Med Tikka T3 TAC A1 hiver Tikka seg på siste trend innenfor jaktrifler, jaktmatchskyting og langholdsskyting - såkalte chassisrifler. Dette er konstruksjoner som tar utgangspunkt i enkle modulbaserte løsninger med gode individuelle tilpasningsmuligheter. Og ligner på en AR-15!
Den største fordelen ligger i skjeftet. Kjøper du en Tikka T3 TAC A1 kan du stille inn kolben til å passe deg ganske perfekt. Alt er moderne, bortsett fra justeringen av lengden på stokken som gjøres med verktøy og mellomleggskiver.
Tikka T3 TAC A1 har også foldekolbe, slik at rifla blir vesentlig kortere for transport. Kolben foldes inn ved å trykke på en knapp. En god løsning!

Tikka T3 TAC A1
Picatinny
En annen stor fordel med chassis-rifler er muligheten til å feste optikk og andre hjelpemidler på picatinnyskinne. Tikka T3 TAC A1 har påskrudd picatinny fra bakenden av låskassa til fremste del av chassiset som stopper halvveis på løpet. Det gir deg mulighet til å enkelt bytte siktemidler og plassere de akkurat der du ønsker dem.
Skinna har ingen tilt, og skal du skyte på hold som strekker seg over kilometeren bør du bytte ut skinna med en som minst har 20 bueminutters tilt. I tillegg sitter en kort picatinny under bakstokken, slik at du kan sette på monopod når du skyter med tofot.
Under stokken foran har Tikka valgt å bruke vanlig reimfesteøye, slik at vanlige tofoter kan benyttes.

FOLDESTOKK: Kolben på Tikkaen foldes enkelt inn ved et trykk på en låseknapp.
Grep og avtrekk
Pistolgrepet er som på tilsvarende chassisrifler. Bratt og frittliggende. Rent teknisk føles det bedre å skyte med en rifle som har et grep som er nærmere 90 grader, enn de tradisjonelle grepene på jaktrifler som skrår bakover.
Avtrekket skiller seg fra det vanlige Tikka T3-avtrekket. TAC A1 har trykkpunkt og justerbar avtrekksvekt. Dette er nok det beste avtrekket jeg har kjent på en Tikka-rifle noensinne!
Sluttstykket er derimot uforandret, med to låseklakker og er ikke smidd i et stykke. Det siste er ikke helt optimalt. Tikka har derimot laget en løsning som gjør at du får ut sluttstykket uten å endre innstillingen på kolbekappa. Smart!
Magasinet tar 10 skudd og kan løses ut fra begge sider av våpenet. Det er lett å fylle opp og fungerte uten problemer under alle de 40 skuddene som ble avfyrt under testen.

INNFOLDET: Innfoldet blir rifla betraktelig kortere, noe som er fint under transport.
God presisjon
Testrifla er påsatt et Burris XTR II 5 – 25 X 50 kikkertsikte montert i en Spuhr montasje. Testskytingen ble utført med Sako speedhead og Federal premium ladet med Sierra Match King. Sistnevnte samlet best, men begge ammunisjonstypene samlet godt med tanke på at det ble skutt med fabrikkammo. Det var ikke vanskelig å skyte fem skudd med en samling som holder seg godt innenfor innertieren på 100 meter med god margin.
Rifla er lett å skyte med når tofoten er i bruk. Munningsbremsen fungerer også bra, og denne kan lett byttes ut med lyddemper. Til stående og sittende skyting har denne rifla, i likhet med de fleste chassis-riflene, ingen fordeler i forhold til tradisjonelle rifler med justerbar kinnstøtte.
Vekta på rifla uten optikk er 4.9 eller 5.1 kg, alt etter om du velger et løp på 51 cm eller 62 cm. Det gjør at den heller ikke er noe førstevalg som jaktrifle om du skal gå et stykke under jaktturen. Men til jakt på mindre vilt hvor presisjon er viktig, så er Tikkaen godt egnet.

JUSTERING: Kinnstøtten kan både justeres i høyden og tiltes.
Mangler enkelt løpsbytte
Tikka T3 TAC A1 er en svært fleksibel rifle, men skal Tikka ta steget fullt ut i den modulbaserte verden bør de lage et enkelt system for bytte av pipe. I dag må du til børsemaker for å bytte pipe. I en rifle som kommer i kaliberne .260 Rem, 6,5 Creedmoor og .308 W kunne det vært interessant å hatt flere piper om de raskt kunne byttes om. Men da måtte Tikka endret på måten pipa festes i låskassen, og prisen kunne fort blitt noe høyere.

BRA: Løsningen som gjør at sluttstykket kan tas ut uten å justere på kinnstøtten fungerer bra!
Tikka har med TAC A1 laget en interessant chassisrifle til en bra pris. Rifla vil nok primært konkurrere med rifler som Ruger RPR og Winchester XPC. Steget opp til rifler som Barrett MRAD er stort, men det er også prishoppet.
Så er du ute etter et chassisvåpen som har de fleste finessene til denne type våpen, så er Tikka T3 TAC A1 verdt å se nærmere på.
Er du interessert i tidligere modeller, kan du ta en titt på testen vår av Tikka T3 Hunter.

SLUTTSTYKKE: Sluttstykket er uforandret, og har to låseklakker som på Tikka T3s øvrige modeller.
Tikka T3
Tikka T3 ble lansert i 2003 og har lenge vært synonymt med en rimelig utgave av Sakos velprøvde boltrifler. Ikke så rart, siden Tikka lages på Sako-fabrikken i Finland. Nå skal det sies at Tikka i mange år har hatt tyngre T3-varianter kalt tactical og sporter, og som har vært populære til blant annet jaktfeltskyting.

AVTREKK: Avtrekket på T3 TAC A1 er helt nytt og godt. Det har trykkpunkt og avtrekksvekten kan justeres. Pistolgrepet er på nesten 90 grader.

SKRUDD: Picatinnyskinna på Tikkaen er skrudd, noe som gjør at den kan byttes om du for eksempel skulle ha bruk for en med tilt.

SAMLING: Rifla skjøt gode samlinger under testingen.