Undertegnede har aldri vært noen god hagleskytter. Om fuglen eller leirdua kommer skrått slik at sidesving er nødvendig, blir det stort sett bom. Mange ganger har jeg lurt på om noe kunne hjelpe. Ja, jeg vet – trening og atter trening. Men dagliglivet gir lite rom for å besøke leirduebanen, og storviltjakta med tilhørende trening prioriteres når hobbyen skal dyrkes. 

Tankene omkring kikkertsikte på hagla, litt som med en kombi, har vært der lenge. Jeg bestilte noen testeksemplarer med reell 1x-forstørrelse og tok samtidig med noen rødpunktsikter for å teste. Med de beste løsningene påmontert, ble resultatet en dramatisk forbedring av treffprosenten både for meg og co-testeren.

Annonse
Test-av-haglesikter-2
GROVJUSTERING: Som med rifleskyting må siktemidlene også skytes inn når de brukes på hagle. Grovsiktingen kan gjøres i hagen, så sparer man tid og skudd på skytebanen.

Slik har vi testet

I denne uvitenskapelige undersøkelsen har vi brukt en halvautomat som ingen av testerne i utgangspunktet er vant til å skyte med. Vi har først skutt noen serier uten siktemiddel og notert antall treff. 

Med fabrikkmontert picatinny-skinne har det vært en enkel sak å sette på og bytte mellom siktemidlene vi har hatt til rådighet. Begge testerne har skutt flere serier med alle siktene og notert treffprosent underveis. 

Med naken hagle gikk det ganske dårlig: 20-30 prosent treff kan muligens tilskrives suboptimal skjeftefasong. Med et par av rødpunktsiktene var vi allerede etter første runde i en helt annen divisjon, med en treffandel på opptil 90 prosent. Flere bom i seinere runder fikk oss ned på jorden, men i gjennomsnitt lå vi rundt 70 prosent treff med de siktene vi likte best.

LES OGSÅ: Hagleskyting med rødpunktsikte

Test-av-haglesikter-3
UTGANGSPUPILL I: Swarovski Z8i har med sine 8,1 millimeter betydelig mindre utgangspupill enn Leica Magnus ved største forstørrelse.

Sikte-tilvenning

Kikkertsiktene krevde mer tilvenning. Men også her ble treffprosenten for skytterne etterhvert betydelig bedre enn uten siktemiddel, avhengig av hvilket kikkertsikte vi brukte: Med Swarovski Z8i Flexchange påmontert, gikk den ene testeren fra 90 prosent bom i første runde til 90 prosent treff i de neste rundene. Her var det tydeligvis en kode som måtte knekkes for hvordan retikkelet skulle brukes når man pekte etter leirduen. 

Samtidig ble preferansene for de ulike siktene etterhvert ulike: Den andre testeren skjøt hele veien middelmådig med Z8i.

Test-av-haglesikter-4
UTGANGSPUPILL II: Leica Magnus har den klart største utgangspupillen (12,4 millimeter) av kikkertsiktene. Det betyr mye for hvor lett du finner siktebildet når du hiver opp haglen.

Feilkilde

Som det er for mange av oss på haglebanen, har man gode perioder med mange treff og svakere perioder hvor knapt en due knuser. Vi må ta i betraktning at det antakelig er slik også med siktemidler påmontert. 

LES OGSÅ: Test av Do-All Clay Cannon leirduekaster

Akkurat dette er hva vi ser på som den største feilkilden i vår utprøving; altså at svingninger i treffprosent med det enkelte siktet skyldes gode og dårlige perioder, og ikke siktet selv.  Men på tross av dette mener vi å ha funnet noen tydelige tendenser, ved at en del av siktene øker treffprosenten markant over tid.

«Kikkertsiktene krevde mer tilvenning. Men også her ble treffprosenten for skytterne etterhvert betydelig bedre enn uten siktemiddel.»

Lyspunktets utforming 

Særlig to faktorer har vist seg å ha stor betydning for hvor godt vi treffer: Det ene er selve retikkelets eller lysdot'ens utforming og størrelse, det andre er hvor lett man finner siktebildet når man kaster våpenet til skulderen. 

Når det gjelder det første, er i alle fall én ting klart: Jo mer retikkelet er innrettet på finsikting, jo vanskeligere er det å få til hurtige, sveipende skudd. Swarovskis 4i-retikkel med grove stolper nesten helt inn til lyspunktet, inviterer i så måte ikke til å svinge med hagle. En annen tendens er at utforming og størrelse på lyspunktet har mye å si: Swarovskis Flexchange-lysring og Leupolds trekant-lysdot er annerledes enn de øvrige, og fungerer svært godt for den ene skytteren. Den andre ender med Aimpoints store 6 moa-dot som favoritt. 

LES OGSÅ: Retrikler til kikkertsikter

Å finne siktebildet raskt, omtales ofte som «ease of sight». Dette er klart enklest med de rene rødpunktsiktene, og særlig med Leica Tempus og Leupold. Disse har svært tynn ramme/ ring som ikke skygger for utsikten. Nesten uansett hvordan hodet lander på kolben, ser man dot'en. Med rødpunktsikter kan man stole på at den viser riktig treffpunkt, uansett hvor «feil» man plasserer øyet i forhold til siktelinjen. Det gir en betryggende følelse som øker tilliten til utstyret – noe som igjen sannsynligvis medfører bedre skudd.

Ta også en kikk på de andre kikkertsiktene Jeger har testet.

Prøv flere før kjøp

Etter noen hundre skudd kan vi si en ting sikkert: For oss bidro de fleste siktemidlene til høyere treffprosent. Men tendensen er at en litt større dot, gjerne på 4-7 moa, gjør det lettere å innhente og sveipe forbi leirduen. Hvor raskt det går å finne riktig sikte-/ pekebilde, har også betydning. 

Vi er videre sikre på at én løsning ikke fungerer for alle. Om du har mulighet for å prøve flere før du handler, er det derfor en stor fordel. Merk i tillegg at terningene er kastet på vårt grunnlag, og at vurderingen KUN gjelder for haglebruk.