Kipplauf - Test av Enkeltskuddsrifler

Guide til kipplauf

Kipplauf er enkeltskuddsrifler spesielt egnet til jaktformer der man må bære langt, bratt og tungt. JEGER har laget en guide til kipplauf-rifler og tester et knippe våpen.

kipplauf rifle enkeltskudd test jakt
Fingernem: Randpatroner er en stor fordel i en kipplauf. Dette gjelder uansett brytevåpen og antall piper. Å pirke ut en rillepatron av kammeret kan være – nettopp – litt pirkete.

Kipplauf kan være et våpen for spesielt interesserte, men hvor ofte trenger du egentlig mer enn ett skudd? Det spørsmålet må du svare på selv – men kipp’en har uansett mye godt å by på. 

Duejakt med enkeltløpet Star Baikal har for mange jegere vært starten på jegerkarrieren: Kun ett skudd – og bommet man, var sjansen blåst. Skuddmulighetene måtte derfor tas ekstra godt vare på, noe som kanskje hadde en psykisk effekt på skytteren. Det samme gjelder vel med rifla?

Enkeltskudd-rifler er i dag langt mer utbredt enn enkeltskudd-hagler. Riflene finnes i flere konstruksjoner, der fallblokk og kipplauf er de to vanligste.

Ordet kipplauf er tysk og betyr direkte oversatt noe sånt som vippende løp. Med andre ord, kipplaufen er et brytevåpen. Fallblokken er derimot en rigid konstruksjon.

Test-av-fjellbørser-Kipplaufer-1
Test-av-fjellbørser-Kipplaufer-1

Suveren fjellrifle

Muligheten til å knekke og demontere kipplaufen på lik linje med en hagle, gir den noen fortrinn i mange jaktformer. Spesielt under de jaktformene der man må bære langt, bratt og tungt, vil kipplaufen komme til sin rett. 

Vekten på en kipplauf vil som regel ligge langt under en vanlig boltrifle, så det er ikke uten grunn at engelskmennene kaller den for «mountain rifle». For hjortejegere i stupbratte vestlandsfjell eller villreinjegere med uendelige vidder i horisonten, vil derfor en kipplauf garantert ha mye for seg. 

Dessverre er ikke markedet for kipplaufer det største her på berget. Mye av det som er å oppdrive, må spesialbestilles da butikkene ofte ikke har disse på lager. Jeger.no gir derfor en liten guide til denne konstruksjonen og ulike avarter, samt en test av noen aktuelle våpen.

Test-av-fjellbørser-Kipplaufer-3
Tryggere enn Olsenbanden: Jaegerlåsen kjennetegnes ved en ekstra blokk (her gullfarget) som låser pipe og baskyle sammen.

Valg av kaliber til kipplauf

Skal du kjøpe deg en kipplauf, er det et par ting du bør ha i bakhodet. Du har vel hørt den eldgamle diskusjonen om randpatroner versus rillepatroner i kombi og drilling? Den er like aktuell i en kipp:

Akkurat som i ei hagle, har randpatronene en krage bakerst på hylsa som gjør jobben til ekstraktor/ ejektor lettere. For riflejegeren blir det vesentlig lettere å få hylsa ut av kammeret etter avfyrt skudd, noe også vår test viste.

Med rillepatroner kan man i tillegg være uheldig slik at ekstraktoren ikke får tak i rillen. Resultatet blir at hylsa/patronen sitter fast i kammeret.

En annen fordel med randpatronene er at de oftest jobber på et vesentlig lavere trykk enn rillepatronene. Det vil i praksis si at mekanismen tåler langt flere skudd uten at det vil oppstå slark.

hagle test jeger
Les også
Se våre tester av 60 hagler. Guide til valg og tilpasning av hagle og sjekkliste ved kjøp av brukt hagle.
Test-av-fjellbørser-Kipplaufer-4
Allsidig: Rizzini RK1 har spor for både Blasermontasje og vanlig 11 mm skinne.

Låsemekanismer

Kipplaufer produseres med ulike låsemekanismer. Noen er formet som ei vanlig hagle (bokslås), mens to andre vanlige kalles for greenerlås og jaegerlås.

Greenerlåsen har en bolt som låser i et hull i skinna på pipa. Jaegerlåsen er litt mer innviklet: Franz Jaeger er kanskje mest kjent fra Olsenbanden og sprengte pengeskap, men kunne også våpen:

Franz Jaegers mekanisme består av en blokk som vippes inn i et spor i pipa. Dermed låses pipe og baskyle sammen når man lukker våpenet.

Fordelen med jaegerlåsen er at den i teorien vil tåle et høyere trykk enn en vanlig bokslås. Og det er jo noe å tenke på dersom man ønsker seg et kaliber som jobber på et høyere trykk enn de vanligste randpatronene.

Test av Merkel K5 og Blaser K95 Ultimate

Noen vil ha størst mulig magasin, mens andre drømmer om å jakte med kun et skudd i ei lett rifle. Kipplauf er da et valg for dem. Vi tester Blaser K95 og Merkel K5, to enkeltskudds-rifler i øvre prissjikt.

Merkel K5 og Blaser K95 Ultimate
Klassisk og nyskapende: Merkel K5 og Blaser K95 Ultimate representerer hvert sitt ytterpunkt i kipplauf-tradisjonen.
Blaser K95 Ultimate Standard og Merkel K5 Extreme

Blaser K95 Ultimate Standard

Kaliber: 6,5x55

Kikkertsikte: Blaser B2 2-12x50ic

Riflelengde: 104 cm

Løpslengde: 60 cm

Vekt rifle: 2,8 kg

Vekt m/sikte: 3,7 kg

Stokk/ kolbelengde: Syntetisk tommehullstokk med justerbar kinnstøtte/ 36,5 cm 

Avtrekk: Direkte

Pris: Rifle fra kr. 61.820,- (kr. 86.272,- inkl.kikkertsikte)

Leverandør: Blaser Group AS

Merkel K5 Extreme

Kaliber: 7x57R

Kikkertsikte: Zeiss Victory HT 2,5-10x50

Riflelengde: 92 cm

Løpslengde: 51 cm

Vekt rifle: 2,3 kg

Vekt m/ sikte: 3,0 kg

Stokk/ kolbelengde: Trestokk med svinerygg og bavarian kinnstøtte/ 36,5 cm 

Avtrekk: Direkte, justerbart

Pris: Rifle kr. 44.990,- (kr. 64.990,- inkl kikkertsikte) 

Leverandør: Sisu Villmark AS

skala
5/6

Et enkeltskudds brytevåpen stiller større krav til jegeren. Det er nok en av grunnene for noen til å jakte med nettopp slike våpen – og samtidig en av grunnene til at andre ikke vil gjøre det. Kipplauf-rifler fås i forskjellige prisklasser, avhengig av merke, modell, stokk og gravyrer. 

Rifletypen er heller uvanlig her i landet, men vi fikk tak i to modeller til test: En Blaser K95 Ultimate fra Blaser Group Norge og en Merkel K5 fra Sisu Villmark. Begge er kipplauf-rifler i den høyere prisklassen.

Automatisk: Oppspenneren slår seg av automatisk når du brekker Blaser K95.
Automatisk: Oppspenneren slår seg av automatisk når du brekker Blaser K95.

Blaser K95 Ultimate Standard

Blaser har flere utgaver av K95. Med trestokk, helstokk og luksusmodeller med pent treverk og graveringer skyter prisen fort i været. Syntet og karbonstokk er et alternativ for dem som vil ha lettest mulig rifle.

Blaser K95 Ultimate Standard har syntetisk tommelhullstokk med justerbar kinnstøtte, en kombinasjon man kanskje ikke forbinder med kipplauf. Kinnstøtten har integrert minnefunksjon og fås også med justerbar og rekylabsorberende kolbe. 

Svært presis: Det er ingenting å si på presisjonen til K95, men det kreves da når du kun har ett skudd.
Svært presis: Det er ingenting å si på presisjonen til K95, men det kreves da når du kun har ett skudd.

De gummierte grepene sitter som støpt i hendene og den justerbare kinnstøtta er et stort pluss. Her er det ingen sjenerende justeringsskruer som stikker ut, og kolbelengden 36,5 cm samt avstanden fra det bratte pistolskjeftet frem til avtrekkeren passer meg perfekt. 

Justerbar: Den justerbare kinnstøtten gjør at det er lett å få presist anlegg med Blaser K95.
Justerbar: Den justerbare kinnstøtten gjør at det er lett å få presist anlegg med Blaser K95.

Smekker, men ikke lett

Blaser K95 har Jaeger Tilting block lås som tåler høyere kammertrykk. Oppspenneren gjør rifla ekstra trygg, og den er akkurat passe tung å spenne opp. Et pluss er at det kan gjøres lydløst, samt at den automatisk spennes ned når rifla brekkes. 

Testrifla har kaliber 6,5x55. Rillepatron er ikke optimalt i brytevåpen, men rifla fås også for randpatroner. Blaser K95 har et meget godt avtrekk som jeg måler til ca 900 g. Det er passe lett og viktig for presise skudd – noe som er særlig viktig når man kun har en patron i rifla! 

Småfikkel: Når du er kald på fingrene, kan det være fomlete å få ut en 6,5x55-patron fra et brekkvåpen.
Småfikkel: Når du er kald på fingrene, kan det være fomlete å få ut en 6,5x55-patron fra et brekkvåpen.

Kipplauf’en er smekker og demonteres enkelt akkurat som ei hagle, slik at den fint går i ryggsekken. Men med sine 2,8 kg er ikke Blaser K95 lett til kipplauf å være. 

Ellers oser Blaseren som vanlig av god kvalitet. Rifla har åpne sikter, men kikkertsikte monteres raskt i Blasers sadelmontasje uten treffpunktforandring. Med et Blaser B2 2-12x50 ic kikkertsikte blir dette ei bra jaktrifle der du må stole på førsteskuddet. 

Kompakt: Blaser K95 kan enkelt plukkes fra hverandre, akkurat som ei hagle, og får fint plass i sekken når du ikke trenger våpenet raskt tilgjengelig for skudd.
Kompakt: Blaser K95 kan enkelt plukkes fra hverandre, akkurat som ei hagle, og får fint plass i sekken når du ikke trenger våpenet raskt tilgjengelig for skudd.

Imponerer på heia

Etter innskytingen som går raskt med presise cm-knepp på Blaser B2-siktet, skyter jeg treskuddserier på 100 m. 

Jeg noterer meg liten plass mellom topplever og kikkertsikte når våpenet er oppspent. Ellers er det ingen problemer med å få ut tomhylsa som jeg vipper elegant ut med fingerneglen. Oppspenneren er også lettbetjent. 

Med kinnstøtten justert i riktig høyde skyter jeg meget stødig med Blaser K95. Sammen med det fantastiske avtrekket og god presisjon, blir skyteopplevelsen meget god. Etter 2x3 skudd blir resultatet slik:

Merkel K5 Extreme 

Kipplaufmodellen til Merkel er en lett, smekker og stilig kipplauf av topp kvalitet – akkurat som du ser for deg en klassisk kipplauf, med tysk svineryggkolbe og Bavarian kinnstøtte. Testrifla har pent grade 5 oljet treverk med fin finish og nettskjæring på pistol og framskjefte. 

Pistolskjeftet er passe bratt. Testrifla har lengre avstand til avtrekkeren enn Blaser K95. men her kan avtrekkeren justeres fram/ tilbake og sideveis for personlig tilpassing. Avtrekket er lett og meget godt, målt til ca 750 gram. 

Også Merkel K5 har Jaeger Tilting block mekanisme og manuell oppspenner. Sistnevnte er passe lett og spennes opp bortimot lydløst, samt spennes automatisk ned når toppleverhendelen skyves til siden.

Klassisk: Vakker treverk og en klassisk, bayersk svinerygg gjør Merkel K5 til et pent våpen.
Klassisk: Vakker treverk og en klassisk, bayersk svinerygg gjør Merkel K5 til et pent våpen.

Lettvekter

Demonteringen gjøres like raskt her. Du kan også enkelt ta ut Jaeger-blokka, og da er rifla sikret. Jeg liker ellers at fremste rembøyle sitter i enden av framstokken.

Merkel K5 testes i kaliber 7x57R som er en passende patron i et brytevåpen. Løpet er 51 cm langt og flutet. Det er også gjenget for lyddemper.

Godt kaliber: 7x57R er et godt kalibervalg til et brekkvåpen, da kragen gjør patronen enklere å ta ut.
Godt kaliber: 7x57R er et godt kalibervalg til et brekkvåpen, da kragen gjør patronen enklere å ta ut.

En Zeiss Victory HT 2,5-10 x 50 er montert i Merkel MAM hurtigmontasjer. MAM er Merkels helt nye hurtigmontasjer som fås både for ringer og Zeiss- og Swarovski-skinner. 

Egenvekta er på 2,3 kg. Til sammen blir dette er ei meget bra rifle for råbukkjakt eller villrein- og hjortejakt der det er fordel å kunne bære rifla i sekken.

Oppspenner: Oppspenneren er akkurat passe tung og kan betjenes lydløst.
Oppspenner: Oppspenneren er akkurat passe tung og kan betjenes lydløst.

Skytetesten

Merkel K5 er meget lett og smekker med bratt pistolskjefte, men grepet blir likevel ikke like naturlig for min hånd som Blaser K95. Jeg savner særlig høyere kolbekam for god kinnstøtte: Den passer bra med åpne sikter, men med kikkertsikte blir den for lav. 

Ny montasje: MAM er Merkels nye hurtigmontasjer som fås både for ringer og Zeiss- og Swarovski-skinner.
Ny montasje: MAM er Merkels nye hurtigmontasjer som fås både for ringer og Zeiss- og Swarovski-skinner.

7x57 R er en passende patron i et brytevåpen til rådyr, og duger også til hjort og elg med ei god kule. Rifla er behagelig å skyte med, og ladingen går kjapt og greit. 

Testriflas presisjon er middels god med disse patronene i benk på 100 m, og helt grei til jakt på vanlige hold. 

Våpenvalget

På oppløpssiden blir dette fort et valg omkring tradisjon eller funksjon: Merkel K5 er klart penest å se på, og er en klassisk kipplauf med flott treverk. 

Blaser K95 med syntetstokk er selvfølgelig ikke like pen, men den tar det igjen i skytekomfort og presisjon – og for meg er det viktigst. Men jeg ville valgt et kaliber med randpatron, gjerne 7x57 R eller 8x57 IRS. 

Prioriterer du likevel en pen trestokk, er Merkel K5 et godt valg. Etter en del skyting i sittende jegerstiling skjøt jeg godt også med denne. Men det var lettere å få gode samlinger med Blaser K95. Derfor blir den min favoritt i kipplauf-duellen.

Sikring: Jager-blokka kan enkelt tas ut på Merkel K5, og våpenet er da helt sikret.
Sikring: Jager-blokka kan enkelt tas ut på Merkel K5, og våpenet er da helt sikret.

VURDERING
Terningkast Blaser K95 Ultimate Standard
Terningkast Merkel K5 Extreme
PLUSS

Blaser K95 Ultimate Standard:

Lydløs oppspenner

Godt avtrekk

God presisjon

Justerbar kinnstøtte

Merkel K5 Extreme:

Lydløs oppspenner

Godt avtrekk

Meget lett

kort og smekker

MINUS

Blaser K95 Ultimate Standard:

Litt tung

Merkel K5 Extreme:

Lav kinnstøtte for kikkertsikte

Test av Bergara BA13 Kipplauf

Bergara BA13 beviser i vår test at en kipplauf ikke trenger å koste skjorta. For en hyggelig penge får du ei rifle med oppspenner, god ergonomi og et godt utvalg av montasjer. Men kan den sammenlignes med de dyrere riflene i testen?

To Bergara BA13 rifler lent mot en vegg
Bergara BA13 er testet både med vanlig kolbe og med tommelhull
Bergara BA13

Låsemekanisme: Bokslås med oppspenner

Vekt: 3,1 kg

Kaliber testvåpen: 308win

Stokk: Syntet, m/ u tommelhull

Leverandør: Norma AS

Veil pris fra kr: 6818,- (8490,- m/ tommelhullskjefte)

skala
3/6

Bergara BA13 er billig til å være kipplauf. Å sammenligne ei rifle til snaut 7000,- med rifler som koster nær det tidobbelte, er nok urettferdig. På den annen side viser Bergara BA13 at man ikke trenger å tømme bankkontoen for å få ei rifle man kan dele og putte i sekken. 

Bergara BA13 har ikke jaegerlås, men er derimot bygd på en bokslås hvor avtrekkerbøylen vippes bakover for å knekke rifla. Det er en konstruksjon som virker veldig grei, men med sine 3,1 kg gir det en aldri så liten pondus sammenlignet med de to andre.

BA13 blir for øvrig kun levert med syntetisk stokk, der man kan velge mellom tommelhull eller vanlig pistolgrep, så vi har like godt testet begge. 

Ujevnt avtrekk

En stor utdrager sørger for å få patronene ut av kammeret. Å pirke ut tomhylsa, er derimot litt kilent, noe kalibervalget kan ta skylda for: Begge Bergaraene er kamret i .308 win. På Bergaras nettsider finnes også 6,5x57R og 8x57JRS om man heller ønsker randpatroner.

På skytebanen viste Bergara BA13 seg å være litt kresen, men gikk greit med rett ammunisjon. Avtrekket på den ene var veldig godt, mens den andre hadde litt kryp.

finger på avtrekkerbøylen på Bergara BA13
Annerledes: Bergara BA13 åpnes ved å trekke avtrekkerbøylen bakover.

Felles for begge modellene var at kolbene var veldig høye, så høye at de åpne siktene var umulig å bruke for artikkelforfatteren. Disse stokkene er tydelig laget for bruk av kikkertsikte, og det er ikke nødvendigvis negativt.

Kikkertsiktet monteres enkelt i den integrerte picatinnyskinna på pipa. Her har du følgelig et hav av montasjer å velge i. 

Godt rekylopptak med Bergara BA13

.308 win er en rekylsvak patron i utgangspunktet. Rekylopptaket i begge riflene gjorde den enda snillere. Spesielt versjonen med tommelhull var meget god å skyte med.

Alle Bergara BA13 blir levert med gjenga piper, så med lyddemper/ rekylbrems kan du dempe rekylen enda mer. Pipene har ellers en meget god finish med fluter, noe man forbinder med langt dyrere våpen. 

Oppspenner fremfor konvensjonell sikring er noe stadig flere jegere ser fordelene av. Her får man faktisk ei rifle med oppspenner for en meget hyggelig penge! BA13 er utstyrt med noe så uortodoks som utvendig hane, hvor denne spennes før skudd.

Ulempen med en slik konstruksjon er at den vil bruke lengre tid fra avtrekket knekker til patronen avfyres. Dette stiller igjen større krav til skytteren. På den positive siden er det veldig enkelt både for deg som jeger og andre å se at våpenet ikke er spent.

Bergara B13 er så absolutt å anbefale.

Vi har også testet Bergaras salonggevær BMR Steel.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Pris

Godt utvalg av montasjer

God ergonomi, spesielt tommelhullversjonen

MINUS

Litt kresen på ammunisjon

Varierende kvalitet i avtrekk

Utvendig hane

Tung til å være kipplauf

Test av Blaser K95 Kipplauf

Vi har testet Blaser K95, som er en kipplauf med jaegerlås og oppspenner. Enkeltskudd-rifla har en god finish og oser av kvalitet i alle ledd. Når den til topps i testen?

Blaser K96 Baronesse Strutzen lent mot en vegg sett fra siden
Lekker og påkostet: Blaser K96 Baronesse Strutzen
Blaser K95

Låsemekanisme: Jaegerlås med oppspenner

Vekt: 2,4 kg

Kaliber testvåpen: 6,5x57R

Stokk: Tyrkisk valnøtt med lett svinerygg

Leverandør: Blaser Group AS

Veil. pris fra: 60.900,-

skala
6/6

Blaser er for mange først og fremst kjent for sine rettrekkere, men produserer også kombinasjonsvåpen og ikke minst kipplauf.

Vi har testet K95 som er en kipplauf med jaegerlås og oppspenner. Testrifla, en Blaser K95 Baronesse Stutzen, er et meget påkostet eksemplar med gravyre, treverk i grade 8 og helstokk.

Men K95 finnes i utallige utgaver og påkostningen vil ikke ha noen innflytelse på vår test. Grunnmekanismen er nemlig lik på alle modellene av K95. 

Lekker kipplauf i test

Førsteinntrykket av Blaser K95 minner mye om Rizzini sin kipplauf: Tight i alle ledd og alt oser av kvalitet. Montasjene som benyttes på K95, er Blasers sadelmontasje. Når man monterer denne montasjen første gang, bruker man en skrutrekker for å få riktig moment på låsehendelene.

Etter dette kan man enkelt ta kikkerten av og på, uten at treffpunktet endres. Minuset er at man er låst til disse kostbare montasjene – og dette fordyrer et allerede dyrt våpenkjøp.

Test-av-Blaser-K95-2
Solid: Blasers originale sadelmontasje er et bunnsolid konsept mange kjenner til: Flipp opp og vri to hendler, og kikkerten kan lett tas av.

Stålet i Blaser K95 er plastnitrert, akkurat som på deres andre modeller. Kanskje ikke det mest klassiske, men på den annen side er denne finishen nærmest uslitelig. Treverket på testvåpenet har også fått en skikkelig oljefinish uten synlige porer.

Det er derimot ikke standard på rimeligere utgaver. Stutzenutgavene av Blaser K95 er for øvrig konstruert slik at forskjeftet er delt i to. På denne måten unngår man at stokken klemmer på pipa, slik som enkelte eldre helstokker er kjent for.  

Lav vekt på Blaser K95

Vekten på K95 stopper rett i overkant av 2,4 kg. Med testvåpenets Zeiss Conquest V6 1-6 x 24 havner totalvekta rett under 3 kg. Med et så lett oppsett, bør man definitivt tenke litt på rekyl når man velger kaliber.

Stokken på K95 minner også mye om Rizzinien og gir god ergonomi. Hånden passer perfekt rundt det litt svulmende pistolgrepet og den skarpe nettskjæringen gir et godt grep. 

Testrifla ble levert i 6,5x57R og imponerte stort. Presisjonen i rifla trenger strengt tatt ingen kommentar: K95 går «hull i hull»!

Mekanismen er meget lett å spenne og avtrekket er akkurat slik det bør være på en kipp: Lett, og knekker som glass. Om man ønsker å spenne ned mekanismen uten å avfyre skudd, gjøres dette også lett ved å dra oppspenneren tilbake.

Testens beste kipplauf er nettopp denne rifla, Blaser K95. Vi har også testet kombier og rettrekkere fra Blaser. Blant annet Blaser D99.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

God finish og kvalitet i alle ledd

Meget godt avtrekk

Meget god oppspenner

MINUS

Kostbare montasjer

Test av Rizzini RK1 Kipplauf

Rizzini RK1 er en vaskeekte kipplauf med jaegerlås og oppspenner, tross sitt italienske opphav. Enkeltskuddsrifla er lett og smekker, og gir et solid førsteinntrykk.

Rizzini RK1 kipplauf lent opp mot en vegg.
Rizzini RK1 kipplauf enkeltskuddsrifle er et hyggelig bekjentskap.
Rizzini RK1

Låsemekanisme: Jaegerlås med oppspenner

Vekt: 2,7 kg

Kaliber testvåpen: 7x65R

Stokk: Tyrkisk valnøtt med en lett svinerygg

Leverandør: Magne Landrø AS, www.landro.no

Veil. pris fra: 49.650,-

skala
5/6

Rizzini RK1 er lett, smekker og med de klassiske linjene en slik rifle bør ha. Baskylen er laget i en titanlegering og passformen er upåklagelig. Alt viser så tight og presist i vår test som man forventer av et våpen i denne prisklassen. 

Rifla er relativt lett med sine 2,7 kg og ble levert med en Leica Magnus 1,5-10 x 42. Totalvekten havner dermed under 3,5 kg og den kan følgelig trygt kalles en lettvekter.

Med så lav vekt skulle man tro at en patron som 7x65R vil bli i overkant frisk. En godt utformet stokk og myk kolbekappe gjør det derimot til en smal sak å stable kulehullene oppå hverandre, slik at skytetesten kan avsluttes med et aldri så lite glis! 

Spesiell nettskjæring

Nettskjæringen er av det litt spesielle slaget og ikke noe man ser hver dag, såkalt Fishscale Checkering. Sammen med et lett svulmende pistolgrep gir dette et meget godt grep. Min subjektive mening er at dette gir rifla et pent og stilfullt preg, men dette er en smakssak.

Finishen på selve stokken er som man vanligvis ser på nye trestokker nå til dags: En lett oljefinish med en del porer. Et slikt våpen fortjener etter min mening en fullverdig oljefinish, men da hadde prislappen blitt en helt annen.

Test-av-Rizzini-RK1-2
Lekker: Rizzini RK1 er utstyrt med såkalt Fishscale checkering. Dette er noe man ikke ser hver dag.

Rizzini RK1 med enkel kikkertmontasje

Å montere kikkert på en RK1 er lekende lett, for her har man mange muligheter. Kikkerten monteres rett på pipa og man har mulighet til å benytte det meste av ringer/ skinner som passer 11 mm montasjespor.

I tillegg har RK1 frest inn spor slik at man kan benytte Blasers sadelmontasje. Med en hurtigmontasje på pipa vil man derfor ha muligheten til å ta kikkertsiktet av og på uten treffpunktforandringer. Det er perfekt om man ønsker å demontere våpenet under transport. 

Oppspenneren og avtrekket på RK1 står derimot ikke helt i stil med resten. Oppspenneren er ganske hard å spenne, med et distinkt knepp på toppen. Å spenne den ned er enda hardere og mer høylytt.

Avtrekket er også litt hardt. Utrolig synd med slikt detalj-rusk når det ikke er noe annet å sette fingeren på!

I denne testen har vi testet tre enkeltskudd-rifler, samt laget en liten introduksjonsguide til kipplaufen. Testens beste kipplauf er Blaser K95, som fikk seks av seks mulige poeng. 

VURDERING
Terningkast
PLUSS

God finish og kvalitet

Mange montasjemuligheter

Godt utformet stokk

MINUS

Kryp i avtrekk

Hard oppspenner

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.


Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.