Når hjorten ligger i ulendt terreng, kan transporten bli en utfordring. Med noen enkle grep – som å vomme ut riktig, tette snittet og fjerne hodet med gevir – blir jobben både lettere og renere, uten at kjøttet tar skade.
UTVOMMING: Når hjorten skal fraktes ut av vanskelig terreng, gjelder det å jobbe rent og smart. Foto: Nils-Olav Talgøy
Lesetid: 2 minutter
Når en stor hjort er felt i vanskelig terreng, er det ofte krevende å transportere den fram. Noen ganger er eneste alternativ å slakte på stedet og bære kjøttet. Der det er mulig foretrekker de fleste å transportere dyret helt.
Det som da gjøres er å ta et kort snitt i buken og ta ut vomma. Vi må hele tida huske å være renslig. Unngå søl og lort.
En god regel er: Jo mindre snitt vi gjør i dyret, jo mindre lort kommer i kontakt med kjøttet.
Etter utvomming er et godt råd å stikke noen hull i skinnet ved snittet og «sy» sammen åpningen buken med hyssing, eller tre inn noen strips og dra sammen åpningen i buken.
LUKKES: Langs snittet i buken stikkes hull med kniven og åpningen dras sammen med strips. Foto: Nils-Olav Talgøy
Når en bukk skal dras med menneskemakt er gevir alltid en hindring. Geviret har alltid en utrolig evne til å hekte seg fast, kjøre tagger under stein, røtter og trær, og stå fast. Dessuten kan gevir skades når det dras gjennom stein og ur.
Å HODET: Skinnet på hode snittes forfra og bak til nakkeleddet. Foto: Nils-Olav Talgøy
En god løsning er å gjøre som disse hjortejegerne. Skinnet på hodet snittes opp forfra og flås forfra og bakover. Skinnet skjæres løst omkring gevirfestene og flås bakover til nakkeleddet, og hodet skjæres av i nakkeleddet.
Hodeskinnet som nå er fast i hals/nakkeskinnet brettes over den avkappede nakken slik at det blir så tett som mulig og ikke kommer inn urenheter. Surr omkring med hyssing eller tau og fest dragtau i hodeskinnet og gjerne dragtau i føtter. Så dras hjorten uten at gevir er til hindring.
Jegernes kommentar: Dette er stor forskjell, mye, mye lettere å dra hjort når hode og gevir er borte.
KNIVJOBB: Flå bak nakkeleddet og skjær av i leddet. Foto: Nils-Olav Talgøy
LUKK IGJEN: Brett hodeskinnet over snittflaten og tett best mulig for å hinder lort på kjøttet. Foto: Nils-Olav Talgøy
FERDIG: Surr hyssing eller tau omring hodeskinnet og fest dragertauet her. Foto: Nils-Olav Talgøy
Driverne har slitt i bratt og ulendt terreng i timesvis. Etter lang ventetid for postene, kommer endelig det de venter på over jaktradioen: - Bokk utåver lia høkt oppi! Alle venter spent. Smeller det snart?
Allerede abonnent?
Hold deg oppdatert gjennom året, og få de beste jakttipsene før sesongen starter for fullt.
OrdinærUnder 28 år
Digital tilgang
79 kr/md i 12 md*
139 kr/md - ingen bindingstid
Med magasin
99 kr/md i 12 md*
+ 6 utgaver av magasinet Jeger
*Forutsetter 12 måneder bindingstid. Kanselleres når du vil, med tilgang ut bindingstiden.