Vesten leveres med flyteelementer og ulvestål. Flyteelementene i neopren kan tas ut av vesten, vil i tillegg til å gi oppdrift også isolere mot kulde hvis hunden går gjennom isen eller faller i vannet. Ulvestålet er 45 mm lange pigger som stikker ulven i kjeften hvis den biter.
Beskyttelse mot villsvin er et innlegg som plasseres inne i vesten og det må kjøpes separat. Dette vil selvsagt også gi ekstra beskyttelse ved ulveangrep. Du kan med andre ord bygge og spesialtilpasse vesten til det du har mest bruk for.
Vesten leveres i to farger; gul og oransje. Signalfargen i vesten gir full synlighet fra alle kanter med reflekser som gir økt sikkerhet for hunden hvis den krysser veier.
I bruk
Hunden og jeg har brukt vesten med varierende konfigurering fra første slipp i august og fram til oppunder jul når det ble for mye snø.
Med elementene på plass blir vesten noe stivere og det anbefales å venne hunden til vesten før du tar i bruk beskyttelseselementene. Min hund er fortrolig med seler, pulkdrag og kløv så det gikk helt problemfritt å venne den til vesten.
Tidlig i høst brukte jeg kun ulvestålet, men når det begynte å bli nattis på vanna la jeg inn flyteelementene.
Villsvin-innleggene har blitt brukt noen få ganger hvor jeg har sluppet hunden i områder der det er eller kan forekomme villsvin.
Vesten er lett å sette på og ta av hunden. Den sitter godt uten å slite på pels eller hud selv etter flere jaktdager på rad. Hunden er synlig på langt hold i skogen. I situasjoner hvor du skal skyte i stålos i tett skog gjør vesten det lettere å se hvor hunden er.
Vesten og ulvepiggene lager en del lyd når hunden passerer gjennom buskas og kratt, men piggene bøyer unna slik at det er ingen risiko for at hunden skal sette seg fast eller at bevegelsene vil bli hindret i tette kjerr.
Det eneste problemet med vesten kan være at hunden blir varm tidlig i sesongen. Derfor kan det være smart å væte hunden før man setter på vesten og hvis mulig i tillegg ta hyppige pauser hvor vesten fjernes. For øvrig sier det seg selv at vesten er atskillig varmere med flyteelementene og villsvinbeskyttelsen montert.
GPS halsbånd er det ikke noe problem å bruke sammen med vesten, du kan også kjøpe separat GPS-lomme som festes i mollesystemet i vesten hvis du fjerner to-tre av de fremre ulvestålene. Jeg har ikke testet med en slik lomme.
Konklusjon
Dogtech One Gen 2 hundevest øker uten tvil sikkerheten for hunden under jakt og trening. Både i skogen og hvis hunden forviller seg ut på vei.
Jeg liker at vesten er modulbasert slik at jeg kan tilpasse den etter sesongen og hva slags vilt det kan forventes at hunden kommer i kontakt med.
Det virker ikke som om hunden mistrives med å ha vesten på, og etter en sesong med mye bruk viser den ingen tegn på nevneverdig slitasje. Anbefales for alle jakthunder.
Denne saken er skrevet av
Jo Stenersen
Journalist

Jo Stenersen fra Rendalen skriver reportasjer samt tester utstyr og våpen. Foruten å være frilansjournalist, er Stenersen naturfotograf av yrke. Han guider fotografer, holder kurs og foredrag, selger bilder og leier ut naturfotoskjul i Østerdalen til fotografer fra hele verden. Han har tidligere drevet med konkurranseskyting, mest med hagle. Stenersen jakter det meste, men reinsjakt, rådyrjakt med drivende hund og støkkjakt på skogsfugl er favorittene.