I tillegg til det faktum at mange jegere er allsidige friluftsfolk, kan hengekøye være hensiktsmessig ved flere typer jakt: Du kan rigge deg til den siste natten før bukkepremieren og være midt i terrenget når startskuddet går.

På skogsfugljakta kan hengekøya erstatte teltet når du beveger deg innover i villmarka. I bratte hjortelier er det lettere å finne overnattingsplass med hengekøye mellom to bjørkelegger enn med telt. Finn din favoritt i vår test.

Annonse

Hengekøye erstatter dog ikke telt ved alle anledninger: På snaufjellet er svaret gitt, i mangel av trær. Og skal du på lengre turer, må du ta både regn og vind med i beregningen.

En tarp vil beskytte en del, men i lengden kan det bli vanskelig å holde utstyret tørt. I mye vind kan gyngingen bli slitsom i lengden.

I godvær derimot, er hengekøye et veldig godt alternativ. Er du glad i å sove under åpen himmel, er det en åpenbaring å komme seg opp fra bakkens mus og maur.

Du kan krydre naturopplevelsen med panoramautsikt til morgenkaffen, i stedet for å bli kokt ut av et solvarmt telt grytidlig på morgenen.

Med omsyn til trykk på hoftene og kuldegjennomslag, kan spesielt damer oppleve hengekøye som mer komfortabelt enn å ligge på bakken. I tillegg til å isolere, bidrar et liggeunderlag til å spenne ut køya, samt at du blir liggende litt høyere.

Test: Liggeunderlaget Sea to Summit Comfort Plus

Uten underlag blir du mer omsluttet av stoffet som «vegger» på sidene, noe noen opplever som klaustrofobisk.

«Når jeg henger opp køya, plasseres den ut fra hva jeg ønsker å våkne til om morgenen. Jeg kan få med meg både solnedgang og soloppgang.»

Gode råd – og noen ikke fullt så gode

Det er mange tips til hvordan du bør rigge deg for best sovekomfort – noen gode, andre ikke fullt så hensiktsmessige: Ett er å trekke soveposen utenpå hengekøya, noe som krever glidelåsåpning helt ned i bunnen (open footbox).

Vi testet, men tror det fungerer best ved høy nattetemperatur: Det er vanskelig å få tettet godt, og trekken får i stedet passasje rundt kroppen. Det kan avhjelpes noe med ullundertøy og skjerf for å tette halsåpningen.

Test: Du kommer neppe til å fryse på vinteren med soveposen Helsport Spitsbergen X-Trem

Et annet råd er å henge fotenden 5-10 cm høyere enn hodet: Siden overkroppen er tyngre enn føttene, vil rumpa/ korsryggen gjerne ende i køyas laveste punkt. Da kan det bli lite plass igjen for føttene hvis du ligger midt i køya.

Er derimot fotenden plassert noe høyere, havner du mer mot «hodegjerdet» og føttene får bedre plass.

Den største diskusjonen går imidlertid omkring det å ligge skrått. Her menes det ikke 45 grader diagonalt, men 10-15 grader utenfor køyas akse.

Tanken er at det begrenser noe av bananfasongen som hengekøya naturlig nok gir, fordi hodet og føttene da unngår «spissen» i hver ende av køya.

Les også: Utstyrstester av liggeunderlag og soveposer

Test-av-Hengekøyer-2
Mer natur: Cecilie Skog mener hengekøya gir mer nærhet til naturen, både fordi du ikke har en vegg mellom deg og naturen, og fordi du ser mer fra høyden. (Foto: Eirik Aspaas)

Skog søker trær

Som hengekøye-noviser i denne jungelen av forvirrende råd, fant vi det tryggest å søke eksperthjelp på vår vei tilbake til trærne. Eventyrer Cecilie Skog er svoren hengekøye-entusiast, og snakker varmt om hengekøyas fordeler:

– Å sove under åpen himmel gir mer opplevelse av å være i full symbiose med naturen. Hengekøya gjør det enkelt, slik at det blir lett å dra på spontantur. Du trenger bare to trær, og det er trær nok til alle!

Hun sier at hengekøya tar lite plass i ryggsekken, og det er raskt å etablere/ rive leiren.

– De to små døtrene mine er i ferd med å bli skikkelige hengekøye-entusiaster. Den lette vekten gjør at de kan bære overnattingsutstyret selv. Det gir både læring og mestringsfølelse, forteller Cecilie.

Hun sier ja takk til både telt og hengekøye, og påpeker at de er egnet til forskjellig bruk.

Telt er fortsatt å foretrekke når det regner vannrett eller ved flere overnattinger i ruskevær. Teltet gir også et større rom beskyttet mot mygg, særlig for smårollinger, selv om det delvis løses med myggnett rundt hengekøya, påpeker Cecilie.

Borrelås-troll

Men det er først når hun snakker om naturopplevelsen fra hengekøya at hun blir varm i stemmen: Det å følge med på alt rundt seg, se bålet slokne og stjernehimmelen tennes.

Selv sover Cecilie med de to døtrene i én hengekøye, noe hun løser ved å bruke to underlag som kobles sammen med et stretchlaken.

– Når jeg henger opp køya, plasseres den ut fra hva jeg ønsker å våkne til om morgenen. Vi kan få med oss både solnedgang og soloppgang. Det er ikke noe annet som skal skje – man er bare til stede sammen og skaper varige minner, sier Cecilie.

Hverdagen til en eventyrer består også av rutiner og hverdagslige sysler, tro det eller ei. Derfor legger Cecilie vekt på at man ikke behøver dra langt for gode opplevelser med ei hengekøye:

Da verden gikk i stå med koronakrise, sov hun og søsteren andføttes i køya, med hagen stemningsfullt pyntet med lys og bønneflagg. Selv om vinteren sover hun og barna jevnlig ute, til og med når temperaturen kryper ned mot –13.

– En varmeflaske i soveposen holder dem varme. De våkner med kald nesetipp og er klare for barnehagen. Så får det heller være at vi tre krølltoppene i hengekøya er hektet sammen som en borrelås når vi våkner, og ser ut som et trehodet troll, ler Cecilie.

Cecilies råd

  • Ukjent med hengekøyelivet? Prøv de første gangene i hagen eller ha kort vei hjem, i tilfelle det funker dårlig.

  • Bruk liggeunderlag i køya, gjerne oppblåsbart vinterstid, mens cellegummiunderlag duger om sommeren. Sau- eller reinsskinn gir ekstra kos.

  • Myggen kan være hissig, så kjøp myggnetting først som sist.

  • Bruk web-stropper fremfor tau for å minimere skade på trærne. 

  • Ei dobbel hengekøye gir bedre plass til liggeunderlag og økt komfort.

En avlang historie

De første kjente tegningene av hengekøye er i den angelsaksiske krønike på 1100-tallet, hvor den var hengt opp på en tralle med hjul. Hengekøyer er også illustrert i en av middelalderens mest berømte tekster, Luttrell Psalter, fra midt på 1300-tallet.

Hengekøyene fikk særlig stor utbredelse i sjøfarten. Christofer Columbus ble introdusert for hengekøyene på Bahamas på 1400-tallet. Storbritannias marine etablerte hengekøyene som sengeplasser ombord på skip i ca. 1590.

Hengekøyene tok liten plass og beveget seg i takt med sjøen. På den måten unngikk man at mannskapet som sov på dekk falt over bord.

Kilde: Wikipedia