Glitrende snø, sola som skinner, bitende kuldegrader og stabilt, godt vintervær frister til fine turer til fjells med jakthunden. Idyllen kan likevel raskt bli til mareritt – hvertfall for hunden.
vinterkledd: En vest som dekker de vitale organene kan med fordel brukes vinterstid. Pass bare på at det ikke iser inni vesten eller fester seg snøklumper du ikke ser. Foto: Therese N. Andersen
Lesetid: 8 minutter
Oddrun Runde er aktiv jeger med sin kleiner münsterlander, engelsk setter og norsk svart elghund. I tillegg driver hun klinikken «Fjellveterinæren» på Haukeli i Vinje. Hun deler gjerne kunnskap rundt de vanligste skadene og problemstillingene hun behandler hos jakthundene i sitt område vinterstid.
Rekordmange kutt
En påske for noen år siden, sprengte den lille veterinærklinikken kapasiteten sin etter at rekordmange hunder hadde kuttet seg på stålkanter.
– Vi hadde sydd hunder fra tidlig på morgenen til klokka fire om natta. Alle hadde skåret seg på stålkanter, så den påska var ekstrem, forteller Oddrun. Kutt på grunn av at hundene har skåret seg på stålkanter på skia, er en av de vanligste skadene Oddrun får inn på klinikken sin. – Stålkantene er som kniver. Sårene de etterlater er sjelden overfladiske. I fire av fem tilfeller så har ikke kuttet stoppet før det har truffet bein, forteller veterinæren. Hun er klar i sin tale: Har man hund eller omgås hund på skitur, unngår man å bruke ski med stålkanter.
Heldigvis finnes det nå «hundeski» på markedet uten stålkant, så valget for oss hundeeiere bør være enkelt. Stålkanter kutter raskt, dypt, og kan kutte over både muskler, sener og årer dersom man er uheldig.
– Hvis hunden er stressa og må undersøkes, kan det være lurt å binde et bånd over snuta dens. En redd hund i smerter kan oppføre seg annerledes enn den vanligvis gjør og kan bite. Man kan prøve å få såret til å sprike for å se hvor dypt kuttet er. Men veldig ofte skjuler det seg lommer i såret, som gjør at det er vanskelig å få et helt presist bilde av alvorlighetsgraden, forteller veterinæren.
–I fjor hadde vi et større antall hunder inne som hadde blitt snøblinde etter en tur på vidda, sier Oddrun.
Det er ikke uvanlig at refleksjonene i snøen kan skape problemer for synet. Ikke bare for vårt syn, men også for hundenes. Hunder er ikke like utsatt som det vi selv er, men spesielt hunder med lav tåreproduksjon er svært utsatt. Dette oppstår når hundene blir utsatt for sterk UV-stråling. Ved snøblindhet vil hundene få sår på hornhinnen som kan minne om et brannsår. De fleste hunder kan begynne å knipe sammen øyene eller blunke mer, de kan få rennende, røde øyne eller prøver å gni seg i øynene med labbene. En del hunder vil søke mot skygge eller rett og slett se litt trøtte ut i øynene.
Oddrun anbefaler at man er ekstra oppmerksom på hundene ved skarpt lys i vinterfjellet.
– Ta gjerne hundene med i skyggen eller ta en buff eller annet som skygger litt for synet når dere har pauser, forteller hun. Snøblindhet kan være smertefullt for hunden og bør behandles av veterinær. Mistenker du snøblindhet på hunden din, bør du umiddelbart fjerne den fra skarpt sollys. Hvis hunden er plaget med dette, finnes det også solbriller for hund.
Pung, patter eller andre kroppsdeler med lite hår som stikker ut fra hundens kropp, er utsatt for frostskader.
– Det kan være svært smertefullt med en frostskade. Spesielt hannhundene sine testikler er svært utsatt. Det kan bli så ille at huden kan bli nekrotisk. Huden dør og det kommer sår, forteller Oddrun. Hennes beste tips for å forebygge frostskader er å beskytte utsatte områder. Det går an å sy ballevarmer til hannhunden, bruke kondomdress eller på annet vis dekke til områder der du vet hunden din har forfryst seg før. Både øreflipper, poter og hale er også kroppsdeler du bør holde et øye med at ikke forfryses. Alvorlighetsgraden av en frostskade vil variere. Ved alvorlig grad av forfrysning på testiklene kan hannhundene bli sterile.
Symptomer på frostskade kan være rødhet, smerte eller hevelse på det aktuelle stedet. Ved mer alvorlig grad vil hunden få en betennelsesreaksjon og større hevelse. Området kan bli hardt og huden dør. Hunder som en gang har fått frostskade, vil lettere ved en senere anledning få frostskade igjen. Derfor er det aller beste å forebygge!
Hva er for kaldt?
Det kan være vanskelig å vurdere hva som er for kaldt for en hund. Du bør selvsagt være oppmerksom på frostskader og ubehag for hunden ved kulde, men på de aller kaldeste dagene er det også luftveiene til hunden vi bør tenke på.
– Jeg har som regel at rundt -16 til -18 kundegrader setter jeg ned intensiteten eller minsker lengde på slippene for egne hunder. Dersom det er veldig kaldt ute, bør ikke hunden jage i høy intensitet. En god huskeregel kan være å kjenne på deg selv hvordan det for eksempel føles å trekke ned luft i lungene ved -20 grader. Hvis det ikke føles spesielt godt, bør heller ikke din hund trene hardt, forteller Oddrun.
Dersom hunden din i –15 kuldegrader begynner å skjelve, stivner, vil ikke røre seg eller løfter på labbene, så er det som regel tegn på at den fryser. Mange hunder vil løfte på labbene når det er kaldt, men dersom de får på seg et par tynne snøsokker som gir en liten beskyttende hinne, løper de helt normalt. Hva som er for kaldt for den enkelte hund, kommer helt an på terreng, vind, luftfuktighet og selvsagt hunden selv. Hva den er vant med av kulde fra før, pelskvalitet og hvordan den oppfører seg.
– Det er viktig å huske at jaktinstinktet er større enn fornuften. Dersom en hund bare søker deg for kontakt, mister intensitet eller legger seg ned og endrer adferd, kan det være tegn på at det kan være lurt å gi seg for dagen. Stopp heller med god intensitet og minsk lengden på slipp når det er veldig kaldt, anbefaler veterinæren.
Væsketap
– Å spise snø, gir ikke nok væskepåfyll. Hunder er som oss mennesker: Prestasjonen vil reduseres ved dehydrering. Det kreves ikke mange prosentene væsketap før spesielt utholdenheten nedsettes. Oddrun anbefaler å ha med vann i sekken til hunden og gi hunden ekstra snacks i vintermånedene. Kroppen bruker mer energi i kulda, og trenger derfor oftere påfyll.
Spesielt når hundene har pause eller er i lav aktivitet, anbefaler Fjellveterinæren at hunden enten får et liggeunderlag, varmepose eller et dekken på seg.
– Du kan jo selv tenke deg når du blir utsatt for sterk kulde, og så skal du rett ut og jobbe når du er kald både i kroppen og muskulaturen. Det oppstår lettere skader. Ved å holde hunden varm, øker også prestasjonsevnen på hunden din, forklarer Oddrun.
Etter en hard treningsøkt, vil også en hund som ikke fryser restituere seg lettere. En hund som bruker energi på å holde varmen, vil sløse bort energi den bruker på å holde kroppen varm i stedet for å bruke all energien sin på å prestere. Den vil også bruke mer energi på å holde varmen, fremfor å restituere seg etter en treningsøkt. En dårlig restituert hund vil ikke bygge like raskt form og muskler, og vil kunne være mer utsatt for skader.
Oddrun anbefaler å bruke dekken som går godt over lår og halerot.
–Haleroten er veldig ømfindtlig for vannhale, noe som gir sterk smerte ved halerota og kan være gjentagende. Ved å dekke til haleroten vil man ved vått og kaldt vær kunne hindre at det oppstår problemer.
Plagende pels
Mange jakthunder sliter med at det dannes snøklumper i pelsen. Dette er mer smertefullt enn vi nok tror. Det vil både lugge i pelsen, og hvem liker vel å ha en stor, kald snøball mellom tærne mens man løper? For mange hunder kan kondomdressen være en reddende engel.
Andre bruker «show shine» beregnet på hest, eller formfett. Pelsen mellom potene har selvsagt en funksjon. Den beskytter både mot kulde og skader. I noen tilfeller kan det likevel være riktig å klippe ned overflødig, struttende pels for å hindre at det klumper seg. Ønsker du ikke å klippe noe pels, kan potesokker være løsningen.
– Kornete snø kan virke som sandpapir på potene. Hundene kan få slitte poter, og særlig ved skareføre bør man være ekstra påpasselig, forklarer Oddrun. Hun anbefaler å bruke potesokker på skarpt føre for å unngå unødig slitasje og kuttskader på skaren.
Dilldall
Mange vil nok mene det er dilling og dulling med våre hunder å både bruke dekken, potesokker og passe på i kulda. Men hvis det faktisk kan øke ikke bare hundens ve og vel, men bedre både prestasjonsevnen og være skadeforebyggende, kanskje det er verdt å prøve? Det viktigste er at du og hunden koser dere sammen, men at man er litt ekstra varsom vinterstid, så jakt og turer blir like koselig for oss som for hunden.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.