Skjermen på Alpha 100 har for meg blitt et tiltakende frustrasjonsmoment, sia mobilenes skjermer er blitt langt bedre enn tilfellet var da Alpha kom. Den nedsenka skjermplasseringa – trolig for å begrense uønska lomme-scrolling – gir dessuten konstant ei skitt-rand rundt skjermen.
På 200i flukter skjermen med frontdekslet og har vokst fra 7,6 til 8,9 cm diagonalt. Antallet piksler er økt tilsvarende, så oppløsninga er omtrent uendra. Likevel framstår skjermen mye klarere trolig på grunn av bedre teknologi – og ikke minst responderer den kjappere og mer naturlig blant anna med «knipe-zoom». Om det alene forsvarer 1900 kroner mer i utsalgspris enn Alpha 100? Tja, det blir som valget mellom 2WD og 4WD – du kommer deg fram med begge deler.
Bedre oversikt: Proview-panelet gir bedre kontroll på flere enheter. Merk også tidsvarselet om at kontakten er brutt med T5 Mini.
Trygg satellitt
Neste godbit mener iallfall jeg at forsvarer prisen – nemlig Inreach: Da jeg først hørte at Alpha 200i kom med satellittkommunikasjon, så jeg for meg et formidabelt løft i peilerteknologien. Jeg håper fortsatt at alle hundeførerers våte drøm om ubegrensa satellittkontakt med våre firbeinte skal bli realitet en dag, men foreløpig er det altså bare håndenheta som snakker satellittspråk.
Det betyr likevel en formidabel sikkerhetsgevinst, men krever abonnement på 130-700 kr/ mnd. (avhengig av bruk og bindingstid). Prisen er høy, men det er også sikkerheten: Uten mobildekning kan du likevel sende vanlige SMSer, la familie/ venner spore deg via linker til nettkart, eller sjøl sende SOS-varsel med posisjon til redningssentraler. God skjerm og qwerty-tastatur gjør det enklere å skrive på Alpha 200i enn på andre Inreach-modeller jeg har prøvd, men du kan også bruke mobilen som tastatur hvis du parkobler enhetene med Garmins Explore-app.
«Men det geniale er at Garmin har kobla dette mot menyknapper på sida av enheten. Dermed kan du bruke 200i omtrent uten å ta av jakthanskene – omtrent som Alpha 50 og gamle Astro.»
Smarte knapper
Det tredje punktet som gjør 200i vesentlig mer brukervennlig enn forgjengeren, henger sammen med skjermen: Berøringsskjerm og jakthansker er sjelden noen suksess. I likhet med Alpha 100 har 200i tre dressurknapper over skjermen, som kan aktivere pipesignal eller vibrasjon i hundens halsbånd, eller skru på lys i halsbåndet (kjekt ved veier eller når Vovs kommer heim seint på natta etter endt drev).
Men det geniale er at Garmin har kobla dette mot menyknapper på sida av enheten. Dermed kan du skifte om til å bruke «dressurknappene» til funksjoner som du sjøl angir som forvalg, så som å låse skjermen, zoome ut og inn på kartet, skifte kartvisning mellom ulike hunder/ Alpha-enheter (sporing av jaktkompiser). Da kan du bruke 200i omtrent uten å ta av deg jakthanskene – omtrent som Alpha 50 og gamle Astro.
Wifi gjør det mulig å oppdatere programvaren uten å gå veien via en PC. Du kan også laste ned satellittbilder (BirdsEye) gratis over wifi, men nedlastingstidene er høyst veiledende.
Oversett varsel: Rakk du ikke lese et skjermvarsel, finner du dem kjapt fra on/off-skjermen.
Bedre programvare
I tillegg er det flere forbedringer i programvaren: Folk som jakter med flere jaktlag/ hunder, vil verdsette gruppefunksjonen: 200i kan spore 20 enheter (hundepeilere og andre Alpha 100 eller 200-enheter), men du kan øke antallet ved å gruppere enhetene i jaktlag. På samme vis kan du komme unna problemet med at to hunder på hvert sitt lag bruker samme ID: Istedenfor å slette den ene du tidligere fikk opp som «konflikt-ID», kan du nå bare sette den på pause.
Rekkevidda oppgis til å være lik Alpha 100, og det stemmer med min erfaring: De oppgitte 14,5 km får du kun i dønn åpent lende, men det er samme forbehold som styrer jaktradiosignalene dine. Garmin sender på VHF-frekvensene 155.450 MHz og 155,475 MHz (korrigert fra papirutgaven, der det står "MURS" (amerikanske frekvenser) slik som Garmin har oppgitt på nettsidene) med max 2 W signalstyrke. Derfor har da også T5 Mini-halsbåndet med kortere antenne dårligere kontakt.
To skjulte juveler i programvaren, er at du ved brutt kommunikasjon nå ser hvor lenge sia du hadde kontakt med hundeenheten. Og går du glipp av ei varselmelding på skjermen i kampens hete, finner du igjen meldinga ved å trykke på alarmklokka i startskjermen.
Trygg SOS: SOS-knappen er trygt forvart bak et eget lokk, slik at du ikke utløser den ved et uhell.
Mye å styre
Alle ovasjoner til tross: Garmins iver etter å tilby stor fleksibilitet, gjør at det kan bli «for mange veier til Rom». Jeg synes også at en del av brukergrensesnittet snart bør forbedres og forenkles: Hvis du ikke er kjent med Garmins tenkesett fra før, blir det en del knotting for å finne fram. Du har rett nok en Hjelp-funksjon, men mye av teksten er halvt uforståelig skrevet på googlish.
Et anna ankepunkt er batterikapasitet. Du skal ikke bruke tilleggsfunksjoner eller skjermlys mye før den ikke holder to hele jaktdager. Heldigvis er det oppladbare batteriet utskiftbart, slik at du kan ha med flere.
Og til slutt venter jeg som sagt fortsatt på neste modell, som forhåpentligvis vil tillate sporing av hundebåndet over satellitt.