Damehagle - Test - Beretta, Fair, Sabatti

Skal damer ha lett hagle?

Fem kvinnelige jegere tester damehagler og kårer best i test. Men er det egentlig riktig at en damehagle skal være lett, eller er bransjen i utakt med kundene? JEGER tar en nærmere titt på saken.

Damehagle, av mange ofte kalt kompakthagle eller lady hagle, har som regel kortere kolbe: Damer har gjerne kortere armer, og bør ha kortere kolbe for å få godt grep om avtrekkeren.

Videre har damer som regel høyere kinnbein og dermed kortere avstand fra anlegget på kinnet og opp til øyet. Derfor bør en damehagle ha høyere kolbekam slik at den kvinnelige jegeren får plassert øyet riktig i forhold til høyden på låsekassa og løpet.

I og med at menn generelt er sterkere og kraftigere bygd enn damer, blir damene ofte anbefalt å kjøpe lette hagler. Men lett beinbygning stabiliserer rekyl dårligere enn et kraftigere skjelett. Kan det derfor hende at våpenbransjen gjør kvinnelige jegere en bjørnetjeneste ved å selge dem lette våpen? JEGER tar en nærmere titt på saken.

Slik testet vi damehagler

Damene har testet 12 hagler – to halvautomater og ti over/under-hagler, med tilnærmet ubegrenset mengde Nitedals Sport leirduepatroner til rådighet. 

Før skytetesten ble hver damehagle gjennomgått av testpanelet, som gjorde seg notater om førsteinntrykk, vekt og grep. Damene ble ikke fortalt prisen på haglene før etter at terningen var rullet og testvinneren var kåret.

Du får det du betaler for

Hvis man er ute etter ei god damehagle, kan det se ut som det er lurt å gå opp i pris. Topp tre er også blant de dyreste damehaglene vi testet:

Skal man trekke en konklusjon etter testen, så må det bli at du får det du betaler for og at alle haglene fungerer fint som rene jakthagler for damer. 

Skal du derimot bruke hagla en del på bane i tillegg til jakt, så lønner det seg å legge litt mer i hagla og gå for noe som koster mer enn de rimeligste. En god damehagle er tross alt en investering du skal bruke i mange år.

Lett damehagle - ikke bare bra

I testpanelet var det en tendens til å foretrekke mer tyngde i haglene enn det vi vanligvis finner på de rendyrkete damehaglene. Hagler på 2,5–2,6 kg ble av de fleste beskrevet som å ha unødvendig hard rekyl, spesielt med litt kraftige jaktladninger. Lettvekterne blir bokstavelig talt for lette.

Årsaken er at damer ofte har mindre muskelmasse på overkroppen. Mindre masse gjør at en gitt rekyl blir forholdsmessig kraftigere. En lett damehagle vil sparke ekstra, og gjør at samlet effekt av rekylen blir enda sterkere.

Bransje i utakt med kundene

JEGER har snakket med Anette Dahl, en særdeles erfaren konkurranseskytter og jeger med både hagle og rifle. Hun konkluderer med at å kun fjerne vekt for å gjøre våpenet mer «damevennlig», er å gjøre damene en bjørnetjeneste. 

– Det er en uting at det skal være så mye fokus på vekt når det er velkjent at man stort sett alltid skyter bedre med tyngre våpen. Et tyngre våpen medfører mindre rekyl. Mindre rekyl skaper trygghet hos skytteren – særlig hos nybegynnere. Et tyngre våpen beveger seg også saktere og mer stabilt, noe som gjør at man også er raskere klar for et oppfølgingsskudd, fastslår Anette.

Hun synes det er viktigere at hagla bidrar til trygg og mer human jakt enn at den er lett å bære: De fleste damer fikser noen hundre gram ekstra på skuldra. 

Og med unntak av et par av damene, var alle enige om at hagler med litt tyngde er bedre å skyte med. En av dem vurderte å bytte ut den lette damehagla si med ei tyngre hagle før neste sesong.

En stor del av våpenbransjen er med andre ord ikke i takt med våre kvinnelige jegere: Vekt er ikke hovedfaktor når de får testskyte før valg av hagle. Når det kommer til lengden på damehagler, er de derimot mer på bølgelengde.

Balansegangen med haglelengde

En lang og tung hagle krever mer kraft i haglesvingen enn en lett, samtidig som den lette på sin side blir mindre stabil i bevegelsen og mer vinglete. Kortere siktelinje forsterker vinglingen ytterligere, slik at treffsikkerheten minsker. 

Hvorfor er lengden på en damehagle så viktig? Jo, en hagle som er FOR lang, vil få et tyngdepunkt som ligger lengre ut fra kroppen i forhold til det som er ideelt. Ubalansen gjør at den virker tyngre enn den virkelig er.

Normalhagler har rundt 71 cm løp, mens kompakt-/damehagler gjerne har et løp på 67 cm. 4 cm høres ikke mye ut, men trekk fra noen cm på stokklengden i tillegg – og du har en svært merkbar reduksjon i totallengden. 

Med kortere kroppslengde blir en kort hagle proporsjonalt like lang i forhold til ei normalhagle til en normalt høy mann. En kort hagle blir dermed ikke like vinglete for en kort person, mens ei normalhagle blir for lang og gir feil balanse. Her er det samstemmighet blant damene som har deltatt i undersøkelsen.

Kolbefall og munningsvipp

Hvis du tenker deg en linje fra siktekornet som følger løpet bakover mot kolbenkappen, har jakthagler ofte mye fall på kolben. Det kan medføre at det blir for mye fall for damene – av to årsaker:

Vi har allerede vært inne på at avstanden mellom høyt kinnbein og sikteøye som nevnt er kortere hos damer. Derfor bør damer ha mindre kolbefall.

I tillegg vil mye kolbefall gi mer munningsvipp, med slag mot kinnbeinet som resultat. Årsaken er at krafta som hagleladningen sender rett bakover gjennom løpet og stokken, gir en rekyl som slår mer oppover når anleggspunktet i skuldra flyttes nedover. Er kinnkontakten dårlig i utgangspunktet på grunn av lav kolbe, blir slaget bare enda hardere.

Damehagle vs. kompakthagle

En kompakthagle er på mange måter lik en standard hagle- men i en nedskalert versjon, som passer best til juniorer eller kortvokste mannfolk. Det vil si kortere stokkDet er ikke det samme som damehagle, for kompakthagler er ofte ikke tilpasset kvinnelig anatomi.

Vår test tilsier altså at ei matematisk nedskalert standardhagle, også kalt en kompakthagle, altfor ofte ikke vil passe til kvinnelig anatomi. Årsaken er at nedskalerte stokker passer bedre for korte menn enn hagler med standardmåI. Nærtakende menn får da også en kjønnsnøytral betegnelse på hagla si.

Selv om det finnes noen dedikerte damemodeller av de nedskalerte standardhaglene, er flere «damehagler» bare en standardmodell med kortere stokk og løp, samt at vekten er forsøkt redusert mest mulig. 

Lady hagle må tilpasses uansett

Lady hagle, damehagle eller ei – en vedtatt og korrekt sannhet er at hagla må tilpasses skytteren. Det er svært sjelden at ei hagle rett fra fabrikken passer 100 prosent uten at du må justere litt på kolbelengde, høyde på kolben eller cast-off/ cast-on. Det kommer av den enkle årsak at ikke alle personer er likt bygd.

Dette kom godt fram i testen: Selv om alle damehaglene i testen var svært kompakte hagler som skal passe godt for kvinnelige og korte skyttere, så var det ingen som slapp unna kommentarer om behov for justering for å passe en eller alle i testpanelet.

Riktignok fikk testvinneren kun EN kommentar om dette: Den ene testeren syntes den var muligens noe lang – men hun var da også den korteste skytteren.

Test av Franchi Catalyst (dame)

Tung lukking gjaldt for flere av mellomsjikt-haglene. Består Franchi Catalyst testen, eller oppstår problemet også hos denne damehagla?

Hagla Franchi Catalyst sett fra siden på en trestokk utendørs
DAMEHAGLE: Franchi Catalyst damemodell
Franchi Catalyst

Type: Over/ under

Pris: Veil. kr 17.790,-

Leverandør: Norma AS

skala
3/6

Det korte svaret er - ja. Flere av testerne hadde rett og slett problemer med å lade hagla. Til tross for dette syntes testpanelet at Franchi Catalyst var god å skyte med.

Det skal sies at en del blir nok bedre når de får gått seg til. Likevel er det et tankekors når ei hagle med veiledende pris rett under 18.000 kr nesten er umulig å betjene for en i testpanelet.

Franchi Catalyst var den damehagla som splittet testpanelet mest. Ei mente for eksempel at hagla hadde en eksklusiv look med stilig, mørk finish og så ut til å være solid og godt håndverk. En annen mente at Franchi`en ga et billig og grovgjort inntrykk!

Det som reddet Franchi´en fra en langt dårligere plassering, var nok at testpanelet syntes den var god å skyte med, og at de traff svært bra med den.

Ikke ute etter ei damehagle allikevel? Les hele testen vår av de beste jakthaglene.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

God å skyte med

MINUS

Tunghåndterlig mekanisme

Test av Franchi Affinity (dame)

Franchi Affinity er en av to halvautomater i testen av damehagler. Franchi Affinity har trestokk og er rekyldrevet. Kan en halvautomat kåres til den beste allroundhagla for damer?

Franchi Affinity halvautomat hagle for damer plassert på en trestokk sett fra siden utendørs
Halvautomat: Franchi Affinity damehagle
Franchi Affinity

Type: Halvautomat

Pris: Veil. kr 16.490,-

Leverandør: Norma AS

skala
3/6

Franchi Affinity damehagle er rekyldrevet. Den andre halvautomaten i testen var Beretta 300 Outlander 61 cm, som er gassdrevet med syntetstokk.

Begge to var gode å skyte med, men damene foretrakk Franchi.

Det skyldes ene og alene mekanismen, som var lettere å håndtere enn Beretta. Dermed fikk Franchi en knepen seier blant de to halvautomatene.

Ellers var ikke halvautomat noe damene var spesielt begeistret for: Flere mente at de ikke følte at sikkerheten var like god med disse som med o/u-hagler.

For øvrig høstet begge haglene mange gode ord om at de var gode å skyte med.

Franchi stilte også med Franchi Catalyst i testen, som er en over/under hagle.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Grei mekanisme

MINUS

Noe lang

Test av Huglu Ventus Compact (dame)

Huglu Ventus Compact hagle til dame har en styrke i vår test, nemlig prisen. Som en av få på markedet, klokker den inn under 10.000 kroner. Kan ei billig-hagle kåres best i test?

Damehagla Huglu Ventus Compact plassert på en stokk utendørs sett fra siden
Rimelig: Huglu Ventus Compact damehagle
Huglu Ventus Compact

Type: Over/ under

Pris: Veil. kr 9.965,-

Leverandør: Nordskog AS

skala
2/6

En såpass lav pris har naturlig nok sin kostnad i andre enden: Det blir ikke noen superhøy score for damemodellen av Huglu Ventus, i likhet med testens andre billige hagle.

Huglu Ventus er ikke en dårlige jakthagle for dame, men trekkes for at de oppleves som tunge å betjene og kjennes litt vinglete på skytebanen.

Den fremstår allikevel som en bedre damehagle enn andre hagler i testen som er dobbelt så dyre, som for eksempel Franchi Affinity.

Testens billigste hagler imponerer rett og slett ikke damene. Men måtte de velge mellom en av disse to, så hadde alle i testpanelet valgt Huglu.

Hvis man vurderer å gå over til halvautomat, er Beretta A300 Outlander en god damehagle i omtrent samme prisklasse. Men uansett hvilken modell du velger, er det viktig være helt sikker på at hagla du bruker passer til deg.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Grei jakthagle

MINUS

Tung å betjene

Test av Akkar Altay Classic Compact (dame)

I den rimelige enden av skalaen fikk spesielt damehaglen Akkar Altay Classic Compact en del pepper for å være vinglete. Fungerer den til jakt?

haglen akkar altay classic compact damemodell sett fra siden utendørs
Damemodell: Akkar Altay Classic Compact
Akkar Altay Classic Compact

Type: Over/ under

Pris: Veil. kr 9.950,-

Leverandør: Schou AS

skala
2/6

Da vi testet damehagler, uttrykte flere i testpanelet at Akkar Altay Classic Compact ga en «slarkete» opplevelse.

I tillegg kommenterte to av testskytterne at hagla har en litt rar vinkel og kvass kant på kolbekammen. Dette gjorde at de opplevde den som skarp mot kinnet.

Ettersom damer gjennomgående bør ha høyere haglekolbe enn menn, vil det neppe være hensiktsmessig å prøve denne i stedet for Akkar Altay Classic Compact.

I samme prisklasse som Akkar Altay Classic compact for dame, finner vi Huglu Ventus Compact. I tillegg til den lave prisen, befinner også denne seg i samme enda av skalaen i testen som Akkars damehagle.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Grei jakthagle

MINUS

Lei kant på kolbekammen

Test av Darwin Light Compact (dame)

Darwin Light Compact som er produsert av Bettinsoli, er lett og kort. Det er et godt utgangspunkt hvis våpenet skal bæres en hel dag på støkkjakt. Vi testet også haglen på leirduebanen.

Darwin Light Compact hagle for dame plassert på en stokk utendørs sett fra siden
Lett damehagle: Darwin Light Compact
Darwin light compact

Type: Over/ under

Pris: Veil. kr 17.990,-

Leverandør: Nordskog AS

skala
3/6

Darwin Light Compact har slik sett et godt utgangspunkt for damer som ikke vil bære for tungt en hel dag på støkkjakt. Damene kommenterte også dette, og beskrev Darwin Compact light som ei flott jakthagle.

Men den falt imidlertid noe gjennom på leirduebanen:

Det skyldes ikke at dette er et dårlig våpen, men at de fleste av testerne opplevde hagla som for lett og vinglete til leirdueskyting.

For halve prisen får du damehagla Akkar Altay Classic Compact, men den scorer faktisk enda lavere i testen enn Darwin-hagla.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Flott jakthagle

MINUS

For lett for haglebanen

Test av Beretta A300 Outlander 61 cm hagle (dame)

Beretta A300 Outlander hagle for dame er en svært kompakt halvautomat med syntetstokk, som i testen av damehagler opplevdes som god å skyte med. Damene trakk allikevel av et par poeng på Beretta-hagla.

Beretta 300 Outlander 61 cm halvautomat hagle for damer sett fra siden liggende på en stubbe utendørs
Damehagle: Beretta 300 Outlander 61 cm halvautomat hagle for damer
Beretta 300 Outlander 61 cm

Type: Halvautomat

Pris: Veil. kr 14.650,-

Leverandør: Schou AS

skala
3/6

På den spesiallagde Beretta hagle for dame, A300 Outlander Synt, var det å trekke tilbake bolten en jobb som krevde atskillig med muskelstyrke i hender og fingre. Det er ikke akkurat en god start når damene i JEGERs testpanel skal bli kjent med italieneren.

Våpenet føles kompakt, men Berettas damehagle fikk likevel mye skjenn for den tunge mekanismen. En særdeles lettere hagle i testen var Darwin Light Compact.

Hovedgrunnen til at produsenter som Beretta lager hagler for dame, er at damer ofte har behov for hagler med kortere kolbe og høyere kolbekam. Treffsikkerheten med hagla, enten det er halvautomat eller ei, avgjøres i like stor grad av hvorvidt hagla passer til deg, som hvor god du er til å skyte.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Kompakt

God å skyte med

MINUS

Veldig tung mekanisme

Test av Sabatti Lady Short Multichoke 12-76 (Ladyhagle)

Ladyhagla Sabatti Short Multichoke har treskjefte med softtouch belegg, noe som gir godt grep også når vi tester med våte hender. Hagla leveres med fem utbyttbare choker: 2x forbedret sylinder, ¼, ½, ¾ og 1/1.

Ladyhaglen Sabatti Lady Short Multichoke 12-76 liggende på en stokk sett fra siden på hvit bakgrunn
Ladyhagle: Sabatti Lady Short Multichoke 12-76
Sabatti Lady Short Multichoke 12-76

Type: Over/ under

Pris: 17.950,- 

Leverandør: Vaabenhuset Nygaard AS

skala
4/6

Sabatti Lady Short Multichoke 12-76 hagle er, i likhet med Rizzini V3, rosa. Den freske fargen falt i smak hos tre av de kvinnelige jegere som testet ladyhagla.

Et lite minus blir det likevel for kolbekappen av hardplast med røffe kanter som hekter seg fast i ullgenseren.

Sammen med Beretta A300 Outlander, er Sabatti Lady blant testens tyngre hagler. Vekten på 3,2 kg er fordelt på 105 cm med løpslengde på 63,5 cm. Låskassen er nikkelbelagt med pen lasergravering.

Våpenet har en gullfarget avtrekker, og løpsvelger er en knast på sikringsfløyen. Løpene har 10 mm bred ventilert skinne og messingfarget korn.

Våpenet har ekstraktor i stedet for ejektor. Sikringen er automatisk med dobbelt haneoppfang. 

Hagla oppleves som overraskende tung og kompakt, men er godt balansert.

Selv om Lady Pink er ei kort hagle, oppleves den ikke som vinglete og vanskelig å treffe med. Livstidsgaranti på alle deler. Leveres også som links uten pristillegg.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Solid inntrykk

Morsom farge

Lang garanti

MINUS

Hard mekanisme

Overraskende tung

Test av Blaser F16 Intuition (dame)

Blaser har laget en egen damemodell, F16 Intuition, som oser av diskret kvalitet. Stokken på damehaglen har meget pent treverk og pistolgrepet har god fylde inne i håndflaten. Vi tester hvordan F16 Intuition er å skyte med.

Damehaglen Blaser F16 på en stokk utendørs
Blaser hagle for dame: Blaser F16
Blaser F16

Type: Over/ under

Pris: Veil. kr 43.995,-

Leverandør: Blaser Group Norway AS

skala
5/6

F16 Intuition er Blasers hagle for dame, og den dyreste hagla i testen. Damehagla fra Blaser falt i smak hos flere i testpanelet, da den var nydelig å skyte med.

Blaser har høstet mye ros for F16-modellen. Det skulle bare mangle, da det er ei flott hagle på alle måter: Stokken har meget pent treverk og pistolgrepet har god fylde inne i håndflaten.

Bakerst er det montert en tykk og god kolbekappe. Det oser det diskret kvalitet av Blaser F16 Intuition, som også har svært god mekanisme-gange og godt avtrekk.

Kolbeavslutningen mot låskassen er noe skarp og stikker utenfor låskassen. Kan dette punktet muligens flise seg litt opp hvis man dunker borti noe? undret en av testerne.

Nå bruker man ikke ei hagle til 40.000 som grovverktøy for å spa opp potet til rypesteika, men det kan være mulig å dunke borti stein eller liknende.

Et par av testerne stilte spørsmål ved at løpsvelgeren på F16 Intuition var plassert i avtrekkerbøylen:

– Hva om jeg går klar med det underste løpet med den mest åpne chocken, og så går tiuren opp på langt hold slik at jeg vil skyte med det andre løpet? Da er det litt fiklete å endre løp, mente en av testerne.

Det var imidlertid flere av testerne som noterte seg at Blasers damehagle var nydelig å skyte med, og hadde et godt grep.

Tre av testerne bemerket av Blaser kanskje var litt for høy på kolben. At hagla er tilpasset skyteren har like stor innvirkning på treffsikkerheten som skyteferdighetene.

Ellers var det bare skryt for et solid kvalitetsinntrykk, god mekanisme og nydelig finish.

Alle damene mente at dette er ei hagle som fungerer like bra på bane som på jakt.

Når vi sier damehagler, tenker du kanskje på en rosa hagle? Det kom tydelig frem i testen at farge er det siste damene tenker på når det kom til valg av hagle, og kun tre av damene i testpanelet falt for den rosa fargen på Sabatti ladyhagle.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

God mekanisme

Godt avtrekk

Nydelig finish

MINUS

Uvant løpsvelger

Test av Browning B525 Compact Light Adjustable hagle (dame)

Browning B525 ble av testpanelet beskrevet som en «knallfin jakthagle for damer», på grunn av dens lette vekt og kortere løp. Allikevel får den ikke full pott i JEGERs test av damehagler.

Damehaglen Browning B525 plassert på en stokk utendørs sett fra siden
Nesten best i test: Browning B525 Compact Light Adjustable hagle for dame
Browning B525 Compact Light Adjustable

Type: Over/ under

Pris: Veil. kr 28.990,-

Leverandør: Browning Norge AS

skala
5/6

Browning B525 er ei vakker hagle; stokken er i vakkert treverk og låsekassa er gravert med en fasan og en and. Damehagla passer godt til både jakt og baneskyting.

Til forskjell fra den normale utgaven, er damemodellen kortere og har justerbar kolbekappe, slik navnet - Comapct Light Adjustable - røper.

Browning B525 kunne fort splittet de to tyskerne som ble best i test. Det var nemlig bare ett fattig poeng som Blaser F16 Intuition fikk mer enn B525´en.

B525 gir et godt inntrykk. Stokken er godt tilpasset, med pent treverk og god fylde i pistolgrepet. Et par av jentene bemerket litt overflødig lakk som hadde størknet i nettskjæringen. Småpirk, men i et selskap som dette er damene nådeløse når konkuransen er så sterk.

B525 - den vakreste Browning-hagla

Låskassen på B525 har vakker gravyr med fasan og and samt ranker på toppen av låskassa og toplever, samt på utløseren til forskjeftet. Noen av damene kommenterte at topleveren hadde en litt skarp kant som de ikke syntes var snill med tommelen. Browning B525 Compact Light Adjustable fikk ellers skryt for god og lett gange når den skulle brekkes og lades.

B525 omtales også som den vakreste haglen fra Browning.

En ting som Browning B525 skal ha ros for, er at oppbevaringsrøret til chokene angir forskjellen på boring avhengig av om man fyrer bly eller stål mot målet. Full choke er eksempelvis angitt kun for bruk med blyammo. En annen ting som ga denne damehagla tommel opp, er at det er angitt henholdsvis «o» og «u» på løpsvelger, i stedet for prikker eller ingen angivelse.

Browning får betegnelsen «knallfin jakthagle» av flere, grunnet lettere vekt og kortere løp.

Etter skyting ble det dog kommentert at den lette vekten og det korte løpet gjorde at den muligens virket noe mer «vinglete» enn Sauer og Blaser, i mangel av et bedre ord.

Flere mente at hvis de skulle ha en hagle KUN til jakt og en annen KUN til bane, så hadde Browning B525 Compact Light Adjustable stilt meget sterkt som potensiell jaktkompis. Men trening er viktig og leirdueskyting er moro, så da ble det tøffe valg i favør av hagler som fungerer til begge deler.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

God tilpasning

Vakker gravyr

MINUS

Lav vekt til allroundbruk

Litt vinglete

Test av Fair Basic Light Compact (dame)

Fair Basic Light Compact ble karakterisert som ei fin førstegangshagle til jaktbruk. Haglen var god å skyte med, men testpanelet møtte allikevel på et par utfordringer.

Fair Basic Light Comact damehagle plassert på en stokk utendørs sett fra siden
Fin førstegangshagle: Fair Basic Light Compact for dame
Fair Basic Light Compact

Type: Over/ under

Pris: Veil. kr 18.750,-

Leverandør: Schou AS

skala
3/6

Alt i alt syntes testpanelet at Fair Basic Light Compact var ei fin brukshagle som var god å skyte med.

Dessverre ble helhetsinntrykket ødelagt noe av at den opplevdes som tung å åpne og lukke.

Går du opp en prisklasse, er Browning B525 et godt alternativ til Fair-hagla for damer. Selv om den ikke imponerte på leirduebanen, er det en meget god jakthagle for damer.

Fair Basic Light Compact fikk trekk for å være for lett og vinglete.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Fin førstegangshagle

MINUS

Litt hard mekanisme

Test av Sauer Artemis Hagle (dame)

Sauer Artemis ga damene et godt inntrykk. Sauers populære damehagle opplevdes som stabil, den var god å holde i med fin balanse og tyngde. Når den til topps i testen?

Sauer Artemis hagle for dame plassert på en stokk utendørs sett fra siden
Populær damehagle: Sauer Artemis
Sauer Artemis

Type: Over/ under

Pris: Veil. kr 30.155,-

Leverandør: Magne Landrø AS

skala
6/6

Sauer Artemis er ei hagle som gir et solid inntrykk, med et eksklusivt men samtidig lite prangende utseende. Sauer-logoen er diskret, men tydelig plassert på hver side foran på låskassen. Stokken har pent treverk med tett og fin nettskjæring.

En del av haglene var tunge å åpne og lukke. Så ikke her: Hos Saueren var alle testerne enige om at det var meget glatt gange når våpenet skulle åpnes eller lukkes. 

Damene var helt klare på hvem som var vinneren: Noen av damene beskrev dessuten hagla som «perfekt». Hagla imponerte også stort under testskytinga; den var knallgod å skyte med.

Herre-modellen av Sauer Artemis er Sauer Apollon.

Vi testet også den rimeligere hagla Fair Basic Light, som opplevdes som en god førstegangshagle, selv om testerene møtte på et par utfordringer.

Sauer Artemis var derimot overlegen på flere punkter.

Flere beskrev ved første øyekast det relativt rette pistolgrepet med myk og rund avslutning som åpent og uanstrengt. Den fikk også et par rosende kommentarer angående flott finish.

Før skyting høstet Artemis lovord som en balansert hagle som virket stabil med passe tyngde. Kun en tester mente at den muligens var litt lang.

Etter skyting var rosen enda mer omfattende. «Knallgod å skyte med» og «Perfekt», var et par av utsagnene.

Beskrivelse av Sauer Artemis som stabil, god å holde i med fin balanse og tyngde, gikk også igjen.

Oppsummerende kommentarer som «Beste hagle i testen» og «Nydelig våpen til både bane og jakt», gjorde at Saueren slo nummer 2 på pallen i en sterk sluttspurt, og ble testvinner i denne omgang.

JEGER tester damehagler og andre jaktvåpen kontinuerlig. Med oss holder du deg alltid oppdatert på det nyeste innen jakt og våpen.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

Meget god balanse

Presis mekanikk

Eksklusiv, ikke prangende

MINUS

Ingenting

Test av Rizzini V3 Pink Sporting (dame)

Rizzini V3 er utviklet for damer og ungdom, og er i utgangspunktet ei sportinghagle. Rizzini V3 fungerer derimot også fint som damehagle på jakt, med mindre du er ute etter ei lettvektshagle.

Damehaglen Rizzini V3 plassert på en stokk utendørs sett fra siden
Damehagle: Rizzini V3 Pink Sporting
Rizzini V3 Pink Sporting

Type: Over/ under

Pris: Veil. kr 24.698,- (utgått modell)

Leverandør: Magne Landrø AS

skala
4/6

Rizzini V3 har glatt og fin mekanisme, samt et solid inntrykk. V3 var blant favorittene til flere av damene i testen.

Damene skjøt svært godt med dette våpenet, og de karakteriserte den som ei hagle som gir et meget solid inntrykk på alle måter.

Vekten trakk imidlertid noe ned for flere av skytterne, i og med at de skulle finne den beste allroundhagla.

Rizzini V3 havnet dermed på den forsmedelige fjerdeplassen da vi testet damehagler.

Testens store vinner ble derimot over/under-hagla Sauer Artemis.

VURDERING
Terningkast
PLUSS

God balanse

MINUS

Høy vekt

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 11 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.


Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,

Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned digitalt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
Mest verdi
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
Mest verdi
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
11 papirutgaver av Jeger og gratis slakteguidet
Mest verdi
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.