En god hodelykt bør være standardutstyr i jaktsekken. Med godt lys på hodet kan du ofte utvide jaktdagen med flere timer. Hvordan? Jo, ved å legge transportetappene til og fra terrenget til tiden før demring og etter skumring.
Å ha en hodelykt tilgjengelig handler også om sikkerhet. Den dagen du ikke rekker hjem før mørket selv om du ville – og måtte det aldri skje – det er nettopp denne dagen det inntreffer en ulykke på jaktlaget.
Revolusjonen
I dag er det ingen grunn til å gå i skogen med en lykt som bare så vidt viser deg stien. Selv rimelige lykter – også til under tusenlappen – kan lyse overraskende sterkt. Slike billige lysbomber er ofte Kina-kopier av kjente merker, og er ofte dårlige på både lyskvalitet og byggekvalitet. Vi har derfor ingen av disse med i testen.
Men hva ellers skal man velge? Aldri har utvalget av gode lykter vært så stort som nå. Og i prisklassen fra 1500 kroner og oppover er det vanskelig å virkelig trå feil når det gjelder lyskvalitet.
Glem halogenlykter - i dag handler alt om LED. Den er fullstendig overlegen alt annet på markedet.
LED er ikke LED
Halogenlyktenes tid er over for lengst. LED-teknologien fremstår i dag helt ovelegen alt annet. Halogen kan ikke konkurrere verken når det gjelder lysstyrke eller batteriforbruk. HID-lykter (xenon) kan lyse like sterkt som LED, men er belemret med andre ulemper som tung vekt og mindre solid konstruksjon.
LED har fullstendig tatt over markedet, og med god grunn. De var fra starten kompakte, og brukte pr lysstyrke mye mindre strøm. Samtidig er ikke LED led. Blant de første lyktene, og noen av de billigste fremdeles, handlet det om antall LED-pærer. Wow – denne lykten har ti dioder! Den må vel være bra!
Sannheten er at antall dioder ikke sier noe som helst om lyskvalitet og styrke. Det er kvaliteten på dioden som teller. En lykt med én god diode kan lyse bedre enn 1000 billige dioder.
Også blant de litt dyrere, gjerne opp til 1500 kroner, finnes det både bra og mindre bra. Kvalitet på både diode og reflektor spiller sterkt inn på lysutbyttet. Dioden bestemmer lysmengde og fargetemperatur (hvor varmt eller kaldt lys), mens reflektoren bestemmer spredningen av lyset, altså om den er smal (spot) eller bred (fyller synsfeltet i bredden).
En lykt med èn god diode kan lyse bedre enn 1000 billige dioder.
En god jaktlykt
Hvordan bør så den ideelle hodelykten for jegere være? Det er ikke lett å sette opp eksakte kriterier. Bør det som lyser sterkest vinne testen? Bør den letteste kåres til selve superlykten? Eller den som gir det mest behagelige lyset når man går i virkelig ulendt terreng i stupmørket?
Svaret er kanskje en kombinasjon av dette. Utfordringen er at produsentene gjerne spisser lyktene mot spesielle brukergrupper.
Mila-lykten i testen sikter seg mot orienteringsløpere. Den lyser helt utrolig godt på alle måter, men har et stort batteri som ikke kan festes på hodebåndet. Lupine-lyktene har begge i utgangspunktet et litt smalt lysbilde og egner seg slik for høyfartsaktiviteter som skikjøring og sykling. Men etter påtrykk fra markedet har disse lyktene fått spredningsfilter som option, og dette gir bredt og mykt gå-lys. Lupine-lyktene er dessuten svært lette, med små batterier som sitter bra på hodet. Petzl og LedLenser har stillbar reflektor for konstentrert spot eller bred lysstråle, mens Silva prøver å få til en alt-i-ett løsning ved hjelp av flere dioder og reflektorer.
Prisnivået spenner fra drøyt 1500 til 5000 kroner. Hvor mye penger vil en jeger legge i en kvalitetslykt? Kanskje jegeren som ellers i mørketiden trener mye ute er villig til å betale en del mer?
Slik har vi testet
Vi har lagt størst vekt på lyktenes lysbilde. Aller mest hvor behagelig lyset oppleves å gå eller jogge med. Til slik bruk er et bredt og mykt lysbilde bra. At lysets fargetemperatur i størst mulig grad ligner dagslys viser seg dessuten å ha overraskende stor betydning i forhold til hvor anstrengende og slitsomt det blir å gå en lang fjelltur i mørket.
Som kriterium nummer to har vi vektlagt hvor behagelig lykten sitter på hodet. Her blir hodebånd, vekt og vektfordeling mellom lyktehode og batteri vesentlig. Generell brukervennlighet og kvalitetsinntrykk er også viktig. Lykten bør helst være intuitiv å betjene, slik at man slipper å finne fram bruksanvisning for å bruke lyktens ulike funksjoner.
Vi har fotografert lysbildet fra samtlige modeller. Slik kan du selv vurdere forskjellene mellom lyktene og hvilket lysbilde du ønsker. Som du ser er det ganske stor forskjell på lyskjeglenes spredning.
Vi mener at jo bredere, jo bedre, og ikke minst hvor godt lyset oppleves de få første meterne foran beina.
Avstanden frem til bergnabben i bakre del av bildet er knapt 30 meter.
Så lenge man ikke er ute etter en søkelykt,er nærfeltet viktigere enn hvor godt hodelykten lyser på 100 meters avstand.
Bildene av lyskjeglene er tatt med kamera på stativ, manuelle innstillinger av lukker og blender. Innstillingene er identiske for alle bildene. Dermed gir dette et reelt inntrykk av forskjellene mellom lyktene.
Vi oppgir brenntid på full styrke. For samtlige lykter kan man oppnå mye lenger brukstid ved å redusere lysstyrken.