Hold hunden frisk for optimal ytelse under jakta

Jaktkompisen kan ikke yte optimalt om du ikke beskytter den mot midd, parasitter og flått. En sjekk hos veterinær før jakta starter kan fort lønne seg.

Sist oppdatert 22. november 2023 kl 20.00
hundehelse, nesemidd, flått på hund, neseorm, parasitter
Fit for fight: Parasitter, midd og flått kan gjøre hunden syk, og ødelegge jaktsesongen. Eirik Teljes beste tips er å ta en sjekk hos veterinær i god tid før jakta starter.

Eirik Telje sin strihårede Vorstehhund blir med på rypejakt i Finnmark, skogsfugljakt på hele Østlandet og rapphøns- og fasanjakt i Sverige. Han bruker også hundene som vannapportører på gåsejakt og andejakt.

– Jakt er det beste hunden vet. Han blir helt vill når han skjønner at vi skal av gårde, sier Eirik. Her er noen gode tips til hund og jeger for en optimal jakt.

Eirik Telje pleier å ha to hunder samtidig, men har nå bare Nils på 15 måneder som skal på sin første jakt i år.

– Nils virker veldig lovende, og etter opplæring kommer jeg til å se meg om etter en til.

Mer om hundetrening: Slik trener du for at hunden skal unngå belastningsskader

Han holder hundene i form hele året med både snørekjøring om vinteren, svømming på padletur, og trekking med kickbike om sommeren.

– Men hundene må løpe i terreng for å få formen de trenger på jakt. Et par jaktprøver før 10. september er bra oppkjøring som gir hundene god jaktform. Hundene blir gjerne i bedre form utover jakta.

Grunnkondisjon

Han mener hundene bør ha en god grunnkondisjon før båndtvangen opphører 20. august. Telje bruker også hundene som vannapportører på gåsejakt og andejakt.

Jegeren og friluftsmannen bruker et godt vedlikeholdsfor hele året. Det viktigste er å sørge for at hundene får sunn og jevn ernæring tilpasset aktivitetsnivået.

– Vekten må være riktig, og det er ikke et poeng å gi hundene ekstra næring for å «feite» dem opp rett før jaktsesongen,. Man må derimot sørge for at de får nok mat mens de er på jakt, sier han.

Telje bruker gjerne et høyenergifor med mer fett og proteiner.

– Ingen av mine hunder har hatt behov for tilvenning når vi går over på jaktforing.

Les også: Dette må du gjøre om hunden blir bitt av hoggorm

Nesemidd og hundens neseorm

Jegere er blitt bevisst på nesemidd, men det kan være smart å gå til veterinær noen uker før jaktsesongen for både å sjekke for nesemidd, neseorm og revens lungeorm.

En spot-on kur som tar blandingsinfeksjoner av parasitter før jakten er en god forsikring om at hunden er i form. Nesemidd lever i hundens bihuler og i bakerste delen av nesen, og kan svekke hundens luktesans og sporingsevne på jakt.

– For noen år tilbake merket jeg at hundene mine i starten av sesongen var upresise, og hadde problemer med å lokalisere fugl. Det ender ofte med ufrivillig støkking og uoversiktlige jaktsituasjoner, til en ivrig jegers (og hunds) store frustrasjon, sier Telje.

Årsaken til mangelen på presisjon fra hundenes side viste seg å være nesemidd. Nå pleier han alltid å forebygge dette ved å gi hundene spot-on (dråper) rett før jakten for å være på den sikre siden.

Les også: Hva skal du gjøre når jakthunden fryser?

– I løpet av 1-2 dager er det i orden, sier Telje.

Langt færre er bevisst på hundens neseorm, som lever direkte på neseslimhinnen. Den nyses ut og hunden får neseflod. Den slikker seg rundt snuten og får i seg eggene, som går gjennom mage-tarmsystemet og skilles ut i avføringen.

Symptomer er nysing, redusert luktesans, neseflod og er heller ikke gunstig når man skal på jakt. Neseorm er veldig utbredt på rev i Norge, der over 50 % av rødreven har denne parasitten. Denne behandles også med spot-on som tar blandingsinfeksjoner.

Flått

Med milde vintre kan flåtten leve nesten hele året. En jakthund kan få flere hundre flått på seg, spesielt på hjortejakt og skogsfugljakt, og må beskyttes.

Det aller beste er å gi jakthunden såkalt repellerende (avvisende) flåttmiddel, som innebærer at flåtten faller av og dør før den får bitt seg fast. Ikke minst er det nyttig hvis man camper, og dermed slipper å få flåtten inn i teltet. Det enkleste er et repellerende flåtthalsbånd som varer hele sesongen, 7-8 måneder.

Jakthunder er mye ute i naturen, og hunder kan også få flåttbårne sykdommer.

nils eirik telje på jakt
nils eirik telje på jakt

Telje forteller at et par jaktkompiser hadde problemer med sine hunder, og at det tok lang tid før de oppdaget at det var Borreliose.

– Man merker ikke så lett at hunden er syk utenfor sesongen. Men hvis hunden ikke er helt frisk i jakttiden, når hundene går intenst i flere timer hver dag, vil man raskt forstå at noe er galt. Det virket som om hundene fort ble utmattet. Borreliose kan også være vanskelig å bli helt kvitt og jaktsesongen er ikke så lang, sier han.

Guide: Slik tar du vare på den gamle jakthunden din

Telje har brukt flåtthalsbånd som varer hele sesongen, og som er avvisende slik at flåtten ikke får festet seg.

– Det har fungert kjempebra, og jeg har ikke funnet flått på hundene. Om sommeren bader mine hunder masse, og halsbåndet fungerer like godt.»

Eirik har også brukt spot-on kur, der man påfører dråper på pelsen, som er avvisende på flått. Han synes det også virket fint, men varer kortere og gjør det vanskeligere å huske sammenlignet med å bruke et halsbånd.

Reveskabb

Reveskabb kan smitte hunden hvis det er områder med mye rev. Behandling med spot-on middel er en vanlig medisin mot reveskabb. Studier viser at også andre midler, deriblant noen flåtthalsbånd, har god effekt mot reveskabb. Snakk med din dyrlege om hva som er best for din hund.

Revens lungeorm og fransk hjerteorm

Reven er den største smittespreder av revens lungeorm og fransk hjerteorm. Begge typer orm kan ha både rev eller hund som sluttvert. Mellomverter er snegler, og hunder smittes ved å få i seg snegler eller slim fra disse.

De vanligste symptomene er hoste og andre luftveisproblemer, men fransk hjerteorm kan potensielt gi langt mer alvorlig sykdom hos hund. Fransk hjerteorm er ikke vanlig i Norge, men finnes blant annet i Sør-Sverige og Danmark. Det finnes spot-on produkter som virker både som forebygging og behandling av begge disse parasittene.

Eiriks råd er å ta en prat med veterinæren før jaktsesongen! Og vet du forresten hvordan du gir livreddende førstehjelp til hunden din?

Publisert 13. august 2021 kl 14.50
Sist oppdatert 22. november 2023 kl 20.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen