Ivar Rødsjø (65) fra Fosen er en av tre brødre som har vunnet NM for stående fuglehunder. I fjor vant han NM-vinter med engelsk setteren Turbekken’s Bianca (8). Den definitivt beste jaktprøvehunden han noensinne har hatt.
GULL-DUO: Ivar Rødsjø og Bianca har oppnådd imponerende resultater på jaktprøver, med blant annet gull på NM høyfjell vinter på Andøya i fjor.
Lesetid: 9 minutter
Da Ivar Rødsjø var 13 år gammel skjøt han sin første rype. I år ble han 65 år og pensjonist. Det betyr at han har jaktet med fuglehund i imponerende 52 år. Egen fuglehund startet han med da han var i starten av 20-åra.
– Min far døde alt for ung, kun 59 år gammel. Da var jeg 22 år gammel, og tok jeg over en engelsk setter etter ham – Lady. Der starter min historie med egen hund.
Brødrene Ingvar og Halvar overtok de to engelsksetterne Pinto og Reno. Siden den gang har det kun vært engelsk setter for Ivar, etter linjene til farens fuglehunder. Håvard, den eldste av brødrene, er den eneste som har gordon setter.
NJCH NMFHv-24 Turbekken's Bianca
MOR: NJCH Turbekken's Kira
FAR: Rotuas D-sap
OPPDRETTER: Kennel Turbekken
EIER: Ivar Rødsjø
Vis mer
Norgesmester
I fjor vant Ivar og Bianca NM-vinter på Andøya, under til tider utfordrende forhold. Han forteller at det var utfordrende forhold og det var mange VK hunder som rampet, som om de var unghunder. Ivar mener det ikke var tilfeldig at det var en godt voksen hund som vant NM.
– Fuglen var vanskelig, og mange gikk ut på grunn av det allerede i første runde.
Biancas tre beste egenskaper
Lojalitet
Samarbeid
Viltfinnereven
Rødsjøbrødrene er gull
Det var først i 2010 at Ivar begynte å delta på jaktprøver. Før den tid var det rypejakt sammen med brødrene i Fosenfjella som gjaldt for ham.
I tillegg til Ivar, har også brødrene Ingvar og Halvar vunnet NM for stående fuglehunder.
– Da jeg la ut på Facebook at jeg vant NM-vinter i fjor, var det en som kommenterte om det var slik at alle med Rødsjø til etternavn vant NM, sier han og ler.
APPORTTRENING: Ivar kaster ut ei tørka rype etter et førsteklasses fuglearbeid, og sjekker at apporten til Bianca sitter til NM høyfjell vinter.
Imponerende debut
I 2012 startet han med Kira som unghund på Fosenprøven, og fikk 2. UK. To år etter kom Kaisa, og da begynte han for alvor å delta aktivt på jaktprøver. Han dro på Lifjellet i Trøndelag med dem, en AK- og UK-hund.
– Den helga reiste jeg hjem med fire førstepremier, to 1. UK og to 1.AK.
Dette gjentok han nesten med Katja (2 år) med to 1. AK, og en 1. UK på Bianca (9,5 mnd.). Ivar hadde hele elleve fuglearbeid med hundene den helga.
Ivar forteller at Katja var en kanongod fuglehund, og at hun var best som unghund. Hun er mest sannsynlig Norges yngste Jaktchampion gjennom tidene – to år og seks måneder gammel.
– Katja manglet tre jaktchampionat-poeng da jeg ikke fikk plass på siste prøven den vinteren, da var hun bare 25 måneder gammel. Høsten etter vant hun Fosenprøven og ble dermed jaktchampion.
Den ultimate jaktprøvehunden
Selv om Katja var imponerende god, er ikke Ivar i tvil om at Bianca er den definitivt beste og mest ultimate jaktprøvehunden han noen gang har hatt. Bianca var blant annet kvalifisert NM finaler fire år på rad, fra 2021 til 2024.
– Samarbeids- og viltfinnerevnen og ikke minst lojaliteten, er de egenskapene jeg setter aller høyest hos Bianca, sier Ivar.
Jeg har tatt turen til Fosenfjella for å bli med Ivar å trene hund, før han skal til Andøya for å forsvare NM- tittelen med Bianca. Halvar, broren til Ivar, er også med. Vi har kommet oss opp på høyfjellet, da Bianca sendes ut i søk.
Bianca samarbeider godt med sjefen og holder god kontakt.
– Lojaliteten har alltid vært varemerket til Bianca, og hun stopper aldri. Hun er veldig flink til å følge med på meg. Ser til siden, og vet hvor jeg er til enhver tid. Bianca spør og samarbeider med kroppsspråket, forklarer Ivar.
STAND OG SEKUNDERING: Halvar og Ivar er på tur opp til hundene som har tatt stand. Bianca sekunderer på engelsk setteren, Karsnäs Akke, til Halvar.
Bunnsolid fuglearbeid
Hun revierer godt og går på vinden. I overkant av en bekkedal får Bianca rypelukt i hundenesen. Hun senker tempoet og fester stand. Vi går inn på standen bak ifra. Kommer oss tett på henne, før hun avanserer videre. Samarbeidet er bunnsolid.
– Hun oppdaget at fuglen var veldig lett i dag, og stod med hodet for høyt og halen for lavt. Dette rettet seg på den andre standen. Da jeg kom fram til henne løftet hun halen og senket hodet. Da visste jeg umiddelbart at fuglen var nær, og hun var klar for reis-kommandoen. Hun reiste over kanten.
Steggen lettet og skrattet da han fløy nedover dalen. Bianca var rolig, og fikk velfortjent ros.
– Det var et førsteklasses fuglearbeid, sier Ivar fornøyd.
– Hva er grunnen til at du har lykkes så godt med fuglehundene dine?
– Kortversjonen er at da jeg begynte med jaktprøver, gikk jeg ut i hundegården og hentet hundene og dro på jaktprøve. Jeg skjønte etter hvert, at skal du holde på med dette som sport, må du trene mye. Da startet jeg å trene bevisst mot jaktprøver og optimalisere detaljene. Det ga umiddelbart resultater, svarer Ivar.
Ivar forteller at han satte søkelys på detaljer. At han gjennomførte fuglearbeidet slik det skal være, med eller uten våpen. Passet på at hundene gjorde det de skulle gjøre i enhver situasjon.
Engelsk setter
Engelsk setter er en av de eldste fuglehundrasene, og kan spores helt tilbake til 1500-tallet. Rasen er britisk og stammer fra spansk pointer og andre spanieler.
På 1800-tallet ble det satt i gang et intensivt avlsarbeid som la grunnlag for dagens engelsk setter. Hunderasen kom til Norge med de britiske «lakselordene» på starten av 1800-tallet. Noen av hundene britene hadde med seg ble igjen, og gav inspirasjon til jakt med stående fuglehunder.
Engelsk setter er en svært populær stående fuglehund her til lands, og populasjonen i Norge er mer ensartet og større enn i opprinnelseslandet.
Engelsk setter er en mellomstor og muskuløs hund. De har et elegant utseende og er lange fra hofte til haseledd. Hannhundene kan bli mellom 65-68 cm, mens tispene blir mellom 61-65 cm. Rasen har mange ulike farger. Alt fra sort og hvit, oransje og hvit, gul og hvit, lever og hvit og trikolor. Men basisfargen er alltid hvit.
Engelsk setter er en utholdende, rask og smidig jakthund med stor løpskapasitet og god viltfinnerevne. Den har et rolig temperament og regnes som relativt enkel å håndtere. Den revierer ofte større enn andre settere og er derfor svært godt egnet til jakt på fjellet.
Engelsk setteren er lettlært, men kan være viljesterk. Samtidig kan rasen oppleves som mer forsiktig, enn robust. Dressuren bør derfor ikke være for hard, men tydelig og konsekvent.
Kilde: Norsk Kennelklubb
Vis mer
Tre kommandoer
Mange sliter og får ikke til fuglehunden. Både tyvreis og ettergang er et velkjent problem, til tross for at de vet hvordan det egentlig skal være. Jeg lurer på hva Ivar gjør for å få hunden rolig i fugl.
– Jeg kan for eksempel ta Turbekken’s Pippi, som var med oss i dag. Hun er stødig i stand, men før var hun en råtass til å gå etter. Ettergangen kunne være på flere hundre meter. Men etter at hun observerte og var til stede i ulike situasjoner i nærheten av meg, hvor det ble støkket fugl og var gjenliggere, gikk til slutt sitt-kommandoen inn. Når jaget startet, ble hun ropt ned. Da satte hun seg, og ble sittende, forteller han.
Ivar mener hundene skal høre etter tre ting, og understreker at han ikke har behov for noen sirkushund.
– De viktige kommandoene er innkalling, sitt og «ut». Jeg bruker ikke søk. Ut er en kommando jeg bruker for at de skal gå og legge seg et stykke unna meg, når vi for eksempel har pause. Jeg koser gjerne med hundene, men det er begrenset hvor lenge jeg vil at de skal være hos meg.
– Innkalling er jeg veldig streng på. Når jeg varsler at hunden skal komme, forlanger jeg at den kommer inn, uansett provokasjon. Jeg terper på innkalling helt fra valpene er åtte uker gamle. Valpene slippes ut, og jeg kaller de inn, forklarer han.
TRIVSEL I FJELLET: Ivar og brødrene har jaktet rype i Fosenfjella siden de var guttunger, og bruker fortsatt mye tid her på rypejakt, hundetrening, bål og kaffekos.
Turbekken's Kennel
Ivar driver eget oppdrett, Turbekken's Kennel. Når han skal velge valptar han gjerne de djerveste valpene, dem det er mest trøkk i.
– Det kan du se når de begynner å herje og leiker. Jeg velger som regel den som er mest selvstendig. De verste blir ofte de beste, hvis man får dem til. Men det krever ganske mye av hundeeieren, understreker han.
– Når regner du med at hunden er på topp?
– Fuglehundene er vanligvis på topp fra de er fem til åtte år, men min erfaring er at de fort kan være veldig gode og stabile allerede fra de er fire år.
Denne treningsturen er den siste før han setter kursen mot NM vinter på Andøya. Han forteller at han ikke har ambisjoner om å gjenta suksessen.
– Bianca er parret, og har ikke den samme farten lenger. Hun er åtte år gammel, og hadde et stygt fall som gjør at hun ikke er på topp lengre. Målet er derfor først og fremst å gjøre det bra på NM-lag, og komme til finalen individuelt. Men farten blir nok en utfordring. Finner hun fugl, så tror jeg det skal gå bra.
SOLID I FUGL: Bianca har tatt stand på en rypestegg og Pippi sekunderer. Bianca er bunnsolid og rolig i fuglearbeidet, og får velfortjent skryt av Ivar.
Tidlig introduksjon til jakt
Etter flere fine fuglearbeid av Bianca, finner vi oss en lun plass og fyrer opp et kaffebål. Hundene roer seg fort. Jeg lurer på når Ivar introduserer hundene sine for jakt.
– Jeg begynner tidlig å jakte med hundene mine. Bianca var bare 4,5 måned, da jeg skjøt den første rypa for henne.
Han forteller at unghundene får lov å være med på jakt, så lenge de sekunderer den voksne hunden. At han slipper unghundene opp i situasjonen, men det forutsetter at den voksne hunden tåler å bli provosert.
– Når unghundene er med og sekunderer, får de stand-opplevelsen. Ofte springer de forbi den voksne hunden, og det må den tåle. Det er fin trening, samtidig som det er nyttig erfaring for unghundene. Unghundene lærer av de voksne, men det er de iboende egenskapene som er viktigst, understreker han.
–Når begynner du å stille krav til hunden?
– Når hunden er to år, bør den være klar. Da tillater jeg som regel ikke ramping, eller at de ikke lystrer og går etter. Er hunden 7-8 måneder får den beskjed om at det ikke er greit å følge etter, men jeg straffer ikke hunden. Hører ikke hunden etter, lar jeg den bare gå.
BIANCA: Ivar Rødsjø beskriver engelsksetteren Bianca som en lojal hund med samarbeidsegenskaper og viltfinnerevne utenom det vanlige.
Det enkle er det vanskeligste
Halvar, broren til Ivar, skyter inn at det enkle ofte er det vanskeligste.
– Det hunden skal gjøre er å gå ut i søk, ta stand, reise fugl og være i ro. Så enkelt, men så vanskelig, sier Halvar.
– Jeg mener at det er viktig å velge riktige linjer og et godt emne. Du kan prøve å lage et økseskaft av hva som helst, men det er ikke så enkelt, legger Ivar til.
Ivar understreker at det viktigste er å sosialisere og oppdra hunden. Han roser kona si, Randi, for den gode jobben hun gjør med hundene på hjemmebane.
– Jeg tror ikke det er mulig å lykkes så godt som vi har gjort, hvis ikke begge hadde vært interessert i hund. Kona mi syns det er et finere syn å se rypa fly videre etter et godt fuglearbeid, enn at jeg skyter den, sier han med glimt i øyet.
Ei knapp uke etter treningsturen på Fosen, sikret Ivar Rødsjø og Bianca en sterk Bronsemedalje i NM-lag vinter, sammen med to andre ekvipasjer på engelsk setter-laget. Men finalen individuelt, glapp dette året.
Biancas beste meritter på høyfjell
1. AK høst (kun to starter i AK)
9 stk. 1.VK premier, fire av dem med CK.
7 stk. 2.VK, en av dem med CK.
Deltatt i totalt 30 VK. finaler.
Deltatt i 5 NM finaler individuelt (3 høst og 2 vinter), samt Norsk Derby-finale og to NM-lag-finaler.
Steinar Einvik fra Stjørdal har en egen evne til å få fram gode og meriterte stående fuglehunder. Gordon setteren Rørosviddas Ante er ikke noe unntakt. Vår reporter fikk mulighet til å bli med dem på jakt.
Viltfinnerevnen, god behandling av fugl og hennes samarbeidsevner, er de første egenskapene Andreas Bjørn nevner da han beskriver sin høyt premierte irsk setter Bjerkaasen`s BES Toxic.
Østlendingen Bernt Nor har alltid vært glad i friluftslivet, mer eller mindre gjennom ulike livsfaser. En ting er sikkert; han har aldri vært mer hekta på jakt enn det han er nå.
Tjuvreis og jaging av fugl er et velkjent problem hos stående fuglehunder. Duetrening er et verktøy for å finne ut hva problemet er, og for å få bukt med det.
Christer Rognerud fra Snåsa er utdannet adjunkt/lærer fra Høgskolen i Hedmark. Han jakter mest rype og skogsfugl, men jakter også hare, rådyr og hjort. Han og familien er også kjent som Villmarksfamilien, etter at de var ett år på tur i Norge skoleåret 2018/2019. I tillegg til å frilanse for JEGER er han også en ivrig film- og naturfotograf, samt foto- og naturguide i Trøndelag for nasjonale og internasjonale gjester.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
*Forutsetter 3 eller 12 md bindingstid, si opp når du vil med tilgang ut bindingstiden. Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden, dersom du ikke sier opp.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.