Den liggende skytestillingen du bruker under oppskytingen på bane, er sjeldent aktuell på jakt. Her er hver skytestilling du må beherske for å sikre human avlivning når skuddsjansen byr seg.
SKYTESTILLINGER: Ekstra støtte er viktig for sikre skudd
Lesetid: 5 minutter
Human avlivning er noe av det grunnleggende vi jegere holder på med. Slurvete og forhastede skudd som resulterer i skadeskyting og unødig lidelse for viltet er ikke i tråd med det.
Mye og riktig skytetrening bør alle jegere ha med seg, noe som er med på å sikre gode treff når skuddsjansen byr seg. Ute i felt bør du i størst mulig grad finne så stødig skytestilling som mulig, gjerne i form av naturlig støtte om du ikke har noe med deg.
Ekstra støtte kan være så mangt, skytestokker av forskjellig slag eller naturlig støtte som stubber, rotvelt, tre eller stein. Selv støtte fra spinkle ungtrær kan være nok til å gi en stødig og sikker skytestilling.
Skytestillinger
Vi skiller gjerne mellom skytestillingene stående, sittende/kne eller liggende. Stående skytestilling er klart den vanskeligste og krever mye trening for å kunne skyte godt.
Med all skyting er det viktig med faste gode grep med rifla presset godt mot skulderen og et godt rekylopptak. God kinnkontakt med kinnstøtten er et annet element, og viktig og den bør være i riktig høyde i forhold til kikkertsiktet. Justerbar kinnstøtte er en fordel for å tilpasse riktig høyde.
Avtrekk
Avtrekket er kanskje det viktigste med all skyting. At avtrekkeren klemmes kontrollert inn uten rykking. Få, om noen, greier å holde rifla helt stille i stående skytestilling med lang arm. Det går i hvert fall ikke lenge. Da er det viktig med god timing og at avtrekkeren klemmes inn når man er på vei midt inn i blinken. Blir man defensiv og nøler, er man på vei ut fra senter blink og det blir et dårligere treff.
Riktig pusteteknikk er også viktig. Trekk pusten godt inn, slipp ut cirka halvparten og hold pusten mens du kontrollert klemmer inn avtrekkeren. Det er også viktig at du ikke bruker for lang tid. Da begynner du fort å skjelve, med dårlig treff som resultat.
Avtrekkstrening
Mye avtrekkstrening, sånn at denne delen av skytingen går helt automatisk, har du mye igjen for. Avtrekkstrening kan du gjøre når som helst med tom rifle eller helst med en klikkpatron.
Trening med salongrifle eller luftgevær er også kjempegod trening. Uten mye rekyl, ser du bedre hva du gjør feil samtidig som du får god avtrekkstrening.
Vi har testet skytestøtter både med storviltrifle og salongrifle for å se hvor tette samlinger vi får. Vi har også laget en guide til skyting med tofot og skytestokk, inkludert tips til montering av hver skytestøtte.
Stående skyting
Må du ty til stående skudd på jakt er det ekstra lurt å benytte seg av naturlige støtter som trær eller store steiner om du finner noe i nærheten. Du må legge hånda mellom våpen og underlag, løpet skal alltid ligge fritt, ikke hvile på underlaget.
En medbrakt skytestokk eller skytestropp er det aller beste. Skytestokker fås med ett, to, tre eller til og med fire ben for sittende og stående skytestilling. Jo flere bein, desto stødigere støtte. Skytestroppen får du enkelt plass til i jakkelommen og er praktisk og lettvint å ha med på jakt. Med disse hjelpemidlene, har du bra skytestøtte når som helst og hvor som helst.
Sittende skytestilling er den mest vanlige stillingen dersom du er posteringsjeger. Noen liker å sitte på stolsekk mens andre sitter på en lav stubbe eller på bakken med ryggen støttet mot et stort tre.
Lav sittestilling med ryggen støttet mot et tre gir en meget stødig stilling. Albuene godt plantet på knærne støtter godt, og enda stødigere dersom du presser knærne litt innover samtidig som du siger litt sammen med god kinnkontakt på kinnstøtten. Med litt øvelse og et riktig avtrekk i sittende skytestilling er sjansen for et godt treff stor.
Knestående er også en god skytestilling selv om du i denne stillingen bare har albuestøtte på et kne. Dukker det plutselig opp en skuddsjanse og du har tid kan det lønne seg å gå ned i knestående. Kan du i tillegg støtte deg mot et tre, stein eller rotvelt blir stillingen enda stødigere. En skytestøtte i riktig høyde, er et godt bidrag til et sikkert skudd her.
Liggende skytestilling
Liggende skytestilling er vel heller sjelden man får bruke på jakt, bortsett fra på høyfjellet med lite vegetasjon. Da kan det også lønne seg å bruke naturlige støtter som stein, eventuelt ryggsekk for ekstra støtte. Ja, til og med en termos kan bidra til stødigere skytestilling i et knipetak!
Skytestropp er et meget godt hjelpemiddel i alle stillinger og kan henge klar på armen til enhver tid. Banereim er også et meget godt hjelpemiddel for stødigst mulig skudd. Da har du samtidig reim til å bære rifla med.
Uansett hvilket hjelpemiddel eller skytestilling du velger, er det viktig med mye skytetrening. På skytebanen lønner det seg å trene på gode skytestillinger og aller helst i sittende, kne eller stående stilling.
Liggende skytestilling får du som nevnt sjeldent bruk for. Ved skuddsjanser på jakt bør du alltid prøve å få stødigst mulig skudd. Bruk alltid den stødigste støtten tilgjengelig når skuddsjansen dukker opp. Skittjakt!
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.