Test av stokkolje til våpen

Vedlikehold av våpen

Hvilken stokkolje skal du velge for å vedlikeholde kolben på hagla eller rifla? JEGER tester flere typer stokkolje og finner store forskjeller.

Sju stokkoljer til vedlikehold av kolber på våpen
STOKKOLJE: Det er ikke likegyldig hvilken olje du bruker på våpenet hvis du vil at børsekolben skal skinne.

Stokkolje er viktig for å vedlikeholde børsekolben, men dette er kanskje ikke fremst i pannebrasken når du sliten setter støvlene til tørk etter en våt jaktdag. Våpenet stues bort i en krok – hvis den i det hele tatt slipper ut av kofferten i dag.

Når du senere skal låse børsa trygt inn i våpenskapet, har stokken på rifla eller hagla skiftet farge fra kastanjebrun til matt og grå. Et kjent scenario?

JEGER tester stokkolje slik at du slipper nettopp slike overraskelser!

Noen sverger til syntetiske stokker under mantraet «trestokker krever så mye vedlikehold». Feil: En trestokk kan bli omtrent like vedlikeholdsfri, selv om det fordrer litt jobb å komme dit. Det er noe alle kan klare – og det er tilfredsstillende å vite at den dypgylne og glinsende stokken er ditt eget verk. 

Å kline på et par lag stokkolje og si seg fornøyd, er langt fra nok. Lagene du legger på med stokkolje, er grunnlaget for et tilnærmet vedlikeholdsfritt resultat.

CLL stokkolje er den soleklare testvinneren. Som eneste i testen inneholder CCL alkanin, som fremhever spillet i treverket med svakt rødskjær. CCL leverer på øverste plan i stresstestene.

Scherell Schaftol stokkolje leveres i flere forskjellige fargenyanser, ut ifra hvilket sluttresultat man ønsker. Stokkoljen er lett å påføre, da den kommer i en liten flaske med svamp på tuten. Den gir en silkematt overflate med litt glans, men er dessverre i nedre enden av skalaen når det kommer til inntrengningsevne. 

Tetra Gun stokkolje kommer i en praktisk, tannkremtube-lignende flaske med praktisk helletut, slik at man kan klemme ut ønsket mengde olje. Den har god vannavstøtende effekt og klarer seg godt i stresstesten.

Dusjing av trestykker for å sjekke om stokkoljen virker.
Impregnering: Evnen til å motstå vann, er en kjærkommen kvalitet på et jaktvåpen. Her klarer de fleste skjefteoljene seg godt – men ikke alle.

Treteori

I sosiale medier dukker det støtt og stadig opp spørsmål om hvilken stokkolje man bør velge for å vedlikeholde treskjefter. Svarene er varierende og alternativene mange. En del får du kjøpt i våre kjære spesialbutikker, mens andre kan du blande selv. 

Vi starter derfor med litt treteori: En trebit er som en bunt med sugerør som snor seg fra rota til toppen av treet. Der våpenstokken formskjæres rundt kolbe og pistolgrep, går det hull i «sugerørene», noe vi ser som små porer. Disse er vi helt avhengige av å tette, om vi skal unngå mer vedlikehold. 

Utenpå denne forseilingen legges enda noen lag med stokkolje for å danne en beskyttende hinne som man kan slite på gjennom en lang jaktsesong. Dette er en operasjon som du gjør i flere trinn, gjerne med ulike produkter.

LES OGSÅ: Slik pusser du opp et gammelt treskjefte

To trebiter som viser hvordan stokkolje trenger ulikt inn i treverket.
Viktig inntrenging: Som grunnlag for en god og holdbar finish, er inntrenging viktig. Her er det store forskjeller mellom stokkoljene vi har testet.

Hva skal stokkoljen gjøre?

Før vi kjører i gang med selve testen, må vi se på hva vi ønsker at stokkoljen skal gjøre for oss: 

Skjefteolje er like viktig som annet jaktutstyr. Stokkolje som benyttes til å danne grunnlag, må kunne trenge langt inn i treverket og herde slik at den hindrer treverket i å trekke vann. Det er spesielt viktig om du skulle være uheldig å slå et dypt hakk i stokken.

Etter at stokken er porefylt, skal vi legge de ytterste lagene. Her ønsker vi andre egenskaper, og nå er ikke dybdevirkningen like viktig. Nå er det avgjørende at stokkoljen danner en hard hinne som er motstandsdyktig mot slitasje, som for eksempel gnissing når våpenet bæres i reim over skuldra. 

Tenker du å bruke ulik olje til metting versus siste finish? Husk å teste på en trebit først at oljene ikke reagerer med hverandre. Ellers kan alt arbeidet være forgjeves. 

Utseende og sluttresultat er herlig subjektivt. Enkelte stokkoljer gir den klassiske, speilblanke finishen du kjenner fra engelske best guns. Andre gir en silkematt overflate, mens noen legger seg midt imellom. 

I testen legger vi derfor ikke vekt på utseende: Det er opp til deg å bestemme hvordan du vil at akkurat ditt våpen skal se ut.

«Når vi så kuttet testbitene i to, var det lett å se på de lyse trebitene hvor langt inn i treverket oljen hadde trengt. Her var det store forskjeller mellom oljene.»

Slik utførte vi testen av stokkolje

For å sette hver stokkolje på prøve, lagde vi så godt som identiske testbiter av furu. Disse ble så satt inn med fem lag stokkolje, før de fikk god tid til å tørke.

Grunnen til at vi ikke valgte valnøtt, som er vanlig i våpenstokker, er enkel. Densiteten i valnøtt varierer veldig, noe man lett ser om man oljer en stokk: Noen plasser trekker oljen til seg som en svamp, mens andre bruker mye lengre tid. 

Når vi så kuttet testbitene i to, var det også lett å se på de lyse furubitene hvor langt inn i treverket oljen hadde trengt. Her var det store forskjeller mellom stokkoljene. Et par av dem ble liggende utenpå, mens den beste oljen trakk over halvveis gjennom sin bit.

Balsin stokkolje har ikke like god vannavstøtende effekt, men trenger dypt inn i treverket og tørker relativt fort. Stokkoljen har en veldig stram lukt.

Beretta Gun Stock Oil er den stokkoljen som tåler stresstestene best. Her preller vannet av som på en nypolert bil! Den egner seg godt som topplag (sjekk først at den ikke reagerer med stokkoljen du bruker som grunnlag), og gir en speilblank og beskyttende overflate. Beretta Gun Stock Oil har derimot testens dårligste inntrengning og er så seig at det er et mareritt å få den bort hvis du først får den på fingrene.

GRS stokkolje herdes svært raskt på treverket. Den gir en blank overflate og tåler stresstesten godt. GRS stokkolje skal være helt trygg å bruke også på laminatstokker. 

Vi testet også hjemmelaget stokkolje, som er halvt om halvt kokt linolje og terpentin. Dette er testens rimeligste alternativ da man får alt man trenger levert i litersflasker på den lokale jernvarehandelen. Den hjemmelagde stokkoljen trenger svært godt inn i treverket, og den tørker seint, noe som er en fordel for inntrengingen. Halvblank finish og svært god holdbarhet.

Rubbing av trestykker med stokkolje
Tåler en skrubb: Motstandsdyktigheten mot slitasje settes på prøve, for å se hva kolbefinishen tåler.

Fuktig stresstest

Deretter sto ulike stresstester for tur, slik som vannmotstand. Vestlandsværet simulerer vi med en runde i dusjen.

Også her ser vi tydelig forskjell: Overflaten som de beste stokkoljene lager, virker nesten som lakken på en nypolert bil der vannet preller av. På de som ikke gjør det fullt så godt, blir vannet liggende på overflaten, selv om bitene står med litt helling. 

Etter «regnskyllet» sammenligner vi med biter som ikke har vært i dusjen. Alle unntatt en har gledelig nok beholdt overflate-finishen. 

For tøffe tak

Motstandsdyktighet mot slitasje er også noe som verdsettes høyt hos en god stokkolje. Spesielt gjelder dette for olje som skal benyttes til de ytterste lagene. 

Her brukte vi en gammel jaktjakke og vann, der vi gnisset bitene mot stoffet med jevnt trykk og nøyaktig like mange ganger. 

Også her viste testbitene at stokkoljene i testen jevnt over holder høy kvalitet. For å skille klinten fra hveten, måtte vi faktisk frem med oppvaskskrubben til slutt for å gi dem flere runder!

Ut fra resultatene i vår store test av stokkolje, har vi funnet frem til noen favoritter, som du kan lese mer om i enkelttestene under.

Test av CCL stokkolje

CCL stokkolje er et sett som består av tre flasker som sammen bidrar til å lage den klassiske rødoljefinishen; olje, herder og poleringsmiddel.

Tre flasker i et sett til test av CCL stokkolje
CCL STOKKOLJE: Klassisk rødoljefinish
CCL stokkolje

Mengde: 3 x 50 ml

Leverandør: Magne Landrø

Veil. pris: 449,-

skala
6/6

CCL stokkolje har enkel påføring: Dekk flaskeåpningen med en finger, snu den på hodet, og påfør dråpen med sirkulære bevegelser.

CCL stokkolje herder sent, og er noe av grunnen til at den trenger dypest i testen.

Smører du på herder (koboltsikkativ), herder CCL stokkolje derimot raskere enn konkurrentene. Svært enkelt – og du kan bestemme resultatet selv!

LES OGSÅ: Test av Scherells Schaftol stokkolje

CCL er eneste stokkolje i testen som inneholder alkanin, som fremhever spillet i treverket med svakt rødskjær. Overflaten blir halvblank, men kan justeres noe med poleringsmiddelet. 

Settet er testens dyreste, men også mest komplett. I stresstestene leverer CCL på øverste plan og blir best i test!

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Dyp inntrenging

Kan styre hele prosessen selv

MINUS

Ingenting

Test av Scherell Schaftol stokkolje

Scherell Schaftol stokkolje kommer i en liten flaske med svamp i tuten. Dette gjør påføringen til en lek: Trykk flasken med et lett trykk mot treverket og stryk på. Enkelt!

Scherell Schaftol stokkolje test
SCHERELL SCHAFTOL: Stokkolje med enkel påføring
Scherell Schaftol

Mengde: 50 ml

Leverandør: Schou AS

Veil. pris: 129,-

skala
2/6

Scherell Schaftol stokkolje gir en silkematt overflate med litt glans. Scherell Schaftol kan også leveres i flere forskjellige fargenyanser, avhengig av hva du selv vil ha som sluttresultat.

Inntrengingsevnen viser seg dessverre å være i nedre enden av skalaen.

Scherell Schaftol stokkolje er også den eneste som gir etter allerede når den blir utsatt for vann i dusjen. Testbiten kan rett og slett ikke oppvise de samme vannavstøtende egenskapene som flere av de andre. Vannet ble liggende og trakk ganske kjapt inn i vår testbit.

LES OGSÅ: Test av Tetra Gun stokkolje

Alt i alt må vi innrømme at i vår test av stokkoljer til våpen er dette skuffende levert av Scherell Schaftol.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Enkel påføring

MINUS

Lite motstandsdyktig

Svak inntrenging

Test av Tetra Gun stokkolje

Tetra Gun har valgt å levere sin stokkolje i en flaske med en praktisk helletut der man kan klemme ut ønsket mengde olje, nesten som ut av en tannkremtube.

tetra gun stokkolje i en flaske til test
TETRA GUN: Tetra Gun leverer sin stokkolje i en flaske med smart helletut.
Tetra Gun

Mengde: 60 ml

Leverandør: Norma AS

Veil. pris: 179,-

skala
5/6

Deretter smører man oljen fra Tetra Gun utover med fingeren eller en klut. Påføringen går med andre ord lekende lett, noe som er en fordel. 

Tetra Gun stokkolje ligger midt på treet i testen når det kommer til inntrenging. Resultatet gir oss en halvblank overflate.

Tetra Gun har en klart vannavstøtende effekt under oppholdet i dusjen, og tåler godt også de andre stresstestene vi utsetter trebiten for. 

LES OGSÅ: Test av Balsin stokkolje

Av oljene som kan skilte med såpass god inntrenging, er det kun CCL som kan skilte med høyere slitestyrke enn Tetra Gun i JEGERs test av stokkolje til våpenkolber.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Gode resultater på alle plan

Meget lett å påføre

MINUS

Hårfint bak himkok og CCL

Test av Balsin stokkolje

Balsin er testens rimeligste stokkolje, om man ser bort fra Himkokens vanvittige mengder.

balsin skjefteolje stokkolje test
BALSIN: Stokkoljen fra Balsin er testens rimeligste
Balsin Schaftol

Mengde: 50 ml 

Leverandør: Nordskog

Veil. pris: 86,-

skala
3/6

Balsin leveres i ei enkel flaske med skrukork, slik som mange av de andre stokkoljer i testen. Balsin-flaska har imidlertid en liten innsnevring i toppen som gjør påføringen litt enklere. 

Det første du merker når flaska åpnes, er lukta. Denne er stram!

Balsin stokkolje trenger dypt inn og tørker likevel relativt fort. 

Når det kommer til stresstestene, har ikke Balsin helt god vannavstøtende effekt: Vannet blir liggende på overflaten istedenfor å prelle av, men trekker samtidig ikke like raskt inn som vi opplevde på Scehrell

LES OGSÅ: Test av Beretta Tru Oil stokkolje

Heller ikke i slitasjetesten av stokkoljer til våpen er Balsin helt tilfredsstillende: Den gir etter ganske kjapt når den utsettes for mekanisk påvirkning.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Dyp inntrenging

Lav pris

MINUS

Ikke den mest holdbare

Test av Tru Oil Beretta Gun Stock Oil

Tru Oil Beretta Gun Stock Oil er en stokkolje som leveres i en liten flaske med stor åpning. Det gjør at påføringen fort kan bli temmelig grisete.

beretta tru oil gun stock oil stokkolje
BERETTA GUN STOCK OIL: Blir fort grisete påføring
Beretta Tru Oil skjefteolje

Mengde: 90 ml

Leverandør: Schou AS

Veil. pris: 229,-

skala
4/6

Beretta Gun Stock Oil er i tillegg uten tvil testens seigeste: Får du den på fingrene, er det et lite mareritt å få den bort.

Inntrengingen er testens dårligste. Oljen herder så fort at den bare blir liggende på overflaten, men det er ikke bare negativt:

Riktignok trenger Beretta Gun Stock Oil såpass grunt at her bør man bruke andre ting først, i tilfelle man er uheldig og får et hull i stokkens overflate.

LES OGSÅ: Test av GRS stokkolje

Samtidig er Beretta Gun Stock Oil uten tvil den oljen som tåler stresstestene best: Vann preller av som på en nypolert bil! Den egner seg dermed best som topplag, men sjekk først at den ikke reagerer med oljen du bruker som grunnlag.

Resultatet er en speilblank overflate som beskytter underliggende finish godt, slik at den kan brukes sammen med andre produkter i vår test av stokkolje til våpen.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Svært slitesterk

Vannavstøtende

MINUS

Svak inntrenging

Test av GRS stokkolje

GRS stokkolje er nok en overraskelse for mange. Skjefteprodusenten er mest kjent for sine laminatstokker, men de leverer faktisk også stokkolje.

GRS stokkolje i metallflaske til test
GRS stokkolje er egnet for laminatstokker, viser vår test av stokkoljer
GRS skjefteolje

Mengde: 90 ml

Leverandør: Norma AS

Veil. pris: 99,-

skala
4/6

GRS stokkolje skal være helt trygg å bruke nettopp på laminatstokker.

Flaska til GRS har en relativt stor åpning, noe som gjør at man må være litt forsiktig for å unngå griseri utover arbeidsbenken. 

GRS stokkolje minner veldig mye om Tru Oil i hvordan den oppfører seg på treverket, da den herder svært raskt. Oljen trekker derimot litt dypere enn Tru Oil, men ikke mye. 

LES OGSÅ: Test av linolje og terpentin som stokkolje

GRS gir en blank overflate etter herding og tåler godt vår stresstest for stokkoljer til våpen, faktisk svært godt.

På vanlige stokker av valnøtt ville jeg derimot anbefalt å ha en annen olje som grunnlag for å sikre noe bedre inntrenging som grunnlag for et langvarig resultat.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Svært motstandsdyktig

MINUS

Svak inntrenging

Test av linolje og terpentin som stokkolje

Halvt om halvt med kokt linolje og terpentin, er svaret du ofte får hvis du spør «gamlekara» om hva man skal bruke for å vedlikeholde treskjefter.

Syltetøyglass med halvt om halvt med kokt linolje og terpentin
"Himkok", eller halvt om halvt kokt med linolje og terpentin, testes også som stokkolje i vår store test
«Himkok»

Mengde: 2 liter (!)

Leverandør: Lokale malingsgrossister 

Veil. pris: 200-300 kroner

skala
5/6

Dette er uten tvil testens rimeligste og mest tilgjengelige alternativ. Alt man trenger, fås levert i litersflasker på den lokale jernvarehandelen eller malingssjappa! 

Oljen trenger svært dypt inn i testbiten, tett opp mot CCL.

Oljen tørker relativt seint, noe som er en fordel for inntrengingens del. Finishen blir halvblank og holdbarheten svært god. 

LES OGSÅ: Test av Liqui Moly Guntec våpenolje

Denne kan brukes både til å mette treverket og til å legge siste finish. På den negative siden må man finne en passende beholder selv, og lukta kan være ganske stram.

Likevel er det dette alternativet som gir deg mest for pengene i vår test av stokkolje til våpen.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Lett tilgjengelig

God holdbarhet

MINUS

Stram lukt

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.


Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned digitalt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
Mest verdi
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
Mest verdi
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
11 papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
Mest verdi
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.