Vi fant iallfall flere gode riflekikkerter for allround-bruk til langt under 10.000 kroner i vår stortest av rimelige kikkertsikter.

For bare noen år tilbake innebar en standard riflekikkert for den ferske jegeren gjerne et sikte i størrelsen 3-9x40. Da skulle man være dekket både for bukkejakt etter små rådyr, trange poster på hjortejakt og lange skudd etter reinsdyr i høyfjellet. 

Annonse

Mange opplevde nok at slike allround-sikter egentlig ikke var bra til noe. Maks synsfelt på 11–12 meter var for trangt til hurtige skudd på kloss hold, og lysåpningen for liten til å gi gode egenskaper i skumring.

Løsningen for de ivrigste var gjerne å ha to kikkertsikter: Et vidvinkelsikte til drivjakt, typisk 1-4x20, og et 3-12x56-sikte til skumringsjakt og skudd på lengre hold.

TÅLER VANN: Vi har utsatt kikkertsiktene for kontinuerlig vannsprut i åtte timer. Ingen av riflekikkertene viste svakhetstegn etterpå.
TÅLER VANN: Vi har utsatt kikkertsiktene for kontinuerlig vannsprut i åtte timer. Ingen av riflekikkertene viste svakhetstegn etterpå.

Større zoom-område

Siden den gang har kikkertsikter med utvidet zoom-område entret markedet. Der det før var maksimalt tre eller fire gangers zoom (som 3-9 eller 3-12), er nå både seks og åtte ganger zoom blitt vanlig. Først ute var premiummerkene, men de siste årene har også «budsjettmerkene» kommet for fullt. 

Guide: Slik skyter du inn kikkertsiktet ditt

Siden vi sikter oss inn på allround jaktsikter, vil et anvendelig forstørrelsesområde med 4X gjerne være 2,5-10. Siktene i testen varierer fra fire til åtte gangers zoom, så det største spennet vi tester nå er 2-16. Sistnevnte gir altså et svært bredt anvendelsesområde, men hvordan slår det ut på de optiske prestasjonene?

GODT GREP: Meopta har de graftigste gummigrepene vi har sett. Det er en drøm å bruke med kalde og våte fingre.
GODT GREP: Meopta har de graftigste gummigrepene vi har sett. Det er en drøm å bruke med kalde og våte fingre.

Super-allround

Alle siktene i testen, så nær som Meopta, har 50 mm objektivåpning. Det har blitt nær en standard for sikter i det aktuelle forstørrelses-spennet. I mellomklassen finnes det stadig færre sikter med 40 eller 42 mm lysåpning, slik at du må ned på drivjaktsikter med 24 mm glass i front om du vil ha noe mer kompakt enn 50 mm-sikte.

Større zoom-område og større objektivdiameter betyr økt vekt. Likevel er testsiktene lettere enn sine storebrødre med 56 mm front-objektiv, samtidig som de gir betydelig bedre skumringsegenskaper enn sine lillebrødre. 

Made in China

En del av kikkertsiktene i testen har forbausende mange likheter. Noen deler virker så godt som identiske og det er nærliggende å spørre om flere produseres på samme fabrikk. 

Samtidig er det forskjeller. Ingen av siktene har helt samme lengde og fasong på kikkerttubene og ingen veier det samme. Mange er laget i Kina, mens andre ikke er merket med opprinnelsesland. 

Men «Made in China» trenger ikke lenger være et dårlig stempel. Det viser både optiske prestasjoner og fysisk byggekvalitet på disse siktene.

KOM NÆRMERE: Welter er ett av siktene uten tunnelfølelse. Bildet blir større og lettere å «ta del i». Med Meopta og Bushnell oppleves bildet å være lengre unna.
KOM NÆRMERE: Welter er ett av siktene uten tunnelfølelse. Bildet blir større og lettere å «ta del i». Med Meopta og Bushnell oppleves bildet å være lengre unna.

Presterer utrolig jevnt

Aldri har vi opplevd det vanskeligere å skille klinten fra hveten i en test av kikkertsikter: Samtlige sikter presterer jevnt bra, og ingen er dårlige kjøp.

«Touch and feel» og tilsynelatende byggekvalitet er bra hos alle, men Meopta utmerker seg og trekker det lengste strået når det gjelder å gå i retning av fysisk premium-faktor.

Flere sikter har valgbar rød eller grønn lysprikk (rød/blå hos Konus). Muligheten til flere farger er svært nyttig for de relativt mange norske menn som har redusert fargesyn for rødt. 

Test: Drivjaktsikter til under 10.000 kroner

Det som vi opplever at skiller sikter i denne klassen fra markedets beste, er ytterpunktene i lysstyrke på retikkelet. Generelt lyser prikken hos mellomklasse-siktene svakere på maks når vi ønsker dette på dagtid, og er vanskeligere å fintune i motsatt ende av skalaen.

Men vi klarer å skille ut hvem som gjør det best optisk, og hvem som leverer den beste totalpakken i vår test av rimelige riflekikkerter.

Tenk gjennom hva som er viktigst for deg, og velg ut fra hvilket kikkertsikte som klaffer med disse egenskapene.