Test av gassbrenner, stormkjøkken - Matlaging på jakt

Uten mat og drikke, duger jegeren ikke

Enten du foretrekker bål, stormkjøkken eller gassbrenner - JEGER tester ulike løsninger for matlaging på jakt: Kvistbrenner, turbrenner, gassbrenner, stormkjøkken og annet kokeutstyr. Siste i rekken er en test av fem alt-i-ett brennere.

gassbrenner test matlaging jakt
GASSBRENNER: Det er ulike varianter, men alle har til felles at de får jobben gjort.

Som jeger er lunsjpausen ofte hellig, for det er her du fyller på drivstoff for resten av jaktdagen. Slurver man med næringsinntaket, kan det fort påvirke energi og humør, og påfølgende bomskudd gjør ikke livet noe bedre når jaktdagen blir lang og energilagrene er tomme.

Enten man er på dagstur eller overnattingstur er gassbrenner, eller annen form for brenner, en viktig del av pakklista for mange. Det er mye å velge mellom, alt fra stormkjøkken med rødsprit, til multifuelbrenner, kvistbrenner og gassbrenner.

I tillegg til personlig preferanse når det kommer til matlaging ute, er vekt og kvalitet viktige faktorer når du skal velge godt kokeutstyr for matlaging på jakt og tur

Lettvektskokeutstyr er ofte laget av aluminium eller andre materialer som ikke trives så godt på et bål. Da er det fint med litt tyngre kokekar, kjeler og stekepanner. Husk at utstyr du bruker på bålet blir sotete. Det har sin sjarm, men krever hyppig vask eller egne pakkposer.

Jakter du på snaufjellet, er det mest praktisk å lage mat på stormkjøkken. Pass bare på at du velger lett utstyr av høy kvalitet. Smarte turbrennere kan også gi god varme på småkvist, men da må du ettermate hyppig.

Test kokeutstyr, gassbrenner, stormkjøkken
Maten blir ofte best utendørs, særlig etter en lang dag på jakt.

Oppgradert gassbrenner

Alt-i-ett brennere har vært på markedet en god stund, men er det verdt investeringen for en jeger?

Vi har testet fem ulike for å hjelpe deg å velge rett brenner til ditt bruk. Og for å avfeie all tvil først som sist; ja, det er forskjell på disse, både i detaljer, pris og vekt. Fellesnevneren er at alle er brukervennlige og får jobben gjort. Les videre for å få et dypdykk i den enkelte brenneren.

For å gjøre lunsjen enkel og grei, kan en alt-i-ett gassbrenner være verdt investeringen, hvis du enkelt og greit ønsker et varmt måltid og varm drikke, samtidig som du sparer vekt i sekken. Du får nykokt vann på et blunk og du slipper lunkent termosvann når timene drar seg ut på lange jaktdager.

Slik gjennomførte vi testen

Hver alt-i-ett gassbrenner ble brukt under like forhold og ble fylt opp med nøyaktig like mye kaldt bekkevann. Testen ble gjennomført i skogsterreng på ca. 300 meters høyde, med ca 10 grader i luften. De har blitt testet i oppholdsvær med et lite vindtrekk. Dette er faktorer som vil kunne påvirke koketiden.

Alle brennerne ble satt på maks effekt når vannet skulle kokes. Brukervennlighet, kvalitetsfølelse, og valuta for pengene har vært viktige vurderingspunkter.

Brenneren med raskeste oppkok i testen er Jetboil Flash koker 0,5 liter vann på 2 minutter og 10 sekunder. Jetboil Flash leveres med en kopp, støtteben til gassboks og kaffepresse. Brenneren har piezo-tenner. 

MSR WindBurner har det største gassblusset i testen, men skaper ikke mer støy av den grunn. Windburner har god vindskjerming og koker opp 0,5 liter vann på 2 minutter og 20 sekunder. Dette er eneste gassbrenner i testen uten piezo-tenner.

Vi testet også Urberg Rogen Stove, som har en godt isolert kjele, plass til 1 liter og piezo-tenner. Urberg-brenneren befinner seg i den billigere enden av skalaen og koker opp 0,5 liter vann på 2 minutter og 30 sekunder.

Falkeberg Speedboil er en annen budsjettvennlig alt-i-ett brenner, men er ikke et dårlig valg av den grunn. Speedboil leveres med adapter til stekepanne og støtteben. Den har piezo-tenner og koker opp 0,5 liter vann på 2 minutter og 55 sekunder.

Nest raskest i testen er Jetboil Minimo, som koker opp 0,5 liter vann på 2 minutter og 15 sekunder. Minimo er bredere og lavere enn de andre modellene, som gjør den mer stabil. Minimo kommer med adapter for stekepanne og har piezo-tenner.

Test av Jetboil Flash Jawa Ecto 1L

Flash er Jetboils flaggskip og den dyreste modellen. Ved første møte med Jetboil Flash Jawa Ecto 1L er det vanskelig å ikke la seg imponere av den svært lette konstruksjonen.

Jetboil Flash Jawa Ecto 1L test gassbrenner
JETBOIL FLASH: Svært lett alt-i-ett brenner
Jetboil Flash Jawa Ecto 1L

Veil. pris: kr 2.779,– 

Vekt: 375 gram

Piezotenner: Ja

Koketid 0,5 liter: 2 min og 10 sek  

Leverandør: Cirdan

skala
6/6

For en gramjeger er det i seg selv nok til å la seg overbevise. Men her er flere grunner til at Jetboil Flash Jawa Ecto 1L er et godt valg:

Jetboil Flash har god reguleringsevne på gassblusset, lager forholdsvis lite støy, og koker også 0,5 liter vann på 2 min og 10 sek, og er med dette raskest av alle brennerne i testen. Når den i tillegg varsler at vannet koker ved at et markert felt på kjelen skifter farge fra blankt til oransje, er det fint lite å “ta” denne brenneren på.

Kjelen låses til brenneren i en gitt posisjon for økt sikkerhet, og rommer 1 liter fylt til randen. Men for at det ikke skal koke over, er det i praksis halvliteren om gangen som gjelder, som ofte er nok til en matpause under jakta for en person.

Jetboil Flash Jawa Ecto leveres med en kopp, støtteben til gassboks, i tillegg får du med en kaffepresse. Kjelen er smal og sylinderformet, fjærlett og er godt polstret rundt. Jetboil Flash fyres enkelt i gang med en liten piezo-tenner.

Byggekvaliteten som helhet virker å være solid, til tross for sin svært lette vekt. Den har en enkel og grei hank på siden, og presis helling av varmtvann er uproblematisk. Lokket sitter godt på, men samtidig ikke “for godt”.

LES OGSÅ: Test av MSR WindBurner Personal Stove

I bunnen av kjelen finner vi fluxring, som optimaliserer utnyttelsen av varmen fra gassen. Det er også veldig praktisk og tilfredsstillende at du får plass til en liten gassboks sammen med brenneren nedpakket i kjelen.

Vi savner et adapter til stekepanne, som følger med i andre modeller. Jetboil Flash har en universal adapter, men her må det kjøpes som ekstrautstyr. Det veier til dels opp at du får med en kaffepresse, men for å være enda mer allsidig ville vi valgt adapteret. 

Jetboil Flash er ikke kokeapparatet for kokkespiren, men er nærmest perfekt for deg som vil ha i deg mat og drikke kjapt og enkelt, og trives med lettvinte løsninger. Dersom vekt også er avgjørende, er Jetboil Flash et svært godt valg.

LES OGSÅ: Test av Jetboil Minimo

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Imponerende lett

Leveres med ekstrautstyr

Raskt oppkok

MINUS

Ingenting

Test av MSR WindBurner Personal Stove

Det er mye bra med MSR WindBurner. MSR WindBurner Personal Stove leveres med kopp og støttebein til gassboks, og ulike adaptere kan kjøpes som tilleggsutstyr, deriblant kaffepresse.

MSR WindBurner Personal Stove test gassbrenner alt i ett
MSR WINDBURNER: Største gassbluss i testen
MSR WindBurner Personal Stove

Veil. pris: kr 2 999 

Vekt: 449 gram

Piezotenner: Nei

Koketid 0,5 liter: 2 min og 20 sek

Leverandør: Varri AS

skala
5/6

MSR WindBurner Personal Stove skiller seg først og fremst ut blant de andre i testen ved at gassblusset er mye større. Det skaper likevel ikke mer støy av den grunn.

Kjelen rommer 1 liter til toppen av kjelen, men også her er det 0,5 liter som funker i praksis uten at det koker over. MSR WindBurner er lett i vekt og kjennes solid ut i byggekvalitet. Den har isolering rundt kjelen, og en hanke som er helt ok, men som med fordel kunne vært noe større.

MSR WindBurner er eneste brenner i testen som ikke har piezotenner, så her må du huske fyrstikker eller lighter. At MSR WindBurner har en god vindskjerming gjør den allsidig og pålitelig, men noe av «vinninga går opp i spinninga», når du likevel må bruke en fyrstikkeske for å få tent brenneren i sterk vind. Vi savner knappen som gjør dette enklere.

Når det er sagt, så er ikke det i seg selv en dealbreaker for MSR WindBurner. Det er nok av funksjoner som veier opp: Blant annet leveres den med den mest romslige koppen blant alle i testen, den leverer lynrask koketid, og har en lang gassregulator for enkel og trygg regulering av gass.

MSR WindBurner får også pluss-poeng i brukervennlighet for at kjelen kan plasseres i mange flere posisjoner på gassblusset, kontra de andre brennerne som må treffe i en gitt posisjon.

LES OGSÅ: Test av Falkeberg Speedboil

Siden andre modeller i testen leveres med adapter til ekstern kjele/stekepanne, blir det et savn her når det gjelder allsidighet. Når det er sagt, er kokesystemet først og fremst konstruert for å koke vann, og følgelig bør også hovedbruket være det.

Lokket sitter i overkant godt på sammenlignet med Jetboil. Her kan det gå hett for seg om du vil følge med på kokeprosessen underveis, hvis det er noe som opptar deg. Fordelen er at lokkets funksjon som sil er mer pålitelig.

Her får du også plass til en liten gassboks i kjelesettet under oppbevaring, som gjør det enkelt og brukervennlig. Dersom mangel på piezotenner ikke er en dealbreaker for deg, kan MSR WindBurner være et godt valg.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Raskt oppkok

Leveres med romslig kopp/bunndel

Enkelt å justere effekt

MINUS

Har ikke piezotenner, du må ha med fyrstikk/lighter

Test av Falkeberg Speedboil

Falkeberg Speedboil er et kokeapparat som tør å utfordre. Speedboil leveres med støttebein og adapter til stekepanne, noe som gir stjerne i boka på allsidighet.

Falkeberg speedboil kokeapparat test
FALKEBERG SPEEDBOIL: Et kokeapparat som tør å utfordre
Falkeberg Speedboil

Veil. pris: kr 899 kr

Vekt: 518 gram

Piezotenner: Ja

Koketid 0,5 liter: 2 min og 55 sek

Leverandør: Hekta På Tur AS

skala
4/6

Du må riktignok huske egen kopp, noe som trekker litt ned. Selv om det er hard konkurranse blant de mer kjente merkevarene, finnes det mer budsjettvennlige varianter slik som denne.

Først og fremst er Falkeberg Speedboil en brenner som gjør jobben, dog på bekostning av både tyngre vekt og lengre koketid enn toppsjiktet, naturligvis.

Likevel er det mange detaljer som gjør Falkeberg Speedboil til et godt valg: Kjelen låses til brenneren, og den er stor nok til å koke 1 liter vann. Den har piezotenner, og har sammen med sin nære slektning i testen, Urberg Rogen Stove, det mest solide håndtaket, som er innfellbart og låser av kjelesettet under oppbevaring. Strengt tatt er det ikke nødvendig å lage et så stort håndtak med tanke på vekt, men det verdsettes når man først er i gang med matlagingen. 

Lokket har åpning for å helle vann, men lokket sitter ikke fast, på godt og vondt. Det er enklere å følge med på oppkokingen, men det kreves altså to hender for å helle med lokket på, om det er av betydning for deg.

Falkeberg Speedboil er svært godt polstret rundt kjelen, men den bruker litt lang tid på oppkoking av vann med sine 2 min og 55 sek. Men har man det ikke travelt, er det som bagatell å regne sammenlignet med tiden andre brennere i testen bruker. Enkel regulering av gass, men kunne sånn sett vært utstyrt med en lengre hendel - men det funker. 

Falkeberg Speedboil er en budsjettbrenner, og byggekvaliteten er deretter. Den er tung og «klumpete» sammenlignet med konkurrentene, og her kunne det vært spart inn litt vekt. Den virker solid, men vi vi savner de mer minimalistiske detaljene til konkurrentene. Men prisnivået tatt i betraktning er vekten godkjent. Om du ikke har behov for å tenke på vekt, er dette et godt valg hvor du får mye for pengene.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Leveres med ekstrautstyr

Romslig kjele

Mye for pengene

MINUS

Forholdsvis tung og klumpete

Test av Urberg Rogen Stove

En annen variant i budsjett-segmentet er Urberg Rogen Stove.

Urberg Rogen Stove brenner billig test
URBERG ROGEN STOVE: Alt-i-ett brenner på budsjett
Urberg Rogen Stove

Veil. pris: kr 799,-

Vekt: 515 gram

Piezotenner: Ja

Koketid 0,5 liter: 2 min og 30 sek

Leverandør: Fjellsport AS

skala
4/6

I prinsippet er Urberg Rogen Stove veldig lik Falkeberg Speedboil:

Urberg Rogen Stove leveres med støttebein til gassboks, men her får du ikke med adapter til å bruke annen kjele/stekepanne, noe som trekker litt ned. Det er små ulikheter i designet, men her har man for eksempel det samme håndtaket, som kan felles inn over lokket og låse av. Kjelen låses til brenneren og kan koke 1 liter om gangen. Lokket har ingen helleåpning, kun et lite hull for å slippe ut damp. Det vil si at du må helle vann uten lokket på med denne.

Urberg Rogen Stove er godt isolert med neopren-materiale rundt kjelen. Den leveres ikke med kopp. Til gjengjeld koker den 0,5 liter vann på 2 min og 30 sek – litt raskere enn Speedboil. Kjelen har plass til 1 liter vann, og den har også piezotenner, en detalj som verdsettes spesielt på dette prisnivået. 

LES OGSÅ: Test av Jetboil Minimo

Urberg Rogen Stove fungerer godt til sitt bruk – og den får jobben gjort Så dersom ikke vekta er vektlagt og man har et litt strammere budsjett, kanskje uten store planer om å bruke brenneren veldig ofte, vil man klare seg godt med en Urberg Rogen Stove. Prisnivået gjør at du ikke får dårlig samvittighet dersom den ikke blir like mye brukt som antatt.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Romslig kjele

Piezotenner

Billig

MINUS

Tung og klumpete

Ingen ekstrautstyr foruten støttebein

Test av Jetboil Minimo

Jetboil Minimo har det meste av det du kan ønske deg i en alt-i-ett brenner.

jetboil minimo brenner best i test
JETBOIL MINIMO: Har alt du kan ønske deg i en brenner
Jetboil Minimo

Veil. pris: kr 3 339,-

Vekt: 430 gram

Piezotenner: Ja

Koketid 0,5 liter: 2 min og 15 sek

Leverandør: Cirdan

skala
5/6

Jetboil Minimo har lav vekt, har piezo-tenner, er godt isolert rundt kjelen, leveres med en kopp som kan brukes som målebeger, og du får med en adapter for å kunne bruke stekepanne på brenneren.

Kokeapparatet er bredere og lavere enn de andre modellene, noe som gjør at den blir mer stabil.

Jetboil Minimo har et minimalistisk og innfellbart håndtak. Selve brenneren er lav og liten, hvor det er brukt minimalt med materialer, og det er tydelig at vekt har vært en viktig faktor.

Ellers lager Jetboil Minimo lite støy. Det følger med en adapter til stekepanne, som er et stort pluss siden du da i prinsippet ikke har behov for å ha med et ekstra stormkjøkken for å steke mat. Den leveres med støtte til gassboksen for å kunne stå stabilt.

LES OGSÅ: Test av Jetboil Flash Jawa Ecto 1L

Kjelen rommer 1 liter vann, men da er den helt full. Derfor er det greit å holde seg til 0,5 liter per oppkok også på denne. Jetboil Minimo har ingen indikatorer som viser at vannet koker, slik som på Jetboil Flash.

Helletuten kunne med fordel vært noe mindre, men det er ikke noen mangel av betydning. I lokket er det plass til å ha støttefot under lagring. Jetboil Minimo koker 0,5 liter vann på 2 min og 15 sek.

Ved første øyekast kan det se ut som det ikke er plass til å pakke gassboksen i kokesettet sammen med brenneren. Dette er allikevel mulig, hvis man legger gassboksen på høykant og passer på å pakke den ned etter resten av utstyret.

Brenneren leveres med en liten pakkpose for bedre beskyttelse.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Leveres med ekstrautstyr

Stabil

Lett vekt

MINUS

Ikke plass til gassboks nedpakket

Dyrt

annonse
Er det best å bruke stormkjøkken eller lage mat på bål?

Stormkjøkken er å anbefale når du skal gå langt og vil spare vekt. Om du derimot har leir i skogen med lett tilgang på ved, er det få ting som er så koselig som et stort bål. Et bål bråker også mye mindre enn en brenner som bruker gass eller rødsprit. Et moderne fyringsrør kan fungere som et godt alternativ når du vil ha et bål uten tilgang på mye ved.

Hva er den beste gassbrenneren?

Du skal lete litt etter en lettere og bedre gassbrenner enn MSR PocketRocket Deluxe Stove. Denne lille raketten har innebygd lighter og får toppkarakter i vår test.