Har du brukt høsten på å lese om jakt, men er usikker på hvordan du kommer i gang? Her får du gode råd.

For å kunne dra på jakt på egen hånd, må du ha bestått jegerprøve. Da blir du automatisk registrert i Jegerregisteret og kan kalle deg jeger.

Annonse

Målet med jegerprøven er å gi deg et grunnlag å bygge videre på. Etterhvert vil du får mer erfaring fra praktisk jakt og ulike jaktformer.

Obligatorisk kurs

Du må gjennomføre et jegerprøvekurs på 30 timer hos autoriserte kursholdere.

De lokale jegerforeningene tilsluttet Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) tilbyr kurs over hele landet, i likhet med andre studieforbund som tilhører Studieforbundet natur og miljø.

Også Studieforbundet AOF, Folkeuniversitetet, Studieforbundet Næring og samfunn og Samisk studieforbund tilbyr jegerprøvekurs.

Det finnes også private aktører som tilbyr kurs, som for eksempel jaktfeber.no.

Det er store variasjoner i pris på jegerprøvekurs rundt om i landet. Vi har laget en oversikt for å hjelpe deg til å finne det beste jegerprøvekurset der du bor.

Jegerprøvekurset består av ni samlinger. Samling én til fire har obligatorisk oppmøte. Du kan ha fravær ved inntil to av samlingene mellom samling fem og ni.

Ved fravær må du tilegne deg stoffet digitalt, og svare på noen kontrollspørsmål. Du finner mer informasjon om det litt lenger ned i denne oversikten.

Samlingene i jegerprøven

Samling 1: Jakt og holdninger

Samling 2: Våpen og våpenlovgivningen

Samling 3: Human og sikker jakt i praksis

Samling 4: Skyting med hagle og rifle

Samling 5: Artskunnskap

Samling 6: Lover og forskrifter

Samling 7: Jaktformer

Samling 8: Ettersøk av skadet vilt

Samling 9: Håndtering av felt vilt

Viktige aldersgrenser

Er du tenåring med brennende interesse for jakt? Eller foresatt som har lyst til å ta med ungdommen(e) ut? Det er lov å ta jegerprøven i det kalenderåret vedkommende fyller 14 år. Da er det også lov å være med på opplæringsjakt sammen med en jeger som er 20 år eller eldre som bisitter (krever tre års jegererfaring).

Fra fylte 16 år er det lov å dra på småviltjakt og drive med fangst på egen hånd.

Mellom 14 og 16 år må man ikke ha bestått jegerprøven for å være med på opplæringsjakt på småvilt. Etter fylte 16 år kan man også være med på opplæringsjakt på storvilt, men da må jegerprøven være bestått.

Fram til fylte 18 år må man også ha samtykke fra foresatte.

Du kan kun gå på opplæringsjakt fram til fylte 18 år.

Det er lov å kjøpe eget våpen fra fylte 18 år, eventuelt søke om dispensasjon for å kjøpe våpen fra man er 16 år. Det forutsetter bestått jegerprøve eller medlemskap i en forening tilsluttet en godkjent skytterorganisasjon i minimum seks måneder, samt samtykke fra foresatte.

Et eksempel på en slik forening er din lokale jeger- og fiskerforening.

Digitalt pensum

Miljødirektoratet har laget en e-læringsportal der du kan se gjennom pensum. Den inneholder også kontrollspørsmål for hvert emne. Dersom du skulle ha fravær i kurset ditt, må du bruke denne portalen for selvstudier.

I tillegg har vi i JEGER laget 500 spørsmål fra pensum som du kan bruke for å teste deg selv før eksamen i jegerprøven.

Eksamen

Etter at du har gjennomført jegerprøvekurset, er det tid for eksamen. Da må du registrere deg som jegerprøvekandidat. Det gjør du her.

Eksamen består av 50 spørsmål med ulike svaralternativ der kun ett er riktig. Du må klare minst 40 av 50 spørsmål for å bestå. Eksamensavgiften dekker ett forsøk på eksamen.

Ryper i oppflukt.
Med jegerprøven i sekken har du mange gode naturopplevelser foran deg. Foto: Åsgeir Størdal

Skaffe skytevåpen

Du kommer ikke utenom å skaffe deg hagle og/eller rifle når du skal drive med jakt. Mange går til en forhandler og får hjelp til å finne det våpenet de vil ha, og får hjelp til å fylle ut søknad om tillatelse til å erverve og inneha skytevåpen og våpendeler. Denne får du på ditt lokale lensmannskontor.

Enkelte våpenforhandlere har søknaden i butikken. Du kan også finne våpen allerede før du har bestått eksamen, men kan altså ikke sende søknaden før du har bestått eksamen og er innmeldt i Jegerregisteret.

Det er også krav om å ha eget våpenskap for å kjøpe skytevåpen. Disse kan enten være så store at de har plass til hele våpenet, eller være små og ha plass til sentral våpendel. Med sentral våpendel menes forskjefte på hagle og sluttstykke på rifle.

Våpen kommer i alle prisklasser. Mantraet om at du får det du betaler for, har absolutt noe for seg også her. Likevel finnes det mange gode bruksvåpen i de nedre prisklasser.

Les vår test av gode hagler for under 15.000 kroner.

Utlån av våpen

Du har lov til å låne våpen om du lager en Utlånserklæring for våpen og våpendeler, men det finnes noen ting du må være klar over.

Kravene for å inneha skytevåpen for jegere er innmelding i Jegerregisteret og plettfri vandel, og gjelder også om du starter med å låne et våpen.

Ifølge våpenforskriften kan man låne ut våpen så lenge man ønsker, så lenge utlånsdokumentet angir en tidsbegrensning. Videre må vedkommende som låner våpenet enten ha tillatelse til å eie et tilsvarende våpen fra før, eller søke politiet om løyve til å låne et slikt våpen. 

Dersom du har våpenløyve på jaktvåpen fra før, regnes du som skikket til å låne andre jaktvåpen, forklarer Politidirektoratet. Altså kan du låne en hagle til jaktbruk, selv om du bare har løyve på rifle fra før. Men vil du låne en pistol for å prøve deg på pistolbanen, må du søke om utlånsløyve.

Kjenn ditt våpen

Når det gjelder hagle, bør du være sikker på at hagla faktisk passer deg. Kolbelengde og -vridning avgjør hvor godt du treffer. I tillegg bør du skyte nok på banen til at du kjenner deg trygg på våpenet og treffer, for å minimere faren for skadeskyting.

Les også: Vi forklarer deg hvordan du velger en hagle som passer akkurat deg

Ved bruk av rifle på storviltjakt, må du hvert år bestå skyteprøven for storviltjakt med våpenet som du skal jakte storvilt med, uavhengig om det er et lånt våpen eller ditt eget.

Storviltprøven består av minimum 30 obligatoriske treningsskudd fordelt på to treninger, før du skyter prøven. Oppskytingen er en skuddserie på en dyrefigur. Det vanligste alternativet er fem skudd mot en reinsdyrfigur.

Du trenger ikke å ha bestått storviltprøven om du låner en rifle for å jakte småvilt, bever eller rev. Men også her gjelder: Gjør deg kjent med våpenet slik at du kan utøve human jakt og skyte gode skudd.

Vi i JEGER har testet forskjellige riflepakker inkludert kikkertsikte og lyddemper for nybegynnere her.

Reinsjakt fersk jeger, bli jeger
Om du tar jegerprøven venter mange flotte naturopplevelser som denne deg. Her er undertegnede foreviget som pur ung jegerspire med fersk jegerlapp. Foto: Privat

Utstyr

Jakta kan bli en dyr affære, som mange andre hobbyer. Men den trenger så absolutt ikke bli det. Er du friluftsinteressert fra før, er sjansen stor for at du allerede har gode sko, klær og sekk(er) til både dagsturer og tyngre bører.

Det er også mye godt friluftsutstyr å få tak i hos ulike bruktbutikker.

Skal du på rypejakt er det mindre viktig om skalljakka er blå eller rosa. Men enkelte jaktformer stiller høyere krav til kamuflasje og at klærne avgir lite lyd hvis du skal smyge i skogen.

Skulle du ønske å kjøpe noe nytt, så samler vi våre tester av jaktklær i ulike kategorier her.

Du kan også spare store summer på å kjøpe et brukt våpen.

Introjakter

Eksamen er bestått, våpen på plass, skoene gått inn og du er endelig klar for å komme deg ut på tur. Men hvordan gjør du det på beste måte?

Først må du løse den årlige jegeravgiften hos det statlige Jegerregisteret. Deretter må du kjøpe jaktkort. Ofte lønner det seg også å kjenne noen som drar deg med, for eksempel som gjestejeger på et etablert jaktlag.

Mange lokallag innunder Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) arrangerer også introjakter for ferske jegere. Du kan se en oversikt på introjakt.no. Introjaktene er åpne for alle aldersgrupper, og må ikke forveksles med opplæringsjakt fram til fylte 18 år.

Hold deg oppdatert

Hos oss får du råd og tips for å lykkes med jegerprøven, veien videre etter jegerprøven, og kan holde deg oppdatert på regelverk. Vi tester også fortløpende nye våpen og nytt jaktutstyr på markedet. 

Les vår guide for å finne det beste jegerprøvekurset der du bor. Det er store prisforskjeller

Skitt jakt!