Test av MTM komplett fôrautomat til rev

Det er ikke alltid man kan legge ut slakteavfall som reveåte. Hundefôr er et godt alternativ, men er vanskelig å spre uten å tråkke i åta hele tiden. Jeger har testet MTM Komplett fôrautomat, som løser det på en lur måte.

Sist oppdatert: 25. januar 2024 kl 06.00
MTM Komplett fôrautomat montert på en trestamme.
Gitter og stas: Gitteret på MTM Komplett fôrautomat sørger for at fugler og mindre dyr ikke kommer seg inn i åpningen, noe som fungerte godt i vår test. Maten skal spises på bakken!
MTM komplett fôrautomat til rev

Konstruksjon/ materiale: Plasttønne (75 l) med 75 mm hull i bunnen, og motorisert spredeplate (39W) i aluminium under.

Vekt: ca 6,0 kg

Pris: Fra 2295,-, avhengig av størrelse og evt. solcelle-drift.

Produsent: MTM Skogservice, www.mtm-skogservice.no

MTM skogservice i Sem driver med alt fra trefelling til salg av lokkeprodukter for villsvin. To pasjonerte jegere med mange timer på åtet har tydeligvis fintenkt på løsningen for å fôre en åteplass for rev mest mulig effektivt:

Alle som har jaktet villsvin i Sverige, har trolig sett tønnene som kaster ut mais eller annen mat til grisene. Dette kombineres gjerne med andre åter/ fôring, samt luktstoffer (tjære) på trær og røtter på åteplassen. Fungerer det samme på revejakt? 

LES OGSÅ: Reveknep mot revestreker

Sprer godt

Jeg måtte selvsagt finne ut av dette, og bestilte ei tønne. Tønna er ganske lik den som brukes på villsvin, men det er noen vesentlige forskjeller. 

Det viktigste er hullet der hundepelletsen renner ut. Dette er konisk og passe stort, slik at pelletsen renner lett gjennom og fyller fôrplata. Når plata er full, roterer den og slynger pellets i en sirkel rundt tønna.

Dette sprer maten på en god måte slik at reven blir opptatt med å plukke pellets for pellets, og dermed bruker mer tid på åteplassen. Funksjonaliteten er upåklagelig. Det er tydelig at dette er et produkt laget av jegere for jegere.

Test-forautomat-revjakt-2
Nøysomt: Batteriet er lite, men holder godt og lades lett opp med en billader. Timeren brukes til å programmere utkast av mat.

Bør monteres hjemme

Før jeg kan sette ut sprederen, må den monteres under tønna. Dette er et arbeid du bør gjøre hjemme og ikke i skogen: Du trenger en ryddig benk eller et gulv for å montere, for det er trangt å komme til med skruer og skiver mellom sprederen og tønna. 

Litt kløning blir det, men følelsen er som når du er ferdig med et IKEA-møbel: Resultatet blir bra, selv om monteringen kunne vært litt enklere. Heldigvis er det bare en engangsjobb. Når tønna henger på plass og du kikker på reven gjennom kikkertsiktet, er trange kriker og kroker glemt. 

Åteplassen lyssetter jeg med grønt lys, av samme type som man bruker på villsvin. Tidligere års erfaring tilsier at reven ikke lar seg skremme så lett av dette lyset.

LES OGSÅ: Den store revejakta 2020

Test-forautomat-revjakt-3
Romslig: Pelletsen legges i tønna som rommer 75 l (50 l på test-prototypen), men finnes i en større modell på hele 120 liter. Det gjør at du ikke behøver fylle så ofte.

Montert i tre

Jeg monterer sprederen på et tre 50 meter unna revebua. Den festes med to medfølgende stropper og en brakett som gjør at den virkelig sitter. Seriøst bra løsning! 

Et alternativ er å lage et stativ at tre raier og montere sprederen på toppen, slik at du får slengt ut pelletsen i alle retninger. I praksis tror jeg ikke det har så stor betydning om du velger et tre eller stativ. 

Batteriet er på 12V og lades med en vanlig billader. Det er ikke stort, og kobles til enkelt med to ledninger i batterirommet på sprederen. Deretter er det bare å programmere hvor ofte den skal kaste ut mat.

Tønna tar 75 liter (testet i prototyp på 50 l), noe som gjør at den ikke trengs å etterfylles hver dag. Jeg begrenser meg til en gang i døgnet, gjerne litt ut på ettermiddagen i håp om at ikke alt skal ende som fuglemat. Selve fôrplaten er nemlig utstyrt med gitter og deksel på hver side, slik at fuglene ikke kommer seg inn og stjeler pellets.

Test-forautomat-revjakt-4
Attraktiv Attratec: Vi prøvde også luktmiddelet Attratec nr. 2, og sporene viste at revene var ekstra interesserte i dette.

Solcelle-drift

Batteriet har god kapasitet, og holder i flere uker også i streng kulde. Men om du ikke ønsker å tenke på batteriskift, så er solcellepanel mulig å få kjøpt. MTM leverer også en komplett pakke med spreder og solcellepanel. 

Luktestoffer for lokking er også smart å kjøpe: Sprayer du velduftende revelukt over åteplassen, øker du sjansen for besøk. Jeg oppdaget at revene som kom på fôringsplassen nesten uten unntak gikk først bort til de to trærne som jeg hadde sprayet med Attratec nr. 2 på forhånd. 

Om du vil øke sjansene ytterligere, legger du ut slakteavfall i kombinasjon med sprederen. Jeg fikk lagt ut et slakt i midten av sesongen, og registrerte mer aktivitet enn da åtet bare besto av pellets.

En årsak er nok at det var mye snø og at fuglene derfor ikke oppdaget pelletsen som sank ned i snøen. Et slakt oppdages derimot raskt. 

Om reven uteblir etter kombinasjon lokkemiddel, pellets og slakt, bør du vurdere å bytte åteplass. 

LES OGSÅ: På Mikkel Revs hjemmebane

Test-forautomat-revjakt-5
Full kontroll: MTMs fôrspreder slynger ut hundepellets på åteplassen. Du styrer selv gjennom programmet hvor ofte og hvor mye den skal kaste ut.

På viltkamera

Som alltid satte jeg også opp viltkamera for å kunne følge aktiviteten på åteplassen. Jeg har tidligere år lagt merke til at det ikke bare er rev som besøker plassen: Elg og rådyr har trekkrutene rett foran fôrsprederen. 

Åteplassen ligger nå inne i skogen i stedet for på jordet. Bein etter dyr som har vært brukt til åte, er ikke populært å få inn i landbruksmaskiner. Derfor er det greit med en alternativ plass. 

Etter å ha brukt MTMs fôrspreder en sesong, gjenstår bare ett spørsmål: Hvorfor har ingen tenkt på dette før? Dette er ganske enkelt genialt!

LES OGSÅ: Test av syv ulike viltkamera

Test-forautomat-revjakt-6
Trippelattraktivt: Etter at åtet og luktstoffet ble forsterket med et slakt, kom reven til og med i dagslys. Det har jeg ikke sett på denne åteplasen før.
Oppsummert
MTM komplett fôrautomat til rev
9/10
Dette liker vi

Robust konstruksjon

God batterilevetid

Lett å programmere

Noe å tenke på

Litt klønete å montere

Publisert 1. desember 2018 kl 12.00
Sist oppdatert 25. januar 2024 kl 06.00
annonse

Relaterte artikler

SMÅPIRK: Knappen på siden av lyktehuset kunne godt hatt et tydelig trykkpunkt.
Hodelykt: LedX Snok

Med flomlys på hodet

ALLROUND: En kikkert som dekker de fleste behov.
Allroundkikkert med avstandsmåling

Allroundkikkert med avstandsmåling

VÅPENSEKK: En stille, behagelig og gjennomført jaktsekk.
Jaktsekk: Eberlestock X1 Euro II Loden

Bra bæresystem og mange gode detaljer

KOMPAKT: Pulsar Axion XQ30 Pro er særdeles kompakt, slik at den fint går i brystlomma eller bukselomma.
Pulsar Axion XQ30 Pro

God termisk til folkevognpris

LETT KOMFORT: Frisports foldbare ovn veier ikke all verden, men høyner teltlivets komfort vesentlig.
Frisport foldbar ovn

Komfort med lys og varme

annonse

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen