– Jeg aner ikke hvilke rettigheter jeg har nå, men forholdet er iallfall anmeldt. Pengene er ute av konto for «lenge» siden, så de har jeg nesten ikke noe forhold til lenger. Men å ikke få dra på jakta når jeg har tatt fri fra jobb og kjørt i flere timer, det gnager meg, sier Eirik Andreassen med ettertrykk.

Lurer du på hva du bør passe på når du skal leie jaktterreng? Sjekk jegerjuss-guiden vår om jaktterrengleie fra advokat (H) Håvard H. Holdø

Annonse

Eirik er autorisert jegerprøveinstruktør og har i flere år kjørt kurs for Oslo Jeger- og Fiskerforening. Historia starta med at Eirik la ut en post på ei Facebook-gruppe for villreinjakt i slutten av juni, og spurte om noen hadde løyver til salgs. Litt seinere fikk han svar både på SMS og Messenger fra en kar som hadde løyver til salgs ved Vinjesvingen i Telemark.

LES OGSÅ: – Gjengangere av bedrageri for økonomisk vinning blir høyt prioritert

Ivrig fisker og jeger

Eirik sjekka nærmere omkring eiendommen som Magnus Vinjerui skulle selge løyver på, og fant ut at hans far sto som eier. Eirik fant ikke noe unaturlig ved at det var sønnen som sto for salget av jaktkort, og fellingshistorikken virka også solid.

– Han presenterte seg som ivrig sportsfisker og småviltjeger, og sendte bilder av seg sjøl på rypejakt og villrein som sto inne på eiendommen. Han lurte på om jeg var interessert i å leie både rein- og rypejakt på åremål. Det virka jo fristende, men jeg landa heldigvis på at jeg ville prøve terrenget et år først. Vi avtalte pris, signerte kontrakt, og jeg overførte penger som betaling, forteller Eirik.

LES OGSÅ:  Flere har kjøpt rype- og reinsjakt på samme terreng

kollasje collage jaktterreng svindel telemark vinjerui
Kortselger Magnus Vinjerui sendte mange bilder av terrenget og seg sjøl på rypejakt (collage: JEGER).

Ante ugler i mosen

Avtalen var at de skulle treffes for overlevering av bomnøkler. Eirik dro oppover samme dag som reinsjakta starta, og forsøkte ringe da han nærma seg Åmot, uten å få kontakt. Da han kom til avtalt adresse, var det ingen som møtte ham. Han traff imidlertid en nabo som fortalte at det var foreldra som bodde der, og at Vinjerui sjøl bodde i Dalen.

– Jeg kjørte ned til Dalen og venta på YX-stasjonen der ei stund, mens jeg ringte og sendte meldinger. Jeg begynte lure på om han kunne ha dratt inn på fjellet, så jeg kjørte opp til bommen, men der var det heller ingen å se. På det tidspunktet begynte jeg ane at det var ugler i mosen, forteller Eirik.

Fortvilte foreldre

På tur ned tok Eirik turen innom foreldrenes adresse, og de viste seg nå å være heime.

– Da faren åpna døra, forklarte jeg mitt ærend, og ble bedt inn på kaffe. Han fortalte da at jeg var blitt lurt, for det var faste jegere som kjøpte hans løyver. Jeg gjorde ikke noe nærmere forsøk på å finne ut av hvor han faktisk bor, da jeg skjønte at det neppe ville ha noen hensikt. Så da var det bare å takke for kaffen og kjøre den sure veien tilbake til Oslo, forteller Eirik.

Tapt jaktferie mest irriterende

Det at han står fram med sin historie, håper han kan bidra til at andre ikke blir lurt.

– Jeg føler meg ikke blåøyd som gikk på denne svindelen: Fyren finnes, faren hans står som eier av eiendommen, og det er ikke merkelig at sønnen håndterer jaktkort for familien.

Eirik har undersøkt saken med advokat, og har fått opplyst at han kan ta saken til forliksrådet. Dersom Vinjerui ikke møter, blir det uteblivelsesdom, noe som igjen gir grunnlag for tvangsinndrivelse.

– Dersom det er noe å hente, da. Uansett må jeg regne med å måtte betale gebyrene for retten før noe eventuelt kan drives inn. Ja, det er surt med pengene, surt å kjøre en hel dag tur/retur Vinjesvingen i håp om å treffe fyren. Men det som virkelig irriterer meg, er at jeg nå ikke er på ei hytte på fjellet og jakter på rein, men sitter hjemme og lurer på hva jeg skal bruke resten av jaktferien på, avslutter Andreassen.

Flere er blitt lurt

Eirik Andreassen er likevel ikke den eneste som er blitt lurt av Vinjerui, viser det seg:

– Vi fikk tilbud om et rypejaktterreng til en veldig hyggelig pris – såpass hyggelig at vi fant ut det var tryggest å dra dit på befaring. Vi så ikke ei eneste rype, men derimot noe rein. Terrenget var imidlertid ganske vanskelig å jakte i, så vi bestemte oss for å avslå, forteller Kai Arne Hage fra Eidsvoll.

Imidlertid ble han tilbudt en hunde-GPS av Magnus Vinjerui, som Vinjerui skulle sende i posten. Pengene ble betalt, men GPSen har fortsatt ikke dukka opp, sjøl om det er en måned siden avtalen ble gjort.

– Jeg begynte derfor å søke etter navnet hans på ei Facebook-gruppe for kjøp og salg, og der dukka det jo opp treff i hopetall. Jeg håper virkelig at dette kan bidra til at han blir stoppa. Problemet er jo at vi som jegere gjerne vil at det skal være sant når vi kommer over et godt tilbud. Da er det fort gjort å gå i baret, sier Hage.

JEGER har flere ganger forsøkt å komme i kontakt med Magnus Vinjerui for å få en kommentar. Han har ikke besvart telefonanrop, men har sendt SMS om at han er på jobb. Han har ikke fulgt oppfordringer om å ringe tilbake etter å ha fått beskjed via SMS om hva saken gjelder, men besvarte isteden henstillingen med "Ellers takk ;)".

Vi har også forsøkt å få en kommentar fra hans far, men har foreløpig ikke fått kontakt.

Har du opplevd lignende svindel? Kontakt oss gjerne på epost (kontaktinformasjon øverst i artikkelen).