Gåsejegere har en hang til å klumpe seg sammen første jaktdag. En klassisk bommert. – Hvis gåsa jaktes hver dag, vil den stikke, sier Ove Martin Gundersen, som har 25 års gåsejakterfaring.
TRØNDELAG STØRST: Det ble felt 12.250 grågjess i fjor, med Trøndelag som største fylke.
Lesetid: 4 minutter
– Jakt heller hver tredje eller fjerde dag, og veksle mellom flere områder. I tillegg bør jaktområdet ha arealer uten jakt. Slike friområder for gåsa kan med fordel flyttes på innenfor jaktområdet, både når det gjelder jakt langs kysten og jakt i kulturlandskapet.
Det sier Ove Martin Gundersen, som jobber med grunneierorganisering og tilrettelegging for gåsejakt i Bondelagets gåseprosjekt.
– Hvis gjessene innvilges flere dager med ro, kan fuglene oppholde seg lengre i området. Slik vil det skapes flere jaktsjanser og uttaket kan økes, understreker prosjektlederen som også er medforfatter av boka «Gås og gourmet» fra 2022.
Gundersen bor midt i kjerneområdet for landets gåsejakt, nærmere bestemt trønderkommunen Levanger på Innherred – i et distrikt som huser et par hundre gåsejegere.
Trøndelag er gåsefylket
I jaktsesongen 2022–2023 ble det felt 12.250 grågjess her i landet, med Trøndelag som største fylke (3210). Av kortnebbgjess ble det felt 3700 fugler, hvorav 3510 i Trøndelag.
Finnmarksgjess drøyer trekket
Han framhever gåsa som en smart fugl:
Mot slutten av oktober, når gjessene har lært seg jegerrutinene, har Gundersen erfart at fuglene starter morgentrekket først i halv tolvtida på dagen – halvtimen etter jegerne har avsluttet morgenjakta.
– Når starter grågåstrekket?
– Vanligvis i månedsskiftet august–september, men de første gjessene kan starte trekket allerede i slutten juli. Gjess fra Finnmark kan drøye trekket lengre enn gjess fra Rogaland. Trekktidspunktet må ses i sammenheng med forskjeller i bl.a. hekketidspunkt og myting fra sør til nord i landet.
Da mannen startet jaktkarrieren for 25 år siden, handlet det om jakt på den Svalbard-hekkende kortnebbgåsa. Den gang var det få grågås å se på Innherred.
Fem gåsejegere spretter som troll ut av eske fra halmkledde jaktblinds. Tre grågjess klapper sammen i haglskura. Bli med «Jaktgutta» og få tips til gåsejakta!
Først ute med blinds
I dag er bestanden av grågås estimert å telle omkring 150.000 fugler på høsttrekket, mens tallet for kortnebbgås ligger et sted mellom 60.000 og 70.000 individer.
Gundersen var blant de første i Norge som jaktet fra layout blinds (kamoseng).
– Vi var en gjeng som kjøpte blinds og lokkefugl fra USA. Jakta hos oss foregår med hagle på stubbåkrer i kulturlandskapet fra medio august.
Trønderen har leid gåsejakta lokalt i en årrekke sammen med flere andre jegere. Jaktlaget teller i dag åtte personer, og jegerne holder åkeren under oppsyn et par dager før jakta:
De registrerer klokkeslettet gjessene ankommer åkeren fra hvileplassene i fjæra; hvor fuglen lander på åkeren og vindretning.
– Vi rigger oss til etter at gåsa reiser fra åkeren på formiddagen, legger ut tre–fire blinds og opptil 200 lokkegås i bananformasjon med den ytterste på 25 meter. Så jakter vi noen timer før jobb.
Gundersens tipunktsliste
Kjenn din besøkelsestid.
Ha flere alternative områder.
Planlegg jakta, bruk tid på å speide.
Gi gjessene ro, med jakt hver tredje eller fjerde dag.
Bruk lokkefugl og lokkefløyte ved jakt på trekk.
Tren på skytebanen i god tid før jakta.
Bruk ekspanderende kule ved jakt med rifle.
Del erfaringer og kunnskap med andre jegere.
Organiser jakta i området ditt, samarbeid med grunneiere og andre jegere.
Ha alltid fokus på sikkerhet og bakgrunn, og ta gjerne med apporterende hund.
Kontakt grunneier
Gåsejakteksperten påpeker at én av jegerne tildeles jaktlederrollen. Jaktleder bestemmer når det skal skytes. Ingen har lov å sprette opp fra kamosenga før jaktleder gir signal.
Prosjektlederen heller kaldt vann i blodet på dem som måtte tro at gåsejakta er lett tilgjengelig med kortsalg.
– Selv om grunneierorganiseringen har blitt noe bedre siste årene, må de fleste interesserte jegere fremdeles ta direkte kontakt med grunneier for å skaffe jakttillatelse. En annen mulighet er å opprette kontakt med ulike Facebook-grupper, sier han.
Signalene på europeisk nivå er i alle fall krystallklare: Jakt skal være forvaltningsverktøy på grågås – og uttaket kan økes.
Vi vil ha gåsejaktkurs
Norges Bondelag og Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) kurser gåsejegere. Per nå finnes det fem gåsejaktinstruktører i Norge, opplært av Ove Martin Gundersen. Hvis du er interessert i å snuse på gåsejakt, anbefaler han at du kontakter organisasjonene lokalt eller regionalt og hører om de kan arrangere et slikt kurs.
Jaktuttaket kan økes
De europeiske forvaltningsplanene for gås styres gjennom Vannfuglavtalen og European Goose Management Platform, der Gundersen representerer de norske landbruksinteressene.
Prosjektlederen påpeker at det er internasjonal enighet om at både kortnebb- og grågåsbestandene skal stabiliseres eller reduseres.
– For kortnebbgås nærmer vi oss bestandsmålet på 60.000 fugler. For grågås er det ikke et bestandsmål enda, men alle land kan øke jaktuttaket av grågås med opptil 40 prosent over en tiårsperiode.
Gundersen forteller at grågåsbestanden opplevde en eksplosiv vekst for sju–åtte år siden, men bestanden har stabilisert seg i enkelte områder.
Jaktlag leier gåsejakta
Dette er fugler som lever lenge og kan booste i gode år. Flere arter er også klimavinnere som grågåsa og kortnebbgåsa, ifølge Gundersen.
– På høsttrekket gjennom Midt-Norge er det litt færre gjess å se enn i 2016–2017. I andre områder fortsetter imidlertid bestanden å vokse, sier han og legger til at gåsejakta er best organisert på Innherred, de indre delene av Trondheimsfjorden:
På Innherred er gåsejakta flere steder organisert med jaktlag som leier jakta i kulturlandskapet.
– Det selges ikke ordinære jaktkort, men jakta leies ut som jaktvald. Gåsejakta er også delvis organisert i noen områder rundt Oslofjordområdet, men der skaper tett bebyggelse mindre aksept for jakta enn i Trøndelag og Nord-Norge, avslutter Gundersen.
Jakttider
Grågås: 10.08–23.12. (Svenskegrensen–Agder, 10.09–23.12. Troms og nordlig del av Nordland, 15.08–23.12. Finnmark, 21.08–23.12.).
Kortnebbgås: 10.08–23.12. (Troms og nordlig del av Nordland, 21.08–23.12. Svenskegrensen–Agder, 10.09–23.12).
OBS! Sjekk miljodirektoratet.no for ytterligere informasjon om bl.a. kvoter og jakttider.
Hvis jakt på gås organiseres godt, bidrar dette til flere fellinger per jakt. Det viser en fersk studie fra Norsk institutt for naturforskning (NINA).
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.