Hengekøye – tester og anbefalinger

De beste hengekøyene

Hengekøye er et alternativ til telt under jakt og annet friluftsliv. JEGER tester hengekøyer med myggnetting og tarp, og får tips fra Cecilie Skog om hvordan du kan sove godt i hengekøye.

Hengekøyer i skogen
Test av hengekøyer med myggnetting og tarp

Hengekøye er et veldig godt alternativ for deg som er glad i å sove under åpen himmel. Det er en mye hyggeligere turopplevelse å våkne til panoramautsikt fra hengekøya, enn å bli kokt i et solvarmt telt grytidlig på morgenen.

Vi tester noen av de største hengekøyene på markedet, blant annet Amok, Sea to Summit og Hennessy. Vi tester også tilbehør til hengekøyene som tarp og myggnetting. Eventyrer og hengekøye-entusiast Cecilie Skog gir i tillegg gode råd for hvordan du best mulig skal rigge deg til for å sove godt i skogen.

Hengekøye - tips og triks

Før vi går i gang med testen, har vi noen gode råd til hvordan hengekøya bør henges opp. Du henger fotenden på køya 5-10 cm høyere enn hodet: Siden overkroppen er tyngre enn føttene, vil rumpa/ korsryggen gjerne ende i hengekøyas laveste punkt. Da kan det bli lite plass igjen for føttene hvis du ligger midt i køya. Er derimot fotenden plassert noe høyere, havner du mer mot «hodegjerdet» og føttene får bedre plass. Den største diskusjonen går imidlertid omkring det å ligge skrått:

Her menes det ikke 45 grader diagonalt, men 10-15 grader utenfor køyas akse. Tanken er at det begrenser noe av bananfasongen som hengekøya naturlig nok gir, fordi hodet og føttene da unngår «spissen» i hver ende av køya.

Hengekøya Hennessy Hammock Explorer Deluxe Asym Zip er designet for å ligge diagonalt med stort fokus på sovekomfort. Vi har også testet tarp til Hennessy hengekøye.

Det er mange andre tips til hvordan du bør rigge deg for best sovekomfort – noen gode, andre ikke fullt så hensiktsmessige: Ett er å trekke soveposen utenpå hengekøya, noe som krever glidelåsåpning helt ned i bunnen (open footbox). Vi testet, men tror det fungerer best ved høy nattetemperatur: Det er vanskelig å få tettet godt, og trekken får i stedet full passasje rundt kroppen. Det kan avhjelpes noe med ullundertøy og skjerf for å tette halsåpningen.

En av hengekøyene i testen som var en av de enkleste å henge opp, var Amok Draumr, som også kan gjøres om til hengestol ved å stramme remmene.

Hengekøye på jakt

I tillegg til det faktum at mange jegere er allsidige friluftsfolk, kan hengekøye være hensiktsmessig ved flere typer jakt: Du kan rigge deg til den siste natten før bukkepremieren og være midt i terrenget når startskuddet går.

På skogsfugljakta kan ei lett hengekøye erstatte teltet når du beveger deg innover i villmarka. I bratte hjortelier er det lettere å finne overnattingsplass med hengekøye mellom to bjørkelegger enn med telt.

Sea to Summit Ultralight Hammock Single XL er testens desidert letteste hengekøye med sine 155 gram, og er et naturlig valg for gramjegeren.

Hengekøye erstatter dog ikke telt ved alle anledninger: På snaufjellet er svaret gitt, i mangel av trær. Og skal du på lengre turer, må du ta både regn og vind med i beregningen. En tarp vil beskytte en del, men i lengden kan det bli vanskelig å holde utstyret tørt. I mye vind kan gyngingen bli slitsom i lengden.

Med omsyn til trykk på hoftene og kuldegjennomslag, kan spesielt damer oppleve hengekøye som mer komfortabelt enn å ligge på bakken.

I tillegg til å isolere, bidrar et liggeunderlag til å spenne ut køya, samt at du blir liggende litt høyere. Uten underlag blir du mer omsluttet av stoffet som «vegger» på sidene, noe noen opplever som klaustrofobisk.

Cecilie Skog i en hengekøye
Gode hengekøye-tips fra Cecilie Skog

Skog søker trær

Som hengekøye-noviser i denne jungelen av forvirrende råd, fant vi det tryggest å søke eksperthjelp på vår vei tilbake til trærne. Eventyrer Cecilie Skog er svoren hengekøye-entusiast, og snakker varmt om hengekøyas fordeler:

– Å sove under åpen himmel gir mer opplevelse av å være i full symbiose med naturen. Hengekøya gjør det enkelt, slik at det blir lett å dra på spontantur. Du trenger bare to trær, og det er trær nok til alle!

Hun sier at hengekøya tar lite plass i ryggsekken, og det er raskt å etablere/ rive leiren.

– De to små døtrene mine er i ferd med å bli skikkelige hengekøye-entusiaster. Den lette vekten gjør at de kan bære overnattingsutstyret selv. Det gir både læring og mestringsfølelse, forteller Cecilie.

Hun sier ja takk til både telt og hengekøye, og påpeker at de er egnet til forskjellig bruk.

– Telt er fortsatt å foretrekke når det regner vannrett eller ved flere overnattinger i ruskevær. Teltet gir også et større rom beskyttet mot mygg, særlig for smårollinger, selv om det delvis løses med myggnett rundt hengekøya, påpeker Cecilie.

Vi testeet myggnetting til hengekøye fra Sea to Summit, som har et enkelt oppheng. Vi var derimot ikke helt fornøyde med maskene og glidelåsen.

Borrelås-troll

Men det er først når hun snakker om naturopplevelsen fra hengekøya at hun blir varm i stemmen: Det å følge med på alt rundt seg, se bålet slokne og stjernehimmelen tennes.

Selv sover Cecilie med de to døtrene i én hengekøye, noe hun løser ved å bruke to underlag som kobles sammen med et stretchlaken.

– Når jeg henger opp køya, plasseres den ut fra hva jeg ønsker å våkne til om morgenen. Vi kan få med oss både solnedgang og soloppgang. Det er ikke noe annet som skal skje – man er bare til stede sammen og skaper varige minner, sier Cecilie.

Hverdagen til en eventyrer består også av rutiner og hverdagslige sysler, tro det eller ei. Derfor legger Cecilie vekt på at man ikke behøver dra langt for gode opplevelser med ei hengekøye:

Da verden gikk i stå med koronakrise, sov hun og søsteren andføttes i køya, med hagen stemningsfullt pyntet med lys og bønneflagg. Selv om vinteren sover hun og barna jevnlig ute, til og med når temperaturen kryper ned mot –13.

– En varmeflaske i soveposen holder dem varme. De våkner med kald nesetipp og er klare for barnehagen. Så får det heller være at vi tre krølltoppene i hengekøya er hektet sammen som en borrelås når vi våkner, og ser ut som et trehodet troll, ler Cecilie.

Tips fra Cecilie Skog


  • Ukjent med hengekøyelivet? Prøv de første gangene i hagen eller ha kort vei hjem, i tilfelle det funker dårlig.


  • Bruk liggeunderlag i køya, gjerne oppblåsbart vinterstid, mens cellegummiunderlag duger om sommeren. Sau- eller reinsskinn gir ekstra kos.


  • Myggen kan være hissig, så kjøp myggnetting først som sist.


  • Bruk web-stropper fremfor tau for å minimere skade på trærne.


  • Ei dobbel hengekøye gir bedre plass til liggeunderlag og økt komfort.


En avlang historie

De første kjente tegningene av hengekøye er i den angelsaksiske krønike på 1100-tallet, hvor den var hengt opp på en tralle med hjul. Hengekøyer er også illustrert i en av middelalderens mest berømte tekster, Luttrell Psalter, fra midt på 1300-tallet.

Hengekøyene fikk særlig stor utbredelse i sjøfarten. Christofer Columbus ble introdusert for hengekøyene på Bahamas på 1400-tallet. Storbritannias marine etablerte hengekøyene som sengeplasser ombord på skip i ca. 1590.

Hengekøyene tok liten plass og beveget seg i takt med sjøen. På den måten unngikk man at mannskapet som sov på dekk falt over bord.

Kilde: Wikipedia

Test av Amok Draumr/ Draumr XL hengekøye

Vi tester den norske nykommeren Amok, som har valgt en uvanlig løsning på hengekøyas dilemma: Her ligger du på tvers, der en kombinasjon av webremmer og stivhet i liggeunderlaget (er påkrevd) lager en flat seng. Køya kan gjøres om til hengestol ved å stramme remmene.

Bilde av Amok Draumr hengekøye
Test av Amok Draumr og Dramur XL
Amok Draumr/ Draumr XL

Materiale: 70D ripstop nylon

Kompresjonspose: Ja

Myggnett: Inkludert 

Vekt: 1350 g

Pris: 2399,- , uten ekstrautstyr som tarp og stenger for å øke høyden på myggnettingen.

Leverandør: Amok Equipment AS, www.amokequipment.no

skala
5/6

Amok har åpenbart høstet erfaringer fra andre løsninger og låner smarte detaljer, så køya er lett å henge opp. 

Myggnettingen er lett å feste med glidelås rundt kanten, men merk at den er tynn og lett får merker og rifter.

Den kan fjernes helt og oppbevares i en hendig sidelomme, noe køya er rikelig utstyrt med. Endene spennes opp med kvister utvendig for å holde hode-/ fotgjerde oppe. På et produkt i denne prisklassen synes vi nok at det burde fulgt med aluminiums- eller glassfiberstenger. 

Den største utfordringen er at kroppens tyngdepunkt må plasseres riktig for å holde balansen. Snur du deg mye, kan du ende opp med å skli ned i fotenden. Men når du ligger riktig, ligger du utstrakt som i en seng. Testpanelet er slik sett delt i hvor godt de sover her.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Flat seng

God plass

Flust med lommer

MINUS

Balansetilvenning

Test av Hennessy Hammock Explorer Deluxe Asym Zip

Hennessy er kjent for asymmetrisk form, designet for å ligge diagonalt. Denne hengekøya er designet for seriøse hengekøyeturer med fokus på sovekomfort, ikke for soling og stranddager.

Bilde av Test av Hennessy Hammock Explorer Deluxe Asym Zip i skogen
Test av Hennessy Hammock Explorer Deluxe Asym Zip
Hennessy Hammock Explorer Deluxe Asym Zip

Materiale: 210D Oxford nylon, myggnett 30D polyester

Kompresjonspose: Nei

Myggnett: Fastsydd

Tarp: Inkludert

Vekt: 1428 g

Pris: 2999,- 

Leverandør: Ultimate Nordic, www.ultimatenordic.no

skala
4/6

Utvendige snorer bidrar til å strekke ut Hennessy Hammock Explorer Deluxe Asym Zip diagonalt, mens innvendige snorer holder Hennessy-underlag i riktig posisjon. 

Myggnettingen er finmasket og i kraftig stoff. Den er fastsydd langs den ene langsiden og har glidelås på den andre. Det gjør køya myggsikker, men ulempen er at du ikke får åpnet helt opp. Slik sett er Hennessy mindre egnet for soling og stranddager.

Den er derimot for seriøse hengekøyeturer med fokus på sovekomfort. Blant annet er det en solid mønesnor (ridgeline) med en dobbeltlomme og to kroker du kan henge ting i.

Det skorter imidlertid på smarte detaljer utover dette: Køya leveres for eksempel originalt bare med tau som du må knyte på en spesiell måte. Du får kjøpt webstropper som beskytter trestammene, men du må likevel knyte opp køya. Det framstår litt gammeldags og tungvint.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Sovekomfort

Lommer i mønet

MINUS

Fast myggnetting

Opphengssystem

Test av Sea to summit Hammock set pro double

Sea to summits hengekøyer er fulle av smarte løsninger som vi liker. Myggnetting og tarp kommer som tilleggsutstyr og ligger som separate tester. Hengekøya veier 450 gram.

Bilde av Sea to Summit Hammock set pro double
Test av Sea to summit Hammock set pro double
Sea to summit Hammock set pro double

Materiale: Pustende 100% ripstop nylon, webstropper i 100% polyester med spenner i stål

Kompresjonspose: Ja

Tilleggsutstyr: Myggnetting og tarp

Vekt: 450 g

Pris: 1329,- 

Leverandør: Cirdan.no, www.cirdan.no

skala
5/6

Det er opphengsstropper og smarte låsespenner med piler som viser hvilken vei opphenget skal festes. Den ene festekroken på køya stikker ut i bunnen av pakkposen, slik at første stropp kan festes mens hengekøya fortsatt ligger i trekket.

Idet du drar ut køya, kan du også trekke den gjennom myggnettingen (ekstra-utstyr) før du fester den andre stroppen i neste tre. Begge trekkene kan henge igjen på stroppene, slik at du lett finner dem når leiren skal rigges ned. Slike gjennomtenkte løsninger gjør utstyret enkelt og intuitivt å håndtere.

Hvis man ligger diagonalt, er køya litt smal slik at deler av liggeunderlaget kan havne utenfor hengekøya. Vi savner også en lomme for småting man gjerne vil ha i nærheten. Den kunne godt vært festet i myggnettingen. Ellers er hengekøya liten og lett å pakke. Separat myggnetting gjør at den funker fint som dagkøye på stranden.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Intuitivt opphengssystem Kompakt og lett

MINUS

Savner lommer

Test av Amok Skjold-tarp

Amoks tarp fremstår svært robust med seks hjørner. Tarpet er formet på en slik måte at det kan brukes til flere typer hengekøyer. Dette er en testfavoritt.

Bilde av Amok Skjold tart
Test av Amok Skjold tarp
Amok Skjold tarp

Materiale: 40D nylon Double RS - Sil/ Sil2000 mm

Størrelse: 250 x 360 cm

Vekt: 570 g

Pris: 1299,-

Produsent: Amok Equipment AS, www.amokequipment.no

skala
6/6

De to langsidene spennes ut mot trærne med karabinkroker, mens de seks snorene i hvert hjørne kan festes til bakken med medfølgende aluminiumsplugger. Merk imidlertid at det er litt skarpt hode på pluggene.

Snorene er fargekodet slik at du holder styr på hva som skal i bakken og hva som festes i treet, men det hadde vært enda bedre om de brukte samme fargekoder som på hengekøya (styrbord/ babord) for å unngå montering opp ned. Ved å vende tarpet 90 grader passer det til tradisjonelle hengekøyer.

I denne testen har vi testet fire hengekøyer med tilleggsutstyr, herunder 3 ulike tarp. Amok Skjold-tarp vant testens beste tarp. 

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Smarte fester/snorer

Plugger medfølger

MINUS

Litt tungt

Test av Sea to Summit Hammock tarp

Test av tarpet fra Sea to Summit; femkantet med fem smarte strekksnorer med «kvist-løkker» som låses med en pinne i den ene enden og strammelås inn mot regnduken.

Bilde av Sea to Summit Hammock tarp
Test av Sea to Summit Hammock tarp
Sea to summit Hammock tarp

Materiale: Ultra-Sil Nano 15D nylon

Størrelse: 360 x 280 cm

Vekt: 350 g

Pris: 1949,-

Leverandør: Cirdan.no, www.cirdan.no

skala
5/6

Det gjør det enkelt og raskt å få strammet duken riktig. Langsiden som har to festepunkter kan trekkes ned mot bakken og danner dermed en tettere vegg som beskyttelse mot regn og vind.

Motsatt langside kan spennes høyere slik at det danner et åpnere takskjegg. Alle hjørnene har maljer, slik at de også kan løftes høyere opp av en vandrestav/ kjepp uten å skade duken.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Smart form

Lav vekt

MINUS

Tynn duk som «klaprer» lett

Svært dyrt

Test av Sea to Summit Hammock Bug-net

Vi tester Sea to Summit-myggnettet, som kan brukes på vanlige hengekøyer, også av andre merker, der snorstramming tetter nettet rundt køyas oppheng.

Bilde av Sea to Summit Hammock Bug-net
Test av Sea to Summit Hammock Bug-net
Sea to summit Hammock bug net

Materiale: Polyester, 80 hull pr. cm2

Størrelse: 295 x 80 cm

Vekt: 380 g

Pris: 799,-

Leverandør: Cirdan.no, www.cirdan.no

skala
4/6

Vi testet myggnettingen sammen med hengekøyene fra Sea to Summit: Pro Double og Ultralight Hammock.

Nettet trekkes utenpå hengekøya, men kunne gjerne hatt litt videre åpning i endene slik at en voksen mannshånd enklere kom gjennom. En tverrgående, leddet stang holder stoffet oppe på midten, men den har litt grove skjøter som lett henger seg opp i stoffet.

Videre tror vi at knott kan klare å kravle gjennom maskene, selv om vi ikke har opplevd dette. En toveis glidelås ville gjort det mer fleksibelt å velge liggeretning.

I denne testen har vi testet fire hengekøyer med tilleggsutstyr. Testvinnerne er Sea to Summit Pro Double og Amok Draumr

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Enkelt oppheng

MINUS

Grove masker

Enveis glidelås

Test av Sea to summit Ultralight hammock single XL

Ultralight hammock veier magre 155 gram. Vår opplevelse er at vektbesparelsen går noe utover komforten til hengekøya.

Sea to summit Ultralight hammock single XL

Materiale: 100% nylon, spenner i aluminium, webstropper: 50% Dyneema/ 50% polyester

Kompresjonspose: Ja

Myggnett: Tilleggsprodukt

Vekt: 155 g

Pris: 1699,- 

Leverandør: Cirdan.no, www.cirdan.no

skala
3/6

Når myggnetting og tarp kommer i tillegg, blir vektbesparelsen i soveutrustningen totalt sett mindre. 

Dette er en enkel og forholdsvis smal hengekøye. Uten eller bare med et tynt underlag opplever man å bli liggende nede i et smalt spor med køyas åpning 25 cm høyere enn ansiktet. Med et tykkere underlag føles det mer luftig.

Det skal sies at opplevelsen var litt forskjellig for kvinner og menn i testpanelet, slik at bredere skuldre trolig bidrar til å sperre ut køya mer.

Ultralight er laget i finmasket, pustende netting. Dette gjør den luftig på varme dager, og det tynne stoffet gjør at den komprimeres så mye at den omtrent ikke opptar plass i sekken. Stoffet er samtidig litt glatt, slik at det er lettere å skli med underlaget. Kombinert med liten bredde, blir det litt vanskelig å sove diagonalt i denne.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Svært lav vekt

Tar ikke plass i sekken

MINUS

Noe smal

Test av Hennessy Explorer Deluxe Rainfly tarp

Tarpet fra Hennessy selges som en del av Hennessys pakkeløsninger, og er tilpasset hengekøya. Dette gjør at den passer dårligere på andre hengekøyer og kommer dårligere ut i testen.

Bilde av Hennessy Explorer Deluxe Rainfly tarp
Test av Hennessy Explorer Deluxe Rainfly tarp
Hennessy Explorer Deluxe Rainfly

Materiale: 70-Denier Polyuretan-belagt Polyester Ripstop

Størrelse: Parallellogram, 147 x 330 cm

Vekt: 390 g

Pris: 850,-

Leverandør: Ultimate Nordic, www.ultimatenordic.no

skala
4/6

Formen er følgelig asymmetrisk for å passe til Hennessy-hengekøyene. Dette gjør at det dekker ditto dårligere på andre, tradisjonelle hengekøyer. 

Kroker kan festes til hengekøyas opphengssystem, slik at tarpet ikke så lett blir løftet av et vindkast. Her er det imidlertid ingen smarte løsninger med løkker eller strammelåser. Du må derfor justere til med riktig stramming og knyte manuelt.

I denne testen har vi testet fire hengekøyer med tilleggsutstyr, herunder 3 ulike tarp. Testens beste tarp fra Amok, mens en av testens beste hengekøyer er Sea to Summit Pro Double.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Kroker for stabilisering

MINUS

Ingen snorlås/ stramming

Passer kun til Hennessy

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.

Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.

Velg mellom rent digitalt abonnement eller abonnement som også inkluderer JEGER levert hjem.

Bestill abonnement på Jeger og få tilgang til artikkelen.