Livsviktig førstehjelp for hunden - slik gjør du det
Noe av det verste som kan skje en hundeeier, er en ulykke der dine grep avgjør om hunden overlever. Her forklarer vi hvordan du gir hunden din viktig førstehjelp.
Disco-dog: Hjertekompresjon gis ved å legge hunden på høyre side og trykke ned litt høyere og lengre bak enn hjertet. Bruk samme takt som på folk, altså Bee Gees Stayin’ Alive.
Lesetid: 6 minutter
En jakthund lever farlig. Spesielt løs på drevet halsende hunder og andre hunder som jakter løse, er utsatt for skader; alt fra påkjørsler, arge elger, ulv i noen områder, fallulykker, hoggorm og skuddskader.
De færreste opplever heldigvis det, men også i andre situasjoner kan Fido trenge førstehjelp. Vet du hva du skal gjøre hvis hunden trenger din hjelp for å overleve?
Et viktig råd først: Vær forsiktig så du ikke blir bitt. Selv godmodige bikkjer kan bite hvis de har smerter og er redde.
Heldigvis skal det mye til før slikt skjer. Som regel er det uskyldige skader. Men forstrekkelse, kloskader og såre bein må tas på alvor for å unngå langvarige problem.
Hjelp, hunden puster ikke!
Finner du hunden bevisstløs uten pust, må førstehjelp gis straks. Det kan være drukning, påkjørsel og fall. Prinsippet er det samme som for mennesker: Frie luftveier og kunstig åndedrett.
Rett ut hundens hals og trekk frem tunga.
Sjekk munn, hals og svelg med fingrene etter fremmedlegemer, og rens for eventuelt oppkast. Vær obs på at du kan kjenne adamseplet hvis du stikker fingrene dypt nok. Det skal selvfølgelig ikke trekkes ut.
Får du ikke løs et fremmedlegeme, kan du slå på siden av brystet med flat hånd, eller bruke Heimlich-manøveren: Legg hunden på rygg, plasserer hendene på magen og skyv inn og opp mot brysthulen.
Hvis hunden ikke puster, kreves kunstig åndedrett. Lukk hundens munn, legg din munn over snuten og blås 4 ganger.
Hos store raser som støvere og jämthunder trekkes tunga ut, mens munnen holdes lukket med begge hender når du blåser. Kjør 10-12 ganger/ min. til hunden puster selv.
Om du ikke kjenner puls, kreves hjerte-kompresjon i tillegg. Legg hunden på dens høyre side og plasser hendene over hjertet. Gi 30 kompresjoner i takten til «Stayin’ Alive» med Bee Gees, deretter to innblåsinger, før 30 nye kompresjoner. Om hunden begynner å puste selv, skal den uansett bringes raskest mulig til veterinær.
Store blødninger stanses ved å legge trykk på såret. Bruk det du har tilgjengelig; et skjerf, ei skjorte eller liknende. Kompressen skal ikke fjernes om det blør gjennom, men legg en ny utenpå.
Blør det stygt fra et bein, så forsøk å holde beinet høyere enn hjertet for å minske blødningen. Legg deretter kompress eller bandasje. Torniquet skal KUN brukes ved livstruende blødning.
Ikke fjern gjenstander i såret, men stabiliser ved å bygge opp rundt dem så de ikke forårsaker ytterligere skade: Gjenstanden kan fungere som en propp i såret og minske blødningen. Overlat fjerning til veterinær.
Bitt- og sårskader
Uskyldige bittskader kan gi infeksjoner med alvorlige komplikasjoner. Særlig gjelder det bitt i og ved ledd, øyne og kjønnsorganer.
Er det snakk om rovviltbitt og da spesielt ulv eller bjørn, må hunden uansett sjekkes av veterinær med tanke på lungelekkasjer, knusningsskader og indre blødninger. Klør fra kattedyr kan gi infeksjoner. Om hunden er medtatt etter en slåsskamp, skal veterinær kontaktes. Pakk inn hunden for å beholde varmen og bær den til bilen.
Mindre sår renses med saltvannsoppløsning eller antiseptisk middel snarest mulig. Klipp eller barber vekk pels slik at hår ikke klistrer seg til såret. For at hunden ikke skal slikke såret, bør den bruke krage.
Hoggorm og forgiftninger
Hoggormbitt sitter som regel i snute, hode eller hals, men hunden kan også bli bitt i beina. Brems giftsirkulasjonen ved å holde pulsen nede og bær hunden til bilen og dra til nærmeste veterinær. Ikke prøv å suge eller skjære ut giften. Kortisontabletter frarådes da det har ingen virkning.
Menneskemat er ikke hundemat, og noe kan være direkte farlig, så som sjokolade, druer, rosiner, nøtter, gjær og løk.
Det samme gjelder rottegift, spylevæske og frostvæske. Sistnevnte smaker søtt og kan være fristende for en firbeint med søtsug.
Har hunden spist noe giftig, bør du alltid kontakte veterinær. Skal det framprovoseres brekninger, bør det skje innen en time, men du bør ikke gjøre det på egen hånd:
Det kan gi bivirkninger og forverre situasjonen. Ikke gi vann før du har snakket med dyrlege. Hvis du ikke vet hva hunden har spist, så ta med eventuelt oppkast til veterinæren.
Diaré og oppkast
Alle hunder får diaré eller kaster opp. Engangshendelser er ofte uskyldige, men dyrlege bør kontaktes hvis det varer ut over noen få timer. Mistenker du forgiftning, ring veterinær umiddelbart!
Hunden bør bli bedre av seg selv innen 12 timer ved oppkast, og innen 24 timer ved diare. Det kan gå 3-4 dager før avføringen igjen er fast. Følg med etter blod i avføringen, feber og nedsatt allmenntilstand.
De første par dagene kan hunden få oppbløtt tørrfôr for å sikre nok væske. Porsjonene kan være mindre, men måltidene hyppigere.
Halting
Det kan være både uskyldige og alvorlige grunner til at en hund halter. Veterinær bør kontaktes hvis du er usikker på årsaken. Du kan ta en forsiktig undersøkelse, men husk oppfordringen om å være forsiktig så du ikke blir bitt.
Klem forsiktig rundt ledd, klør og tredeputer og bøy forsiktig. Ikke overdriv hvis hunden reagerer.
Ved mistanke om beinbrudd, forsøk å stabilisere beinet hvis hunden tillater det uten å bite. Bruk en eller flere pinner og stabiliser med bandasje.
Ved kloskade trengs sjelden hjelp umiddelbart, men rengjør med saltvannsoppløsning. Legg på en potebandasje og bruk krage slik at den ikke slikker seg.
Klipp ned pelsen rundt kloa slik at det kommer til luft. Om hele kloa er borte, rengjør såret med saltvannsoppløsning og legg bandasje.
Heteslag
Hunder i varm bil er utsatt for heteslag, men det gjelder også hunder som anstrenger seg i varmen. Uro, pesing, manglende balanse, sikling og piping er tegn på heteslag.
Da er det viktig å handle raskt:
Få hunden til et kjøligere sted. Øs vann eller legg kjølig, vått tøy over nakke, i armhuler og i lysken på hunden. Fukt poter, ører og mage med kaldt vann.
Bruk en vifte eller vift over hunden for å kjøle ytterligere. Gi hunden vann og kontakt veterinær.
Øyeskader
Øyet kan bli presset ut av øyehulen ved spark fra elg, fall eller påkjørsel. Unngå at hunden klør på det eller rister på hodet.
Legg en fuktig kompress eller tøystykke over øyet, teip eller hold det fast og bring hunden til veterinær snarest mulig.
Ved skade på hornhinne kan hunden myse og være følsom for lys. Ofte vil hunden forsøke å klø øyet.
Også her bør veterinær oppsøkes for å minske sjansen for senskader. Det kan være smart å sette på hunden krage.
Hunder er gode til å kamuflere smerter. Er du i tvil, så ta en telefon til veterinær. Det er bedre med en gang for mye enn en gang for lite. Det er jaktkompisen din verdt!
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.