Terje Hunemo – flerårig leder i Tvedestrand JFF, men nå bosatt i Marnardal – har på eget initiativ begynt å nøste opp i svindelsakene for å koordinere anmeldelsene. Etter at han la ut spørsmål på ei Facebook-gruppe, er de nå oppe i et titalls personer som er blitt utsatt for tilsvarende utspekulerte knep.

– Jeg må si at jeg blir mer og mer sjokkert etterhvert som jeg ser omfanget av dette. Det jeg synes er virkelig leit, er hvis det er noen skoleungdommer eller unge jegere som har spinket og spart for å få tilgang på jakt, som får ødelagt høsten sin på denne måten. Håpet mitt er at det blir så mye at politiet tvinges til å sette en stopper for Magnus Vinjerui, sier Hunemo.

Annonse

Leste du JEGERs sak om Eirik Andreassen som ble svindla for reinsdyrløyver?

Godt fornøyde med rype-deal

Saken starta for Terjes vedkommende i midten av juni, da han og en kompis la ut annonse på Facebook om at de ønska leie rypejakt. De ble kontakta av Magnus Vinjerui som lurte på om de ville leie et terreng på 12.000 mål av ham i Byrtedalen.

– Det var inkludert to hytter, og vi fikk jakte med hund, så vi var veldig interesserte. Det var kanskje litt billig prisa med 8000 kroner for hele høsten. Men sia terrenget lå fra 1100 til 1300 m.o.h, tenkte vi at det kunne være mye fjellrype, og slik sett ikke så ettertrakta for hundejegerne.

LES OGSÅ: – Gjengangere av bedrageri for økonomisk vinning blir høyt prioritert

Standardkontrakt på åremål ble oversendt og signert, før penger ble overført. Da de dro på befaring 11.juli, ble de invitert inn på kaffe og fikk nøkkel til veibommen før de ble guida av Vinjerui fram til terrenggrensa. De brukte dagen til å bli kjent i terrenget, og var godt fornøyde da de reiste heim.

– Ettersom vi hadde forstått at han også hadde reinsløyver til salgs, videreformidla vi kontakt med en annen kompis som kjøpte de tre løyvene hans for 17.000 kr. Han overførte penger med en gang for å sikre seg handelen, og dro i slutten av juli opp for å hente løyver og sjekke terrenget. Magnus Vinjerui møtte ikke opp til avtalt tid, og kom isteden med noen litt halvdårlige unnskyldninger. Vi lurte på om han bare var litt surrete, men jeg likte ikke helt tegninga, fortellerer Terje.

Svindlet for jakt jeger med tiur
Terje Hunemo hadde gleda seg til fuglejakta med irsk setterne sine. (Foto: Privat)

Avslørt av tilfeldig treff

Så i begynnelsen av august inntraff noen merkelige sammentreff som avdekte svindelen: Jaktkameraten til Terje dro opp for å bære inn mat til hyttene de skulle disponere inne i terrenget. Men da han kom fram, var det allerede folk på den ene hytta – som også hadde leid rypejakt til høsten.

– Umiddelbart tenkte jeg at det kanskje dreide seg om to terreng, og at han bare hadde lovt litt mye med omsyn til hvor disponible hyttene var. Men da jeg prøvde få tak i ham, var han brått umulig å nå. Jeg la til slutt ut en post på Facebook og spurte om det var flere som hadde vært i kontakt med ham – og da begynte henvendelsene strømme inn. Flere hadde leid rype- og reinsjakt, og alle hadde betalt etter at de hadde fått signerte kontrakter som så ut til å være i sin skjønneste orden, forteller Terje.

Et titalls svindler for 100.000
Han tok til slutt kontakt med faren, som står som grunneier.

– Han ble helt fortvila da jeg ringte, og kunne fortelle at det hadde vært mange slike saker. Rypejakta har imidlertid vært leid ut i 35 år. Jegeren som har den nå, har hatt den så lenge at han anses nesten som å være «familie». . Reinsløyver er det bare to av, og disse er allerede solgt. Han var så lei seg at han inviterte meg opp for å trene bikkja på eiendommen så snart båndtvangen ble oppheva.

– Da vi satte oss ned og skreiv ei samla anmeldelse, var vi seks stykker som var svindla for nærmere 70.000 kroner. De siste dagene har det kommet til flere, slik at vi nå nærmer oss 100.000. Og vi får stadig høre nye historier, om alt fra fiskeutstyr og snøskuterdeler til hestefôr. Hun med hestefôret ble svindla for halvannet år sia. Men ifølge politiet kunne hun ikke regne med å se noe mer til pengene, for det lå mange krav i køen foran henne, forteller Terje.

Spørrende til politiets innsats

– Og da kjenner jeg at jeg blir provosert, til tross for at jeg er en sindig sørlending: Hvorfor får ikke politiet gjort noe med dette hvis de er kjent med at det er mange forhold? Har han vært inne til avhør? Hvis han bare har sluppet ut igjen med en advarsel og politiet ser på dette som småpenger, er det jo ikke rart at han fortsetter, for dette er jo lettjente penger. Hvis han skal komme unna dette, forstår jeg ikke logikken.

Terje reagerer også på at det ikke er noen andre jegere som har gått ut og advart mot ham, særlig hvis dette lokalt er godt kjent:

– Jeg mener, for min del skal jeg alltids leve med at jeg har tapt 4000 kroner. Men det er folk blant de som har anmeldt som er på gråten fordi de har brukt feriepengene sine på å sikre seg fin jakt til høsten.

Utspekulert metode

Terje mener Magnus Vinjerui er utspekulert i sin svindel, ved at han ikke legger ut annonser sjøl. Han tar kontakt med dem han ser annonserer på Facebook og Finn.no etter «terreng ønskes leid» eller «utstyr ønskes kjøpt». På den måten blir ikke svindelen like sporbar og lett å advare mot.

I likhet med Eirik Andreassen som ble svindla for reinskort, ser ikke Terje helt hva de kunne gjort annerledes: De gikk riktignok ikke så grundig til verks at de sjekka grunnboka, men det ville jo uansett ikke vært noe unaturlig ved at sønnen på gården administrerte jakta.

– Jeg håper at vi nå får koordinert flest mulig av anmeldelsene, slik at politiet tvinges til å prioritere saken. Vi er villige til å forfølge dette til veis ende. Ikke fordi vi har veldig mye håp om å se igjen pengene, men fordi vi mener det er viktig å stoppe svindelvirksomheten til Magnus Vinjerui, avslutter Terje Hunemo.

Jeger har kontaktet politiet angående påstandene om svindel med jaktrett i Setesdal, og Agder politidistrikt har mottatt anmeldelser på saken. Det er ikke satt i gang etterforskning i saken. Vi vil følge opp dette i neste uke. Jeger har også lagt fram opplysningene overfor Magnus Vinjerui, men han har takket nei til å uttale seg. Grunneieren har heller ikke ønsket å kommentere saken overfor Jeger.