Varsler kraftig nedgang i rypebestanden i Finnmark

Ivrige småviltjegere som drømmer om fulle ryggsekker med ryper fra Finnmark må trolig dempe forventningene. Nye prognoser fra overvåkningsprogrammet COAT varsler en betydelig nedgang i lirypebestanden til høsten.

Sist oppdatert: 3. mai 2025 kl 11.21
FINNMARK: Forskere spår 25 % færre ryper i høst sammenlignet med et gjennomsnittsår. Foto: iStock
FINNMARK: Forskere spår 25 % færre ryper i høst sammenlignet med et gjennomsnittsår. Foto: iStock
Lesetid: 3 minutter

– I 2023 hadde vi et godt rypeår i Finnmark sammenliknet med de siste 20 årene. Dette skyldtes et godt smågnagerår kombinert med gunstige værforhold, sier Eivind Flittie Kleiven, forsker i NINA og leder av rypeforskningen i COAT.

Prognosemodellen

Norsk institutt for naturforskning (NINA) har sammen med FeFo, Statskog og andre rettighetshavere i Norge utviklet Hønsefuglportalen som samler inn data fra rype- og skogsfugltakseringer i Norge. Over tid gir dataene grunnlag for ny kunnskap, og de fire siste årene har overvåkningsprogrammet COAT, ved hjelp av en datadrevet modell gitt en prognose i tidlig i juli («varsel») for hvor mye lirype det blir i Finnmark til høsten.

Prognosemodellen kombinerer Hønsefuglportalens data om fjorårets lirypebestand med en rekke andre datakilder fra COATs økosystemovervåkning som påvirker rypebestanden og FeFos høstingsdata fra foregående år. I år er denne varslingsmodellen brukt for å kunne gi et tidligere varsel; dvs. samtidig med at kortsalget åpnes tidlig i mai. 

Vis mer

Modellen antyder en gjennomsnittlig nedgang på rundt 25 % for hele Finnmark. Hovedårsaken er at smågnagerbestanden har krasjet, noe som gir økt predasjonstrykk fra rovdyr på rypene.

Begrenset kortsalg

Finnmarkseiendommen (FeFo), som forvalter enorme jaktområder i nord, tar konsekvensen av varselet. De åpner for salg av et begrenset antall dagskort til tilreisende jegere fra 6. mai.

– Lokale jegere er sikret jakt gjennom de reguleringene som FeFo bruker, sier Einar J. Asbjørnsen, leder for utmarksavdelingen i FeFo.

Forskerne understreker at årets tidligvarsel har større usikkerhet enn vanlig, siden det kommer tidligere enn normalt og mangler enkelte viktige data. En sikrere prognose vil komme i juli.

– Pila peker mest sannsynlig nedover, men det er vanskelig å si hvor stor nedgang det blir, avslutter Asbjørnsen.

Hva er COAT? 

Klimaøkologisk Observasjonssystem for Arktisk Tundra (COAT) er et forskningsprogram etablert for å overvåke og forstå hvordan klimaendringer påvirker økosystemene i Arktisk tundra.

COAT samler inn og analyserer data fra naturen (som dyr, planter og klima) over tid i områder som Svalbard og Finnmark, for å gi kunnskapsbasert informasjon som kan støtte bærekraftig forvaltning av arktisk natur.

Vis mer

Prognosen fra COAT kommer i år rekordtidlig. Etter en unormalt mild og snøfattig vinter stilles det spørsmål ved nøyaktigheten til en så tidlig prognose.

Det er observert lite rev i de kjente vinterhabitatene til lirype denne vinteren. Predatorbestanden er også et av punktene COAT ikke tar for stort hensyn til i sine beregninger. 

 

Mange parametre

– Med mangel på smågnagere, vil predatorbestanden også synke i takt med matfatet, sier Eivind Flittie Kleiven hos COAT. 

– Men vi har lite håndfaste bestandsmålinger på predatorer, og vi jobber stadig med å få mer nøyaktige tall med i beregningen. 

– På foringsstasjonene vi har i fjellrevprosjektet, har det vært lite rødrev å se på viltkameraene. Jeg skal være forsiktig med å si noe sikkert, men jeg aner en nedadgående kurve for rødreven, sier Pär Nilsen i SNO

– Det kan være flere årsaker til dette, men hovedårsaken er nok kollapsen i smågnagerbestanden. Samtidig er både jerv og gaupe med på å forsyne seg av reven som matkilde. Skabb er også observert hos flere individer, og vil også sørge for en nedgang. 

Einar Asbjørnsen, utmarksjef i FeFo, er også forsiktig med å feste for stor lit til prognosene: 

– Det er grunn til å understreke usikkerheten i årets tidligvarsel. Pila peker mest sannsynlig nedover, men det er vanskelig å si hvor stor nedgang det blir i rypebestanden i Finnmark i år. 

Kortsalget

FeFo fikk mye kritikk etter fjorårets crash i serveren til kortselgeren Natureit.no 

– Vi har tatt mange grep for å sikre oss mot det som skjedde i fjor. Blant annet blir kortene lagt ut til forskjellige tidspunkt, og kundene kan kjøpe kun fem dager sammenhengende jakt per kjøp.

– Vi har hatt endel pågang fra jegere som ønsker å få tips til hvordan kjøpet kan gjøres enklest mulig, og som har spørsmål om de nye jaktfeltene. Vi er forberedt og klare for årets kortsalg, sier Asbjørnsen. 

Her er klokkeslett for start av kortsalg i de respektive kommuner 06.05:

  • Kl. 10:00 Kautokeino kommune 

  • Kl. 11:00 Hasvik og Sør-Varanger kommuner 

  • Kl. 11:30 Karasjok og Tana kommuner 

  • Kl. 12:00 Øvrige kommuner  

LES OGSÅ
SOLOPPGANG: Aasmund og jeg på tur opp gjennom en glissen furu- og granskog, hvor vi støkte vi en enslig lirypestegg, som søkte skjul under i fjellskogen.
rypejakt på Skogerøya, rypejakt i Sør-Varanger
ALLSIDIG RASE: Kleiner münsterländer er en allsidig jakthund, men de fleste i Norge bruker den til fuglejakt. De er kjent for å være gode apportører og holde god kontakt med eieren.
Rypejakt på Sørøya
RYPE I GODT SKJUL: Denne rypa satt godt i skjul i et kratt bak en stein. Den hadde spist mengder av bær.
Denne saken er skrevet av
Geir Gåsland
Journalist
Geir Gåsland
Finnmarkingen Geir Gåsland driver til daglig firmaet Finnmarksliv AS, der han guider og tilrettelegger for jakt og fiskeopplevelser. Favorittjaktformen er uten tvil etter skogsfugl. Han er en vorstehentusiast på sin hals og hans to korthårs vorstehere er stort sett alltid med på tur. Han driver også oppdrett av vorsteher, Kennel Finnmarksliv, sammen med en kompis.
Publisert 3. mai 2025 kl 10.52
Sist oppdatert 3. mai 2025 kl 11.21
 

Relaterte artikler

 

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen