Kombivåpen - Test av billige drilling- og kombivåpen

Finnes det gode kombivåpen til en fornuftig pris?

For jegere som jakter både småvilt og storvilt i samme terreng, kan det være et dilemma om man skal velge hagle eller rifle. Da kan en drilling eller et kombivåpen være et godt alternativ. JEGER tester om kombivåpen i den rimelige enden av prisskalaen er presise nok.

kombivåpen test jakt drilling våpen
KOMBIVÅPEN: JEGER tester drillinger og billige kombivåpen

Jeg er neppe den eneste jegeren som har hatt en situasjon der både hagle- og rifleløp hadde kommet godt med. Men er ikke kombivåpen fryktelig dyre?

Vi har testet tre kombivåpen for å svare på om det finnes gode børser av denne typen til en fornuftig pris. 

Selv begynte jeg å drømme om kombivåpen eller drilling etter følgende opplevelse: En orrhane lettet i et plantefelt og fløy over til et høydedrag med litt kratt. Rifla ble tømt og puttet i sekken, før jeg dro opp hagla og ladet med 5’er-patroner.

I det jeg nærmet meg krattet, spratt det ut en rådyrbukk og stilte seg på 50 meter. Da jeg forsøksvis umerkelig strakk meg etter rifla i sekken, takket den pent for oppmerksomheten og hoppet videre med idioterklærende bjeff.

Nå skulle jeg hatt et kombivåpen!

Men etter å ha snakket med erfarne jegere, lest et par jaktblad og sjekket diverse forum, virket det som at drømmen enten ble fryktelig dyr, eller billig og dårlig. Derfor har det blitt med tanken, i påvente av jackpot i det årlige «skattelotteriet».

Drilling eller kombivåpen?

De våpnene vi kaller drilling og kombi kan vi begge definere som et kombinasjonsvåpen. Et våpen som kombinerer både hagleløp og rifleløp.

En kombi med sine to løp er det minste våpnet i denne kategorien, drillingen med sine tre løp er også populær. Det finnes også firlinger og femlinger, men de er for spesielt interesserte. I Norge er det gjerne drilling eller kombi som brukes.

Et kombivåpen kombinerer et hagleløp med et rifleløp, og det er flere forskjellige kaliberstørrelser å velge mellom. For drilling skiller vi gjerne mellom hagledrilling og rifledrilling. Hagledrilling er klart mest vanlig. Det er et våpen med to hagleløp og ett rifleløp, mens en rifledrilling har to rifleløp og ett hagleløp.

Dypdykk i budsjettsjiktet

Men nå har JEGERs lesere etterlyst en test av billige kombivåpen, noe som gir en mulighet til å se nærmere på kvaliteten blant kombivåpen. Hva får du for 10.000 kroner, og duger de til noe mer enn å ta opp en plass i våpengarderoben?

For deg som ikke er kjent med kombivåpen, er dette brekkvåpen som består av en kombinasjon av flere kalibre. Hovedregelen er hagle og rifle, men det finnes også våpen som kombinerer ulike riflekalibre. 

I hagleløpet er det vanligere å gå for kaliber 20 (evt. 16) for å spare litt vekt, men det finnes som regel alternativ i kaliber 12 også.

I tillegg til velkjente riflepatroner som 6,5x55 og .308 Win, er det ofte alternativer som slutter på «R» eller «JRS» (7x57R, 7x65R, 5,6x50R, 8x57JRS).

Det er hylser med en rand i bunnen som har større diameter enn kroppen, omtrent som på haglpatroner. Det gjør omlading lettere fordi det er enklere å få tak i bunnen av en slik hylse.

hagle test jeger
Les også
Se våre tester av 60 hagler. Guide til valg og tilpasning av hagle og sjekkliste ved kjøp av brukt hagle.
Betryggende R-faktor: Randpatroner har sine fordeler over rillepatroner, særlig om det oppstår uregelmessigheter.
Betryggende R-faktor: Randpatroner har sine fordeler over rillepatroner, særlig om det oppstår uregelmessigheter.

Sjeldnere fugler

Løpene i kombivåpen er enten lodda sammen eller frittliggende. Det er fordeler og ulemper med begge, men lodda piper får gjerne en del høydespredning (klatrer) etter 3-4 skudd i rask rekkefølge. Det kommer av at stålet utvider seg i varme, slik at tregere varmespredning til det kalde hagleløpet øverst gir litt bananbøy på rifleløpet.

Noen dagers surfing på nettbutikker og sjekk med de fleste norske våpenimportører, avslører at pristaket i vår test må oppjusteres til det dobbelte. I tillegg er mange rimelige kombivåpen på vei ut av markedet.

Årsaken er enten produksjonsstans hos fabrikkene (mer eller mindre relatert til corona), lav etterspørsel i Norge eller våpenembargo med Russland. Derfor er noen av kombiene du fortsatt kan finne i norske våpenforretninger, lite aktuelle i en slik test. Resultatet blir følgelig en ganske smal breddetest.

GUIDE: Slik velger du sikte til kombien

Samling: Åpne sikter og seige avtrekk er krevende, men vi ble ganske flinke til slutt.
Samling: Åpne sikter og seige avtrekk er krevende, men vi ble ganske flinke til slutt.

Test av kombivåpen

Jeg har tatt for meg tre kombivåpen i kaliber 12/76-7x57R som er tilgjengelige hos importør i overskuelig fremtid.  Disse er testet med tanke på presisjon og kvalitet på mekanisme (avtrekk, sikring etc..), siktemidler og samskyting av løpene. 

Testen er gjort med Sellier & Bellot Exergy Blue 150 grs, S & B 140 grs helmantel og S & B Corona (sic!) 32 g i US 7 i hagleløpet.

Det er ikke store ting som skiller hvert kombivåpen fra hverandre. Kanskje ikke så rart når to er fra samme fabrikk og alle tre fra samme land. Alle tre fungerer godt på banen, både med tanke på hagle- og rifleløp.

Og alle tre kunne helt klart gitt meg en frekk doublé å skryte av under jakten på Helgeland. Så for dem som lurer: Det endte uansett med en orrhane i sekken, så det kunne helt klart gått verre. 

Test av Sabatti Forest Kombi

Sabatti Forest Kombi er en rimelig og funksjonell kombi med frittliggende justerbart rifleløp.

sabatti forest kombi test
SABATTI FOREST KOMBI: Rimelig og funksjonelt kombivåpen
Sabatti Forest Kombi

Kaliber: 7x57R – 12/76

Vekt: 3446 g

Lengde: 103 cm

Løpslengde: 60 cm

Pris: Fra 19.570,- 

Leverandør: Vaabenhuset Nygård AS

skala
4/6

Løpene er i blånert stål, mens låsekassen på Sabatti Forest Kombi er blank forkrommet med dyremotiv og sisseleringer. Stokken er i oljet valnøtt med håndskårne nettskjæringer. I enden av kolben sitter testens eneste behagelige rekylkappe, så et lite pluss i margen for den. 

Hagleløpet har 1/2 trangboring. Også til Sabatti Forest Kombi er det en mulighet å kjøpe ekstra hagleløp. Det er smart når du kun trenger hagle.

Rifleløpet i kaliber 7x57R har 220 mm riflestigning. Det nedfellbare baksiktet er også her justerbart til siden. Skulle du behøve bedre siktemuligheter, er det frest ut 11 mm spor for montering av siktemontasje.

LES OGSÅ: Test av Sabatti Forest Kombi Light

Sikkerhet først: Å bruke bakre avtrekker til rifleløpet minsker sjansen for at du drar av rifleløpet etter fugl i flukt. Det er bra for sikkerheten!
Sikkerhet først: Å bruke bakre avtrekker til rifleløpet minsker sjansen for at du drar av rifleløpet etter fugl i flukt. Det er bra for sikkerheten!

Mekanismen består av en låsekasse frest ut av et stykke stål. Det er to avtrekkere, der den bakre er til rifleløpet. Ellers har Sabatti Forest Kombi automatisk sikring med dobbelt haneoppfang. Også her er det ekstraktor.

I likhet med de andre kombivåpen i testen, er avtrekket den største utfordringen ved håndteringen av våpenet. Det er oppgitt til 2 kg og oppleves tungt, i tillegg til at det har en del kryp. 

Likevel leverer Sabatti Forest Kombi konsekvent presise samlinger. Heller ikke her klarer vi å fremprovosere «klatring», selv med «kjappe» serier. Utenom første serie der vi ble kjent med avtrekket, så fikk vi jevnt over samlinger under 30 mm.

VURDERING
Terninngkast
PLUSS

Pris

Rekylkappe

MINUS

Avtrekk

Test av Sabatti Forest Kombi Light

JEGER tester Sabatti Forest Kombi light, som er en lettvektsutgave med frittliggende justerbart løp.

Sabatti Forest Kombi Light lett kombivåpen
SABATTI FOREST KOMBI LIGHT: Lettvektsutgave med frittliggende justerbart løp
Sabatti Forest Kombi Light

Kaliber: 7x57R – 12/76

Vekt: 3106 g

Lengde: 103 cm

Løpslengde: 60 cm

Pris: Fra 22.375,- 

Leverandør: Vaabenhuset Nygård AS

skala
5/6

Ytterligere vekt er spart med låsekasse i aluminium med stålforsterkninger. Det er to avtrekkere, der den bakre er til rifleløpet. I tillegg er det ekstraktor og automatisk sikring med dobbelt haneoppfang.

Hagleløpet har fast 1/2 trangboring, mens rifleløpet har 220 mm riflestigning, noe som tilsvarer en plass mellom 1:8’ og 1:9’. Kombien har et nedfellbart baksikte som er justerbart sideveis og det er frest ut 11 mm spor for siktemontasje.

Avtrekket er som på de fleste kombivåpen jeg har prøvd: Helt forferdelig! Det er tungt (oppgitt til 2 kg), og det har en del kryp. Men du blir veldig flink til å ta avtrekk, fordi du får masse trening i å konsentrere deg om å ta gode avtrekk.

LES OGSÅ: Test av F.A.I.R kombi

Kolbekappe: Rekylen fra rifleløpet er noe hardere enn fra hagleløpet, så en god rekylkappe er gull på skytebanen. I skogen så tenker du neppe over det.
Kolbekappe: Rekylen fra rifleløpet er noe hardere enn fra hagleløpet, så en god rekylkappe er gull på skytebanen. I skogen så tenker du neppe over det.

Men våpenet leverer konsekvent presise samlinger, selv på «kjappe» serier. Utenom første serie hvor vi måtte bli kjent med avtrekket, fikk vi flere samlinger under 30 mm (tilsvarer innertier på 100 m DFS-skive).

Våpenet ga også testens beste samling på kun 22 mm. Heller ikke testen av samskyting på 25 meter ga noe å utsette på Sabatti Forest Kombi light.. 

Det er for øvrig mulig å kjøpe hagleløp til Sabatti Forest. Ellers er det bra å kunne felle ned baksiktet på leirduebanen og på fuglejakt, slik at du ikke blir fristet til finsikting. I tillegg unngår du at det henger seg opp i ting når det ikke er i bruk.

LES OGSÅ: Test av 160 rifler

VURDERING
Terninngkast
PLUSS

Lav vekt

God presisjon

Mulig med ekstra løp

MINUS

Avtrekk

Test av FAIR Kombi

FAIR Kombi er en rimelig kombi med loddet løp.

fair kombi test
FAIR KOMBI: Rimelig kombi med loddet løp.
F.A.I.R COMBI

Kaliber: 7x57R – 12/76

Vekt: 3453 g

Lengde: 103 cm

Løpslengde: 63 cm

Pris: Fra 23.450,- 

Leverandør: FAIR Kombi fra Schou AS

skala
4/6

Hagleløpet på FAIR Kombi er med fast 1/2 trangboring. Løpene er blånert stål, mens låsekassen er forkrommet med dyremotiv og sisseleringer. Stokken er i oljet valnøtt, med laserskårne nettskjæringer. Kolbekappa er av plast, så man kjenner sparket fra en 7x57R forholdsvis godt.

Mekanismen består av en låsekasse i stål, automatisk sikring med dobbelt haneoppfang og ekstraktor som skyver ut patronene når du brekker våpenet. Det er to avtrekkere, der den bakre er til rifleløpet på FAIR Kombi.

FAIR Kombi er utstyrt med justerbare fiberoptiske sikter. Disse er så gode at du fint kan bruke rifleløpet på jakt uten å sette på annen optikk. Men skulle det være ønskelig med et rødpunkt- eller kikkertsikte, har du mulighet til å bruke montasjer som festes på 11 mm-dovetailskinne eller montere baser på ferdigborede skruehull.

LES OGSÅ: Test av Blaser 95

Helt FAIR sikte: De fiberoptiske prikkene på skursiktet til FAIR er fullverdig til jaktbruk. Forsiktet er justerbart i høyde og baksiktet er justerbart i siden.
Helt FAIR sikte: De fiberoptiske prikkene på skursiktet til FAIR er fullverdig til jaktbruk. Forsiktet er justerbart i høyde og baksiktet er justerbart i siden.

Avtrekket på FAIR Kombi har som forventet en god del kryp, så du må jobbe lenge med fingeren fra trykkpunkt til smell. Det kan by på utfordringer når finpresisjon er påkrevd, men i vanlige jaktsituasjoner vil du neppe tenke så mye over det. 

Selv om det er krevende å skyte godt med vanskelig avtrekk, opplever vi upåklagelig presisjon, også ved relativt kjappe treskudds-serier med FAIR Kombi. Her hadde vi forventet en viss høydespredning, men det klarte vi faktisk ikke å fremprovosere i denne testen av ulike kombivåpen.

Testskyting av hagleskur og samskyting med rifleløp ble gjort på 25 meter med tilfredsstillende resultat. 

VURDERING
Terninngkast
PLUSS

Fiberoptiske sikter

God presisjon

Klargjort for baser

MINUS

Avtrekk

Test av Blaser 95

Blaser 95 er den rimeligste kombien produsenten tilbyr. Men det betyr ikke at kvaliteten er lavere. Tvert om har Blaser 95 et par fordeler storebror 97 mangler.

Kombivåpen Blaser 95 test
BLASER 95: Rimelig kombivåpen fra Blader
Blaser 95

Kaliber: 7 X 57R – 12/76

Vekt: 2,79 kg

Lengde: 95 cm

Løpslengde: 52 cm

Pris: Fra 33.600,- (2017)

Blaser 95 er den korteste og letteste kombien jeg har testet. Når børsa bare veier 2,8 kilo begynner den å nærme seg vekta til en større revolver. Det gjør at Blaser 95 føles hendig og fort blir et våpen som blir med på tur selv om man egentlig bare skal ut for å kikke litt.

Lett våpen forbindes ofte med kraftigere rekyl. Jeg merket i praksis ikke noen stor forskjell, og rekyl bør ikke være et argument mot en lett kombi med mindre du velger blant de kraftigste riflekaliberne. 

Det er imidlertid viktig å ha god kontakt i skuldra. Noen tror at lett kontakt gir mindre trykk, men det er det motsatte som skjer. Børsa får mer fart og skuldra blir mer vond. 

Blaser 95 med god presisjon

Blaser 95 er god å skyte med. Pistolgrepet gir god kontroll når du bruker rifle- og hagleløpet. Men kolben slik den kommer fra fabrikken føles litt kort for en gjennomsnittlig bygget nordmann. Skulle jeg beholdt testbørsa ville jeg vært nødt til å forlenge kolben, enten ved å sette på en ny bakkappe eller sette inn et trestykke mellom kappen og kolben. 

Men til tross for kort løp og kolbe, så skjøt testrifla meget bra. Riflekaliberet 7 X 57 R er et kaliber som er lett å skyte gode samlinger med, og siden den er en randpatron passer den ekstra godt i en kombi.

Testvåpenet er en lettvekter, men Blaser 95 fås også i standard utgave og veier omtrent like mye som en Blaser 97

Enkel slagmekanisme

Blaser 95 har enkel slagmekanisme, i motsetning til 97 som har dobbel. Det betyr at du må spenne opp på nytt etter at det ene løpet er avfyrt. Løsningen gir to fordeler. For det første glemmer du ikke å spenne ned etter å ha avfyrt første skudd. Selv ikke i iveren etter å ha truffet. For det skjer automatisk. Og oppspenneren er lettere, fordi det bare er halvparten så mye motstand når du spenner opp en i stedet for to i samme bevegelse.

Ulempen er at du ikke er klar når sjanse nummer to kommer umiddelbart etter at du har avfyrt det ene løpet.

LES OGSÅ: Test av Blaser D99

BLASER 95:  Den enkleste og rimeligste kombien.
BLASER 95: Den enkleste og rimeligste kombien.

Enkle sikter

Siktene på Blaser 95 og Blaser 97 er like. De kommer med et rektangulært korn foran og et skur bak. Enkelt forklart ser de ut som et typisk pistolsikte. Siktene er ment å fungere både for begge løpene, men de er helt klart best tilpasset rifleskytingen.

I motsetning til drillingen har du ikke farget korn foran og skuret kan ikke vippes mellom fluktskur og presisjonsskur. Likevel fungerer dette greit, så lenge du peker i stedet for å finsikte når du skyter på fugl i flukt med hagla. Til rifleskyting er sikten god nok til å felle et rådyr om holdet ikke er for langt, men det beste er selvsagt å bruke kikkertsikte. 

Hvem bør kjøpe Blaser 95?

Kombier fra Blaser er kostbare. Blaser 95 er den rimeligste, men like solid og velskytende som de andre. Liker du denne modellen, men vil ha en luksusutgave, så er det uproblematisk. Blaser 95 kan utstyres med samme treverk og graveres på samme måte som produsentens øvrige modeller.

Kaliberutvalget er like bra og det er vanskelig å se at det er tatt noen kvalitetsmessige snarveier i produksjonen for å få ned prisen. Så er du på jakt etter den mest spartanske modellen fra Blaser vil Blaser 95 være et godt valg.  

Test av Blaser BBF 97 Standard

Blaser BBF 97 Standard er en lett og fin kombi som er spesielt laget for deg som ser behov for et raske oppfølgingsskudd. Hva er nytt siden 95?

Blaser BBF 97 Standard kombi test
BLASER BBF 97 STANDARD: Lett kombi med raske oppfølgingsskudd
Blaser 97

Kaliber: 6,5 X 57R og 12/76

Vekt: 3,05 kg

Lengde: 104 cm

Løpslengde: 60 cm 

Pris: Fra 39.900,- (2017)

I likhet med resten av Blasers våpen kommer også BBF 97 Standard med oppspenner. Den sitter på kolbehalsen og skyves frem for å spenne begge slagmekanismene. Når du fyrer av det ene løpet trenger du bare å flytte fingeren til den andre avtrekkeren for å fyre av det andre.

Det er ikke alltid du har bruk for denne muligheten, men den kan være god å ha. Situasjonene hvor du trenger raske skudd kan være mange, ikke minst på ettersøk etter mindre vilt. 

Tyngre oppspenning

Bortsett fra dobbel slagmekanisme skiller Blaser BBF 97 Standard seg ikke nevneverdig fra lillebror Blaser 95. Du får verken bedre presisjon eller avtrekk om du velger den ene foran den andre. Rent praktisk vil du merke at skyvebryteren på oppspenneren er større på 97 og at den er tyngre å spenne opp. Det skyldes at du spenner opp to mekanismer i stedet for en.

Du vil også merke at oppspenneren slår hardere når den spennes ned og at den bråker mer i en 97 enn i 95. Går du med mekanismen nedspent er det fornuftig å spenne opp før du løfter våpenet. Spenner du opp først når børsa er i skuldra får du for lite kraft i tommelen. 

Da risikerer du at du ikke får spent opp eller at fuglen er utenfor rekkevidde når du er skuddklar. Oppspenneren gir økt sikkerhet når den er nedspent. Men det tar litt lengre tid å spenne opp enn å løsne sikringen på en vanlig hagle. 

LES OGSÅ: Test av Blaser Drilling D99

Utskiftbar choke

Blaser BBF 97 Standard er en lett og hendig kombi som du får i ulike kalibre. I motsetning til drillingene kan du velge hagleløp i kaliber 12/76. Men som på drillingene har Blaser haglepipe uten utbyttbar choke.

Men Blaser 97 har ett unntak. Kjøper du modellen ”Special shot” så får du en 97 med utskiftbar choke. Riflepipa er frittliggende, men det vises ikke så godt for det sitter en avtagbar gummilist mellom pipene. Denne påvirker ikke presisjonen, men holder vann og smuss unna pipene. Det er ingen avtagbar låseblokk på Blaser 97. Her er bunnen på baskylen som på en hagle.

Presisjonsmessig ser det ikke ut til å påvirke så veldig negativt. Blaser BBF 97 Standard skyter godt, og det med ulik type ammunisjon. Den samler helmantlede kuler til bruk på fugl mer enn godt nok til toppfugljakt, og samlingene på rådyrammunisjonen i 6,5 X 57 R står ikke mye tilbake for det jeg klarer med en Sauer jaktrifle.

Nærbilde av låsekassa på Blaser 97
BLASER 97: Kombi med to slagmekanismer

Lett vekt

Blaser BBF 97 Standard kommer med klassisk tysk svineryggskjefte. Dette skjeftet føles riktig på en kombi, hvor du ofte må veksle mellom åpne sikter og kikkersikte. Her tilbys alt fra standard til høy grad av luksus, med og uten utsmykning. Se nøye på treverket før du kjøper en Blaser kombi i standard utgave. Kvaliteten på treverket har vært noe varierende. Men metallarbeidet er pent. 

Det gjelder uansett prisklasse. Det gjør at det er en lett og fin kombi som føles som en normal jakthagle. Blaser har også sadelmontasje som standard på kombiene, og et kikkertsikte kan bæres ferdig montert i sekken. Når du oppdager vilt på rifleavstand monterer du siktet.

Hvem bør kjøpe Blaser BBF 97 Standard?

Liker du en kombi med oppspenner bør du se nærmere på Blaser 97. Våpenet er svært godt laget. De mekaniske løsningene er gode og presisjonen bra. Den kommer i flere ulike utgaver, slik at muligheten for finne drømmekombien bør være til stede. Trenger du muligheten for to raske skudd er Blaser BBF 97 Standard et godt valg. Hvis ikke sparer du noen tusenlapper på å velge Blaser 95.  

PLUSS

Hagleløp i kaliber 12/76

MINUS

Enkle åpne sikter med rifleløpet kommer i tillegg…

Test av Blaser Drilling D99

Blaser Drilling D99 kan du få med ett, to eller tre rifleløp. Velger du en tradisjonell løsning med to hagleløp og et rifleløp, får du en børse hvor rifleløpet er plassert øverst, til en akseptabel pris.

Blaser Drilling D99 pris test jakt
BLASER DRILLING D99: Drilling fra Blader til en akseptabel pris
Blaser D99

Kaliber: 6,5 x 55 og 20/76

Vekt: 3,51 kg

Lengde: 101 cm

Løpslengde: 58,5 cm

Pris: Fra 61.300,- (2017)

Plasseringen av rifleløpet på Blaser Drilling D99 gjør at du får minst mulig avstand mellom løp og kikkertsikte. Testmodellen har to hagleløp og et rifleløp i kaliber 6,5 x 55 og 20/76. Valget av haglekaliber gjør børsa til en smekker og fin drilling. Den føles ikke så tung og klumpete som den kan se ut som ved første øyekast. På det meste av fugl vil kaliber 20 eller 12 være like effektivt. Hagleløpene i drillingen leveres i kaliber 20/76 og med halv trangboring i begge løpene. 

Frittliggende

Vi testet Blaser Drilling D99 med rifleløp i kaliber 6,5 x 55. Presisjonen var meget bra og det er lite som tilsier at drillingen ikke kan brukes til toppjakt – bare du har god nok forstørrelse på kikkertsiktet. Jakter du fugl med D99 er det nok best å ta av kikkertsiktet og stappe det i sekken.

Blasers sadelmontasje er en av markedets beste, og i løpet av denne testen fant jeg ikke treffpunktavvik på noen av testriflene, til tross gjentatte monteringer og demonteringer. 

VELSKYTENDE: Blaser D99 er en moderne og velskytende drilling.
VELSKYTENDE: Blaser D99 er en moderne og velskytende drilling.

Avtagbar låseblokk

Når du brekker en Blaser Drilling D99 oppdager du at låsblokka vipper frem. Blokka kan lett tas ut og settes inn igjen. Trykk inn den lille utløserknappen nede ved avtrekkerbøylen samtidig som du skyver toppleveren til høyre og blokken løsner. Inne i blokka sitter alle tre tennstiftene, så børsa er umulig å avfyre før blokka er tilbake.

Blaser har laget baskylen i lettmetall, men støtbunnen er i stål. Solid løsning både for rifle og haglepatroner. Men hvordan velger man løp? Blaser Drilling D99 har tre løp og to avtrekkere. For å velge rifleløp må du stille om en knapp som stikker opp like ved topleveren. Når denne står i øverste stilling smeller rifleløpet på fremste avtrekker. Trykker du den ned brenner du av hagleløpene med hver sin avtrekker.

Enkelt og greit system, selv om knappen for omstilling med fordel kunne vært litt større.

Skyteopplevelse

Blaser Drilling D99 har nesten overraskende god balanse. Stokken er typisk tysk svinerygg, noe som gjør at hodets høyde justeres om du flytter det frem og tilbake. Denne kolbeformen fungerer godt på kombier og drillinger, hvor du både trenger å ha hodet høyt for å skyte med kikkertsikte og lavt for skyting med åpne sikter.

D99 har et godt synlig korn og to skur som du lett velger mellom ved å vippe opp det du vil bruke. Det ene er laget for fluktskudd med hagleløp, mens det andre er for rifleløpet. Meget pent og særdeles funksjonelt. Siktene kan justeres sideveis på skuret og i høyden på kornet.

Testrifla passet meg godt. Jeg skjøt bra både i benk, sittende og stående. Forskjeftet føles litt smalt, som på en side by side hagle. Likevel er det er ikke mye å trekke når man skal sette karakter på D99. Totalvurderingen er at Blaser D99 er en drilling i toppklasse, til en akseptabel pris for ny børse.

Hvem bør kjøpe Blaser D99?

Jegere som jakter rådyr, skogsfugl og ryper er nok D99s primære målgruppe. Liker du Blasers løsning med hagleløpene nederst og følelsen av å holde i en side by side hagle, så bør Blaser Drilling D99 være midt i blinken. I tillegg til at du har en dobbeltløpet hagle, så har du også et rifleløp til å skyte vilt utenfor haglehold.

Praktisk  for eksempel under rypejakt i fjellet. Blaser Drilling D99 veier litt mer enn en vanlig hagle, og legger du til kikertsikte og montasje veier børsa fort rundt 4,5 kg. De ekstra rypene du tar med rifleløpet kommer i tillegg.

Vi har testet flere kombivåpen fra Blaser: Blaser BD 14 oser av nytenkning!

Test av Blaser BD 14

Blaser BD 14 ser ut som en kombi som har fått ettermontert en ekstra riflepipe. Det gir den ved første øyekast et litt klumpete utseende. Blaser BD 14 overrasker derimot i praktisk bruk.

Blaser BD 14 drilling test
BLASER BD 14: Drilling som overrasker
Blaser BD 14

Kaliber: 5,6 x 62R, 7x57R og 20/76

Vekt: 3,05 kg

Lengde: 104 cm

Løpslengde: 60 cm

Pris: Fra 76.500,- (2017)

Tradisjonelt har drillingen vært laget med to hagleløp og ett rifleløp. Som regel med hagleløpene plassert side om side øverst og et rifleløp underst. Men Blaser er blant de bedre i klassen når det gjelder å tenke nytt. Blasers andre drilling, Blaser BD 14, kommer med ett hagleløp øverst, et rifleløp under og et rifleløp på siden mellom de to løpene. Dermed får du en kombi som ligner på en tradisjonell over/under med to ulike riflekalibre. Med fornuftig valg av kaliber har du med Blaser BD 14 et våpen som dekker all type jakt. 

Tettere tilpasset

Testmodellen kommer med hagleløp i kaliber 20 og rifleløp i kaliber 7 X 57 R og 5,6 X 52R. Blaser har laget en ny baskyl, men viderefører løsningen med stål i midten og lettmetall rundt. Blaser BD 14 kjennes ut som en over/under hagle, med god balanse og et forskjefte som gir litt bedre grep enn på D99. Når jeg brekker børsa presses utdrageren opp og jeg kan plassere inn tre patroner.

Utdrageren er forbedret i forhold til andre kombivåpen fra Blaser. De er blitt fjærbelastet, har større anleggsflate som hviler mot bunnen av patronen og sitter på samme stang. Det bidrar til å hindre at tomhylser blir sittende fast i kammeret. Løsningen med uttakbar låseblokk er videreført i Blaser BD 14, men selve blokka er en ny patent. I den nye blokka skal gi både bedre presisjon og funksjon. Hvor mye mer presisjon den gir i praksis er vanskelig å bedømme, men testbørsa samlet skuddene godt under testskytingen.

LES OGSÅ: Test av Merkel BBF B4 Black

Nærbilde av baskylen på Blaser BD 14
KROM ELLER SORT: Blaser leverer baskyle i krom eller sort utførelse.

Treffpunkt for tre løp

Plasseringen av et løp på siden av de to andre gjør at du ikke får samme treffpunkt på rifleløpene uten å måtte justere både i høyden og i siden. Her har du flere mulige løsninger.

Den beste er også den dyreste: Først skyter du inn hagla med det åpne fluktsiktet. Deretter skyter du inn det ene rifleløpet med et kikkertsikte. Blasers sadelmontasje gjør at treffpunktet ikke forandrer seg når du tar siktet av og på. Så skyter du inn det andre løpet med et nytt kikkertsikte. Da har du løst problemet med sideveis forskyvning, men du har et ekstra kikkertsikte med montasje å bære på. 

Alternativt skyter du inn rifleløpet i det minste kaliberet med ett kikkertsikte, og justerer samskytingen med det større kaliberet slik at du er skutt inn på 100 meter. Da vil du kunne holde treffene på det større løpet innenfor dødelig område på et rådyr, samtidig som det mindre kaliberet treffer helt nøyaktig ved å bare justere for avstanden i høyden. 

Kalibre

På BD 14 har Blaser brukt unbrakoskruer for justering. Det gjør det lett å få pipene riktig justert. Sideveis justerer du pipene i front, mens du justerer i høyden på en skrue som sitter under forskjeftet.

Blaser tilbyr BD 14 med rifleløp i klassiske brekkvåpenkalibre. Det betyr i praksis at patronene har rand, slik at de lettere kan dras ut. Den minste patronen du kan få er en .22 Hornet og den største er 9,3 x 74 R. 

Hvem bør kjøpe Blaser BD 14?

Blaser BD 14 er et moderne brekkvåpen med høy presisjon og mange gode tekniske løsninger. Den ekstra patronen er ikke den eneste fordelen du får om du sammenligner Blaser BD 14 med en kombi. Låseblokk og fjærbelastet utdrager får du ikke i dagens kombier fra Blaser.

Sammenlignet med D99 får du med Blaser BD 14 primært følelsen av å jakte med en over/under i stedet for en side by side. Du får de samme kaliberne til D99, og kvalitetsmessig er det vanskelig å vurdere den ene foran den andre. Begge er i toppklasse.

Test av Merkel Kombi BBF B4 Black

Merkel Kombi BBF B4 Black bør være et interessant våpen hvis du ønsker både hagle- og rifleløp. Enten du skal på skogsfugl- eller rådyrjakt, byr kombien på et par fine sikkerhetsdetaljer og god presisjon.

Merkel kombi BBF B4 Black
MERKEL KOMBI: Med både rifle- og hagleløp er du klar for det meste av vilt.
Merkel BBF B4 Black

Produkt: Kombi-våpen (hagle kal.12/70, rifle kal. 6,5x55)

Løpslengde: 60 cm

Våpenlengde: 103,5 cm 

Vekt: 3,1 kg

Detaljer: To avtrekkere, oppspenner

Pris: kr. 49 990,-

Importør: Merkel Kombi BBF B4 Black fra Sisu Villmark

skala
6/6

Jakter du i terreng hvor det kan skytes mye forskjellig vilt, fra orrfugl, storfugl og hare til rådyr, hjort og elg? Da kan det være en fordel å gå med et kombinasjonsvåpen som har både rifle- og hagleløp, enten du velger en drilling eller en kombi. Med riktig kaliber kan du da skyte det meste av vilt. 

En drilling har som oftest to hagleløp, mens kombivåpen kun har ett i tillegg til rifleløpet. Og husk at det ikke alltid er slik at «mer er bedre»: Prisen for to hagleløp tilgjengelig er at drillingen blir mer klumpete og tyngre å dra på. En kombi er smekrere, og passer særlig godt for hundeføreren som jakter rådyr og samtidig vil ha et lett og hendig våpen.

Merkel BBF B4 Black kombi har sikker Tilted Block-lås som raskt kan tas ut.
Merkel BBF B4 Black kombi har sikker Tilted Block-lås som raskt kan tas ut.

Behagelig pistolgrep

Merkel BBF B4 Black er en lett og smekker kombi i denne kategorien. Den har en pen grade 4-stokk med nettskjæring på forskjefte og pistolskjefte. Jeg liker særlig godt det bratte og fyldige pistolskjeftet som gir et naturlig grep. Kolbelengden er 37,5 cm til fremste avtrekker og 35,5 cm til den bakerste. 

Kolben har typisk tysk svinerygg og bavarian kinnstøtte. Siden kombien også har åpne sikter, blir selvfølgelig kinnstøtten i laveste laget med kikkertsikte. Sånn må det bare bli, men en justerbar kinnstøtte hadde vært best for å tilpasse god kinnkontakt.

Testkombien har 60 cm løp i kaliber 6,5 x 55 og 12/76 (½ boring), der sistnevnte er godkjent for stålhagl. Skulle jeg ha en Merkel BBF B4 selv, hadde jeg nok valgt et kaliber med randpatron, som gir en krage som er lettere å lirke ut av et brytevåpen. Den kan da også fås i flere kaliber, alt fra .222 Rem til 9,3x74R, samt også i kaliber 20/76.

Kombien er påmontert en Zeiss Conquest V4 1-4 x24 i Suhl Tilt Up-montasjer. Kikkertsikte til hagleskyting er en vanesak, men kan være særlig nyttig til jakt på rådyr. Men kombien har selvsagt også åpne sikter for den som måtte foretrekke det. Dermed kan du raskt og enkelt velge siktemiddel. 

41 års langtidstest: J.P. Sauer & Sohn Drilling Modell 3000 Lux

Oppspenner er en trygg løsning og gjør kombien raskt klar for skudd.
Oppspenner er en trygg løsning og gjør kombien raskt klar for skudd.

Obs på avtrekkeren

Kombien fra Merkel har to avtrekkere med gode avtrekk. Den fremste avfyrer rifleløpet som sitter underst, mens den bakerste avfyrer hagleløpet som sitter øverst. Kunne jeg velge, ville jeg hatt hagleavtrekkeren fremst:

Jeg vet om mange som har tatt feil i kampens hete og avfyrt rifleløpet på fugl som plutselig og uventet flyr opp. At du ikke får fuglen, er vel det minste problemet. Det største er at det kan være livsfarlig. 

Så her er det viktig å tenke seg godt om. Det er imidlertid en fordel at det er god plass mellom avtrekkerne, samt at hagleavtrekkeren ligger i passe avstand fra pistolskjeftet.   

Det sikre med Merkel BBF B4, er derimot oppspenner. Det er en meget bra løsning og mye sikrere enn vanlig sikring. Med oppspenner kan du trygt gå med patroner i begge løp, og du er likevel raskt klar for skudd.

Oppspenneren er passe lett/ hard, men dessverre ikke helt lydløst. Når et løp er avfyrt, må kombien spennes opp igjen for skudd med det andre løpet. Våpenet spennes automatisk ned når det åpnes.

En annen sikker detalj er den solide Jaeger Tilted Block-låsen. Den kan enkelt tas ut for å ufarliggjøre våpenet. Merkel-kombien har reimbøyler med den fremste montert rett på løpet, så hele framskjeftet er fritt.

LES OGSÅ: 41 års langtidstest - J.P. Sauer & Sohn Drilling Modell 3000 Lux

Med Suhl Tilt Up-montasjer kan kikkertsiktet raskt tas av og monteres uten treffpunktforandring.
Med Suhl Tilt Up-montasjer kan kikkertsiktet raskt tas av og monteres uten treffpunktforandring.

Imponerer på bane

Å skyte gode samlinger med et kombivåpen, er ingen selvfølge – faktisk heller sjeldent. Som oftest må man vente en stund mellom hvert skudd for å skyte greie samlinger. Jeg har dog en Merkel 240 Jagd sideliggerkombi som skyter meget tette samlinger. Så hvordan klarer Merkel BBF B4 Black seg?

Meget bra: Første treskuddserie på 100 m i rask rekkefølge gir en samling på 31 mm, noe som er meget godt for en kombi. Men i fortsettelsen blir det bare bedre: Jeg skyter flere treskuddserier med ulike patroner uten å kjøle ned løpet, alle med bedre samling. 

Treffpunktene med de ulike patronene er i tillegg stort sett like, noe som er veldig bra. Eneste unntak er 93 grs Norma Evostrike som har et avvik på 3-4 cm. Men den lette kula går ikke høyere, slik de fleste sikkert vil tippe. Nei, Evostrike går lavere. 

Ellers likte Merkel BBF B4 Black veldig godt nettopp Norma 93 grs Evostrike og Geco 156 grs Plus. Der fikk jeg samlinger på 10 og 12 mm, noe som er fantastisk bra!

Vil du gjerne ha en kombi til jakt, er Merkel BBF B4 absolutt noe jeg kan anbefale. Det er et solid og allsidig jaktvåpen av meget god kvalitet. Bare husk hvilken avtrekker som avfyrer hagleløpet.

Merkel BBF B4 Black kombi har en typisk tysk kolbe som med fordel kunne vært justerbar for å sikre riktig øyehøyde, siden dette er et våpen som du like gjerne bruker med som uten kikkertsikte.
Merkel BBF B4 Black kombi har en typisk tysk kolbe som med fordel kunne vært justerbar for å sikre riktig øyehøyde, siden dette er et våpen som du like gjerne bruker med som uten kikkertsikte.

Resultat etter benkskyting

Norma 120 Jaktmatch - 31 mm

Geco 156 Plus - 12 mm

Norma 143 Bondstrike - 18 mm

Norma 156 Oryx - 25 mm

Norma 156 Alaska - 20 mm

Norma 93 Evostrike - 10 mm

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Oppspenner

Meget god presisjon

MINUS

Rifleavtrekker fremst

41 års langtidstest - Sauer 3000 Drilling

Jeg kjøpte drillingen fra J.P. Sauer & Sohn i 1976 og har langtidstestet dette universaljaktvåpenet gjennom 41 år. Jeg har felt det aller meste her i landet – fra elg til rype samt villsvin utenlands. J.P. Sauer & Sohn Drilling Modell 3000 Lux er det siste jeg vil kvitte meg med.

J.P. Sauer & Sohn sauer 3000 drilling
MED TO HAGLELØP PLUSS RIFLE I RESERVE; Anvendes som en vanlig sideligger hagle, men du har raskt rifla klar enten med åpne sikter eller kikkertsikte!
J.P. Sauer & Sohn Drilling Modell 3000 Lux

Type: Drilling, bokslås. 

Kaliber: 12/70 – 9,3x74R. 

Pipelengde: 63,5 cm. 

Choke: Faste. 

Kolbelengde: 36 cm. 

Totallengde: 106 cm. 

Vekt: veid 3489 g. 

Pris, 1997: kr 49120., uten hakemontasje. 

Produsent: J.P. Sauer & Sohn, Eckernförde, Tyskland (Vest-Tyskland). 

Sauer importør: Magne Landrø AS

En drilling var høyt oppe på min ønskeliste fra midten av ’60 tallet og utover, og da jeg endelig var i stand til å realisere drømmen var det ytterst få drillinger på markedet her i landet. Den eneste nye drillingen fikk tak i var ikke akkurat ønskemålet, i hvert fall ikke riflekalibret, men jeg kjøpte den likevel da jeg hadde fått nyss om at det ville bli en betydelig prisoppgang. Drillingen var en Sauer Suhl standard i kaliber 12/70 og .222 Rem., altså en drilling til småvilt og rådyr.  

Jeg brukte drillingen flittig i noen år, men var ikke helt fornøyd, da særlig med riflekalibret og kulene/patronene den gang som var oftest mer beregnet til ”varmint” – altså ”skadedyr” enn til rådyr. Rett nok ble rådyra felt, men kulene ekspanderte raskt og splintret, så innslaget vår mildt sagt ikke et pent syn. Fant for øvrig mer brukbar ammo etter hvert, og i dag er utvalget av kuler stort og her har vi også gode kuler til rådyrjakt. Drillingen ble for øvrig solgt dagen etter den var avertert! 

Test-av-sauer-drilling-2
SVINERERYGG: Typisk tysk drilling design av kolbe med svinerygg kolbekam.

Gjennomtenkt valg

Min nye drilling ble kjøpt i Tyskland i 1976. Når jeg først skulle ha en splitter ny drilling, så gikk jeg for merkostnaden for en flottere Lux utgave med jaktgravyr og oppgradert valnøtt. Haglekaliber 12/70 på grunn av det største utvalget i ammunisjon pluss bruk av noe tyngre Brenneke blyslug, skjønt en kaliber 16/70 hadde vært mer klassisk tysk drilling, men i dag hadde jeg antakelig gått for en 20/76 for redusert vekt men like fullt fullverdige jaktpatroner.

LES OGSÅ: Test av Sabatti Forest Kombi

Test-av-sauer-drilling-3
JAKTGRAVERING OG FLERE TEKNIKKER: Lux utgaven har jaktgraveringer samt scroll/akantus motiver og forskjellige randborder.

Riflepatronen var jeg ikke i tvil om, det var den gamle - fra rundt 1900 - 9,3x74R, som i Tyskland blir ansett som ”Dronningen blant kravepatroner”. Denne jaktpatronen er fremdeles høyst aktuell særlig i dobbeltrifler men også kombivåpen og drillinger. 9,3x74R er en utmerket storviltpatron både til elg og villsvin, men den er så fleksibel at den er også en meget god patron til hjort, rein og rådyr, og da særlig for deg som er hjemmelader. Personlig har jeg nå standardisert to ladninger, nemlig med 15 g Norma Oryx kule til rådyr og rein pluss 18,5 g/286 grains Woodleigh RN SN til elg og villsvin.

Test-av-sauer-drilling-4
SCROLL/AKANTUS: Fremre låsehake er gjennomgående i låskassebunnen. Blitz systemet er gjenkjennelig på den ekstra brede avtrekkerplaten.

Selvsagt skulle drillingen utstyres med kikkertsikte i hakemontasje for større grad av fleksibilitet. Normen den gang var fast forstørrelse, mens variable kikkertsikter kom for fullt mye senere. Drillingen ble levert med et Schmidt & Bender 4x32 med klassisk tysk retikkel nr. 1 – 3 stolper. Behovet for et mer praktisk og allsidig kikkertsikte meldte seg etter hvert, og for noen år siden kom jeg over dette kikkertsiktet som passet utmerket til hakemontasjen – Schmidt & Bender 1,25-4x20 med retikkel nr. 4 – 3 stolper og kors

Test-av-sauer-drilling-5
UTMERKET LÅS: Nøyaktig tilpasset, tradisjonell og meget sterk låsning

Sauer 3000 drilling er klassisk tysker

Svinerygg kolbekam er typisk for tyske og østerrikske drillinger, og har en lang tradisjon som ennå holdes i hevd.. Mer enn 100 års erfaring ligger da også til grunn for at denne kolbetypen har overlevd. 

Når jeg tar anlegg med min drilling, ja, så ligger sikteskinna nøyaktig i opplinjing med sikteøyet, og siden skurbladet er så lavt byr det på null problemer med rifla. Med skyting mot lave markmål, som hare og rev, så følger man raskt opp med denne kolbeutformingen.

Test-av-sauer-drilling-6
MEGET GODT DIMENSJONERTE LÅSEHAKER: Kraftig dimensjonerte låsehakene med inngrepspor for låsekilene. Vest-tyske ferdigstillingsstempler, kaliberbetegnelser og original trangboring Halb (1/2) og Voll (1/1).

Dette kinnstykket blir betegnet som ”tysk”, og antakelig har produsenten rett da dette er tradisjonelt på tyske drillinger som med den bayerske typen, skjønt det finnes mange varianter. Pistolgrepet er åpent og slakt med god nettskjæring for avtrekkerhånden og passer meget bra til et våpen med to avtrekkere. Den originale bakkappa i bakelitt har jeg beholdt – ikke bare av nostalgiske grunner - da den har korrekt utforming; glatt ved hæl og tå, innsvinget med tverrserratert midtparti, utskytende tå og dertil graverte skruer.

Semi-Beavertail forskjeftet gir adskillig bedre kontakt med pipehånden og dette har helt omløpende god nettskjæring som gir ytterligere grepkontakt, og for skyting med rifla er det absolutt et pluss.

Test-av-sauer-drilling-7
PÅLITELIG TRADISJON: Skinneforlengelse med hullet for den horisontalt virkende Greener kryssboltlåsningen. Tappen under skinneforlengelsen trykkes inn av en hendel og slår opp skurbladet.

Bunnsolid konstruksjon

Denne låsingen har virkelig stått sin prøve og er meget tradisjonell og svært sterk, og her er den selvsagt også meget bra tilpasset. 

Du visste kanskje ikke hvor gamle disse to låsekonstruksjonene egentlig er? Her har vi Purdey doble låsekiler som går inn i spor i låsehakene operert av topleveren/åpnernøkkelen – Scott’s Spindle og approbert av Purdey samme året. De aller fleste sideliggerhagler i dag bruker denne låsingen. I tillegg har vi som ekstra låsing Greener kryssbolt som går igjennom et hull i skinneforlengelsen som igjen går inn i et spor øverst i støtbunnen. Fra denne tiden og opp mot 1880-90 til århundreskiftet årene ble, skal vi si, sideliggerhaglene m.fl. perfeksjonert slik vi kjenner dem i dag. I tillegg har denne drillingen også det vi betegner på norsk også ”sideører”, som også er en gammel konstruksjon, og som forsterker pipene mot sideveies bevegelse under rekyl.

Test-av-sauer-drilling-8
SIDESIKRING: Greener sidesikring har vært mye anvendt på drillinger. Uvant sikringstype, men egentlig en vanesak.

Drillingen er også bygget på Blitz systemet hvor de bevegelige delene er plassert på avtrekkerplaten. Jaktvåpen med Blitz systemet er lett gjenkjennelig på den ekstra brede avtrekkerplaten. 

Ofte og vanlig sett på drillinger, så vel på Greener’s hagler også i dag, er Greener’s sidesikring. For rifleløpet er det her skyvesikring med sikkerhetsknapp, som også aktiverer skurbladet.

Avtrekka er meget gode – presise og passe justert for vekt. Fremre avtrekker kan også benyttes som snellertavtrekk, og er for øvrig justerbart. Det hårfine snellertavtrekket er beregnet for ”prikkskyting” med rifla, og dette avtrekket på noen få gram trenger kun en lett berøring før skuddet går!

LES OGSÅ: Test av Rossi 92 Gold Lever Action

Test-av-sauer-drilling-9
SNELLERTFUNKSJON: Fremre avtrekker kan også benyttes som snellertavtrekk.

Jaktgravering

Lux utgaven har jaktgravyr på sideflatene pluss stor scroll/akantus på undersiden samt scroll motiver og forskjellige randborder. 

Haglpipene er i ”Krupp – Spezial – Laufstahl”, et høykvalitets krom-molybden stål som ble utviklet i 1893 og levert til J.P. Sauer & Sohn som rettighetshaver. Sammenføyning av tre piper krever høy grad av fagkunnskap og nøyaktighet, og denne drillingen er et utmerket eksemplar i så måte. Samskytingen mellom hagleløpa og rifleløpet er meget bra og rifla har en utmerket presisjon. Det tyder så absolutt på at det er minimale spenninger i godset på riflepipa samt mellom pipene. Et logisk fenomen med drillinger, kombivåpen generelt og dobbeltrifler med sammenloddede piper er at det blir treffpunktendringer ved varmgang. Disse våpentypene er ikke som boltrifler som tåler serier av skudd uten at det blir treffpunktendringer – i hvert fall ikke av nevneverdig grad om pipegodset er uten eller med minimale spenninger. Vi holder oss her til drillinger, som er utsatt for det vi betegner som ”klatring” – spesielt stigende treffpunktendringer. Enkelte drillinger er mer følsomme for ”klatring”, og en vesentlig årsak til at med slike våpen er det 3 skudd som gjelder til den obligatoriske skyteprøven for å drive storviltjakt, mens før var det 5 skudd og tidligere også mot ringskive.

Test-av-sauer-drilling-10
HAKEMONTASJE OG OPPSLAGSKUR: Den klassiske firefots Suhler hakemontasjen er svært stabil, rask i bruk og gir lav kikkertsiktemontering. Oppslagskur med rettkantet sikteskår innskutt på 100 m.

Min drilling har null problemer med å sentrere tre skudd, og selv da vi måtte skyte fem skudd så viste riflepipa helt akseptabel klatring; dette borger, som nevnt, for kvalitet. Jeg må tilføye at jeg ikke har skutt lengre serier en disse obligatoriske fem skuddene. 

Drillingen hadde i utgangspunktet ½ og 1/1 trangboring/choke, men dette ble gradvis endret til nærmere ¼ og ¾ boring, da med testskyting med haglepatroner og samskyting med Brenneke blyslug helt til jeg var helt fornøyd, og denne boringen fant jeg mer formålstjenelig til varierte jaktsituasjoner.

Test-av-sauer-drilling-11
LAV MONTASJE OG PRAKTISK KIKKERTSIKTE: Ulempen med faste hakemontasjebaser blir dersom man skal bytte kikkertsikte. Et kikkertsikte med fast skinne som kan tilpasses eksakt er en god løsning.

Hva mer?

Jeg har umiddelbare planer for drillingen for å gjøre den ytterligere effektiv. Først på lista står et lite rødpunktsikte. Neste praktiske forbedring ligger på de åpne siktene.

Neste steg, er anskaffelse og montering av en innstikkspipe på 22 cm i kaliber .22 WMR. 

Når innstikkpipa er montert/justert settes den inn i høyre kammer på haglløpet, og den skyter faktisk meget presist. toppjakt m.m..

Test-av-sauer-drilling-12
STOLPEKORN MED MESSING: Stolpekornet med innlegg av messing matcher sikteskåret. Utmerket sammenføyning av piper!

J.P. Sauer & Sohn Mod. 3000 Lux

J.P. Sauer & Sohn ble grunnlagt i 1751 i Suhl. Firmaet har en lang tradisjon når det gjelder drillinger i flere modeller helt fra hanedrillinger til den siste i produksjon, nemlig denne – Modell 3000. Det nye J.P. Sauer kompaniet flyttet til Vest-Tyskland etter 2. verdenskrig og bygget sin nye fabrikk i Eckernförde. Imidlertid ble Sauer navnet benyttet i Suhl i kommunistiske Øst-Tyskland (DDR) – Sauer Suhl – helt til 1970. Derfor er denne drillingen merket ”JP Sauer & Sohn GMBH Gegrundet 1751 – Made in Western Germany” pluss Sauer logo.

 Sauer Drilling Modell 3000 var nær sagt en ny æra, da dette var den aller første drillingen med kaldhamret riflepipe i høykvalitets krom-molybden stål, som ga en rekke fordeler som økt stabilitet, særlig glatt innside av løp og lengre levetid. Denne drillingen ble den mestselgende noensinne. Modell 3000 var i produksjon fra 1956 til 1997, og den ble levert i kaliber 12, 16, 20 og i mange riflekalibre. Modellutvalget omfattet Modell 3000 Standard, 3000 Lux, 3000 Dural, 3000 Antinit, samt 3000 Lux Dural Antinit. Meget sørgelig at den utmerkede drillingen har gått ut av produksjon, og da jeg spurte hvorfor, var svaret at den ble for dyr å produsere! Så her må du ut på bruktmarkedet på nettet om du skal skaffe deg en Modell 3000 eller en annen drilling, men det er verdt det og det er mye å hente der ute, også i Norge!

Test-av-sauer-drilling-13
DØDELIG TRIPPEL: Drillingen går aldeles utmerket på 50 m med den klassiske 31,5 g Brenneke blyslugen med filtforladning. Her to slugs – høyre og venstre løp – pluss rifle med 15 g Oryx kule. Samling totalt 40mm!

Denne saken fra JEGER-arkivet ble først publisert i januar 2018.

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.


Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.