Flåttsesongen i Norge kan være en utfordring for hundeeiere. Flått kan overføre sykdommer som ikke bare er farlige for hunder, men også for katter og mennesker. Heldigvis finnes det gode medisiner til å beskytte kjæledyrene.
FLÅTT: De er ikke så lette å oppdage, spesielt på hunder med en del pels.
Lesetid: 4 minutter
Det er påvist 12 flåttarter i Norge. Skogflåtten (Ixodes ricinus) er den mest kjente, og den desidert vanligste. Den holder til langs kyststrøkene fra sør og til sørlige Nordland. Den finnes også spredt innover lavlandsstrøkene på Østlandet.
Flåtten trenger relativt høy temperatur og fuktighet for å utvikle seg, og finnes derfor sjelden lengre nord. Fordi den spres med fugler, kan den likevel forekomme på utypiske steder.
I sommerhalvåret kan parasitten feste seg på mennesker og de fleste husdyr. Hunder er et yndet objekt for flåtten fordi flåttens habitat gjerne er i busker, høyt gress og naturlig vegetasjon, altså hvor hundene gjerne ferdes.
Flåttbehandling hos hund er viktig og kan være faktisk være livreddende.
Andre typer flått som har vist seg å spre sykdom er Piggsvinflåtten, som er vanligst hos dyr som bor i hi eller jordganger, som piggsvin, grevling, mink, oter og rev. Den kan imidlertid også forekomme på hund. Flåtten finnes på Østlandet og langs kysten på Sørvestlandet.
Den brune hundeflåtten var opprinnelig afrikansk, men har nå etablert seg i flere europeiske land, blant annet England og Danmark. Den er oppdaget på importerte hunder i Norge, og man antar at den også kommer inn i landet via bagasje ol. fra folk som har vært ute og reist.
Hunder klarer sjelden å fjerne flått selv, slik at de blir ofte biter seg fast og blir sittende. Dermed oppstår lett lokale infeksjoner og irritasjoner i huden. Flått kan i tillegg overføre alvorlige sykdommer, og det er disse sykdommene som det er viktig å beskytte hunden din mot.
MENGDER: Umedisinerte hunder kan få store mengder flått på seg spesielt om de får feste seg på steder der det ikke er så lett å se dem.
Flåttbårne sykdommer
Flått er en kjent vektor for sykdommer; i Norge kan flåttbitt overføre flere parasitter som kan smitte hunder og katter:
Bakterien Borrelia burgdorferi som er det meste kjente overførbare smitteagens, gir sykdommen borreliose. Det er ikke uvanlig at hundepopulasjonen i områder hvor flåtten finnes, har antistoffer mot denne bakterien. Det vil si at hundene har hatt kontakt med bakterien, og prøvd å danne motstand for å bekjempe den.
I mange tilfeller lykkes hundens immunforsvar med dette, og de blir ikke syke. Dessverre gjelder ikke dette for alle, og individene som utvikler sykdommen borreliose kan få ulike sykdomstegn.
Det er vanlig å se halthet, feber, nedsatt matlyst og redusert allmenntilstand. Noen kan også få tilleggsskader på nyrer og hjerte. Symptomer sees sjeldnere på katter.
Lokal dyrlege har mulighet for å ta tester for å påvise om hunden er smittet eller ikke, og eventuelt igangsette behandling.
Flåtten kan også overføre bakterien Anaplasma phagocytophilum, som gir lignende symptomer som borreliose. Ca 10 prosent av hunder i flåttens nedslagsfelt innehar antistoffer mot denne bakterien.
Det er også påvist flåttoverført virusbetinget hjernebetennelse på hund i Norge, men det er svært sjeldent. Babesia canis og Ehrlichia canis er også sjelden påvist i Norge, og da oftest observert ved importerte tilfeller.
TABLETTER: Det finnes flere former av preparater mot flått, de siste årene har det kommet flere på markedet i tablettform. Det finnes også preparater til å dryppe på huden, halsbånd og injeksjoner.
Slik beskytter du hunden din
Det gjør du som hundeeier best ved å gi hunden forebyggende behandling.
Gå gjennom hunden og pelsen daglig, og fjern raskt eventuelle flått.
Vi anbefaler i tillegg reseptbelagte preparat. De hindrer at flåtten overfører eventuell smitte.
Det finnes flere ulike produkter og de har varierende beskyttelsesfunksjon og varighet. De beskytter mot flåttbårne sykdommer fra en måned og opp til 12 måneder. I tillegg er det noen produkter som kan få redusert effekt dersom hunden din er glad i vann og svømmer mye.
Tabletter mot flått
Spot-on-preparater
Halsbånd
Injeksjon
Tabletter mot flått
Tablettene inneholder virkestoffer som dreper flått etter at de har bitt hunden og inntatt blod.
Fordeler:
Lang varighet (opptil 12 uker for Bravecto).
Enkle å gi og mindre risiko for å vaskes av.
Dekker ofte både flått og lopper.
Ulemper:
Flått må bite for å bli eksponert for medisinen.
Kan gi bivirkninger som oppkast eller diare.
Ikke alle hunder liker smaken.
Vis mer
Spot-on-preparater
Preparatene er flytende og påføres huden, der virkestoffene spres gjennom hundens fettlag på huden og dreper eller frastøter flått.
Fordeler:
Enkel å bruke.
Noen preparater har en avvisende effekt, slik at flått ikke biter.
Ulemper:
Kan vaskes bort hvis hunden bader eller får regn rett etter påføring.
Risiko for hudreaksjoner.
Krever jevnlig påføring (vanligvis hver 4. uke).
Vis mer
Halsbånd
Halsbånd avgir virkestoffer som frastøter eller dreper flått.
Fordeler:
Lang varighet.
Praktisk for hunder som ikke liker tabletter.
Ulemper:
Kan forsvinne hvis hunden mister halsbåndet.
Risiko for kontaktreaksjoner rundt halsen.
Mindre egnet for hunder som svømmer ofte fordi effekten da kan reduseres.
Vis mer
Injeksjon
Relativt nytt preparat til hunder. Medisinen settes via en sprøyte under huden til hunden, og dosen avhenger av hundens vekt. Virker mot flått- og loppeinfestasjoner hos hund.
Fordeler:
Langvarig effekt, opptil 12 måneders varighet.
Ulemper:
Må administreres hos veterinær.
Kan ikke gis til hunder under 6 måneder.
Vis mer
Ta kontakt med lokal veterinær, som vil hjelpe deg med å finne det preparatet som er best for din hund.
De ulike preparatene har varierende beskyttelsestid, og varer fra 1 måned og opp til 12 måneder. I tillegg er det noen produkt som kan få redusert effekt dersom hunden din er glad i vann og svømmer mye.
Kulde setter ikke bare jegeren på prøve – den utfordrer også hunden på flere måter. Her er en guide for hvordan du kan gi hunden din de beste forutsetningene for trygg og effektiv jakt i vinterkulda.
Jaktkompisen kan ikke yte optimalt om du ikke beskytter den mot midd, parasitter og flått. En sjekk hos veterinær før jakta starter kan fort lønne seg.
Denne saken er skrevet av
Camilla Larsen
Camilla Larsen er en veterinær med lang erfaring og formell etterutdanning innen kirurgi, halthetsutredning og forebygging av skader. Hun er certifisert (GPCert(SAGS) fra Inernational School of Veterinary Postgraduate Studies, samt Evidensia sertifisert kirurg fra Lennhart Sjöström School, Evidensia Academy. Fritiden brukes til jakt, friluftsliv og jaktprøver som deltager eller dommer.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
*Forutsetter 3 eller 12 md bindingstid, si opp når du vil med tilgang ut bindingstiden. Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden, dersom du ikke sier opp.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.