Straks klart for NM Vinter på Andøya

NM Vinter på Andøya arrangeres igjen etter to års korona-pause, med torsdag 31. mars – søndag 3. april som de magiske datoene. Nå nærmer påmeldingsfristen seg.

Sist oppdatert 8. mars 2022 kl 18.30
To hundeførere og to stående fuglehunder, samt to dommere under NM Vinter på Andøya
Gull og sølv fra NM Vinter 2019: Ronny Jørgensen (foran t.v.) med irsksetteren Tjikkom av Miessevarre har vist at irsksettere kan nå langt i NM-sammenheng, med sølv i 2019. Her sammen med Frode Aunan og pointer Ørntuas Primus (foran t.h.).

NM Vinter er et høydepunkt som mange fuglehundeiere og jaktprøve-interesserte har sett fram til – og kanskje spesielt i år. Endelig er det duket for NM Vinter igjen!

– Etter to lange oppholdsår grunnet pandemien, kan Harstad & Vesterålen Fuglehundklubb invitere til en begivenhetsrik langhelg i nord. Det er faktisk 35. gang at NM arrangeres, forteller prøveleder Ketil Sollid.

Venter 200 stående fuglehunder til NM Vinter

Det hele starter med NM lag torsdag 31. mars, etterfulgt av individuelle prøver påfølgende dager. Helga avsluttes med den store finalen søndag 3. april, der norgesmester skal kåres – så sant det blir premieverdige hunder i finalen. Dersom det lykkes i årets konkurranse, er den store hovedpremien et fint maleri av vinnerhunden.

– Med en god rypebestand som grunnlag og håp om snille værguder, ligger alt til rette for at det også denne gangen blir kåret en norgesmester. Totalt stiller rundt 200 fuglehunder til start i den individuelle konkurransen, forklarer Sollid.

60 av prøvedeltakerne går videre til semifinaler. I finalen til slutt skal 18 stående fuglehunder kjempe om den gjeve tittelen som norgesmester.

HUNDEEIER? Derfor bør du delta på hundeprøver og utstillinger

Unikt prøveterreng på Andøya

NM Vinter arrangeres med Thon Hotell Andrikken i Andenes som base. Arrangementet har ikke mindre enn hele Andøy kommune til rådighet når det kommer til prøveterreng, selv om hele øya er privat eid.

– Det er unikt sammenlignet med andre prøvesteder, der det gjerne er mindre områder og terrengene ligger mer spredt. Det er med andre ord ingen tilfeldighet at NM Vinter arrangeres akkurat på Andøya, forteller Sollid.

Vanligvis går arrangementet av stabelen under palmehelga, men ikke denne gangen: Det skyldes delvis en stor militærøvelse som skal gjennomføres da. NM Vinter blir derfor en uke tidligere enn vanlig, noe som kan være en fordel hva gjelder snøforhold.

LES OGSÅ: Dronningen av Andøya – reportasje fra NM Vinter 2018

Lover sosialt arrangement og jegermiddag

– Andøya ligger utsatt til, så det gjelder å ha været på godsiden. På tidligvinteren sitter rypene høyt oppe i fjellskrentene. Nå har de forhåpentligvis funnet veien ned på de store myrene der prøvene foregår, sier Sollid.

Når rundt 600 deltakere kommer til Andøya, har det en klar gevinst for det lokale næringslivet i en ellers rolig periode for turismen.

– Det sosiale er vektlagt med samlet oppmøte, skikkelig jegermiddag og premieutdeling. Det vil garantert bli satt stor pris på blant deltakerne etter en lang tørkeperiode. Vi gjennomfører selvsagt alt i tråd med gjeldende restriksjoner, understreker Sollid.

ANDRE HUNDEPRØVER: Norgesmesterskapet for løshund

NM Vinter-vinner Frode Aunan og pointeren Ørntuas Primus foran premiebordet
Tittelforsvarer i NM Vinter: Frode Aunan og pointeren Ørntuas Primus er regjerende norgesmester, og er å finne på startlistene også i år.

Påmeldingsfrist for NM Vinter på Andøya

Regjerende norgesmester Frode Aunan med pointeren Ørntuas Primus har skrevet seg inn i historiebøkene som historiens lengstsittende norgesmester, ettersom NM Vinter har vært avlyst de to siste årene. Vinnerduoen har gjort gode forberedelser og har planer om å forsvare tittelen i år.

Har du og din firbeinte kompis planer om å melde dere på, er påmeldingsfristen 11. mars rett rundt hjørnet. Rekker du ikke fristen eller er listene fulltegnet, blir hunden din satt på venteliste. Da er det likevel mulighet dersom det eventuelt blir frafall blant allerede påmeldte hunder. Se hjemmesiden til Harstad & Vesterålen Fuglehundklubb for oppdateringer.

INTERESSERT I HUNDESPORT? Sjekk JEGERs temasider om jaktprøver og hundeutstilling 

Publisert 6. mars 2022 kl 07.29
Sist oppdatert 8. mars 2022 kl 18.30
annonse
Relaterte artikler

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen