FAKTA

Produkt: Håndkikkert med avstandsmåler

Nærgrense: 4,8 m

Synsfelt: 108 m @ 1000 m (6,1°)

Laser: 4572 m fastmål, 1463 m hjortevilt (produsenttall)

Størrelse: 14,6 x 12,9 x 6,9 cm / 916 g

Medfølger: Veske, frontdeksler m/ ringfeste, okulardeksel, CR2-batteri

Vanntett: IPX7

Pris: Kr. 15.299,-

Leverandør: Jaktfall, www.jaktfall.no

skala
6/6

Kikkert og avstandsmåler i en enhet er kjekt, særlig på reins-jakta, men også hvis du jakter på oversiktlige steder der holdene varierer og referansepunktene er få. Vektmessig er nok differansen til kombinasjonen vanlig håndkikkert og enøyd avstandsmåler mindre enn mange tror, men det er praktisk å slippe sjonglere flere enheter i heite jaktsituasjoner. 

Fury er kompakt, robust og har godt grep med sin gummierte utside. 916 gram merkes rundt halsen, så kjøp sele først som sist, sjøl om kikkerten kommer i ei hendig bæreveske som klipses rundt brystet.

Løs justering

Det er justeringsringer på begge okularene. Den venstre er for dioptrijusteringen, slik at du får fokus på begge øynene, mens høyre fokuserer led-displayet. I praksis lukker du først venstre øye og fokusere for høyre øye med senterhjulet, før du bytter øye og etterjusterer for venstre øye med diopterringen. Til slutt fokuseres displayet med høyre øye. Normalt er begge de to okularjusteringene en engangsoperasjon, men litt lett gange på testkikkerten gjorde at vi måtte etterkorrigere ofte når kikkerten hadde vært i veska. Det kan skyldes at utstillingsmodellen vi fikk til testing er særs flittig skrudd på.

Når du først har fått stilt inn kikkerten, er den svært skarp og klar. Sjøl i dårlig lys gir den gode detaljer og høy kontrast, takket være HD-glass og god coating. Det er dog ørlite melkering og svak kantskarphet på de ytterste 5-7 prosentene av bildet. Dette er nok den viktigste forskjellen til de dyrere europeiske konkurrentene.

 «Sjøl med mye pollen i lufta har jeg målt over 3,5 km på husvegger og 1,3 km til naboens hest.»

Les også: Stor test av lommekikkerter

Avsindig laser

For det er på lasermålingene at Fury virkelig skinner: Rekkevidda er oppgitt til 4,5 km for harde, kontrastrike flater (bygninger, berg etc), mens «myke» flater som viltpels og jord skal måles til snaut 1,5 km. Sjøl med mye pollen i lufta har jeg målt over 3,5 km på husvegger og 1,3 km til naboens hest.

Betjening skjer med høyre hånd: Mål med pekefingerknappen, mens langfingeren gir menyvalg etter 4 sekunders trykk. Der velges luftlinje eller horisontal avstand (hvis du skal måle kulefall), «beste måling» eller måling lengst unna (hvis du måler mellom trær), displaystyrke og meter/ yards.

Bortsett fra at måleknappen kunne vært litt mer distinkt enn menyknappen (du kjenner ikke forskjell med hansker) og de litt løse diopterringene, imponerer Fury. Det er også verdt å merke seg at Vortex inkluderer elektroniske komponenter i sin garanti. Godt kjøp!

Les også: Flere av våre kikkerttester

PLUSS
Kompakt utforming Lang laserrekkevidde God garanti
MINUS
Litt løse diopterringe
VURDERING
Terningkast