Stabilisatorkikkert: Stødig bilde gir mer informasjon
Høy forstørrelse går som en lek når kikkerten har elektronisk stabilisering. Ofte fungerer det så bra på jakt at det bør prioriteres foran optisk kvalitet. Løsningen har færre ulemper enn man skulle tro.
FRIHÅND: Med innebygget stabilisator kan du holde kikkerten rolig nok – ofte bare med én hånd.
Lesetid: 10 minutter
De har vært på markedet i flere tiår, men vi ser dem sjelden brukt av jegere. Stabilisert optikk som holder bildet i ro selv når du skjelver på hendene kan gi deg mer komfort og økt synsrekkevidde på jakt. Er teknologien blitt så bra at stabi-kikkerter med fordel kan erstatte tradisjonell optikk?
Oftest ser vi disse kikkertene fra merker som Fujinon, Breitler, Canon og Opticron. Foruten et digert dråg av en 20x60-kikkert fra Zeiss har de europeiske premium jaktkikkert-merkene glimret med sitt fravær av stabilisert optikk.
Konservative jegere
Kanskje har teknologien derfor gått litt under radaren for jegere. Kunne vi tjene på å være mindre konservative?
Jegerstanden har våget det med termisk optikk og det skjer faktisk fremskritt også på andre områder.
Undertegnede tok steget og skaffet seg en Fujinon Techno-Stabi 12x28 stabilisert kikkert for noen år siden. Bruken var tiltenkt rypejakt og fjellturer. Jeg brukte den lenge parallelt med den briljante fjellkikkerten Swarvoski CL Pocket 10x25. Etter lang tids bruk og mange sammenligninger har jeg solgt den gode Swarovski-kikkerten og beholdt Fujinon. Jeg skal etter hvert forklare hvorfor.
ANNET PRISME: Stabilisatorkikkerter er ofte konstruert rundt et porroprisme som gir et annerledes utseende en de rette takkant-kikkertene vi har blitt vant til.
Stødig bilde
En stabilisert kikkert sørger altså for at bildet blir roligere enn du klarer å holde kikkerten selv.
Mange som har vært på jakt kjenner til utfordringen: Du ser noe der framme som du vil sjekke ut og løfter kikkerten raskt til øyet. Du står litt ustøtt, pulsen dunker i kroppen og bildet danser såpass at du ikke får et klart bilde.
Du setter deg kanskje på huk for å få litt bedre støtte, men heller ikke nå blir det fullstendig klart. Kanskje forbanner du valget av 10x forstørrelse og tenker du skulle gått for 8x i stedet – som ville gitt deg noe roligere bilde.
Ville 8x gitt deg mer informasjon selv om synskomforten kanskje ville vært bedre? En stabilisatorkikkert løser dette problemet langt på vei. Du kan faktisk gå opp i forstørrelse og likevel ha et rolig bilde i kikkerten.
Elektronisk mest vanlig
Rent teknisk finnes det passive og aktive systemer. Passive systemer som bruker ulike former for fjærende eller gyroskopiske oppheng av kikkertens innmat var den tidlige utgaven av stabilisert kikkertteknologi. Slike kikkerter er ofte store og tunge.
I dag har de aller fleste stabilisatorkikkerter en løsning drevet av strøm, altså aktive systemer. Det finnes noen små variasjoner på hvordan det løses, men enkelt forklart har kikkerten sensorer som kjenner hvordan vibrasjonene fra kroppen din forplanter seg i kikkerten.
Teknologien responderer lynraskt ved at små motorer justerer eller beveger enten en gruppe linser eller selve kikkertprismet motsatt av dine skjelvinger.
Det hele skjer kjapt og umerkelig og resultatet er at du får et «flytende» bilde hvor alle små vibrasjoner elimineres. Større og langsomme bevegelser er som regel fortsatt synlig i bildet.
Det som kan variere på ulike modeller og ulike prisklasser er hvor store bevegelser eller rystelser kikkerten er i stand til å absorbere. Den kompakte Fujinon 12x28-kikkerten klarer å fjerne skjelvinger på inntil tre grader i hver retning av synsfeltet.
Den større Fujinon TS-X Techno Stabi 14x40 greier å absorbere hele pluss/minus seks grader. Det vanligste for de rimeligere stabiliserte kikkertene er en effekt på pluss minus tre grader. I praksis er det god nok hjelp på jakt. I båt, derimot, kan det være behov for mer når det er store bølger.
INNI STABILISATORKIKKERTEN: Sensorer og motorer sørger lynraskt for å motvirke dine skjelvinger. Foto: Fujinon
Er den bedre?
Fujinon Technostabi 12x28-kikkerten som jeg har brukt på jakt i mange år koster litt over 10.000 kroner. Er dette virkelig en bedre jaktkikkert enn Swarovski CL Pocket 10x25, av mange regnet som verdens beste lommekikkert?
De ligger i samme prisklasse og Fujinon-kikkerten har mye ekstra teknikk inni seg som koster utvikling og penger. Da må de ha ofret på noe annet, kanskje selve optikken?
Fujinon lager også kikkerter i verdensklasse, men svaret er at ja, optikken i den nevnte stabilisatorkikkerten er ikke helt på høyde med Swarovskis eksklusive glass. Både oppløsning, kontrast og motlysegenskaper er et hakk bak CL Pocket 10x25. Likevel har det for meg blitt en bedre jaktkikkert. Hvorfor?
Svaret er så enkelt som at 12 gangers forstørrelse drar deg såpass mye tettere på motivet at du ser mer. Dessuten er ikke optikken dårlig. Kikkerten er høyoppløst og fin selv om den ikke er verdens skarpeste.
Tolv ganger gjør at vi ser mer enn i en kikkert med 10 ganger forstørrelse. Det blir lettere å skille en rype fra en snøklump og mye enklere å telle gevirets tagger på en hjortebukk.
Det rolige bildet gjør at jeg faktisk får fullt utbytte av all forstørrelsen – også på frihånd. Det gjør jeg ikke i en konvensjonell 10x25.
Jeg må vi helt ned i 6-7 gangers forstørrelse for å få et virkelig rolig bilde i en vanlig kikkert til at jeg får fullt utbytte av optikken, med mindre kikkerten er montert på stativ eller vi bruker en stubbe eller ryggsekken som anlegg.
Det er deilig å slippe å legge seg ned for å finne anlegg hver gang man skal studere et nytt terrengavsnitt på rypejakt.
FAVORITT: Fujinon Techno Stabi 12x28 konkurrerte ut Swarovskis beste lommekikkert til all fjelljakt.
Mer forstørrelse?
For å ta sammenligningen litt lenger har jeg fått låne et par stabiliserte Breitler-kikkerter av Teno Astro AS. Jeg har blant annet brukt en Breitler Stabino 16x42 sammen med større, konvensjonelle 10x42-kikkerter. Jeg har også prøvd en relativt rimelig Breitler Stabino 8x21.
Med 16x og 8x representerer disse to altså mer av ytterpunktene enn 12x28-kikkerten fra Fujinon. Spørsmålet er om 16x forstørrelse blir for mye å håndtere for stabilisator-mekanismen, blir skjelvinger synlige?
På den andre siden av skalaen: er det vits med stabilisator på en 8x kikkert som Stabino 8x21? Vil det ikke bli unødig lite rystelser å jobbe med?
JEGER har tidligere testet Breitler Stabino 16x42, så dette er ikke en full test. Kikkerten ligger prismessig i mellomklassen med drøyt 15.000 kroner på prislappen. Den har ikke samme tanks-opplevelse som en del Europa-produserte kikkerter, her er det litt mer plastikk og en typisk følelse av asiatisk elektronikk.
Sammenlignet med en Leica Ultravid føles den fysisk litt billig, men ligger forbausende godt i hånden til tross for det noe aparte utseendet.
Krever mer
I sammenligningene ligger stabilisatorkikkerten litt bakpå helt til vi løfter den til øynene for å studere vindmølleparken nesten ti mil unna. Du verden! For en detaljeringsevne! Ikke fordi den er skarpest, ekstrem oppløsning har den ikke, men fordi målet kommer så utrolig mye nærmere.
Med 16 gangers forstørrelse blir det nesten teleskopfølelse og denne klare dagen blir faktisk atmosfæriske forstyrrelser godt synlig. Den forstørrer mirage og varmestigning fra jordoverflaten like mye som vindmøllebladene helt nord på Stord.
Det nesten utrolige er at vi faktisk klarer å oppnå et rolig bilde stående med kikkerten på frihånd. Vi må rett nok konsentrere oss litt mer enn med 12x Fujinon-kikkerten og med 16x får vi ikke helt samme følelsen av at teknologien absorberer alt. Særlig litt større bevegelser, som når vi svaier kroppen, blir mer synlig her.
På jakt og fjellturer har vi likevel erfart at hjelpen er så stor at vi klarer å få helt rolig bilde ved litt ekstra konsentrasjon eller i verste fall sette seg på huk og støtte albuene på knærne. Med sin 16x forstørrelse klarer selv ikke den beste tyske 10x kikkert til mer enn dobbelt så høy pris å gi samme detaljeringsgrad i praktisk bruk.
TRE STABILISERTE: Kikkerten som faktisk oppleves som fysisk mindre enn forventet med 42 millimeters optikk er den midterste. Fra venstre Fujinon Techno Stabi, Breitler Stabino 16x42 og Breitler Stabino 8x21.
Hva med 8x?
Så er spørsmålet om den vesle Breitler Stabino 8x21 har noe for seg eller om du like gjerne kan velge konvensjonell optikk om du har bestemt deg for bare åtte gangers forstørrelse.
Her vil det nok være forskjell på oss og hvor stødige vi generelt er med kikkert. For min del utgjør stabilisator en betydelig forskjell også ved moderateåtte gangers forstørrelse.
Den store fordelen med akkurat denne løsningen er et betraktelig bredere synsfelt enn med de høyere forstørrelsene. Som alltid må du velge mellom stort synsfelt og høy forstørrelse. Du får ikke i pose og sekk, heller ikke med stabilisert optikk.
Likevel, om jeg først skulle ha kikkert med stabilisator ville jeg nok dradd på litt mer enn bare 8x. De største fordelene kommer til syne med 10x, 12x og enda høyere forstørrelser. Breitlers minste med 21 millimeters objektiv finnes både i 10x og 12x.
Husk bare at utgangspupillen blir liten med stor forstørrelse på så kompakt optikk. Spesifikasjonene 12x21 gir en utgangs pupill på bare 1,75 millimeter. Dette er små marginer og du må gjerne jobbe litt for å finne synsfeltet i okularet når du løfter kikkerten til øyet.
Så liten utgangspupill kan også gi en kikkert som oppleves noe mørk i overskyet vær. En litt større kikkert er mer behagelig å se gjennom når du trenger stor forstørrelse, de lovene gjelder også for stabiliserte kikkerter.
Noen ulemper finnes
Optisk stabilisering har store fordeler som du raskt både venner deg til og omfavner på jakt. Betyr det at alt er så frydefullt at det bare er å droppe tanken om tradisjonelle kikkerter?
Nei, ikke helt. Per i dag har stabiliserte kikkerter enkelte begrensninger. Vi nevnte i starten at europeiske premium-merker ikke lager slik optikk. Det aller beste glasset får du altså ikke stabilisert ennå. Om du vil ha maks kontrast, de beste motlysegenskapene og høyest mulig lysgjennomgang er det tradisjonell optikk som gjelder.
Vi synes det er rart at produsenter som Zeiss, Swarovski og Leica ikke har kastet seg på bølgen. Det hadde vært en drøm, kanskje uoppnåelig dyr, om det for eksempel fantes en stabilisert Leica Ultravid med høy forstørrelse.
I dag må du altså ta til takke med litt svakere optikk. Som sagt mener vi at til jaktbruk under greie lysforhold vil høy forstørrelse og stabilisering likevel gi deg mer informasjon enn markedets rent optisk aller beste kikkerter kan gi. Dessuten er de asiatiske stabiliserte kikkertene snillere mot lommeboken enn europeisk premium-optikk.
Det er imidlertid et par ulemper til. Den ene er at en moderne stabilisatorkikkert er avhengig av strøm. Om du for eksempel har en 12x kikkert og batteriet tar slutt midt i helgen på rypejakt, står du igjen med optikk som er vanskelig å bruke. Det gjelder å alltid ha med et reservebatteri i sekken. Når det er sagt, har vi opplevd at Li-ion batteriet i vår Fujinon Techno Stabi varer lenge, også i kulde. Som regel har det holdt hele jaktsesongen.
BLE SOLGT: Den lille og gode Swarovski-kikkerten tapte mot stabilisatorkikkerten i forhold til artikkelforfatterens behov på jakt.
Mindre robuste
Et siste minus med disse kikkertene er at de er mer sårbare. Selv om kikkertene vi har brukt er klassifisert som IPX7, er de ikke like vanntette som tradisjonelle kvalitetskikkerter. Det er også ofte vanskelig å finne ut om de er nitrogenfylte, noe mange trolig ikke er. Slike kikkerter har altså sannsynligvis større risiko for dugging innvendig og kanskje også på sikt vanninntrengning om du er uforsiktig.
Utstyr med elektronikk bør beskyttes mer i langvarig regnvær. I ordentlig vestlandsvær har vi vært nøye med å pakke kikkertene ned mellom observasjonsøktene. Litt småregn tåler de fint og med noe forsiktighet har vi unngått problemer med både Fujinon og Breitler sine stabiliserte kikkerter.
Det kan også tenkes at de er mer sårbare for støt enn tradisjonelle kikkerter. Selv om kikkertene har virket tillitsvekkende solid konstruert under vår bruk, bør man ta høyde for at stabiliseringsmekanismen medfører flere bevegelige deler innvendig og kanskje mer som kan gå i stykker.
Deilig i bruk
Etter flere års parallell bruk mellom 10x25 tradisjonell Swarovski og 12x28 stabilisert Fujinon solgte vi altså sistnevnte.
Ytterligere bruk av flere stabiliserte kikkerter har befestet inntrykket av at dersom maksimalt med detaljer om motivet til hjernen din er målet, vil høyere forstørrelse trumfe den aller beste optikken, såfremt bildet er helt rolig.
På dette punktet innfrir virkelig det vi har prøvd av stabilisatorkikkerter. Det er nesten magisk å skru på bryteren og se det dansende bildet falle til ro. Motivet ligger stille og du kan sanse i ro og mak helt til du har fått den informasjonen jegeren trenger.
Termisk optikk er spennende og komplisert. Her er vår guide til deg som vil forstå hvordan termisk fungerer, hva begrepene betyr og hvordan du skal velge riktig optikk for ditt bruk.
For mennesket som jeger er synet omtrent det eneste som gir oss et overtak på de vanligste byttedyrene. Riktig observasjonsteknikk kan hjelpe deg til å utnytte denne sansen enda bedre.
Lettvektsutstyr er i vinden. Men hvor mye monner det egentlig på sekken hvis du går hardt til verks med kjøkkenvekta? Overraskende mye. Vi har sammenlignet lett og tungt jaktutstyr.
Termiske, optiske hjelpemidler har vært med oss på jakt i Norge en god del år allerede. Selv var jeg blant dem som omfavnet den termiske håndkikkerten ganske tidlig.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
*Forutsetter 3 eller 12 md bindingstid, si opp når du vil med tilgang ut bindingstiden. Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden, dersom du ikke sier opp.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.