I fjorvinter lovpriste vi aktivitetsklokka Garmin Fenix 5 plus. Nå går vi ned i knestående for oppgraderinga Fenix 6X Pro Solar, som tøyer batteristrikken litt ekstra med solcellepanel. Multisportsklokka har fått en ny funksjon for turfolk og jegere: nødsporing.
Batteritid: 60 t (+ 6 t avh. av solcelle) GPS/ 21 (+ 3) dg smartklokke/ 80 (+ 40) dg øko-modus.
Mål: 51x51x14,9 mm @ 260 x 260 pixler, 82 g.
Pris: 11.399 kr.
Leverandør: Garmin Norge, www.garmin.no
Solcellepanelet ligger i hovedsak på en millimetertykk ring rundt displayet (resten av skjermen lader kun 10%). Skjønt – du vil klare deg lenge med den vanlige Pro-versjonen: Allerede der er batterilevetida omtrent tredobla fra 5’eren. Det kommer sjølsagt an på hvilke funksjoner (GPS, musikkspiller, pulsmåling osv.) som du bruker til enhver tid, men 60 timer GPS er helt sjukt på ei enhet som får behagelig plass på armleddet. Med solcelle øker fabrikktallene til 66 timer, men det kommer an på solforhold og daglengde.
Garmin har putta på en snedig strømstyringsfunksjon, som kan tilpasses og viser deg sparegevinsten av å skifte til enklere urskive eller skru av pulsmålinga. Velger du å kjøre klokka i sparemodus, og heller aktiverer funksjonene ved behov, skal du ha 80 + 40 dager batterilevetid. Men det har vi helt ærlig ikke tålmodighet og tid til å teste.
Eneste aberet ved Solar-versjonen, er at denne ikke kommer med ripesikkert safirglass. Standardglasset tåler en god del, men vi har klart å få merker på testmodellen.
Egen nødpeiler
Det er umulig å komme gjennom klokkas utallige funksjoner på en vettug måte. Et vell av programmer er tilpassa ulike sportsaktiviteter, om du vil gå, svømme, sykle eller klatre (fortsatt ingen for melkespannkasting eller vedhogst). Med kun fem knapper og ingen berøringsskjerm, bør du sette av god tid til å lære deg hensiktsmessig navigering – og noen steder synes jeg nok at ikke alt virker like lettvint og logisk.
Det er innebygd basiskart for Europa, og du kan kjøpe til Garmins topokart over Norge for å få høydekoter og flere detaljer. Ettersom alderen begynner å tynge, setter jeg pris på den nye høykontrastmodusen for kart. Det er også egen mørk modus til nattbruk. Den lille skjermen og en tunglasta database over stedsnavn gjør at du nok ha med papirkart eller vanlig GPS på fjellturen.
En ny funksjon som turfolk og jegere bør merke seg, er nødsporing: Hvis du velger å åpne for denne gjennom mobilappen Garmin Connect, kan du holde lysknappen inne i fem sekunder, så spør klokka om du vil sende ei nødmelding. Hvis denne ikke avbrytes, går et SMS-varsel fra mobilen din til tre forhåndsdefinerte nummer (ikke nødsentral). Mottakeren får en kartlink på telefonen (kan evt. videresendes til nødetat) som viser avsenderstedet i Google Maps samt hvor du beveger deg videre (åpnes snodig nok i Garmins eget kart). Nødvarselet kan avbrytes med ei «Alt vel»-melding. Nødsporinga forutsetter riktignok mobildekning, men du får en svært nyttig kartposisjon angitt helt eksakt.
Følg Fido
For jakthundeierne er det særlig nyttig at klokka kan kobles til en Alpha-peiler, slik som Fenix 5. Håndenheten fungerer som mellomport til peilehalsbåndet, så du kan putte håndenheten i sekken/ lomma og har hendene fri i «skarpe» situasjoner. Vi har selvfølgelig også testet hundepeileren Garmin Alpha 50 og T5.
«Da har du til gjengjeld et verktøy som vel bare mangler en wire-utskyter med klatrekrok for å få James Bond til å blekne av misunnelse.»
Klokkas standardwidget (mini-app) Garmin
Dog Tracker kobler deg enkelt til Alpha-peileren. Bruker du helst bare kompassfunksjonen på Alpha, får du nå samme informasjon rett på håndleddet. Ute på jakt pleier jeg å ta klokka på utsida av jakkeermet og vrir urskiva på innsida av håndleddet, for da er det lettere å se skjermen med børsa i skytestilling.
Men fordi Garmins kildekode er åpen, kan du også laste ned 3-partsapper: «Tracker Plus» gir deg informasjonen på en kartskjerm, der du både kan se deg sjøl, din brødsmulesti og bikkja (uten brødsmulesti) på topo-kartet. Du kan sette opp geogjerder, slik at klokka piper når bikkja drar ut mer enn f.eks. 200 meter, og når den kommer innafor «sirkelen» igjen.
Og du verden, som moroa koster: Over 11.000 kroner må du punge ut med, hvis du skal ha toppmodellen med solcellepanel. Da har du til gjengjeld et verktøy som vel bare mangler en wire-utskyter med klatrekrok for å få James Bond til å blekne av misunnelse. For at det er en nyttig ting, kan ingen komme fra.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.