Borteseier for hjemmelaget

De blågule tapetserte pallen da dreverfolket skulle kåre Nordens beste drever nylig. Svenskene viste at de også i 2018 har de beste hundene innen den kortbeinte svenske rasen.

Sist oppdatert: 1. januar 2019 kl 12.00
Svensk seier: Svenskene dominerte fullstendig under Nordisk mesterskap for drevere 2018. Her er vinner Lars Linder flankert av Thomas Jarl (t.v) på andreplass og bronsevinner Sebastian Göthman. Foto: Arrangørene
Svensk seier: Svenskene dominerte fullstendig under Nordisk mesterskap for drevere 2018. Her er vinner Lars Linder flankert av Thomas Jarl (t.v) på andreplass og bronsevinner Sebastian Göthman. Foto: Arrangørene
Lesetid: 4 minutter

Nordisk mesterskap for drevere 2018 ble arrangert i månedsskiftet november – desember med Solstrand Terrasse i Ørje som hovedbase. I år var Norge vertsland for mesterskapet, og det var Dreverringen Østfold og Østfold harehundklubb som sto som tekniske arrangører.

Mesterskapet åpnet med dommermøte, defilering og trekning av terreng og dommere torsdag kveld. Selve mesterskapet ble avholdt fredag 30. november med tilhørende premieutdeling og påfølgende jegermiddag, og de fleste ekvipasjene valgte å drøye avreisen til lørdag 1. desember.

Jevnbyrdig ramme

Arrangørene i Østfold hadde virkelig lagt seg i selen for å skape en både trivelig og seriøs ramme rundt konkurransen. Med fire ekvipasjer fra hvert av de tre deltakende landene Finland, Sverige og Norge, var det gjort grundig forarbeid for å plukke ut 12 gode og mest mulig likeverdige terreng med tilhørende dommere og kjentmenn. 

For ikke bare skulle det være gode forhold for hare-, rådyr- og reveloser; det måtte også tas med i betraktningen farefulle framtoninger både på fire hjul og på fire bein. Med ulvens vekslende nærvær øst for Glomma var det derfor satt opp tre terreng i reserve.

Nordisk-mesterskap-hundeutstilling-2
TUNGA RETT I MUNNEN: Prøveleder Tore Mølmshaug gjorde en solid jobb med å holde styr på konkurransens tolv ekvipasjer.

Ugreie værguder

Stor var derfor skuffelsen da regnet begynte øse ned omtrent idet de tilreisende ekvipasjene kryssa grensa til Østfold. Meteorologene gjorde det også klart at det ikke var store lysningen i vente så lenge mesterskapet pågikk. Så da var det bare for jegerne å dra på seg goretex-dressen og trøste seg med at det iallfall var like konkurranseforhold.

Og mesterskapet gikk faktisk over all forventning, været tatt i betraktning: Samtlige ekvipasjer gikk til premiering. Hovedsakelig gikk det i rådyr, men det var også en revelos og en par harer som smatt innom, noe som er ekstra gjevt: Harelos gir nemlig inntil 24 lospoeng, mens rev og rådyr må nøye seg med henholdsvis 18 og 16 poeng.

Nordisk-mesterskap-hundeutstilling-3
SPENT FORSAMLING: Det var stor spenning før dommerpanelet framla sine beslutninger, ettersom åtte av tolv ekvipasjer hadde fått maks uttelling for to fulle loser.

Skarpe svensker

Derfor var det lenge forventninger til at Pirita Hahtonen, en av de tre kvinnene på det finske landslaget, ville gjøre det skarpt. Hennes Huldermarkas Black Velvet gikk nemlig til 1. premie både på hare og rådyr. Men med kun 64 egenskapspoeng holdt det imidlertid bare til en 7. plass i den harde konkurransen. 

Svenskene gjorde det derimot svært skarpt innen egenskapspoeng: Hele tre hunder – Trumslagarboställets Jetzon (eier: Lars Linder), River Race Linux (eier: Thomas Jarl) og Långsjöns X-ila (eier: Sebastian Göthman) innkasserte over 80 egenskapspoeng i tillegg til to førstepremier hver på rådyr. Med den fjerde ekvipasjen på 6. plass, fikk det svenske laget totalt 449 poeng.

Nordisk-mesterskap-hundeutstilling-4
Rødt, hvitt og blått: Det norske laget besto av Jørn Aamand, David Bakke, Tommy Andersen og Ronny Engen. Teamet ble ledet av laglederne Kim Alund og Atle Nerland.

Beste nordmann

Beste nordmann ble Kvindølens Proffen (eier: Tommy Andersen). Også her var det full uttelling på lospoeng med to førstepremier på rådyr. 78 egenskapspoeng og 110 poeng totalt holdt til en pen 4. plass, tre forsmedelige poeng unna pallen. 

De andre norske ekvipasjene Klingagårdens Lucy (eier: Ronny Engen), Tjam Choko (eier: Jørn Aamand) og Bakkeskogens Tanja (eier: Kjetil Bakke) som ble standin etter at Glundbergbakkens Mira (eier: Geir Dalby) måtte trekke seg, gikk til henholdsvis 95, 94 og 68 poeng. Dette ga det norske laget totalt 367 poeng.

Finland gjorde det hakket kvassere: Beste plassering gikk til Arosuon Elmeri (eier: Heidi Lukin) med 109 poeng og 5. plass. Deretter fulgte nevnte Huldermarkas Black Velvet (eier Pirita Hahtonen – 104 poeng), Karioonhiiren Kajo (eier: Aulis Laurila – 94 poeng) og Hunajan Joiku (eier: Merja Keltamäki – 79 poeng). Det ble totalt 386 poeng og en hederlig sølvmedalje.

Nordisk-mesterskap-hundeutstilling-5
GOD INNSATS: Beste norske ekvipasje ble Tommy Andersen med Kvindølens Proffen på en solid fjerdeplass.

Vinnergave med klausul

– Selv om det ikke ble det skarpeste mesterskapet sett fra norsk side når det gjaldt medaljer og pallplasseringer, er vi godt fornøyde med arrangementet. Både hunder, eiere og lagledere var fulle av ros når det gjaldt den tekniske gjennomføringen, forteller Morten Svendsen i arrangørkomiteen.

– At gjestene valgte å bli over til neste dag, tolker vi også som et godt signal. Det har dog kanskje sammenheng med at finnene donerte ei flaske vodka til vinnerlaget – under klar forutsetning om at de skulle ha med seg tomflaska hjem igjen. Dette ga en noe sen oppstart neste dag for det svenske laget, humrer Norges lagleder Atle Nerland fra Dreverringen Østfold.

Resultatliste individuelt

1) Trumslagarboställets Jetzon (se): 2 x 1. rå, 84 ep = 116 tot.

2) River Race Linux (se): 2 x 1. rå, 83 ep = 115 tot.

3) Långsjöns X-ila (se): 2 x 1. rå, 81 ep = 113 tot.

4) Kvindølens Proffen (nor): 2 x 1. rå, 78 ep = 110 tot.

5) Arusuon Elmeri (fin): 1. re + 1. rå, 75 ep = 109 tot.

6) Silverkällans Brasse (se): 2 x 1. rå, 73 ep = 105 tot.

7) Huldermarkas Black Velvet (fin): 1. ha + 1. rå, 64 ep = 104 tot.

8) Klingagårdens Lucy (nor): 2 x 1. rå, 63 ep = 95 tot.

9) Tjam Choko (nor): 2. rå + 1. rå, 70 ep = 94 tot.

10) Karioonhiiren Kajo (fin): 1. rå + 3. ha, 72 ep = 94 tot.

11) Humajan Joiku (fin): 1. rå + 0, 63 ep = 79 tot.

12) Bakkeskogens Tanja (nor): 2. rå + 3 rå, 56 ep = 68 tot.

Prøveleder: Tore Mølmshaug

Lagledere: Kim Alund og Atle Nerland (No), Lars Davidsson og Ingvar Karlsson (Se), samt Tom Vehkoja (Fin)

Publisert 1. januar 2019 kl 12.00
Sist oppdatert 1. januar 2019 kl 12.00
annonse
Relaterte artikler

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen