Når jaktsesongen nærmer seg slutten, er det mange som stabler børsa inn i våpenskapet lille julaften i full fart før treet skal pyntes. Men stopp en hal!

Hver gang du skyter, legger det seg et belegg av karbon, kobber og/ eller bly i pipa. Blir ikke dette pusset bort, vil det bli verre hver gang du skyter. Her får du JEGERs guide til god våpenpuss.

Annonse

Etter hvert vil manglende våpenpuss påvirke presisjonen og løpets levetid. Aller verst er det om du etter endt jaktdag eller skytebane-økt legger våpenet rett i et futteral eller låser det inn i våpenskapet. Det er en sikker oppskrift på rust. 

Minstekravet

Om du ikke gidder eller ikke har tid til en tilstrekkelig våpenpuss, så tørk i hvert fall bort alt av fuktighet med tørkepapir.

Dra deretter en oljefille over ståldelene og en oljelapp gjennom pipa. Det tar to minutter og er nok til å forhindre raske rustangrep.

Men det aller beste er å ta en grundigere våpenpuss, helst mens løpet er varmt. Heller ikke det tar veldig mange minutter – særlig hvis du gjør det med jevne mellomrom.

GUIDE: De beste tipsene til hvordan du holder jaktkniven skarp.

Ingenting er rustfritt

Et jaktrifleløp tåler som oftest flere tusen skudd før presisjonen begynner å bli dårlig. Eksakt hvor mange det er, avhenger av løpskvalitet og ikke minst av hvor flittig du er til å pusse.

Rust utvendig går mest ut over skjønnheten. Verre er det dersom det ruster i riflepipe eller kammer. 

Har du rustfri rifle og slipper pussing, sier du? Å nei du, også den trenger våpenpuss! Faktisk trenger pipa akkurat like mye puss som en ikke rustfri rifle. Det er også en økonomisk gevist i å lære seg å pusse våpenet. Det varer lenger med riktig stell.

Har du treskjefte, husk at stokken også trenger olje. En rifletrestokk som aldri får olje, kan slå seg og bli skjev. Det kan føre til mye trøbbel under jakta på grunn av forandret treffpunkt.

LES OGSÅ: Slik klargjør du rifla før jakta

Jegerskolen-våpenpuss-2
Det viktigste: Dette er det nødvendigste du trenger til vanlig våpenpuss.

Hva trenger du?

Det finnes et enormt utvalg av diverse våpenpussemidler, pussesett og utstyr. Uansett hva du velger, er det viktigste at rifla og hagla blir pusset og får riktig type olje på henholdsvis tre og metall.

Det mest nødvendige er en pussestokk med bronsebørster som passer kaliberet, samt et pusselapp-øye for å dra gjennom pusselappene. Jeg foretrekker pussestokker i full lengde, uten skjøter.

I tillegg trenger du våpenolje, gjerne en universalolje som både renser, beskytter og smører. En av mine favoritter til våpenpuss er Tetra Gun Lubricant. Den er passe tykk, og henger godt på bronsebørsten. 

Skyter du mange hundre skudd i året, lønner det seg å investere i mer utstyr. Det finnes spesialpussemidler som tar bort karbon, kobber, bly og mantelavleiring. Å spenne fast våpenet gjør jobben lettere, der en pussebenk som for eksempel MTM Gun Cleaning Vise fra Brownells (www.brownells.no) funker fint.

I benken står alt som trengs av børster og utstyr lett tilgjengelig for våpenpuss. Supplert med en Allan Universal Pussesettboks med pussestokker, pusselapp-øyer og det meste av børster og ullsudder (ullplugg til pussestokken), har du det meste samlet på samme sted.

LES OGSÅ: Slik pusser du opp et treskjefte.

«Schultz & Larsen Victory i .300 Win mag fikk samme behandling. Da jeg skjøv gjennom pusselappen etter andre omgang, rant det ut grønn væske! Schultz’en måtte faktisk ha ni runder med Gun Cleaner og en omgang med Copper Terminator før jeg var fornøyd med fargen på lappen.»

Slik går du fram

Flittig og regelmessig pussing med en universalolje, bronsebørste og pusselapper er i utgangspunktet nok for å holde pipa og ståldelene frie for rust. Har du skutt mange skudd før vasken, er det en fordel å pusse mens løpet er varmt. 

1: Sett gjerne rifla fast i en benk før våpenpuss.

2: Puss først med en bronsebørste påført oljen du vil bruke. Det er viktig at bronsebørsten har samme kaliber som rifleløpet. Kjør noen ganger fram og tilbake – og alltid fra kammer mot løpsmunning.

Vær ikke redd for at du skader eller sliter ut løpet, for det gjør du ikke med en bronse- eller stålbørste.

3: Bronsebørsten sammen med solventer brukes til å løsne skitt og belegg i pipa. Pusselapper brukes til å få bort de løse partiklene.

4: Skift mellom bronsebørsting og puss med lapper helt til lappene ser noenlunde rene ut. Ikke spar på pusselappene!

5: Avslutt med å dra gjennom en lapp med smørende og beskyttende olje før rifla låses inn i våpenskapet. 

Det er lurt å pusse tørr rifla rett før bruk, da olje i løpet kan påvirke treffpunktet med førsteskuddet. Kammeret bør heller ikke være oljet, men det er viktig med en puss for å unngå rust.

Jegerskolen-våpenpuss-3
Bronse er gull: Bronsebørste med olje/solvent løsner avleiringer i pipa.

Utvendig puss

Deretter fortsetter du utvendig med våpenpuss: Tørk over alle ståldeler med en oljefille, så de er beskyttet mot herr Rust. Har du hurtigmontasje på kikkertsiktet, er det lurt å ta det av slik at du får påført olje over alt – bortsett fra på kikkertlinsene.

En gang iblant bør bolten/ sluttstykket demonteres, blåses rent og oljes. Vet du ikke hvordan dette gjøres, så kontakt en børsemaker. Det er også viktig med ren støtbunn og utdrager for å sikre god repetering.

Har du en bolt som går litt tregt, kan det være lurt å smøre den med en god smørende olje under våpenpuss. Det gir mindre friksjon og samtidig mindre slitasje. Jeg har god erfaring med FP-10 fra Shooters Choice. 

Etter en skikkelig regnfull jaktdag, lønner det seg å skru ut løp/ mekanisme fra stokken slik at alle ståldeler får tørke og får et strøk med olje. Ikke sløs med oljen, for det kan samle mye smuss og dritt. 

GUIDE: Les hvordan du best bør trene før jakta.

Hva med lyddemperen?

Lyddemperen bør alltid skrus av når rifla ikke er i bruk: Under skyting samler det seg ammoniakkholdig kondens som kan skade riflepipa. Den bør derfor oppbevares varmt, tørt og luftig. 

Dersom lyddemperen kan demonteres eller består av moduler, kan det være lurt å skru den fra hverandre og vaske alle delene i varmt såpevann en gang i mellom under våpenpuss.

Det er isåfall meget viktig at alle delene blir helt tørre etterpå, og du kan gjerne spraye et tynt lag olje på delene – men aldri mye! 

Pass på å smøre gjengene i demper, moduler og på rifleløp, både for å unngå rust og at de ikke skal bli sittende fast. Molykote 111 Compound eller lignende er bra til dette.

Unngå altfor mange skudd i slengen (15 skudd og mer), vedlikehold demperen med jevne mellomrom – og du vil ha en demper som fungerer mye lenger.

Jegerskolen-våpenpuss-4
Puss smuss: Pusselappen får dratt ut smuss og løse partikler fra pipa.

Stokkepuss er ikke jåleri

Trestokker skal også oljes en gang i blant, selv om en lakket trestokk bare trenger pleie når det dukker opp hakk og riper. Det finnes mange gode stokkoljer, men Scherell’s Schaftol som markedsføres av Schou AS, er en av mine favoritter til våpenpuss: Den har en svamp påmontert flasken til å smøre på oljen.

Deretter gnir du oljen inn med en myk, lofri klut til resultatet ser bra ut. Gyttorp har en tynnere stokkolje som sprayes på før den gnis inn. Oljingen gjentas noen ganger helt til treverket får en glatt og pen overflate.

Det er også viktig at løpskanal og innvendig skjefte får olje for å unngå at stokken slår seg og påvirker presisjonen. Regelmessig oljing bevarer utseendet og fremhever pent treverk. Men unngå å søle våpenolje på treverket under våpenpuss, da noen av disse oljene kan gjøre skade.

Unntaket er mineraloljen Ballistol som kan brukes til både stål, tre og det meste. Stokkolje på metall gjør derimot ingen skade.

Jegerskolen-våpenpuss-5
Rent bord: Med et pussestativ er det lettere å rengjøre skikkelig, samt at alt verktøy har sin plass.

God sikt

Det er viktig med rene linser i kikkertsiktet. Fall aldri for fristelsen til å bruke enden på genserermet, skjortefliken eller lignende for å tørke bort dugg og støv! Da vil du før eller senere få riper på linser og coating, med dårligere sikt som resultat. 

Det finnes bra pussesett for denne bruken, inkludert våtservietter til å tørke linsene rene med. Flere av de beste kikkertsiktene har såpass gode coatinger at du faktisk bare trenger holde linsene under rennende vann for å få dem rene.

Men uansett, benytt kun myke kluter beregnet for linser eller mykt papir under denne type våpenpuss.

Puss i felten

Jakter du langt til fjells eller i utlandet, er det alltid lurt å ha med noen enkle pussesaker, så som litt olje, pusselapper og en boresnake. Sistnevnte er en pussesnor med bronsebørste som dras gjennom pipa.

Noen oljeservietter til å beskytte stålet mot rust kan også være lurt å ha i sekken til våpenpuss.

Før flyturen går hjem, kan det lønne seg å dra en oljelapp gjennom pipa og tørke over alle ståldeler med olje før våpenet låses ned i våpenkofferten: Det er ingen selvfølge at våpenkofferten kommer med samme fly som deg.

Blir våpenet liggende 2-3 dager, er et fuktig våpen i våpenkoffert en sikker formel for rust.

Jegerskolen-våpenpuss-6
Mot slark: Det er viktig at hagla får olje/fett på bevegelige deler. Da blir den ikke slarkete.

Haglepuss

Haglepuss foregår stort sett på samme måte, bare at du slipper kobbersolventer: Dra fram og tilbake med en bronsebørste med olje, for deretter å pusse med en ullsudd, pussefille eller papir til pipa er skinnende blank og ren.

Avslutt med en tynn oljefilm for rustbeskyttelse.

Alle bevegelige deler på baskyl og framskjefte, hengslebolt og låsetapper påføres et lag våpenfett eller en god olje, slik at alt går glatt og friksjonsfritt. Da unngår du et slarkete våpen, noe som kan forlenge levetiden til hagla. 

Det viktigste med hagla er at den får olje så den ikke ruster, særlig på bevegelige deler som ikke har blånering. Tørk alltid hagla etter jakttur i dårlig vær. Påfør en oljefilm som beskyttelse på alle utvendige stålflater og innvendig løp. 

Her er det viktig å smøre inn stokken med en god stokkolje. Er hagla godt oljet fra før, holder det vanligvis å olje en gang i året. Har du løse choker, er det lurt å skru dem ut av og til. Rens gjengene både i pipa og chokene, og smør alt inn med fett.

LES OGSÅ: Test av hagler

Tid for julevask

Har du skutt flere hundre rifleskudd uten regelmessig våpenpuss, kan det lønne seg å gjøre en ekstra pusseinnsats.

Jeg har ofte brukt en oppskrift jeg fant i Normas skytterlagskatalog for flere år siden: Jeg bruker Super 1 som smørende og rensende mineralolje, slipepastaen Golden Medallion, den ammoniakkfrie karbonfjerner KG1 for å ta bort uforbrent krutt og KG12 som er en vannbasert og ammoniakkfri kobberfjerner.

Flittig brukt med en bronsebørste og pusselapper, kan du få en ren pipe.

LES OGSÅ: Slik klargjør du rifla før sesongen.

Har du mye karbon- og kobberavleiring i pipa, må du ty til sterkere midler. Jeg har lenge vært fornøyd med produktene til Tetra Gun, men Schou AS (www.schouvapen.no) sendte produkter fra Hoppes  og Gyttorp som jeg ville prøve. Hoppes nr.9 er kjent for sine gode våpenrengjøringsprodukter.

Nå har Hoppes videreutviklet dette til den nye serien Hoppes Elite, med sikte på grundig rengjøring dypt ned i porene, samt vedlikehold og beskyttelse. De er miljøvennlige, lukter mindre og er ikke brannfarlige.

Jegerskolen-våpenpuss-7
Skruing: Demonter våpenet mest mulig slik at alle deler får olje.

F16-kjemi

Jeg starter med Hoppes Elite Gun Cleaner som brukes både til grundig våpenpuss og vedlikehold av løp og andre metalldeler. Denne ble egentlig utviklet med tanke på rengjøring av viktige deler på F16-fly. Gun Cleaner er ikke skadelig for treverket, men stoffet bør likevel unngås på stokken da det kan fjerne stokkolje.

Middelet sprayes inn i pipa og får virke noen få minutter. Bronsebørsten blir deretter kjørt fram og tilbake 2-3 ganger før jeg drar gjennom noen pusselapper som går passe trangt i kaliberet. Prosessen gjentas 4-8 ganger eller til pusselappen er noenlunde ren.

Gun Cleaner sprayes også på utvendig stål, som pusses rent med en tørr klut, før alt til slutt settes inn med olje. Elite Foaming Gun Cleaner kan brukes på samme måte. Det anbefales å påføre et tynt lag med Elite Gun Oil etter våpenpuss. 

Har du fremdeles kobberbelegg i pipa? Da begynner du med forannevnte prosedyre for å fjerne karbonbelegget. Når dette er borte, er det lettere å fjerne kobberbelegget med Elite Copper Terminator. Fortsett deretter med Elite Gun Cleaner for å beskytte mot fremtidig mantelavleiring.

Elite Copper Terminator er ammoniakkfri og skader ikke stålet, men det anbefales likevel å smøre inn med Elite Gun Oil til slutt for å beskytte mot rust. Merk at Elite-produktene jobber best sammen som system, da de inneholder kjemikalier som utfyller hverandre under våpenpuss.

Grønn væske fra pipa

Blaser R8 Success'en i .308 Win hadde fått mange skudd med kobberkuler uten skikkelig storrengjøring. Etter første og andre gang med Elite Gun Cleaner var pusselappen helt mørk av skitt, og først på sjette runde var pusselappen lysegrå under min våpenpuss.

Jeg satte så inn pipa med Copper Terminator og lot dette stoffet virke noen minutter før jeg pusset og tok en sjuende runde med Gun Cleaner. Nå ble pusselappen lyse-lyse grå. Meget bra! Jeg avsluttet så med en tynn film Elite Gun Oil, og dermed var Blaser’n klar.

Schultz & Larsen Victory i .300 Win mag fikk samme behandling. Da jeg skjøv gjennom pusselappen etter andre omgang, rant det ut grønn væske! Schultz’en måtte faktisk ha ni runder med Gun Cleaner og en omgang med Copper Terminator før jeg var fornøyd med fargen på lappen.

Det er viktig å få bort oljesøl og skitt i både kammer og magasin etter slik pusserunde. Bruker du en løpsguide, unngår du dette, da pussestokken føres gjennom et plastrør forbi magasinet og kammeret og rett i pipa. 

MER JEGER-LESING: Les tester av nye rifler på markedet.