Justerbare match-stokker er i skuddet. Istedenfor å bruke penger på å bygge om en rifle til å passe deg perfekt, kan du få en rifle som kan tilpasses alle. Stort bedre kan det vel ikke bli.
Noen liker best klassiske stokker, andre prioriterer trekvalitet med oppgradert nøttetre av fineste sort. Noen vil ha en lett syntet-stokk, mens andre gir blaffen i vekt og utseende: De prioriterer en stokk som passer og som er god å skyte med. Det siste er selvfølgelig viktigst dersom man skal kunne avgi perfekte skudd med gode treff.
For en konkurranseskytter er stokken meget viktig – men det er slettes ikke uviktig for en jeger heller: Du skyter bedre med en riflestokk som passer deg og dine mål. Kolbelengde, høyde på kolbekam, avstand fra pistolskjefte til avtrekker, samt et grep som passer deg, er gode ingredienser for gode skudd.
Dårlige skudd på en pappblink skader kun selvbildet. Dårlige jaktskudd skaper lidelse. Det viktigste for å unngå dette, er selvfølgelig mye skytetrening. Men har du i tillegg en rifle som passer deg, ligger du godt an.
Det finnes i dag matchstokker som passer for flere jaktriflemodeller, der du kan justere kolbekam og -lengde. Skyter du litt jaktfelt eller vil ha en godt tilpasset stokk på jakt, er dette gode valg.
Disse stokkene er som oftest tyngre enn vanlige jaktstokker. Men dersom vekt ikke er viktig eller du ikke går langt, gir det noen fordeler: Tyngre rifler gir mindre følt rekyl. Med anlegg på f.eks ryggsekken, ligger også en tyngre rifle med bred framstokk stødigere.
En presis rifle med en matchstokk som passer, er et godt valg for bukkejegeren, revejegeren eller for toppjakt der presise skudd på lengre hold ofte kreves. Disse riflene passer også til utenlandsjakt, der du ofte må skyte på lange hold med kortere gåavstander.
Denne testen handler mest om stokkene og hvordan hver enkelt stokk sammen med riflemodellen passer til skytteren. Det er selvsagt individuelt, da det kan være stor forskjell på oss jegere og skyttere:
Har du store hender, passer det kanskje med et kraftig pistolgrep og forskjefte. Har du små hender, må du ha et smekrere pistolskjefte for å få et godt grep – og ikke minst rekke godt frem på avtrekkeren. Også kolbelengden bør passe med størrelse og armlengde.
Velg selv
Hvilke av disse skjeftene du velger, er avhengig av individuelle preferanser og fysikk. Jeg har derfor ikke gitt stokkene karakter, men tatt med noen pluss og minus. To kamerater som er ivrige jegere og skyttere, kom også med sine synspunkter.
Presisjon er viktig med en rifle som skal brukes til dødelige jaktskudd og viktige jaktfeltkonkurranser. Selv om presisjonen varierer fra løp til løp, skjøt jeg noen serier med riflene for å se om presisjonen var godkjent.
Vår erfaring med stokkene
Stokkene i denne testen var fra GRS og KKC, som begge har justerbar kolbelengde og kinnstøtte.
Forskjellen er at GRS-stokkene kan justeres uten verktøy ved å trykke inn en knapp. Skal du justere kolbelengden på KKC, må du skru ut to skruer og sette på eller ta bort mellomlegg av gummi. For å justere kinnstøtten, må du løsne to skruer. Dette er normalt ikke noe stort problem, særlig siden kolbelengden vanligvis ikke trenger justering når den først er tilpasset skytteren. Er derimot kinnstøtten så høy at du ikke får ut sluttstykket, må du justere det ned hver gang du pusser løpet. Da er det bedre å bare trykke inn en knapp og skyve støtten ned og opp igjen.
Jeg skjøt noen serier med hver rifle i sittende jegerstilling. Alle riflene ga meget stødige skudd så lenge jeg gjorde tingene riktig. Alle stokkene passet mine store hender, selv om GRS-stokkene hadde litt kraftigere pistolskjefte enn KKC. Særlig Blaseren hadde et kraftig pistolgrep. Jeg fikk akkurat fingeren langt nok inn på avtrekkeren.
To kamerater testet grep og funksjon. Begge foretrakk Schultz & Larsen på grunn av den utrolig lette sluttstykkegangen. Den ene holdt en knapp på GRS-stokken, men bemerket at det gikk litt tregt å få hånda ut av grepet ved omlading. Den andre likte KKC-stokken på grunn av godt og fyldig grep som passet ham. Han bemerket likevel at kinnstøtten var litt skarpere enn på GRS.
Ved kjøp av Sauer 100 må du betale for både Classic XT stokk og GRS/KKC. Fordelen er at du egentlig har to rifler; en lettere jaktrifle dersom du går langt, og en tyngre rifle til konkurranse og jakt der tyngre rifler passer bedre.
Hvilken av riflene/ stokkene du velger i denne testen, kommer an på smak, behag og størrelse. Du kan også få GRS- og KKC-stokker til andre riflemodeller. En av testerne kjøpte faktisk en KKC-stokk til sin Sako 85 Carbonlight en uke etter testen. Dermed har han en topp rifle til jaktfelt, skytetrening eller bukkejakt, samt en lett rifle til reinsdyrjakt.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.