De fleste jegere vet at stålkanter på skiene og hundepoter fort kan vise seg å være en farlig kombinasjon.
Men funker de samme skiene både til viddene på fjellet, i bratte og tidvis islagte lier eller over myrer og dype skoger med mye snø?
Her forklarer vi hvilke ski du bør vurdere til hvilken type jakt, og hva som kan være lurt å tenke på før du kjøper fjellskisko.
Det vanligste er å velge ski som er omtrent 20 centimeter lenger enn deg selv. Dog er kroppsvekt en viktig parameter. Er du relativt lett, kan en lang ski ofte oppleves bakglatt og vanskelig å manøvrere med utenfor oppkjørte skiløyper.
Kortere ski er derimot enklere å manøvrere i ulendt terreng, men har mindre bæreevne. Og om du er på den litt tyngre siden, kan du oppleve at en kortere ski blir for myk.
Om skien øker i bredden, får du tilbake litt bæreevne og manøvrerbarhet. Særlig på løs og litt bløt snø er dette en fordel.
Såkalte markaski er litt bredere enn vanlig turski, men passer fortsatt inn i preparerte løyper, også på fjellet. De kan være et alternativt på jakt om du ikke går i alt for krevende terreng.
Ski som er bredere enn 65 millimeter er derimot kun tenkt brukt utenfor skisporet. Les mer i denne guiden til fjellski laget av Utemagasinet. Som abonnent hos JEGER har du tilgang.
Det finnes mange modeller å velge mellom på markedet, her trekker vi fram noen av de mest aktuelle:
Åsnes Breidablikk Waxless
Denne nye varianten fra Åsnes er en lettsvingt ski. Breidablikk er uten stålkant og gir ingen risiko for stygge skader på hunden. Skiene er også smørefrie.
I tillegg til skjell-mønster under skiene, leveres den med feste for kortfeller. Skiene imponerte stort i vår test, og det er særlig de varierte bruksegenskapene som gjør vi gir beste terningskast.
Dette er fort den beste skien om du vil ha én ski som hjelper deg på jakt både på rypefjellet og når du stiller innpå tiuren i tretoppene.
Lengde: 180, 190 og 200 cm
Bredde: 86-62-74 mm
Vekt: 1850 g (190 cm)
Pris: Kr 3.799,-
Åsnes Liv Arnesen BC
Dette er en fjellski med stålkant, og således ikke et opplagt førstevalg om du jakter med hund. Om du derimot ikke har med din firbente kamerat, er denne spesiallagde skien for damer absolutt noe å vurdere.
Skiene, som har poppelkjerne, har også muligheter for bruk av kortfeller. Skiene er akkurat så brede at de skraper litt i kanten på nypreparerte løyper, men ikke mer enn at det er til å leve med.
Går du utover sporet når du jakter, er skiene særs gode, viser vår test.
Liv Arnesen BC er også et godt alternativ til rene turer uten børse der du likevel har tung oppakning, som for eksempel sekk eller drar en pulk.
Lengde: 170-194 cm
Bredde: 67-57-62 mm
Vekt: 1,7 kg (180 cm)
Pris: Kr 3799,-
Åsnes Finnmark 54
Disse skiene fra Åsnes har dårligere bæreevne og svingegenskaper enn Kongsvold og Breidablikk, men henvender seg da også til en litt annen brukergruppe. Skiene passer nemlig godt nedi preparerte løyper.
De gjør også en god innsats om du trasker på vidda på hardt føre. Også disse skiene er uten stålkanter og har fellelås og kan trygt brukes sammen med hunden(e).
I vår test kaller vi disse skiene for modellen som manglet for at Åsnes kunne tilby et komplett utvalg ski med ulike egenskaper for hundeførere.
Lengde: 170-210 cm
Bredde: 68-54-61
Vekt: 840 g/ski (190)
Pris: Kr 3.499,-
Åsnes Mountain Race Skin 48
Dette er en ski med ¾ stålkant, og dermed en modell du skal være litt forsiktig med når du går med hund.
Åsnes har prøvd seg på et par ski som skal prestere godt i løyper på fjellet, og som samtidig klarer én og annen avstikker utenfor sporet. Og til det formålet fungerer de godt.
I jaktsammenheng er det ikke sikkert de er det beste alternativet, med mindre du bruker preparerte løyper til å forflytte deg raskt rundt på fjellet, og heller holder deg til korte avstikkere utenfor løypene for å komme til skudd.
Lengde: 180-210 cm
Bredde: 60-48-53 mm
Vekt: 760 g/ ski 200 cm
Pris: Kr 3599,-
Åsnes Breidablikk
Dette er første utgave av Breidablikk, og noen år eldre enn Waxless-varianten nevnt lenger opp. Likevel er dette en jaktski vi ikke har noen problemer med å anbefale, takket være sin gode bæreevne og svingbarhet.
Med Breidablikk er det ingen problem å gå aktivt langrenn, fiskebein og skøyte – faktisk omtrent som med en vanlig markaski.
Skiene fungerer både på skarete underlag og i løssnø, og er trygge i nedoverbakke. Litt aldrende Breidablikk er med andre akkurat som ferske Waxless et god allrounder du trygt kan velge til variert jakt vinterstid.
Lengde: 200 cm
Bredde: 84-62-74 mm
Vekt: 1040 g
Pris: Fra 2659,-
Åsnes Kongsvold
Denne jaktskien oppleves trygg og god i nedoverbakke i løs snø. Men på flatmark med løst underlag synker skien litt nedi snøen og har ikke samme retningsstabilitet som for eksempel modellene fra Rønning eller Fischer vi nevner her.
I mer faste løyper er det også litt lite spenst å hente ut av denne modellen. Skien er uten smørefritt mønster, men bruker istedenfor Åsnes sin løsning for kortfeller.
Også Kongsvold begynner å dra litt på årene, men kan likevel være et godt alternativ for deg som leter etter en god allround jaktski.
Skal du dog primært jakte i skog og over myrer med mye løssnø, finnes det bedre spesialiserte ski for dette.
Lengde: 200 cm
Bredde: 97−67−85 mm
Vekt: 1275 g
Pris: Fra 2899,-
Peltonen Metsä
Finske Peltonen Metsä satser på utsving heller enn innsving med disse lange skiene.
Skiene kan fungere godt i dyp snø på flatmark. Da svinger de lett, og disse smørefrie skiene er en befrielse å spenne på og gli av gårde med.
Men så raskt du er i et terreng der det kan bli litt bratt eller det blir trangt å svinge, fremstår skiene som alt annet enn trygge.
Metsä kan med andre ord kanskje være et alternativ til skogsfugljakt vinterstid, men vær klar over begrensningene. Alt i alt var Utemagasinets tester noe skeptisk.
Lengde: 250 cm
Bredde: 50−70−60 mm
Vekt: 1590 g
Fisher Jakt Crown
Ifølge Fischer selv er dette skiene for deg som vil gå utenfor løypene med sikkert feste, men som også godtar store begrensninger i å oppnå god glid.
På hardt underlag kan skien være tung å styre om du ikke har en kraftig fjellskisko.
Skiene er smørefrie, og har et grovt mønster under som gir trygt feste. Sånnsett kan de fungere godt på rypejakt i bratt og utfordrende terreng.
Men spørsmålet blir om skiene bremser litt for mye for det gode. Her kan du lese hele testen hos Utemagasinet.
Lengde: 189 cm
Bredde: 98-69-88 mm
Vekt: 1330 g
Rønning Quiet
Dette er solide og stødige treski som lar deg gli stille innover skogen og myrene, selv på mye løssnø. De kan med andre ord være et godt verktøy i jakten på toppfuglen.
Skiene krever litt plass for å kunne svinge, og bør kanskje unngås om du ferdes der du har behov for krappe svinger. Å buksere skiene i krattskog eller gå fiskebein kan fort bli litt ekstra slitsomt, siden lengdestivheten krever mer vekt foran og bak i skiene.
Men den samme stivheten fordeler vekten utover hele lengden, og gir en suverent stødig og rolig ski du kan gli enkelt avgårde med på relativt flatt terreng utenfor løypene.
Lengde: 210 cm
Bredde: 90−75−82 mm
Vekt: 1730 g
Pris: 5690,-
Du finner flere gode råd i vår test av fjellski uten stålkanter, og finner flere av skiene vi har testet her.
Gå gjerne enda grundigere til verks arkivet over skitester du finner hos FriFlyt. Som abonnent på JEGER har du full tilgang.
Les også: Her kan du jakte rype om vinteren
Det er ikke bare valg av ski som avgjør om opplevelsen av å jakte på snø blir god eller ei. Også skisko og bindinger er med i regnestykket.
Stødige og solide sko gjør det enklere å svinge uten å anstrenge anklene for mye.
Også bæreevnen påvirkes av hvor mye støtte du får i skoene.
Det er ganske vanlig å velge fjellskisko med BC-bindinger. Men fortsatt har 75 mm-bindingene sine tilhengere. Ikke minst fordi sistnevnte gir noe mer stabilitet i skrånende terreng.
Det er fordeler og ulemper med begge type bindinger. Hvilke du velger er til syvende og sist en smakssak.
Her på JEGER har vi i det siste testet to fjellskisko med BC Bindinger:
Alpina BC Alaska
BC Alaska er storebroren til fjellskiskoene BC Travers, og oppleves som lette og samtidig veldig stabile!
Her er sko med snøring helt opp, god støtte rundt anklene både når du skal navigere skiene på krevende underlag og når du skal gå langt og/eller har oppakning.
Gummi i ytterkant beskytter også læren i skoene på skareføre. Fjellskiskoene får toppkarakter i vår test.
Materiale: Lær, Thinsulate isolasjon, Alpitex membran, BC-såle
Størrelse: 36-47
Vekt: 845 gram pr. sko
Pris: Kr 3499,-
Alpina BC Travers
Disse fjellskiskoene fra Alpina kan være et alternativ for deg som ikke har de mest krevende utforkjøringene eller velger de bratteste toppene.
Skoen er lett og fleksibel, og får pluss i vår test for feste for gamasjer. Men snøringen og innerskoen er uvant lave til å være fjellskisko. I tillegg glipper skoen litt for lett. Derfor får disse fjellskiskoene heller ikke toppkarakter.
Materiale: Thinsulate isolasjon, Alpitex membran, NNN BC såle
Størrelse: 36-48
Vekt: 764 gram pr. sko
Pris: Kr 2399,-
Det finnes også mange andre gode fjellskisko å velge mellom på markedet. Les denne stortesten for enda bedre oversikt.
Bindingsprodusenten Rottefella og skoprodusenten Alfa står bak en spennende innovasjon som kommer i butikk i år. De samarbeider om en helt ny standard for fjellskibindinger kalt Rottefella Xplore, der Alfa er den første skoprodusenten som er med på laget.
Målet er å lage en løsning som oppleves som mer stabil enn klassiske BC-bindinger under kjøring. Løsningen bygger på at skoene har pinner på hver side av tærne som så går inn i bindingene.
PS: Når vi snakker om innovasjon. Få absolutt med deg Åsnes moderne vri på klassiske skistaver. Med disse aluminiumsstavene går det lekende lett å tilpasse grepshøyden.
Truger kan også være et alternativ til fjellski når du skal jakte i snøen. I vår stortest utpeker det seg noen soleklare favoritter med tanke på bæreevne og sidestabilitet.
Også når det gjelder truger er det slik at lengde og/eller bredde gir mer bæreevne. Men for brede truger går utover hoftene. I lengden er det slitsomt å gå for hjulbeint.