Hundeutstilling og jaktprøve for hund

Hundeutstillinger og jaktprøver for hund er viktig for å sikre at vi avler på gode jakthunder. Lær hvordan en hundeutstilling og hundeprøve foregår.

Å stille ut hunden er gøy og lærerikt – og minst like viktig for jakthunder og deres helse som det er for nyføna pudler: Rasebeskrivelser er fastsatt for at hunden skal ha en fysikk som fungerer optimalt til hver enkelt jaktform.

Her finner du tips om hvordan du stiller ut hunden, og hvorfor du bør delta på hundeutstilling.

Innenfor jakthundmiljøet er det også populært å delta på jaktprøve for hund. Her prøves jakthunder innenfor artsspesifikke egenskaper, enten det er fuglehundprøve, løshundprøve for elghund eller drevprøve på rådyr og hare

annonse
Hvordan delta på hundeutstilling

Det er slett ikke så komplisert å delta på en hundeutstilling, men du må ha en renraset hund, og du bør sjekke at den er innenfor rasebeskrivelsen. Les vår guide til hvordan du deltar på hundeutstilling. Du finner oversikt over hundeutstillinger på nettsidene til Norsk Kennel Klub (www.nkk.no), der du kan lese mer om vaksinasjonskrav og ID-merking.

Hvordan delta på jaktprøve for hund?

For å delta på en jaktprøve for hund, må du finne en hundeprøve som passer for din type/rase hund, for det arrangeres forskjellige prøver alt etter om det er fuglehundprøver, elghundprøver, harehundprøver, eller prøver for kortbeinte hunder til hare-, hjort- og rådyrjakt. Norsk Kennel Klub (www.nkk.no) har oversikt over hvilke prøver som arrangeres, med elektronisk påmeldingsskjema, betalingsløsning og hvilke krav som gjelder.

Hvorfor delta på hundeprøve?

Hundeprøver blir arrangert for å vurdere hundens fysikk opp mot en rasebeskrivelse under hundeutstilling og for å teste jaktegenskaper under jaktprøve for hund. Hensikten med dette er å sikre at det avles på de hundene med best mulig egenskaper. Her kan du lese mer om hvorfor du bør delta på hundeutstilling.

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen