Fuglehund

Fuglejakt med stående fuglehund som engelsk setter, irsk setter, gordon setter, breton, vorsteher og pointer er populært på rypejakt og skogsfugljakt.

Sist oppdatert: 26. november 2023 kl 21.00
Speldragets J-The Boss
Speldraget's J-The Boss

Fuglehund er som regel en engelsk setter, irsk setter, gordon setter, breton, vorsteher eller pointer.

Å snike seg fram på en sitrende stand for en stående fuglehund, er høstens høydepunkt for mange jegere på rypejakt. Når rypeklekkingen slår til, er det godt å endelig oppleve bra med fugl og jegerlykke i rypeland

Jaktegenskapene og inntrening av fuglehunden er mye av det samme, uansett rase. Her kan du lese tips til innjaging av unghund. Vi har også tips til apporttrening og en guide til trening før høstjakta.

Enten det er første jakt med unghunden eller siste høst sammen for gamle jaktveteraner, byr jakt med stående fuglehund på et rikt jegerliv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
REKRUTTERING: Harald Bruflot, nestleder i Norsk Münsterländerklubb, er veldig fornøyd med rekrutteringen av nye hundeeiere og medlemmer i klubben. Her er han på rypejakt med valpen Trulte, bestemor Wilma og oldemor Frøya.
Kleiner Münsterländer

Økt interesse for rasen

FINALE: Seks hunder tok seg til finalen. Foto: Simen Brekke.
NM høyfjell vinter 2024

Engelsk setter til topps i NM vinter

NM Høyfjell vinter 2023
NM Høyfjell Vinter 2024

Over 600 påmeldte fuglehunder

KRY FRØKEN: Hva sier du til dette, da, fattern? Vena poserer lett henslengt, fornøyd etter første felling.
Tips til innjaging

Unghundens første høst

Det store øyeblikket: Anne Karen har akkurat felt den første rypa for Balto (7  måneder) i en kontrollert stand på Saltfjellet. En fantastisk opplevelse: Her er det bare å brette ørene av pur entusiasme!
Trening og jakt med ung fuglehund

Fra leken valp til lovende unghund

Hva er den beste fuglehunden?

Det er ingen rase som er best – heldigvis, selv om enkelte raser utmerker seg oftere på jaktprøver for hund. Ulike raser av stående fuglehund har forskjellige egenskaper, noe du også bør vektlegge utenom jakta. Spør andre eiere av fuglehund om hva de synes utmerker seg med sin rase, og sjekk stamtavler for aktuelle kull. Det gir et godt grunnlag når du skal jage inn din første unghund.

Hva betyr stand og apport?

Stand betyr at en stående fuglehund har fått ferten av en fugl og muligens ser den. Da vil hunden fryse midt i bevegelsen i påvente av at hundefører gir ordre om å reise fuglen. Apport betyr at hunden henter skutt fugl tilbake til hundefører. Her kan du lære mer om ord og uttrykk når du jakter med fuglehund

Hvor lenge lever en fuglehund?

Jakthunder er generelt hunder av god helse og lever lenge. Typisk alder for en stående fuglehund er 12-13 år, og du kan ha god glede og utbytte av den under rypejakt og skogsfugljakt etter at den har passert ti år, selv om farten kanskje går litt ned under siste jakthøst sammen

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen