner, og løses ut ved å dra tilbake en tapp foran magasinet.

Riflene har 2-posisjonsikring som låser bolten i sikret tilstand. Ulempen med dette er at man ikke kan ta ut eller kamre patroner med sikret rifle. Bolten med to låseklakker går glatt og lett med kort hevarmsløft.

Rifletest-Tikka-TX3-8
Justerbar: På tactical-versjonen er det raskt og enkelt å justere kinnstøtten.

På syntetstokkene kan du selv bytte mellom standard eller et brattere pistolgrep eller et bredere framskjefte raskt og enkelt. Du kan også få mellomlegg for å tilpasse kolbelengden individuelt.

Rifletest-Tikka-TX3-9
På heia: Alle riflene ble testet både i benk og med skyting i jegerstillinger.

Testskyting på heia

Jeg var spent på om T3X-troikaen leverte presisjonsmessig, og tok med rifler og medsendt ammunisjon for å teste i benk på 100 meter. Særlig med tanke på langholdsskyting eller små blinker, er supergod presisjon ekstra viktig. I tabellen under kan du se resultatet som gjennomsnitt etter 3 x 3 skudd. 

Alle riflene var levert i kaliber .308 Win, og hadde en Steiner Ranger 3-12 x 56 påmontert i Optilock-montasjer. Slik gikk det:

Rifletest-tabell
Rifletest-tabell

Heller ikke disse T3X’ene gjorde skam på Tikkas gode rykte og ga fine samlinger med jaktpatroner fra Federal. Disse kulene gjør en meget god jobb i kampen med grove bein og dyreboger. Med god presisjon i tillegg, blir dette gode jaktteam.

Både Tactical og Super Varmint skjøt jevne, gode samlinger. Det samme gjorde Superlite, men hadde litt lavere hastighet på grunn av det kortere løpet.

Rifletest-Tikka-TX3-10
Tikka T3X Superlite: Bestevenn for Superlite var 180 Trophy Bonded Tip.

De tre Tikka T3X-modellene er alle meget gode å skyte med og fungerer feilfritt, slik jeg er vant med fra denne modellen. Den store utkasteråpningen forhindrer tull med utkast og hylsene spretter elegant ut.

Det er også lett å slenge inn en og en patron i et knipetak. Patronene kamrer likevel uten problemer. Riflene og ammunisjonen gir også veldig jevne hastigheter.

Les også: Test av rifleammunisjon

Rifletest-Tikka-TX3-11
Super Varmint SS: 180 Trophy Bonded Tip var det som gikk best i denne børsa.

Testskyting i jegerstilling

I vanlige jegerstillinger oppleves alle tre riflene som gode å skyte med. Valget avhenger primært av smak og bruksområde, i betydningen type jakt/ skyting: De aller fleste skyter bedre med tyngre rifler, men noen skyter bedre med lettere utrustning. 

De tyngre riflene Super Varmint og Tactical med justerbar kinnstøtte, er følgelig stødigere å skyte med. Men for den mest aktive jegeren er over en kilo lettere rifle en stor lettelse hvis du skal gå langt. 

Det er nok for en stor del vanesak, men presisjonen i jegerstillinger avhenger kanskje mest av hvor mye du skyter. En ting er i hvert fall sikkert: Det er lett å anbefale Tikka T3X hvis du er på utkikk etter rifle i det rimelige prissegmentet.

Les også: Flere tester av rifler 

Rifletest-Tikka-TX3-12
T3X Tactical: Best samlinger fikk vi med 165 Trophy Copper.