I et NM er det selvsagt litt av et kobbel med dyktige hunder som stiller til start. Det var det også denne gangen. Helt spesielt var det at begge de to hundene som var kåret til «årets jakthund» de siste to årene, var med (se egen sak).  

De hundene som fant elg tidlig første dag hadde tilsynelatende problemer med å få elgen til å stå, og det var nok flere som fikk erfare at sørlandselgen ikke er riktig så tam som noen vil ha det til.Men utover på formiddagen tok det seg veldig opp og når regnskapet ble gjort opp om kvelden, hadde hele 21 hunder gått til premiering og av disse var det 17 med 1. premie. Mange med solide poengsummer.
Det var svært tett i toppen med Ero av Gausbu med Olav Willy Eriksen med hele 95 poeng, bare poenget foran Vindmyras Kaisa til Ola Narverud. Bak der igjen lå hundene som perler på en snor og det skilte bare 8 poeng fra Lønjedalen`s Qvintus med Roar Bognerud med 92 poeng på tredje og ned til 11. plass.

Dag to var derfor svært åpen og bare små forskjeller i hvordan hundene sanket poeng ville kunne snu om på premielista fra 1. dag. Denne dagen viste det seg at flere hunder ikke fikk like mange poeng som dagen før. Tittelforsvarer fra arrangørklubben i Aust-Agder, Tømmerkoias Bass og eier Lars Johan Skjeggedal, sleit første dag med urolig elg, men fikk høyest poengsum på dag 2, med 92 poeng.
14 hunder gikk til premiering og 11 av disse til 1. premie. Leder etter første dag fikk solide 89,5 poeng og holdt dermed unna for de som lå like bak, og Olav Willy Eriksen kunne smile bredt over at Ero av Gausbu var Norgesmester for løshund 2020. Også 2. plassen etter første dag beholdt plassen, ved å samle 83 poeng dag 2. Ola Narverud kunne dermed ta med seg Vindmyras Kaisa hjem med en 2. plass i NM.
Nedover på lista ble det mange rokkeringer i løpet av dagen, der det endte med at Pjolter til Ole Ivar Ness gikk en solid 2. dag med 86,5 poeng og kapret dermed 3. plassen sammenlagt. 

Se hele resultatlista nederst i saken!

Vinner Nm 2020
Nr 1 i NM Olav Willy Eriksen med Ero av Gausbu

Hvordan få til en god ettersøkshund og test av Garmin Alpha 50 og T5 hundepeiler

Pandemien og varmen satte selvsagt sitt preg på mesterskapet. Det var leid inn to store, romslige partytelt hvor det enkelte klubb hadde hvert sitt bord. Her ble måltider og fellessamlingene avholdt. På den måten ble det mulig å overholde 1-meters regelen og regelen om antall personer som kunne samles på slike tilstelninger.  Det var de to klubbene på Agder som sammen stod bak mesterskapet. De offentlige begrensningene i antall personer som kunne samles, gjorde at det ikke kunne bes inn til folkefest for klubbenes medlemmer, slik som planlagt.

Men for de som var til stede, ble dette en fest og det var god stemning å spore. Det gode været var selvsagt bra for folket, men ikke så ideelt for hundene. Heldigvis krøp gradestokken godt under 10 varmegrader på natta. Med slipp seinest 06:30 hadde hundene vært i skogen ganske mange timer før temperaturen var over 15 grader nede mot skogbunnen, selv om den var over 20 grader oppe i lufta.

LøshundNM3
23 av 25 startende hunder kom i elg første dag.

Terrengene var spredt fra Kvinesdal i vest til Gjerstad i øst. Lengste reiseavstand var ca. 1,5 timer fra basen som var på Troll Aktiv i Evje, helt nederst i Setesdalen. Dette aktivitetssenteret har mange senger fordelt på mange hus og hytter, så også overnattingen var lett å spre utover.

Tracker hadde ansvaret for at peilerne var i orden og det var mulig for alle som hadde Tracker appen på sine mobiler å følge hundene uansett hvor i verden mobileieren befant seg. Det var over 600 personer som fulgte med på hundene. De som ikke hadde appen, måtte nøye seg med live feed på facebook, der meldinger fra skogen ble lagt ut. I tillegg til korte snutter fra Tracker-appen.

Leder av arrangementets hovedkomite, Kjell Arild Haugen, som også er leder av Elghunforbundets Løshund-komite er svært godt fornøyd med avviklingen. – Noe av det viktigste med slike arrangement er gode terreng og gode kjentmenn. At hele 23 av de 25 startende hundene kom i elg dag 1, viser at våre terreng-ansvarlige har gjort en grundig jobb, sier han.

– Det ble gjort svært mange gode resultater disse to dagene, men ser en på tallene fra NM 2020 ser en at «bare» 10 av de 25 hundene gikk til 1. premie på 2-dagers. Ser en på alle uttak og regner snitt poengsum for los i uttaket, ble det litt over 7 poeng. Forflytting de første 90 minuttene av losen, var i gjennomsnitt snaue 1,5 km. Så også for 25 av landets beste løshunder, var ikke sørlandselgen så helt enkel å håndtere og 2-dagers endte som det pleier med under halvparten med 1. premie.

Les også om hvordan du kan trene hunden til å bli en god jakthund

resultat, NM Løshund 2020
resultat, NM Løshund 2020