Østlendingen Bernt Nor har alltid vært glad i friluftslivet, mer eller mindre gjennom ulike livsfaser. En ting er sikkert; han har aldri vært mer hekta på jakt enn det han er nå.
HEKTA: I voksen alder fikk Bernt øynene opp for jakta, og har siden aldri sett seg tilbake. Foto: privat
Lesetid: 10 minutter
– Hvis du hadde spurt mine kompiser den gang, er det ingen som hadde sagt at jeg skulle drive med jakt og fiske profesjonelt den dag i dag, innleder Bernt.
Det hele startet så smått i barndommen, hvor han fikk noen drypp hos foreldrene, men det var ingen av dem som var skikkelig ihuga. På mange måter hadde han det normale forholdet til friluftslivet som mange nordmenn har.
Ble først bitt av fiskebasillen
Han fant på mange måter ut av dette på egen hånd og fikk grobunn sammen med noen kompiser. Det startet med enkelt abborfiske fra brygga, enkle teltturer og fotturer. Det var et helt vanlig friluftsliv, med enkle turer i nærmarka.
Hvordan utviklet interessen seg?
– Jeg er faktisk litt usikker, men etter ungdomstiden og etter at jeg følte at jeg var ferdig med å “løpe” fra meg, ferdig med å være fyllesjuk flere dager i uka og alt det der, så kom etter hvert de minnene fra turene i barndommen.
Dette bestemte han seg for å ta tak i, og det ble stadig flere turer. Etter hvert var grobunnen der til at han startet en nettside kalt Hooked. Et fiskenettsted som fort ble Norges største av sitt slag.
– Jeg ble først og fremst bitt av denne fiskebasillen igjen i voksen alder. Men jeg synes det var vanskelig å navigere seg rundt på nett om alt fra tips og steder å fiske på. Vi må huske at dette var før Facebooks tid. På denne tiden jobbet jeg som selger og prosjektleder i et webutviklingsbyrå, så jeg hadde erfaring som jeg ville bruke til å utvikle en nettside.
Tanken og ideen var at dette skulle fungere som en samlingsplass for fiskere, med kartoversikt og alt som hører med. Han satset flere millioner kroner i utviklingen og driften av selskapet, og som med alle gründerbedrifter måtte planer forkastes og revideres underveis.
Det ble vanskelig å få Hooked til å gå rundt kun basert på fisking. Det fikk Bernt til å tenke nytt, og det var da jakta kom inn i bildet.
– Det er mange fiskere som også jakter. Kunne jeg finne en inntektskilde til i et nytt segment? Og vips, så var jeg inne i jakta, som da egentlig startet som en forretningsidé. Vi blandet jakt og fiske sammen på Hooked, som gjorde at vi fant inntektene til å kunne drifte videre.
I den forbindelse fikk han vært med på flere spennende prosjekter, og Hooked etablerte fort innovative konsepter for sine tittere og lesere. Alt fra jaktfestivaler til filmserien Jaktlaget, som det er to sesonger av pr dags dato.
– Det var veldig moro å være med på, og det var da jeg først tenkte at disse jaktgreiene virket jo egentlig veldig gøy.
Vi har sett nærmere på 8 termiske kikkerter som er høyaktuelle foran jakthøsten 2024.
Livet tok en ny vending
Østlendingen har ingen nære familiemedlemmer som er jegere, så dette var noe som hadde vært i stor grad helt fjernt for ham hele livet. Helt inntil livet tok en ny vending for seks-syv år siden.
– Da bestemte jeg meg for å ta jegerprøven. Da startet jeg også en YouTube-serie kalt «Bernt gjør ting han ikke kan».
Det har blitt en stor serie på strømmetjenesten, og har mange seere.
– Bilder som legges ut på sosiale medier viser på en måte veldig lite av det totale bildet. Å fange tre ukers reinsdyrjakt i ett bilde, sier seg selv at det viser veldig lite av det totale bildet. Jakta er jo mye mer enn bare fangstbilder!
Med dette i fokus, ønsket han å være en slags motpol til dette, og tørre å ikke ta en ekspertrolle, men heller gi folk anledning til å være med på reisen.
– Det er fantastisk å være i den rollen, for det er ingen som kan ta deg på noe, ler han, før han legger til:
– Man sier enkelt og greit at jeg ikke kan en dritt, men jeg prøver!
Han forteller videre at selv om man har mange år på baken, så betyr ikke det automatisk at man er god, og at det er forskjell på de som jakter og de som er jegere.
– Du har de som har den ene uka i året hvor de jakter, og så har du jegere som jakter hele sesongen og omtrent hver bidige helg. Jeg vil plassere meg selv et sted midt imellom. Jeg begynner å få litt oversikt over noen ting, men føler at jeg ikke kan noen ting enda, jeg har så mye å lære.
Hvis man som fersk jeger, tør å stille spørsmål, tør å vise at man ikke kan dette, så møter du garantert jegere som har lyst å hjelpe deg.
– Er man litt ydmyk og ærlig på at man ikke kan noe om noe, så vil du nok bli overrasket av hvor mange som står klare for å hjelpe deg, sier han og legger til:
– Du trenger ikke å spørre om hvor storbukken går, eller hvor den beste rypedalen ligger, men det er så mye mer enn bare det som kan hjelpe deg med å komme i gang. Og før du vet ordet av det, har du fått nok selvtillit til at du begynner å pusle med det på egen hånd.
Mye av moroa ligger nettopp i det å oppdage ting og erfare ting selv. Bernt er fortsatt veldig glad for at han ikke er utlært.
– Du kan lese en god artikkel, få tipsene og bli inspirert, så må du komme deg ut og oppdage selv.
Hundekjøp og suksess
I seriene han lager, har han bevisst inntatt en rolle. Han lager ikke en eneste video med «slik lykkes du på elgjakt», det mener han at andre får ta seg av.
– Jeg sier; bli med på elgjakt, så får vi se hvordan det går.
For to og et halvt år siden bestemte han seg for å skaffe seg hund. Årsaken lå mye i prosjektet han hadde med Hooked, hvor han kjørte land og strand for å filme dyktige jegere og fiskere. Der fikk han øynene opp for jakt med fuglehund.
Og for å ta det først som sist; den kjedeligste jaktformen han vet om er posteringsjakt.
– Jeg gjør det en gang iblant, men da må det være gode odds. Det å sitte i en postrekke på elgjakt, hvor alt er nærmest helt bingo, det får du ikke meg til å gjøre en hel dag. Jeg har prøvd det flere ganger, men det er det kjedeligste jeg vet om.
Jakt med fuglehund treffer derimot midt i blinken innenfor sjekkpunktene til Bernt.
– Det er først og fremst en aktiv jaktform hvor man holder seg i bevegelse hele dagen. Og for en som meg som ikke klarer sitte stille, så er det helt topp. I tillegg får man en turkamerat, og det har på en måte forandret livet mitt.
– Jeg kommer aldri igjen til å ikke ha fuglehund, så lenge jeg er i fysisk form til det. Det gir hele livet mitt fullstendig mening.
Han beskriver det som altoppslukende.
– Det er kjempegøy. Jeg får være i bevegelse. Jeg får oppdage mer skog og fjell. Det er trening og forberedelser. På toppen av det får jeg strukket sesongen med jaktprøver, som jeg og har blitt veldig oppslukt i.
Når han skulle velge rase la han først merke til kona sin mellompuddel for noen år siden.
– Jeg syns størrelsen virket veldig praktisk, og ble med en gang nysgjerrig. Fantes det en sånn størrelse i fuglehund?
Han hadde vært med flere jegere med ulike fuglehunder. Tilfeldigvis kom han over en som hadde breton, en rase som virket midt i blinken for Bernt.
Når det gjelder timing av hundekjøp, kom det et godt stykke ned på prioriteringslista. Han innså at å være selger, annonsemann, prosjektleder, regnskapsfører, daglig leder på samme tid ble for mye.
– Jeg gikk på en smell, ble utbrent og sykemeldt i et år. Hooked ble en del av Skitt Fiske- og jeg ble samtidig ansatt der. Da fikk jeg mer tid og overskudd, og gønna på med hundekjøp.
En valp er kommet i hus. Selvsagt ønsker vi det beste for den firbeinte og at den skal utvikle seg til å bli en selvsikker, trygg og stabil hund med sterk psyke. Vi påvirker veldig mye av hundens utvikling og hvordan den blir. JEGER har snakket med en del hundetrenere og hundeeiere som har en lang rekke gode hunder som bevis for at de har kunnskap om emnet.
Fuglehundfeber
I dag jobber han med markedsføring i Skitt Fiske, og ting har falt på plass når det gjelder balanse mellom jobb og fritid.
Når det gjaldt hunderase, var det kanskje meningen at det skulle bli breton, for kun knappe 20 minutter unna boligen hans er det en oppdretter; Rakkelhanan Kennel.
Etter hundekjøpet kom også konseptet “fuglehundfeber” inn i bildet.
– Jeg tenkte, dette er min første jakthund, og det får jeg oppleve en gang i livet mitt. Nå har jeg en kjempemulighet til å dokumentere reisen fra valp til stående fuglehund.
Igjen la han stor vekt på konseptet “Bernt gjør ting han ikke kan”, som igjen har vist seg å være en god tilnærming.
– Jeg brukte sjansen til å snakke med dyktige mennesker, slik at de som følger med kan hente ut det som passer dem. Jeg forteller ikke “sånn og sånn skal du gjøre ting”, men sier heller hva jeg gjør. Det har vært tilnærmingen.
Han legger til at det finnes mange dyktige kurs- og foredragsholdere og skribenter rundt om, som har mange års erfaring og som har virkelig peiling.
– Vinklingen jeg har hatt er det derimot ikke mye av, og serien tok helt fullstendig av på YouTube og Naturkanal1.
Har blitt helt hekta
Nemi, som er bretonen til Bernt, ble to år i januar. Allerede har hun gjort det veldig bra på jaktprøver.
– På sin første jaktprøve i 2023 fikk Nemi 1. UK, som er den beste premien en unghund kan få. Vi tok timesvis med tog opp til Saltfjellet, fikk 1. og 2.UK og ble kåret til prøvens beste unghund. Med en slik debut blir man raskt hekta.
Etter at Nemi var fylt to år, var det opprykk til åpen klasse (AK) på jaktprøver.
– Hun klinket til med 1. AK under sin andre jaktprøve, som jo er helt idiotisk. Til å være første gang jeg har en jakthund, så har vi hatt veldig stang inn. I tillegg har jeg vært veldig ivrig og brukt masse tid.
For Bernt så har jaktprøver blitt en del av livet, både for å kunne strekke sesongen, men også fordi det er en kjempefin aktivitet å drive med. Du får truffet mange likesinnede, du får sett steder, og ikke minst får du dokumentert hunden din.
– Du får konkrete mål å jobbe med, som har hjulpet meg ufattelig mye.
Hvilke utfordringer har du møtt på som hundeeier?
– Det har vært stang inn hele veien. Det har vært en hyggelig reise hvor vi lærer ting sammen. Er man innstilt på at det tar mye tid, så har man et veldig godt utgangspunkt.
Han legger heller ikke skjul på at andre aktiviteter og verv har måttet bli nedprioritert. Til syvende og sist handler mye om hva du velger å prioritere tiden på.
Dette har vært fokuset til Bernt
Lederskap. Fra start har det vært helt udiskutabelt en sjef, og det er meg. Får hunden en beskjed, så skal hunden gjøre det, for det har jeg sagt. Det skal ikke stilles spørsmål til det, og det skal ikke utfordres.
Være i skog og mark. Jeg har hatt ståltro på dette punktet. Hunden skal være i biotopen så mye som overhodet mulig. Vi går turer i skogen. Gjerne økter på to-tre timer, tre-fire ganger i uka. Dette gjør vi hele sommeren, i bånd selvsagt. Jeg ser ikke på dette som noe jobb, det kommer naturlig og blir en del av hverdagen. Bonusen er at når høsten kommer er hunden fit for fight, og får ingen skader. Du slipper at sener og ledd går i stykker på grunn av uvante belastninger, og at du må jakte annenhver dag for at bikkja er i dårlig form.
Fugl i nesa. Når høsten og vinteren kommer må hunden få masse erfaring med fugl i nesa. Det opplever jeg som alfa omega. Instinktene vil våkne og både du og hunden blir tryggere på hva som venter og hvordan det skal ageres. Jeg reiste dit forholdene var, slik at hun fikk tilgang på fugl. Å sitte i en leilighet å vente på at dette løser seg 10. september- ja da er du større optimist enn meg haha.
Til sist, hva er det som gjør jakta til en lidenskap for deg?
– Det er denne fantastiske blandingen av akkurat perfekte ting. Det er natur. Det er turvenner, både to- og firbeinte. Det er å oppdage nye steder. Rent egoistisk sett er det den harmonien av natur, høsting og mestring, sammen med Nemi.
– Det er ikke bare den en greia, som å skyte, eller trene hunden, det er sammensetningen som faller sammen så perfekt. Det har rett og slett vært livsendrende for meg, avslutter han.
Skogen ligger stille, den eneste lyden å høre er en drever som støter på en rådyrfot. Tålmodig venter Birgitte Fjalestad på at opptaket skal komme og jakten er i gang. For henne er dette en perfekt start på dagen.
Han deler sin råeste jaktopplevelse, forteller om drømmen om solojakt, og om sine tanker rundt framtidens villmark. Bli bedre kjent med Torje Kosmo Karlsen.
Guro Krempig har hatt et helt spesielt forhold til jakt, fiske og friluftsliv hele livet. Hvorfor blir noen så innmari glad i turlivet at de ikke kan se for seg et liv uten? Bli bedre kjent med 24-åringen som så ofte som mulig er på fjellet.
– Jeg mener at elghunder må videreutvikles og stimuleres gjennom trening, sier Tommy Nilssen. Han brenner for bandhund og kom på pallen under NM med svarthunden Tero.
Markus D. Holmer er journalist i JEGER. Han har hatt lidenskap for jakt hele livet, spesielt rype- og skogsfugljakt. Han tester utstyr, lager reportasjer og dekker nyhetssaker. Har du en sak Markus kan være interessert i? Send gjerne en e-post:
Hva synes du om denne saken?
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.