Blaser R8 Ultimate

Vekt: 3,6 kg

Løpslengde: 50 cm, gjenget

Riflelengde: 95,5 - 99 cm 

Stokk/kolbelengde: Syntet tommehullstokk med justerbar kinnstøtte og kolbelengde (35,5-39 cm)

Magasin: Uttakbart boksmagasin og avtrekkerhus med plass til 4 patroner

Avtrekk: Direkte jaktavtrekk

Veil. pris: kr. 69990,-

Leverandør: Norma AS, www.norma.as

skala
6/6

En stokk som passer er viktig for å skyte best mulig og mest mulig konsist. Før måtte man som oftest ty til børsemaker for å få tilpasset en stokk. I dag kommer den ene rifleprodusenten etter den andre med rifler som har justerbar kinnstøtte og kolbekappe. 

Blaser holder hele tiden tritt i kappløpet om å utvikle best mulig rifler og utstyr, og er følgelig ikke noe unntak her heller. Gjennom modellen R8 Ultimate tilbys flere justeringsmuligheter for en perfekt tilpasset stokk – som vanlig med geniale løsninger og tysk presisjon. 

Mer suksess enn Success

Norma AS sendte Blaser R8 Ultimate i kaliber 6,5 x 55 påmontert Blaser 2,8 – 20 x 50 IC Infinity kikkertsikte, samt A-Tec Optima A-Lock demper. Alt i alt en lekker riflepakke av beste kvalitet. Ultimate er i utgangspunktet lik en R8 Success syntetstokk, altså kompakt med gode gummierte grep og tommehull. Og der slutter likheten.

Ultimate-stokken er todelt med kolbe og framskjefte, i motsetning til Success som er hel. Det er en fordel hvis du for eksempel vil bytte til det heldempede Silence-løpet som har en mye tykkere profil. Da er det enkelt å kun bytte framskjefte.

Ultimate har stillbar kinnstøtte, et stort pluss for å få en stokk som passer. Riktig justert bidrar kinnstøtten til en stødig skytestilling med større sjanse for gode treff. Høyden justeres enkelt ved å trykke inn en knapp rett foran støtten. Kinnstøtten har minnefunksjon: Når du har funnet riktig høyde, trykker du knappen helt inn og får samme høyde hver gang. Genialt!

Les våre mange tester av rifler

Test-Blaser-R8-Ultimate-2
JEGER-stilling: Med de tilpasningsmulighetene som Blaser R8 Ultimate gir, har du ei børse som gir et godt utgangspunkt for presise skudd.

Snilt spark

En ting er ulik ansiktsfasong og kinnbenhøyde, men vi er enda mer forskjellige bygget når det kommer til armlengde. Derfor trengs forskjellige kolbelengder for å få en perfekt tilpasset riflestokk. 

Også dette har Blaser gjort noe med: Ved å vippe opp en nedsenket hendel rett foran kolbekappa, kan kolbelengden justeres fra 35,5 cm til hele 39 cm. Ikke nok med det – du kan også justere høyden: Ved å trykke inn en knapp framme på kolbekappa, kan du skyve hele bakplata opp eller ned for å få optimalt anlegg mot skulderen. 

Ultimatestokken kan forøvrig fås med rekylreduserende kappe, samt med eller uten lekkert og diskret skinn på kinnstøtten, pistolskjeftet og framskjeftet.

Les også om hvordan du blir kjent med din første rifle

Test-Blaser-R8-Ultimate-3
Minneknapp: Høydejusteringen på kolbekappen har minne-funksjon.

Raskt ladegrep og pipebytte

Som systemvåpen er Blaser R8 ei fantastisk rifle av aller beste tyske kvalitet med mange finesser. Man bytter raskt og enkelt løp ved bare å løsne to skruer, trekke ut løpet, inn med et nytt og skru fast. Skal du over på magnum, kan du i løpet av få sekunder skifte sluttstykkehode. Magasinet er uttakbart og sitter sammen med avtrekkerhuset, men kan også låses dersom det er ønskelig.

Blaser har videre en genial montasjepatent hvor man raskt tar av og setter på kikkertsiktet uten å få treffpunktforandring. Kikkertsiktet sitter på løpet, slik at du kan ha innskutt kikkertsikte for hvert løp. Den viktigste og sikreste detaljen med R8 er at den har oppspenner. Dermed kan du gå med patron i kammeret, nedspent og uten fare for at skuddet kan gå av ved uhell.

Test-Blaser-R8-Ultimate-4
Dønn presis: På beste 3-skuddsserie var vi nede i 3-4 mm samling med Norma Oryx.

Ultimat rifle på heia

I tillegg til alle disse fordelene har som oftest Blaser R8 fantastisk god presisjon. Med Ultimate-stokken snakker vi altså om ei rifle helt i toppen. Men selv om dette først og fremst var en test av Ultimate-stokken, hadde Norma sendt med Norma Trainer med 124 grs helmantelkule. Da kunne jeg selvfølgelig ikke holde meg unna praktisk skyting: Jeg måtte også teste presisjonen i 6,5-løpet ved skytebanen min på heia.

Etter innskyting justerte jeg kinnstøtten og kolbelengden så den passet meg perfekt: Med kinnstøtten mot kinnet er det bare å trykke inn knappen og justere til du finner riktig høyde i forhold til kikkertsiktets senter. Deretter er det bare å trykke knappen helt inn et øyeblikk – og riktig høyde er memorert. En svært snedig løsning. Sittende med albuene støttet på knærne, går det raskt å finne en stødig stilling – som blir enda stødigere med den gode kinnkontakten.

Les test av Blaser skytestokk

Test-Blaser-R8-Ultimate-5
Skyvbar: Kolbekappen kan justeres både i lengden...

I beste Blaserklasse

Etter flere serier både sittende og stående må jeg si meg fornøyd med skytingen: Blaser R8 Ultimate skal selvfølgelig ha en stor del av æren for de beste femskuddseriene.

Og i benken er det neppe noen stor bombe at presisjonen er god – faktisk helt i beste Blaserklasse: Når treningsammoen Norma Trainer i snitt gir treskuddsamlinger så god som 10 mm på 100 meter, mens storviltpatronen 156 Oryx slår til med 6 mm, kan man ikke annet enn å smile i skjegget. Med Oryx’ bestesamlinger på imponerende 3-4 mm, kan du iallfall ikke lenger skylde på børsa om skuddet ikke sitter.

Test-Blaser-R8-Ultimate-6
Oppjustert: ...og i høyden. Dersom kinnstøtten må justeres høyt, kan det være fordel å justere kappa opp for god kontakt i skulderen.

Treskuddsamlinger (100 m) med Blaser i 6,5 x 55

Norma 124 Trainer: 10 mm

Norma 120 Jaktmatch: 26 mm

Norma 120 Ballistic Tip: 12 mm

Norma 130 Diamond Line: 18 mm

Norma 130 Golden Target: 16 mm

Norma 156 Oryx: 6 mm

RWS 100 match: 21 mm

RWS 140 DK: 27 mm

Geco 156 Teilmantel: 24 mm (5-skudd)

VURDERING
Terningkast
PLUSS
Gode justeringsløsninger Oppspenner Raskt løpsskifte Kikkert montert på løp God presisjon
MINUS
Ingenting, gitt!